۳۸ نتیجه برای فرهادی
میترا صفا، علی فرهادی، بهروز خوردبین،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه : در سالهای اخیر مطالعات گوناگونی در رابطه با نگرش اقشار مختلف جامعه نسبت به بیماری های روانی انجام شده است که نتایج آن توانسته است با برنامه ریزی بهینه در این مقوله، تحولات مثبتی در بهبود نگرش جامعه ایجاد نماید. هدف از انجام این مطالعه نیز بررسی نگرش دانش آموزان دبیرستانی نسبت به اختلالهای روانی بود.
مواد و روشها : در این مطالعه توصیفی - مقطعی به بررسی نگرش دانش آموزان دبیرستانی نسبت به اختلالهای روانی پرداخته شد. تعداد ۶۰۰ دانش آموز (شامل ۳۰۱ دانش آموز دختر و ۲۹۹ دانش آموز پسر)به صورت تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گرد آوری اطلاعات یک پرسشنامه شامل: سوالاتی پیرامون مشخصات دموگرافیک و سنجش نگرش دانش آموزان بود. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار۹,۱ SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها : نتایج بدست آمده نشان داد که ۸/۵۸ درصد دانش آموزان دارای نگرش منفی و ۲/۴۱ درصد دارای نگرش مثبت نسبت به اختلالهای اعصاب و روان بودند.آزمون آماری t اختلاف معنی داری بین میزان نوع نگرش دانش آموزان دختر و پسر نشان نداد(۰۵/۰ (p> . بین پایه تحصیلی با نگرش دانش آموزان نسبت به اختلالات اعصاب و روان از لحاظ آماری رابطه معنی دار وجودداشت (۰۵/۰p<). ۷۷ درصد دانش آموزان اظهار داشتند در صورت برخورد با بیماران مبتلا به اختلال اعصاب و روان به آنها توصیه مراجعه به پزشک و افراد واجد صلاحیت را می دهند. ۵۴ درصد دانش آموزان، عدم آگاهی و توجه والدین به فرزندانشان را در بروز اختلالهای اعصاب و روان مؤثر دانستند. ۳/۴۶ درصد تنبیه بدنی از طرف معلم و مسئولین مدرسه را در بروز اختلالات اعصاب و روان مؤثر دانستند. ۹۰% آنها به آموزش از طریق روانپزشک یا روانشناس در مدرسه علاقه زیادی نشان دادند.
نتیجه گیری : نتایج این مطالعه نشان می دهد نگرش دانش آموزان دبیرستانی شهر خرم آباد نسبت به اختلالات اعصاب و روان در سطح مطلوبی نیست. با توجه به اینکه ریشه بیشتر اختلالهای اعصاب و روان از عدم آگاهی و نگرش نادرست به این مقوله است، ضروری است که با نگاهی ژرف به این مسئله با برنامه ریزی صحیح در جهت تغییر نگرش دانش آموزان گام مؤثری در جهت سلامت و بهداشت روانی نوجوانان برداشته شود.
طاهره جوادی، اعظم محسن زاده، علی فرهادی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه : سرخک بیماری است که به راحتی از شخصی به شخصی دیگر سرایت می کند.گرچه امروزه تعداد موارد ابتلا به سرخک به نحو قابل ملاحظه ای کاهش یافته؛ اما هنوز هم بیماری شایعی می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی موارد ابتلا به سرخک در کودکان شهرستان خرم آباد بود.
مواد و روشها : این مطالعه بصورت توصیفی ـ مقطعی انجام شد .کلیه کودکانی که در بیمارستان شهید مدنی خرم آباد با تشخیص سرخک بستری شده بودند (۱۲۴ بیمار) مورد بررسی قرار گرفتند. متغییرهای مورد مطالعه شامل سن, جنس, ماه و فصل بستری بود. اطلاعات توسط پرسشنامه جمع آوری و بوسیله نرم افزار Spss مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
یافته ها : از ۱۲۴ بیمار تحت بررسی , ۷۸ نفر(۹ /۶۲%) پسر و ۴۶ نفر (۱/۲۷%) دختر بودند. بیشتر موارد در سنین زیر ۹ ماهگی (۶/۴۷%) و ۷-۶ سالگی (۹/۳۷%) روی داد. بین سن ابتلا به سرخک و همچنین بین جنس و ابتلا به سرخک رابطه آماری معنی داری وجود داشت. (۰۵/۰p<). بیماران بستری شده طی فروردین تا اسفند ۱۳۸۱, ۳۱ نفر ( ۲۵%)و طی فروردین تا تیر ۱۳۸۲, ۹۳ نفر( ۷۵%) بودند.
نتیجه گیری : در این مطالعه بیشترین میزان بروز سرخک قبل از ۹ ماهگی و پس از ۶ سالگی بودو این در حالی است که طبق دستورالعمل وزارت بهداشت ایران، واکسن سرخک طی دو دوز شامل۹ ماهگی و ۱۵ ماهگی تزریق می گردد. بنابراین توصیه می شود در صورت تائید نتایج این مطالعه در سایر شهرستانها، تغییرات اساسی در برنامه واکسیناسیون ایران انجام شود.
سید سعید شاهرخی، علی فرهادی، کامبیز کردی ،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه: پروستاتیت مزمن بیماری مزاحم, آزار دهنده و شایعی است که بسیاری به آن مبتلا هستند. درمان این بیماری مشکل است و اغلب به خاطر عودهای مکرر آن مشکلات پیچیده ای برای بیمار و پزشک معالج بدنبال دارد.
مواد و روشها: در این مطالعه مداخله ای از بیمارانی که مبتلا به پروستاتیت مزمن بودند و به درمان های داروئی رایج پاسخ رضایت بخشی نمی دادند، بیست نفر به طور تصادفی انتخاب و کاندید عمل TUI شدند. قبل از عمل اطلاعاتی در خصوص مشخصات فرد وعلائم بیماری آنها در فرم مخصوص ثبت می شد پس از توضیح کامل نحوه عمل جراحی و عوارض احتمالی عمل جراحی و کسب رضایت, بیمار تحت عمل جراحی TUI قرار می گرفت. حداقل شش هفته بعد از عمل و در پیگیری های بعدی از بیمار علائم بیماری قبل از عمل (مطابق فرم قبل از عمل) ثبت و مقایسه می شد.
معیار بررسی تغییرات علائم بارز پروستاتیت مزمن شامل: شب شاشی, تکرر ادرار, سوزش ادرار, کالیبر و جریان غیر طبیعی ادرار, در انتهای ادرار قطره قطره آمدن ادرار, درد در حین مقاربت, برگشت انزال بداخل مثانه (ازعوارض احتمالی عمل), اختلال در تمایل جنسی بود. اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمون Wilcoxon مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: این بررسی نشان داد بیماری که تحت درمان با TUI قرار گرفتند به میزان قابل توجهی نسبت به قبل از عمل بهبودی پیدا کردند. علائم بارز پروستاتیت شامل شب شاشی تکرر ادرار و.. به طور معنی داری (P<۰/۰۵) نسبت به قبل از عمل کاهش پیدا کرده بود. میزان رضایت بیماران کاملا“ مشهود بود و نیاز بدرمان داروئی به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرد.
نتیجه گیری : توصیه می شود انجام TUI به عنوان یک آلترناتیو درمانی مناسب برای مبتلایان به پروستاتیت مزمن مقاوم بدرمان مدریکال مورد توجه قرار گیرد .
فرهاد شاهسوار، عباس رضایی، محمد حسین نصر اصفهانی، عبدالرضا خیرالهی، علی فرهادی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: اگر چه لقاح آزمایشگاهی (IVF) برای برطرف نمودن اثر مهاری سطوح بالای آنتی اسپرم آنتی بادی ها بر حرکت اسپرم ابداع شده است؛ ولی در این روش میزان باروری تقریباً در ۴۰% موارد کاهش می یابد. در این مطالعه ارتباط بین آنتی اسپرم آنتی بادیهای اندازه گیری شده به روش واکنش آگلوتیناسیون مختلط (MAR) مستقیم و درصد لقاح در زوجهای نابارور کاندید IVF بررسی شد.
مواد و روشها: نمونه های سمن از مردان ۸۰ زوج ناباور کاندید IVF مراجعه کننده به مراکز باروری و ناباروری اصفهان به دست آمد. زوج ها بر اساس درصد لقاح به دو گروه دارای درصد لقاح بالا و درصد لقاح پایین تقسیم شدند. ۵۲ زوج درصد لقاح بالا (۶۵%) و ۲۸ زوج درصد لقاح پایین (۳۵%) داشتند. سپس درصد آنتی اسپرم آنتی بادی ها از کلاس IgA وIgG در نمونه های سمن به روش MAR مستقیم تعیین شدند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون های X۲، T مستقل و همبستگی پیرسون انجام گرفت.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه به وضوح نشان می دهد که سطوح بالای آنتی اسپرم آنتی بادی درصد لقاح را کاهش
می دهد. بنابراین پیشنهاد می گردد که زوجها با سطوح بالای آنتی اسپرم آنتی بادی ها، کاندید تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI) گردند.
یافته ها: میانگین درصد آنتی اسپرم آنتی بادی ها در گروه های بادرصد لقاح بالا و پایین اختلاف معنی داری داشت
(۰۰۱/۰p <). از نظر آماری ارتباط معکوس معنی داری بین درصد لقاح و سطح آنتی اسپرم آنتی بادی ها از کلاس IgA مشاهده شد (۰۰۱/۰p< و ۵۶/۰r=). همچنین از نظر آماری ارتباط معکوس معنی داری بین درصد لقاح و سطح آنتی بادی از کلاس IgG مشاهده شد (۰۰۱/۰p< و ۴۲/۰-r=).
فرهاد شاهسوار، عبد الرضا خیر الهی، علی فرهادی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: مکانیسم دقیق ایجاد ناباروری با واسطه آنتی اسپرم آنتی بادی (ASA) نامشخص است. در دستگاه تناسلی مردان ASA ممکن است اثرات زیان آوری بر بلوغ و عملکرد اسپرم یا کیفیت سمن داشته باشد. در این مطالعه در صد ASA از کلاسIgA در مردان زوجهای نابارور شهر خرم آباد بوسیله تست واکنش آگلوتیناسیون مختلط (MAR) مستقیم تعیین گردید.به علاوه پارامترهای سمن به منظور بررسی ارتباط آنها با وجود ASA مورد ارزیابی قرار گرفتند.
مواد و روشها: ۸۵ مرد بعنوان بخشی از ارزیابی ناباروری جهت تعیین ASA تست شدند. بیماران بر اساس درصد ASA ۱۰%< یا ۱۰% گروه بندی شدند. پارامترهای سمن (حجم کمتر از ml۲، تعداد کمتر از ml/۱۰۶×۲۰ و حرکت کمتر از ۵۰%) برای هر گروه محاسبه گردید. آنالیز آماری با استفاده از آزمون دقیق فیشر انجام گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که ۲۰% جمعیت مورد مطالعه ASA مثبت بودند. حجم کمتر از ml۲ با ASA به روش MAR مستقیم ارتباط معنی داری نداشت. تعداد کمتر از ml/۱۰۶×۲۰ با ASA به روش MAR مستقیم ارتباط معنی داری نداشت. حرکت کمتر از ۵۰% بطور معنی داری با ASA به روش MAR مستقیم ارتباط معنی دار داشت (۰۰۵/۰ p=).
نتیجه گیری: آنتی اسپرم آنتی بادی ها می توانند با آسیب به حرکت اسپرم، عملکرد طبیعی اسپرم را مختل نمایند. بنابراین پیشنهاد می گردد که بیماران با حرکت اسپرم کمتر از ۵۰% کاندید تست ASA شوند.
بختیار حسینی، علی فرهادی،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: عمل جراحی کاتاراکت شایعترین نوع جراحی چشمی است که کیفیت مناسب عمل به بهبود بینایی کمک خواهد کرد. شایعترین عارضه بعد از عمل کاتاراکت، یووئیت است که زمان بروز آن معمولاً اوایل هفته دوم تا اواخر هفته سوم بعد از عمل می باشد. هدف از انجام این مطالعه مقایسه میزان بروز یووئیت بعد از عمل کاتاراکت با استفاده از مواد ویسکوالاستیک و هوا بود.
مواد و روشها: این کارآزمائی بالینی بر روی ۲۸۰ نفر از بیماران کاندید کاتاراکت چشم انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه A و B تقسیم و تحت عمل جراحی قرار گرفتند. در گروه A برای جایگذاری لنز در داخل کپسول از ژل استفاده شد و در گروه B از هوای معمولی اتاق عمل استفاده شد. کلیه بیماران از روز اول بعد از عمل تا هفته چهارم بعد از عمل به طور مداوم (هفته ای یک بار) ویزیت شدند. هر بار به بیماران توصیه می شد در صورت تاری دید، درد و یا قرمزی شدید چشم فوراً مراجعه نمایند. اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: از کل بیماران مورد مطالعه ۱۴۰ نفر زن و ۱۴۰ نفر مرد بودند. دامنه سنی بیماران ۱۱۰-۲۰ سال بود. از مجموع ۲۸۰ نفر که تحت مطالعه قرار گرفتند ۳۳ نفر (۷۸/۱۱%) دچار یووئیت بعد از عمل شدند که میزان بروز یووئیت در گروه A (گروهی که از ژل استفاده می کردند) ۸۵/۱۲% و در گروه B (گروهی که از هوا استفاده می کردند) ۷۱/۱۰% بود. آزمون Z فیشر تفاوت معنی داری بین میزان بروز یووئیت در دو گروه نشان نداد.
نتایج این مطالعه همچنین نشان داد که بین سایر عوارض عمل از قبیل فشار بالا که از ۲۰، قرار نگرفتن لنز بیرون از کپسول در دو گروه تفاوت معنی دار وجود نداشت.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده بین میزان بروز یووئیت در گروهی که ژل استفاده می کردند در مقایسه با گروهی که از هوا استفاده می کردند تفاوت معنی داری وجود نداشت. بنابراین با توجه به هزینه بالای ژل و در دسترس بودن هوا، توصیه می شود که از هوا در جریان عمل کاتاراکت استفاده شود.
مژگان مسعودی، علی فرهادی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: بیماری ایدز یک مشکل بزرگ است که بر روی تمام جنبه های زندگی فرد تاثیر می گذرد. وحشت طردشدن از اجتماع یا خانواده و دوستان موجب مخفی ساختن بیماری و گسترش آلودگی می شود. خانواده بهترین مکان برای حمایت از افراد آلوده و مبتلا به ایدز است و حمایت خانواده می تواند موجب ارتقا، کیفیت زندگی آنها و پیشگیری ازا نتقا ل عفونت شود. این مطا لعه با هدف تعیین میزان حمایت اجتماعی خانواده از افرادHIV مثبت ومبتلایان به ایدز شهر خرم آباد در سال ۱۳۸۳انجام شد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی – مقطعی است که در آن کلیه افرادHIV مثبت و مبتلایان به ایدز شهر خرم آباد (۱۴۷ نفر) که ابتلا و یا آلودگی آنها تا اردیبهشت سال ۸۳ تائید شده و خانواده هایشان از بیماریشان اطلاع داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گرد آوری داده ها شامل یک پرسشنامه ۲ قسمتی حاوی ۳۶ سئوال بود که قسمت اول شامل۱۶ سؤال مربوط به مشخصات فردی واحدهای مورد پژوهش و قسمت دوم شامل ۲۰ سئوال مربوط به حمایت اجتماعی خانواده بر اساس پرسشنامه استاندارد میزان حمایت اجتماعی خانواده بود. کلیه پرسشنامه ها پس از مراجعه به منازل واحد های مورد پژوهش تکمیل شد.
یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که اکثریت واحدهای مورد پژوهش (۵/۵۶%) از حمایت اجتماعی ضعیف خانواده برخوردار بودند. میزان حمایت اجتماعی خانواده افراد متاهل بیشتر از افراد مجرد بود که این اختلاف معنی دار بود (۰۱/۰=p). افراد متاهلی که حمایت اجتماعی بیشتری داشتند نسبت به افراد متاهل کم حمایت در روابط زناشوئی خود بیشتر از کاندوم استفاده می کردند که این اختلاف نیز معنی دار بود (۰۴/۰=P). افرادی که حمایت اجتماعی بیشتری داشتند در مواقعی که امکان آلوده کردن دیگران وجود داشت بیشتر مشکل خود را به آنها گوشزد می کردند که این اختلاف معنی دار بود (۰۵/۰p=) در این پژوهش ارتباط معنی داری بین حمایت اجتماعی و احساس مسئولیت این بیماران در پیشگیری از ابتلا سایرین و گوشزد کردن مشکل خود به دیگران در موا قعی که امکان ابتلا سایرین وجود داشت، بدست آمد (۰۰/۰=p).
نتیجه گیری: بر اساس نتایج پژوهش افرادی که حمایت اجتماعی خانواده از آنها بیشتر بود، به پیشگیری از ابتلا سایرافراد اهمیت بیشتری می دادند و در شرایطی که امکان آلودگی آنها وجود داشت بیشتر مشکل خود را به آنها گوشزد می کردند. با توجه به اینکه ارضاء انسان از حمایت اجتماعی خانواده موجب جلوگیری از درماندگی روانی ودرنتیجه کارآمدی اجتماعی بهتر و احساس مسئولیت بیشتر در قبال سلامت جامعه می شود و ]ون در این بررسی اغلب واحدهای مورد پژوهش از حمایت اجتماعی ضعیفی برخوردار بودند لذا توصیه می شود که با آگاه کردن و آموزش خانواده مبتلایان؛ حمایت اجتماعی از این بیماران را ارتقا دهیم تا امکان آلودگی را در جامعه کاهش دهیم.
فریده ملکشاهی، علی فرهادی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: یکی از وقایع مهم زندگی افراد دوران نوجوانی و بلوغ است. عامل شناسایی بلوغ واقعی در دختران شروع اولین قاعدگی است. علیرغم اینکه قاعدگی در زندگی دختران یک واقعه غیر قابل انکار است کمتر در مورد آن و عواملی که بر آن تاثیر می گذارند مطلب نوشته می شود. در این راستا پژوهش فوق با هدف تعیین نیازهای آموزشی (آگاهی ـ نگرش ـ عملکرد ) دختران دبیرستانی در موررد بهداشت دوران بلوغ ( قاعدگی ) در مدارس خرم آباد انجام گرفت .
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی ـ تحلیلی تعداد ۷۰۰ دانش آموز دختر سال اول دبیرستان شهر خرم آباد بصورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه شامل مشخصه های فردی ، اطلاعاتی پیرامون قاعدگی و سوالات آگاهی ، نگرش و عملکرد بود که توسط پژوهشگر و پرسشگر آموزش دیده تکمیل شد . روایی و پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون مجدد و اعتبار محتوا تعیین شد . اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: یافته ها نشان داد میانگین سنی نمونه ها ۸/۱۴ سال بود. ۵۲% دارای قاعدگی نامنظم که ( ۷/۴۰ % ) دارای طول مدت دوره قاعدگی ۷-۵ روز بودند . ۱/۹۴% دارای اطلاعات قبلی بودند مهمترین و اولین منبع اطلاعات (۱/۷۱% ) از طریق مادر بوده است. ۵۰% نمونه ها دارای آگاهی ضعیف بودند . نگرش ۱/۳۰% افراد مورد مطالعه نسبت به قاعدگی و علایم آن منفی بود که عملکرد آنها در این مورد با نگرش آنها توافق داشت . ۹/۷۵% دارای دیسمنوره بودند . اکثریت افراد مورد مطالعه در دوران قاعدگی دچار اختلالات خلقی ، رفتاری ( اضطراب ، ترس ) شده بودند . تجزیه و تحلیل آماری ارتباط معنا داری بین آگاهی ،نگرش ، عملکرد ومنابع کسب اطلاعات، تحصیلات والدین و شغل مادر ( ۰۰۱/۰ = P ) نشان داد .
نتیجه گیری: بر اساس نتایج حاصله از مطالعه حاضر لزوم ارائه آموزش بهداشت دوران قاعدگی ( بلوغ ) به دختران، معلمین و مادران خصوصاً در مورد نقش تغذیه ، ورزش ، کاهش عوامل استرس زا ، رعایت نکات بهداشتی ، همچنین برنامه ریزی جهت انجام ورزشهای منظم در مدارس، بازنگری در کتب دبیرستانی و گنجاندن موضوعات بهداشت دوران بلوغ در کتاب های درسی ضروری به نظر می رسد.
مصطفی بهرامی، علی فرهادی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: هدف از این تحقیق بررسی میزان ناهنجاری های جسمانی در بین نوجوانان پسر و دختر استان لرستان است.
بحث و نتیجه گیری: نتایج تحقیق نشان می دهد که سطح و میزان ناهنجاری های جسمانی در بین پسران و دختران مورد تحقیق بسیار بالاست بنابراین نیاز به یک برنامه ریزی جدی در خصوص ناهنجاری ها و به خصوص تجویز حرکات اصلاحی و فراهم آوردن زمینه های فعالیت بدنی آنان امری لازم و ضروری به نظر می رسد.
یافته ها: با توجه به یافته های به دست آمده ۶۷ /۵۷ درصد از پسران و ۸۹/۶۸ درصد از دختران دچار ناهنجاری جسمانی بوده اند. ضمن این که بین عادات خوابیدن و لوردوز کمری و کیفوز پشتی، بین طریقه حمل کیف و افتادگی شانه ها، بین طریقه نشستن چهار زانو و پای پرانتزی و همچنین بین استفاده از کفش های پنجه باریک وپاشنه بلند با شست کج ارتباط های معنی داری مشاهده گردید.
مواد و روشها: جامعه آماری تحقیق را کل نوجوانان استان لرستان تشکیل می دهند که از این جامعه تعداد ۴۰۰ نفر پسر و ۴۵۰ نفر دختر با دامنه سنی ۱۱ تا ۱۵ ساله به عنوان نمونه تحقیق و به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه و آزمون های عملی همچون صفحه شطرنجی، متر، ترازو و …جمع آوری گردید. بعد از اتمام تحقیق نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
میترا صفا، غفارعلی محمودی، محمد سلطانی فر، ماندانا ساکی، علی فرهادی،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه : خودکشی یکی از معضلات اجتماعی است که موجب از بین رفتن نیروی فعال جامعه شده و یک مشکل بزرگ برای سلامتی تلقی می شود. خودکشی نهمین علت مرگ و میر در ایالت متحده آمریکا است و نزدیک به ۸۵ مورد خودکشی در هر روز (تقریباٌ یک مورد خودکشی در هر ۲۰ دقیقه) اتفاق می افتد، سوء مصرف مواد خود یک فوریت روانپزشکی و از متغیرهای مهم مرتبط با خودکشی است
مواد و روش ها: در این مطالعه همه بیمارانی که از تاریخ تیرماه ۸۳ لغایت دیماه ۸۳ اقدام به خودکشی نموده و در بیمارستان شهدای عشایر بستری گردیده بودند بصورت سرشماری انتخاب و در مطالعه وارد شدند.
یافته ها: نتایج تحقیق ارتباط معنی داری را بین سوء مصرف مواد و بیماریهای جسمی مزمن در بیماران اقدام به خودکشی نشان داد. از ۶۷ بیمار اقدام به خودکشی که در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند ۲/۵۵ % مرد و ۸/۴۴% زن بودند. بیشترین فراوانی (۲/۵۵%) در گروه سنی ۲۶-۱۹ سال بوده و اکثریت نمونه ها (۳/۳۷%) مجرد بودند. ۸/۴۷% آنها بیکار بودند. ۱/۷۹% از واحدهای مورد پژوهش ساکن شهر و ۹/۲۱% ساکن روستا بودند. ۷/۵۳ % از واحدهای مورد پژوهش تحصیلات زیر دیپلم داشتند.
بحث و نتیجه گیری: این پژوهش با هدف اصلی تعیین فراوانی مشخص نمودن ویژگیهای فردی، روانی، خانوادگی و سوء مصرف مواد در موارد اقدام به خودکشی انجام شد. نتایج این مطالعه مبین اثر پیشگیری کننده تحصیلات در این استان می باشد. همچنین نتایج نشان داد که هر چه تعداد افراد خانواده بیماران، بیشتر باشد، میزان اقدام به خودکشی نیز افزایش می یابد. افزون بر این مشخص شد که در بین متأهلین صاحب فرزند، اکثریت موارد بین ۱ تا ۲ فرزند داشتند که ا لبته با توجه به تعداد کم نمونه ها، بررسی های بیشتری را طلب می کند.
فریده ملکشاهی، علی فرهادی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه: دوران کودکی از مهمترین مراحل زندگی است که در آن شخصیت فرد پایه ریزی و شکل می گیرد. اغلب اختلالات رفتاری ناشی از کمبود توجه به دوران حساس کودکی است. این بی توجهی منجر به عدم سازش با محیط و بروز مشکلات رفتاری برای کودک می شود. مشکل رفتاری به رفتار فردی اطلاق می شود که بدون پایین بودن بهره هوشی، تعادل روانی و رفتاری از اندازه عمومی اجتماع دور و دارای شدت، تکرار، مداومت در زمانها و مکانهای متعدد باشد. به طوریکه در عملکرد تحصیلی، رفتاری دچار درماندگی و یا کاهش میزان کارایی فرد گردد، این گونه کودکان مرتب از سوی اطرافیان طرد میشوندو در مدرسه مرتب از انها گله و شکایت دارند. لذا توجه به مشکلات شایع رفتاری کودکان یکی از موضوعات حائز اهمیت وشناسایی سریع و به موقع اختلالات، امکان درمان سریعتر آنان را مهیا می ساز د. لذا مطالعه حاضر با هدف تعین شیوع مشکلات رفتاری در کودکان پیش دبستانی شهر خرم آباد ۱۳۸۵ انجام گرفت .
مواد و روشها: مطالعه فوق توصیفی تحلیلی مقطعی است که ۶۰۰ کودک پیش دبستانی بر اساس شیوع ۵۰% اختلالات رفتاری از شهر و روستا بروش تصادفی یک مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه مشتمل دو بخش مشخصه های فردی و علایم رفتاری بر گرفته از DSM IV) ) در رابطه با علایم اختلالات رفتاری تنظیم شده بود. روایی صوری و محتوی فرم پرسشنامه توسط اساتید تایید و پایایی پرسشنامه با روش باز آزمایی با ضریب همبستگی ۹۸% r= کسب شد اطلاعات در یک مرحله و با روش مصاحبه با مادر کودک در مدرسه توسط روانشناس کسب و سپس از
نرم افزار spss ۱۱ در قالب آمار توصیفی و استنباطی کای دو تجزیه وتحلیل شدند .
یافتهها: نتایج نشان داد که۳/۷۹% از کودکان شهری و ۶۸% کودکان روستایی حداقل گرفتار یکی از مشکلات رفتاری مورد مطالعه بودند. اضطراب جدایی، بهانه گیری زیاد و بی مورد، گریه فراوان، در کودکان شهری بالاتر و مشکلات رفتاری مثل دفع بی اختیار ادرار، وحشت شبانه، دندان قروچه، کوبیدن سر به در و دیوار، مشکلات خواب در کودکان روستایی بالاتر بود. برخی مشکلات رفتاری کودکان مانند دفع بی اختیار ادرار، لکنت زبان، جویدن ناخن و... با جنس رابطه معنی دار و بین سن، تحصیلات و شغل والدین، رتبه تولد و بعد خانوار با برخی مشکلات رفتاری ارتباط معنی داری حاصل گردید .
بحث و نتیجهگیری: ای ن نتایج نشان داد که اکثر کودکان پیش دبستانی به نحوی از مشکلات رفتاری رنج می برند که نیازمند توجه و حمایت بیشتری در زمینه بهداشت روان هستند و این امر مستلزم یک برنامه ریزی جامع و دقیق در زمینه بهداشت روان می باشد. بدین منظور بررسی سطح سلامت روانی کودکان در پایگاه سنجش و ارائه خدمات بهداشت روان در مدارس و آموزش به والدین و مربیان به منظور پیشگیری از بروز اختلالات رفتاری و تشخیص و درمان به موقع آن در کودکان ضروری است .
ماندانا ساکی، مژگان جاریانی، میترا صفا، علی فرهادی، فاطمه قاسمی، افسانه بدری زاده، الهام کرباسی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
Ø مقدمه: آسیبهای اجتماعی از معضلاتی هستند که قطعاً مانع پیشرفت و توسعه اجتماعی و هرز رفتن نیروی فعال و جمعیت جوان کشور خواهند شد و عدم توجه به این انرژی خسارات جبران ناپذیری را در پی خواهد داشت.محیط خانواده نخستین مرکزی است که کودک استعدادها و توانمندیهای خود را در آن محیط رشد و پرورش می دهد. کودکی که محیط خانواده برایش امن نباشد کمتر مقید اصول و قوانین اخلاقی است.پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل خانوادگی و شخصیتی موثر بر بزهکاری در نوجوانان بزهکار کانون اصلاح و تربیت شهر خرم آباد انجام گرفته است. |
Ø مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه نوجوانان مقیم در کانون اصلاح و تربیت شهر خرم آباد و دانش آموزان مشغول به تحصیل در دبیرستانهای پسرانه شهر خرم آباد می باشد. نمونه گیری در گروه مورد به روش سرشماری و در گروه شاهد به روش تصادفی خوشه ای انجام گرفت. جهت جمع آوری اطلاعات از یک پرسشنامه دو قسمتی شامل مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد ۹۰ SCL استفاده گردید. |
Ø یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد بین سابقه مردودی، وضعیت اقتصادی خانواده، در قید حیات بودن والدین، شغل و تحصیلات پدر، شغل و تحصیلات مادر، ارتباطات بین فردی اعضای خانواده و والدین و وجود کشمکش، درگیری و تعارض در خانواده دوگروه تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج تحقیق نشان داد ویژگیهای عاطفی و شخصیتی واحدهای مورد پژوهش شامل پرخاشگری، اضطراب، افسردگی، اختلال خود بیمار انگاری، اختلال وسواسی جبری، اختلال هیستریک، اختلال سایکوتیک،پارانوئیدی و فوبیادر گروه مورد و شاهد تفاوت معنی داری وجود دارد |
Ø بحث و نتیجه گیری: با عنایت به این امر که محیط خانواده مهمترین عامل تربیتی کودک محسوب شده و هیچ یک از آسیبهای اجتماعی خارج از تأثیر خانواده پدید نیامده است، هیچ جامعه ای نمی تواند ادعای سلامت کند مگر آن که از خانواده سالمی برخوردار باشد. |
|
اعظم محسن زاده، علی فرهادی، محمد جواد طراحی، آینور پدرام،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
از آنجایی که جدی ترین عارضه مربوط به اختلالات خواب کودکان ، مشکلات شناختی است و این مشکل کودکان را در معرض اختلالات تحصیلی، مشکلات خانوادگی و اجتماعی و روانی قرار می دهد، مطالعه انواع اختلالات خواب و نحوه مقابله با آنها مهم است. مطالعه حاضر به منظور بررسی شیوع انواع اختلالات خواب در کودکان دبستانی ۷-۱۲ ساله شهر خرم آباد در سال تحصیلی ۸۶-۸۵ انجام گرفته است. مواد و روش ها: ر این مطالعه توصیفی مقطعی ۳۶۴ نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر خرم آباد به روش تصادفی چند مرحله ای در هر دو جنس پسر و دختر به تعداد مساوی انتخاب و بررسی شدند. روش جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود. یافته ها: نتایج شیوع انواع اختلالات خواب را به ترتیب شیوع به این صورت نشان داد: تنفس با دهان باز ۷/۳۵ درصد ، صحبت کردن در خواب ۷/۲۴ درصد، خروپف عادتی ۳/۲۰ درصد، کابوس شبانه ۸/۱۹ درصد، دندان قروچه ۹/۱۵ درصد ، خواب آلودگی مفرط روزانه ۱۰ درصد، شب ادراری ثانویه ۲/۸ درصد، شب ادراری اولیه ۱/۷ درصد، آپنه خواب ۶/۶ درصد، راه رفتن در خواب ۶/۶ درصد . همچنین آزمون های آماری نشان داد میان شب ادراری اولیه و ثانویه با جنس رابطه معناداری برقرار بوده و در جنس پسر شیوع بیشتری داشت. (۰۰۴/۰= P-value) همچنین میان دندان قروچه و خروپف ، آپنه و خروپف، تنفس با دهان باز و خروپف ارتباط معناداری برقرار بود. (۰۰۱/۰> P-value). بحث و نتیجه گیری: با توجه به یافته های تحقیق ، تنفس با دهان باز شایعترین اختلال خواب در جامعه مورد مطالعه بود که ارتباط نزدیک و معناداری با خروپف شبانه داشت که لزوم بررسی از نظر مشکلات طبی و جسمی زمینه ای و روانی را مطرح می سازد. لذا پیشنهاد می شود که ، به دلیل قابلیت درمان محافظه کارانه و غیر دارویی در اغلب اختلالات خواب و سودمند بودن این روش در نتایج مطالعه، بالا بردن سطح آگاهی خانواده ها از طریق مدارس و جلسات اولیاء و مربیان و کاهش شرایط استرس آور، انجام شود.
فاطمه بهرامی، سید کمال صولتی دهکردی، علی فرهادی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
درمان های روان شناختی اختلال دو قطبی به مقدار زیادی مورد غفلت قرار گرفته است. هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش فراشناختی پردازش هیجانی همراه با درمان دارویی در مقایسه با درمان استاندارد در افزایش مهارت های عاطفی، شناختی و اجتماعی(MEPT) بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی است. مواد و روش ها: پژوهش از نوع نیمه تجربی با گروه کنترل بوده و نمونه شامل ۳۲ زن (۴۰-۱۶) که بر اساس ملاکهای تشخیصی DSM-IV-R تشخیص اختلال دو قطبی نوع اول گرفتند ، بود. که به طور تصادفی از بین مراجعان بیمارستان ها و کلینیک های روانپزشکی شهر اصفهان انتخاب شده اند. یکی از گروهها تنها دارو دریافت کرد و به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد و گروه دیگر آموزش فراشناختی پردازش هیجانی توام با دارو دریافت کرد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاری براساس معیارهای DSM-IV-R و پرسشنامه مانیا ( Bech و همکاران، ۱۹۷۹) و مقیاس ۱۷ آیتمی افسردگی (Hamilton ، ۱۹۸۰) برای استفاده مانیا و افسردگی استفاده شده است. برای اندازه گیری برخی مهارتهای عاطفی از برخی زیرمقیاس های هوش هیجانی Cooper) و همکاران، ۱۹۹۹) و درمورد مهارت های شناختی از پرسشنامه و نگرش های بدکنشی ( Power و همکاران، ۱۹۹۴) ، خودکنترلی( Rosenbaum ، ۱۹۸۰) و بینش ( David و همکاران، ۱۹۹۲) استفاده شد. برای اندازه گیری عملکرد اجتماعی از پرسشنامه عملکرد اجتماعی ( Hurry و همکاران، ۱۹۸۳)، استفاده گردید. برای کنترل اثرمتغیر وضعیت اقتصادی ، اجتماعی، فرهنگی آزمودنی ها بر متغیر مستقل از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. یافته ها: شیوه (MEPT) برافزایش تمام زیرمقیاس های نمره کل مهارت های عاطفی موثر بوده (۰۵/۰ P<) و در مورد مهارت های شناختی این شیوه درکاهش افکار ناکارآمد (۰۰۰/۰= P) و افزایش بینش (۰۵/۰ P<) و خودکنترلی (۰۰۰/۰= P) موثر بوده است. در مورد مهارت های اجتماعی این شیوه در افزایش مهارت های اجتماعی اثربخش بوده است(۰۲/۰ = P). بحث و نتیجه گیری: استفاده از شیوه آموزشی فراشناختی پردازش هیجانی به انضمام شیوه درمان دارویی اثربخشی درمان را افزایش می دهد. بنابراین لازم است که درمانگران در این زمینه آموزش ببینند.
فریده ملکشاهی، علی فرهادی، فریبا امینی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده
مقدمه: شناخت عوامل موثر در ایجاد رضایت شغلی می تواند در افزایش رضایت شغلی اعضای هیات علمی و ایجاد انگیزه در جهت پیشبرد اهداف آموزشی و پژوهشی مفید باشد . با توجه به این مهم پژوهش فوق با هدف تعیین میزان رضایت شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان در سال ۱۳۸۶ انجام گرفت.
یافته ها: در برر سی رضایت کلی ۱/۴۱% نمونه ها رضایت کامل داشتند. آزمون آماری کای دو بین رضایت کلی با حیطه های حقوق و مزایا(۰۰۱/۰= p ) ،فرصتهای ارتقاء(۰۰۱/۰= p ) ،نحوه سرپرستی (۰۰۰۱/۰ p= ) ، امنیت شغلی (۰۰۰۱/۰ p= ) ، شرایط فیزیکی محیط کار(۰۰۱/۰ p= ) ، وماهیت کار (۰۰۱/۰ p= ) ارتباط معناداری نشان داد.
مواد و روش ها: پژوهش فوق توصیفی مقطعی که برروی اعضاء هیات علمی شاغل در دانشگاه علوم پزشکی لرستان که حداقل دو ترم تحصیلی فعالیت آموزشی داشتند ، انجام شد .ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بر گرفته از پرسشنامه رضایت شغلی هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان شامل ۴۵ سوال در حیطه های حقوق و مزایا ، فرصتهای ارتقاء ،نحوه سرپرستی و ارتباطات ،امنیت شغلی ،شرایط فیزیکی و محیط ،ماهیت کار بصورت خود ایفاء تکمیل ، و بصورت توزیع فراوانی ،میانگین و انحراف معیار با نرم افزار spss ver ۱۱,۵ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش مسئولین معاونت آموزشی و پژوهشی بایستی منابع رضایت و عدم رضایت شغلی را بخوبی شناسایی وبا ایجاد فرصتهایی برای ارتقاء و توسعه فردی ،انتخاب مدیران براساس شایستگی و با مشارکت اعضای هیات علمی، دقت در امر ارزشیابی صحیح عملکرد ، بکارگیری صحیح سیستم تشویق و تنبیه با استفاده از شیوه های نوین مدیریتی، ایجاد تسهیلات و امکانات رفاهی ، تعدیل در سقف موظفی افراد،دخالت اعضاء در تصمیم گیری ها رضایت شغلی را افزایش دهند.
غفار علی محمودی، پیمان آسترکی، علی فرهادی، یوسف نظری،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: یکی از شایعترین علل مرگ و میر در تمام دنیا ناشی از مسمومیت هاست. تحقیق و بررسی علل مرگ ومیر ناشی از مسمومیت ها در اتخاذ تصمیمات و بهبود استانداردهای لازم برای پیشگیری از حوادث ناگوار، نقش مهمی را ایفا می کند. لذا برای شناخت بهتر علل و عوارض منتج به فوت بیماران مسموم، تصمیم به بررسی مرگ ومیر ناشی از مسمومیت ها طی سالهای ۱۳۸۶ لغایت ۱۳۹۰ در بیماران بستری در بیمارستان شهدای عشایر شهرستان خرم آباد گرفتیم.
بحث و نتیجهگیری: در استان لرستان مسمومیت با سموم دفع آفات مخصوصاً قرص برنج (فسفیدآلومینیوم) و اپیوم ها و مرگ و میر ناشی از آنها بیشتر از سایر داروها و سموم می باشد.
یافتهها: از میان ۱۳۰۹۰ بیمار دچار مسمومیت مراجعه کننده به این مرکز، ۱۲۴ نفر بر اثر شدت عوارض حاصله فوت کرده بودند که ۹/۵۸% از آنان مرد بودند. اکثریت بیماران مجرد (۶/۵۱%) ، دارای دیپلم (۵/۴۳%) و ساکن شهر (۴/۷۷%) بودند. ۴/۷۳% بیماران فوت شده به طور عمدی و خودآزارانه اقدام به خودکشی کرده بودند. بیشترین سموم مصرفی به ترتیب سموم دفع آفات (۲/۵۳%)، اپیوییدها (۸/۲۱%) و داروهای مسکن-هایپنوتیک (۵/۱۰%) بودند.
مواد و روشها: این مطالعه ی توصیفی - تحلیلی به صورت مقطعی روی بیماران فوتی بستری شده ناشی از مسمومیت در بیمارستان شهدای عشایر طی سالهای ۱۳۸۶ لغایت ۱۳۹۰ صورت گرفته و اطلاعات مورد نظر در قالب پرسشنامه گرد آوری و با روشهای آمار توصیفی نظیر جداول توزیع فراوانی، جداول توافقی، میانگین، انحراف معیار و نسبت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
افسانه بدری زاده، علی فرهادی، محمد جواد طراحی، ماندانا ساکی، غلامرضا بیرانوند،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: پرستاران به دلیل مشکلات شغلی و شرایط سخت کاری بیشترین استرس شغلی را تجربه میکنند و در معرض آسیب بیشتری قرار دارند. پرستارانی که از سلامت عمومی خوبی برخوردار نیستند، قادر نخواهند بود که مراقبتهای مؤثری از بیماران انجام دهند. با توجه به اهمیت ارتقاء سلامت روان پرستاران و نقش کلیدی آنها بر کیفیت ارائه خدمات پرستاری، محقق بر آن شد تا تحقیقی را در خصوص تعیین وضعیت سلامت روان در پرستاران انجام دهد.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به یافته مهم این پژوهش مبنی بر تأثیر مثبت و معنادار فعالیت ورزشی در سلامت روان، ضروری به نظر میرسد که پرستاران فعالیتهای ورزشی منظم را در برنامه زندگی خود قرار دهند و بدین وسیله موجبات ارتقاء سلامت عمومی خود را فراهم آورند.
یافتهها: در کل ۷۸ نفر (۲/۴۶ درصد) سلامت روان مطلوب و ۹۱ نفر (۸/۵۳ درصد) دارای اختلال در سلامت روان بودند. میزان سلامت روان کلی با میانگین ۹/۲۷ درصد و انحراف معیار ۱/۱۳ بدست آمد. در خصوص ابعاد سلامت عمومی بیشترین نشانه عدم سلامت روان در بعد عملکرد اجتماعی (۵/۹%) بود و کمترین نشانه عدم سلامت در بعد افسردگی (۳%) بود. در بررسی ارتباط بین سلامت روان و ویژگیهای دموگرافیک ( نوبت کاری، سن، جنس و وضعیت تأهل و سابقه کار و سطح درآمد) هیچگونه ارتباط معناداری مشاهده نگردید. اما بین فعالیت ورزشی با سلامت روان ارتباط معناداری مشاهده گردید.
مواد و روشها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی از نوع همبستگی میباشد که در کل ۱۶۹ نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان-های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی لرستان مورد بررسی قرار گرفتند. گردآوری دادهها توسط دو پرسشنامه که شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سلامت روان (GHQ-۲۸ ) بود انجام گرفت و اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از روشهای آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمونهای chi-squar ، T- test و ANOVA) و با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت
علی فرهادی، معصومه موحدی، یزدان موحدی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: از مسائل مهمی که بیماران قلبی با آن روبرو هستند مشکلات روحی و روانی همچون اضطراب می باشد، که تقریباً ۶۵ درصد بیماران آن را تجربه می کنند و به همین سبب موجب تأخیر در بازگشت به کار، کاهش کیفیت زندگی و افزایش خطر مرگ می شود. هدف از این پژوهش تعیین و مقایسه میانگین اضطراب مبتلایان قبل، بعد و دو ماه بعد از مداخله در دو گروه (کنترل و آزمایش) بود. بحث و نتیجهگیری: با توجه به تأثیر درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن بر میزان اضطراب مبتلایان و تداوم اثر آن، به کارگیری این روش در همه سطوح پیشگیری و درمان مبتلایان به بیماریهای جسمی ضروری بنظر می رسد. یافتهها: با توجه به یافته ها ملاحظه شد که اضطراب مبتلایان بعد و دو ماه بعد از مداخله کاهش قابل توجهی در مقایسه با قبل از مداخله داشته است و با سطح ۰۱/۰< P در گروه آزمایش تفاوت آماری معنی داری مشاهده گردید. مواد و روشها: این پژوهش، مطالعه ای آزمایشی، دو گروهی و سه مرحله ای است که بر روی ۴۰ مرد مبتلا به بیماری کرونر قلب که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه اضطراب بک بود و به منظور دستیابی به نتایج از نرم افزار۱۹ SPSS و تحلیل کوواریانس استفاده شد. شرکت کنندگان در این پژوهش قبل، بعد و در دوره پیگیری مداخله به کمک پرسشنامه اضطراب بک مورد بررسی قرار گرفتند.
فریده ملکشاهی، علی فرهادی،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: کودک آزاری یک مشکل جهانی است و به اشکال مختلف رخ میدهد که عمیقاً ریشه در فرهنگ، عملکرد اقتصادی و اجتماعی دارد. کودک آزاری رفتاری است که باعث آزار جسمی، ذهنی، عاطفی یا جنسی کودک میشود که در اثر این اعمال، سلامتی و آسایش و تحصیل کودک آسیب میبیند. با توجه به اهمیت موضوع، این بررسی جهت تعیین میزان شیوع کودکآزاری در کودکان مدارس راهنمایی خرم آباد در سال ۱۳۹۰ طراحی و اجرا گردید. بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان داد که سوء رفتار با کودکان در خانوادهها شایع است. لذا ضرورت پایش کودکان، تدوین قوانین حمایت از کودکان و طرح و اجرای برنامه های آموزشی پیشگیری میتواند در کاهش کودک آزاری مفید باشد. یافتهها: نشان داد که میانگین سنی نمونهها ۰۴/۱±۳۶/۱۳ بود. ۴/۵٪ نمونهها به صورت همیشه تحت آزار جسمی و بیشترین آزار جسمانی سیلی خوردن بود. ۳/۷، تحت آزار عاطفی به طور همیشگی بودند و ۵/۵٪ بی توجهی را به صورت همیشگی تجربه کرده بودند. آزمون آمار ارتباط معناداری بین آزارها با تحصیلات، شغل، اعتیاد و طلاق والدین نشان داد. مواد و روشها: مطالعه فوق توصیفی مقطعی که ۹۰۷ دانش آموز مقطع راهنمایی به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه ای چند قسمتی شامل اطلاعات فردی کودک و والدین، پرسشنامه آزار جسمی عاطفی و بی توجهی بود. روایی و پایایی ابزار با روایی محتوا و آزمون مجدد کسب شد اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss ۱۹ تجزیه تحلیل شدند.
حسین ابراهیمی مقدم، افسانه بدری زاده، علی فرهادی،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: اختلالات اضطرابی از جمله اختلالات شایع در کودکان می باشند که می توانند برای کودکان بسیاری از اختلالات دیگر از جمله اعتماد به نفس پایین، کناره گیری اجتماعی، مهارتهای اجتماعی ناکافی و مشکلات تحصیلی را نیز به دنبال داشته باشند. لذا با توجه به اهمیت این اختلالات بر آن شدیم تا به تعیین نشانه های اضطراب در آزمون نقاشی آدمک کودکان شهر خرم آباد بپردازیم. بحث و نتیجهگیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر و اهمیت تشخیص اختلالات اضطرابی در دوران کودکی و تاثیری که در دورانهای دیگر زندگی بر جای می گذارند ،پیشنهاد می شود که به این نشانه ها در نقاشی کودکان توجه بیشتری شود و با تشخیص به موقع این کودکان از تاثیرات سوء اضطراب در آینده بر روی آنها جلوگیری به عمل آید. یافتهها: نشانه های معنا دار(۰۵/۰< P)در کودکان گروه آزمون (مضطرب) عبارت بودند از: چشم های کوچک، خطوط ترسیمی بسیار پررنگ، خطوط ترسیمی موازی سایه دار و چهار خانه، خط خطی کردن و پاک کردنهای مکرر، وضع بدنی نا متعادل، استفاده از رنگ سیاه، حالت صورت آدمک مضطرب و نگران، سر کوچک، ساقها طویل، پاها بزرگ، بازوها بصورت نامنعطف و افقی و دستها بصورت بسته. همچنین نشانه های اضطراب درآزمون نقاشی آدمک بر حسب جنسیت نیز معنا دار بود. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی ۴۵۵ نفر از دانش آموزان پایه چهارم دبستان های شهر خرمآباد با استفاده از نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. سپس با استفاده از مقیاس تجدید نظر شده اضطراب آشکار کودکان مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت ۱۰۲ نفر از آنها در غالب دو گروه آزمون (۵۱ نفر از بین کودکانی که نمره بالا در مقیاس ذکر شده کسب کرده بودند) و گروه کنترل (۵۱ نفر از بین کودکانی که نمره پایین در مقیاس ذکر شده کسب کرده بودند) انتخاب و آزمون نقاشی آدمک در بر روی آنها اجراء شد و در نهایت نشانهها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آزمونهای آمار استنباطی (کای دو و آزمون t )به کمک نرم افزار SPSS بررسی شدند.