جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای لشکرآرا

آزیتا ظفرمحتشمی، غلامرضا لشکرآرا، فاطمه خدادادی، ناصر معتمدی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: فنیل کتونوری یک بیماری متابولیک با الگوی وراثت اتوزوم مغلوب است که به علت کمبود یا فقدان آنزیم فنیل آلانین هیدروکسیلاز در کبد ایجاد می‌شود. بروز بیماری فنیل کتونوری به طور متوسط ۱ از ۱۰۰۰۰ نفر است. هدف از این مطالعه تعیین ویژگی‌های اپیدمیولوژیک بیماری فنیل کتونوری در استان لرستان است.

مواد و روش ­ها: با انجام یک مطالعه اپیدمیولوژیک توصیفی تمامی ۸۱ بیمار فنیل کتونوری شناخته‌شده در استان لرستان تا اسفند ۱۳۹۳ مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس اهداف و متغیرهای مطالعه پرسشنامه‌ای طراحی شد که اطلاعات لازم جهت تکمیل آن از طریق مصاحبه با والدین و بررسی پرونده بیماران به دست آمد و یافته‌ها با نرم‌افزار  SPSS نسخه ۱۶ و با تهیه جداول، گراف و آزمون های کای دو و تی تست تجزیه و تحلیل شد.

یافته ­ها: نتایج نشان می دهد که شیوع فنیل کتونوری در استان لرستان ۳/۴ در ۱۰۰۰۰۰ نفراست. از این تعداد ۲۰ نفر (۷/۲۴%) از طریق غربالگری و ۶۱ نفر (۳/۷۵%) از طریق سایر روش‌ها شناسایی شدند. از این تعداد ۴۶ نفر(۸/۵۶%) دختر و ۳۵ نفر (۲/۴۳%) پسر بودند. تقریباً ۷۵ درصد موارد فنیل کتونوری سابقه ازدواج فامیلی در والدین داشتند.. شیوع بیماری در نورآباد با سایر شهرستان‌ها اختلاف معنی‌داری دارد.

بحث و نتیجه­ گیری: غربالگری نوزادان از نظر ابتلا به فنیل کتونوری ضروری است و بایستی تاکید بر انجام آن در روزهای  ۵-۳ تولد باشد. درخانواده‌های دارای فرزند مبتلا بیماری، انجام آزمایش تشخیص پیش از تولد برای سایر موارد حاملگی لازم است.


آزیتا ظفرمحتشمی، بابک هادیان، غلامرضا لشکرآرا، فاطمه مهدی پناه،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: بیماری مزمن کلیه یک مشکل مهم سلامت است که شیوع آن در دنیا و در کشور ما در حال افزایش است. در مرحله نهایی بیماری کلیه بیمار مادامالعمر نیازمند درمان جایگزین عملکرد کلیه خود با همودیالیز (شایعترین)، دیالیز صفاقی و یا پیوند کلیه است. کفایت همودیالیز و وضعیت تغذیهای این بیماران با میزان مرگ و میر آنها مرتبط است.

مواد و روش ها: مطالعهای توصیفی که در آن بیماران دچار نارسایی مزمن کلیه مراجعه کننده به بخش دیالیز بیمارستان شهدای عشایر با حداقل سه ماه سابقه دیالیز بررسی شدند. نمونههای خون و ادرار تهیه گردید و تمامی نمونهها در یک آزمایشگاه و توسط یک نفر بررسی شدند. کفایت همودیالیز Kt/V و میزان کاتابولیسم پروتئین nPCR برای بیماران محاسبه گردید. دادهها توسط نرم افزار ۱۶ SPSS  در سطح معنی داری ۰۵/۰ تحلیل شدند.

یافته­ ها: از ۷۹ بیمار بررسی شده ۵۲ نفر (۸/۶۵ درصد) مذکر و ۲۷ نفر (۲/۳۴ درصد) مؤنث بودند. میانگین سن بیماران حدود ۶۲ سال بود. میانگین کفایت همودیالیز و میزان کاتابولیسم پروتئین بیماران به ترتیب ۲/۱ و ۸۳/۱ بود. کفایت همودیالیز با جنس فرد، سن، BMI و دیابتی بودن ارتباط داشت. میزان کاتابولیسم پروتئین در هفتاد بیمار (۶/۸۸ درصد) برابر یا بیش از ۲/۱ مشاهده شد.

بحث و نتیجه ­گیری: در این مطالعه کفایت همودیالیز در زنان بهتر از مردان مشاهده شد که احتمالاً با اندازه جثه آنان ارتباط دارد. کفایت همودیالیز افراد مسن و یا چاق کمتر از افراد جوانتر یا کم وزنتر بود که احتمالاً ناشی از کاهش توده عضلانی و کاهش تولید کراتینین در آنهاست. میزان کاتابولیسم پروتئین در اکثریت بیماران در حد قابل قبول بود. برای افزایش کفایت همودیالیز، افزایش مدت زمان هر جلسه دیالیز، افزایش روزهای دیالیز در هفته و پیشگیری و رفع گردش خون مجدد توصیه میشود.


آزیتا ظفر محتشمی، غلامرضا لشکرآرا، یداله اعتمادی،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: سرطان دومین علت مرگ در جهان است و بیش از نیمی از موارد آن در کشورهای در حال توسعه روی می دهد.  برای پیشگیری و کنترل سرطان، تعیین بار سرطان و تغییرات آن به تفکیک عوامل مختلف مانند سن و جنس ضروری است. لازم است نظام ثبت سرطان بطور گسترده ای برقرار و با جدیت نظارت گردد. اطلاعات حاصل از ثبت سرطان لرستان برای مقاصد درمانی، پژوهشی و آموزشی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
مواد و روش ­ها: ساکنین سال های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۶ استان لرستان به عنوان جامعه هدف و موارد ثبت شده سرطان مراکز پاتولوژی، مدارک پزشکی، مراکز تصویربرداری و ثبت مرگ به عنوان موارد بروز مطالعه شدند. میزان های بروز خام و استاندارد سنی با استفاده از جمعیت استاندارد سازمان جهانی بهداشت محاسبه شد. از نتایج سرشماری جمعیتی سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵ برای محاسبات استفاده گردید. نرم افزار  SPSS v. ۲۶و سطح معنی داری ۰۵/۰ برای آنالیز بکار گرفته شد.
یافته ­ها: در این مطالعه بروز سرطان در لرستان در مردان (۳۷/۱۰۳ در صد هزار) بیشتر از زنان (۳۰/۸۳) مشاهده شد. شایعترین سرطان های ثبت شده در لرستان در طی دوره مطالعه معده، پستان و پوست بودند. در دوره زمانی مورد مطالعه، بیشترین میانه سنی (به سال) بروز مربوط به سرطان های پروستات (۷۴)، مری (۶۹) و معده(۶۶)، و کمترین مربوط به سرطان های مغز (۴۵)، تیروئید (۴۳) و پستان (۴۸) بود.
بحث و نتیجه ­گیری: بروز سرطان کولورکتال و ریه در استان لرستان در حال افزایش است که نیاز به بررسی دارد. ضروری است برنامه ثبت سرطان بازنگری گردد تا سهم منابع جمع آوری داده ها منطقی و در حد انتظار گردد. میزان بروز برخی سرطان ها در شهرستان بروجرد بیشتر از کل استان است که نیاز به مطالعات اتیولوژیک دارد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb