۱۳۶ نتیجه برای میر
روح اله یگانه، امیر هومن کاظمی مطلق،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه : کیست مزانتریک, توده های داخل شکمی نادری هستند که شیوع آنها در افراد بالغ یک در ۱۴۰۰۰۰ مورد در بیمارستانهای جنرال گزارش شده است . این بیماری بیشتر در کودکان مشاهده می شود و شیوع آنها یک مورد در ۲۰۰۰۰ در بیمارستانهای اطفال است. کیستهای مزانتر اکثرا“ دارای ماهیت خوش خیم بوده و با تظاهرات بالینی بسیار متنوعی باعث مراجعه به پزشک می شوند . تشخیص بالینی آنها بسیار مشکل است. و ظن قوی به کیست با کمک گرفتن از روش های پاراکلینیک تشخیص را مسجل می کند. در این مطالعه یک مورد کیست مزانتر با تظاهرات غیر معمول مورد بررسی قرار گرفته است.
معرفی بیمار : بیمار معرفی شده آقای ۵۰ ساله ای است که با شکایت از اتساع شکم به همراه درد مبهم مراجعه کرده بود. در معاینه شکم ,تودهای واضح لمس نشد؛ اما دیستانسیون منتشر وجود داشت . برای بیمار در ابتدا تشخیص انسداد
روده مطرح بود؛ اما با توجه به یافته های تصویر برداری ، سونوگرافی ونمای سی تی اسکن و در پی شک بالینی ,بیمار با تشخیص کسیت مزانتر مورد عمل جراحی قرار گرفت و کیستهای متعددی از شکم بیمار خارج شد. پاتولوژی توده ها Lymphatic cysts of mesentry گزارش گردید . بیمار با حال عمومی خوب مرخص شد.
فریبا طرهانی، امیر هومن کاظمی ،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه : عفونت ادراری از بیماری های شایع باکتریال دوران کودکی است. حدود ۵-۳% دختران و ۱% پسران مبتلا به عفونت ادراری می شوند. درمان عفونت ادراری به واسطه افزایش شیوع سوشهای مقاوم، مشکل و درمان تجربی با آنتی بیوتیک های رایج مثل آمپی سیلین، کوتریموکسازول و آموکسی سیلین منجر به ایجاد مقاومت بیشتر و صرف هزینه های بیشتر شده است. هدف ما از این مطالعه بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی در بیماران زیر ۱۴ سال با کشت مثبت ادرار بر اساس نتیجه آنتی بیوگرام بود.
مواد و روشها : در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی کلیه بیمارانی که در طی یکسال (۸۱-۸۰) با عفونت ادراری به بیمارستان کودکان خرم آباد مراجعه کرده بودند (۱۲۷ نفر)، مورد بررسی قرار گرفتند. روش نمونه گیری برای انجام کشت و آنتی بیوگرام در بیماران واجد کنترل ادراری، گرفتن نمونه وسط ادرار و در اطفال بدون کنترل، اسفنکتری، آسپیراسیون سوپراپوبیک بود.
یافته ها : بر اساس یافته های آزمایشگاهی، ارگانیسم رشد کرده در کشت ادرار مبتلایان به این شرح بود: اشرشیاکولی
(۳/۷۳%) ، پروتئوس (۶/۱۲%) ، کلبسیلا (۴/۹%) انتروباکتر (۱/۳%)، سیتروباکتر (۸/۰%) و یرسینیا (۸/۰%). در مجموع مقاومت آنتی بیوتیکی در بیماران ۹/۹۶% بود و میزان مقاومت میکروارگانیسم ها به آنتی بیوتیک های کشت شده به این شرح بود: آمپی سیلین (۲/۸۸%) ، آموکسی سیلین (۶/۸۶%)، کوتریموکسازول (۶/۷۵) نیتروفورانتوئین (۹/۱۸%)، نالیدیکسیک اسید
(۲/۱۰%)،سفی کسیم (۷/۴%) سفتریاکسون (۱/۳%)، جنتامایسین (۸/۱۱%)، آمیکاسین (۱/۳%)، سیپروفلوکساسین (۷/۴%).
نتیجه گیری : نتایج نشان داد میزان مقاومت به آنتی بیوتیک های خوراکی که به طور رایجی در سایر عفونت ها تجویز می شوند بارز تراست.
حسن حسین زادگان، مرتضی سالاری، عبدالامیر علامه، زهیر محمد حسن، سیمین اصغری،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه: وروتوکسین ها سمومی با ساختمان دو بخشی هستند که در پاتوژنز سویه های اشرشیا کولی انتروهموراژیک دخالت دارند. مطالعات اولیه درمان برخی تومورهای سرطانی و نیز بررسی اثر سیتوتوکسیسیته این سموم روی رده های توموری در شرایط محیط کشت (In Vitro) وحیوانات آزمایشگاهی نشان دهنده اثر بخشی آنهاست.این سموم به دلیل دارا بودن گیرنده های اختصاصی بر روی رده های توموری مطالعه شده به صورت انتخابی عمل می نمایند.
هدف از این تحقیق بررسی سیتوتوکسیسیته وروتوکسین۱ تخلیص شده از سویه مولد وروتوکسین اشریشیا کولی توأم با منوفسفوریل لیپیدA (MPL) بر روی رده سلولی تومور پستانی انسان به نامMCF-۷ بود.
مواد و روشها: در این تحقیق ابتدا وروتوکسین۱ تولید شده از ۵ سویه مولد وروتوکسین به دست آمده از انستیتو پاستور ایران و آزمایشگاه مرجع بو علی با استفاده از کیت آگلوتیناسیون معکوس (VTEC-RPLA) تأیید و با استفاده از کروماتوگرافی جذبی تخلیص شد. در مرحله بعد رقت های مختلف وروتوکسین۱ و MPL به صورت توأم و یا جداگانه بر روی رده سلولی MCF-۷ اضافه شد و قابلیت زنده ماندن سلول ها Viability) ( با استفاده از تریپان بلو و شکستگی ژنوم آنها با الکتروفورز آگارز بررسی گردید.
یافته ها: مطالعات ما نشان داد که سلول های MCF-۷ مطابق با تحقیقات قبلی حساسیت فوق العاده ای به وروتوکسین۱ دارند و مقدار ۳۳ نانوگرم در هر میلی لیتر اثری معادل دوز سیتوتوکسیک ۵۰ درصد CD۵۰% ایجاد می کند. بررسی های شکستگی ژنوم سلولی الگوی مشخصی از بروز پدیده آپوپتوزیز را نشان می دهد. در حالی که MPL به تنهایی ماده ای غیر سمی است؛ ولی استفاده توام آن با وروتوکسین۱ اثرات سمی آن را تشدید می کند.
نتیجه گیری: اگرچه اثرات ضد توموری وروتوکسین۱ از سال ها قبل روشن شده است؛ ولی کشف و شناسایی عوامل مختلف تشدید کننده اثر سیتوتوکسیک مواد ضد تومورها نیز مورد توجه محافل علمی است.MPL یکی از متابولیت های میکروبی است که اثر سینرژیستی آن با وروتوکسین۱ در مرگ سلول های توموری پستان برای اولین بار در این تحقیق مورد بررسی شده است.
روح اله یگانه، ناهید رفیعی، امیرهومن کاظمی، مینا احمدی، فرنوش درتاج،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه: «خودکشی با گچ» یا« خوردن گچ» یک روش جدید و عجیب از انواع راه های اقدام به خودکشی است که در چند سال اخیر فقط در استان لرستان و حواشی آن مشاهده شده است. با توجه به ناشناخته بودن این پدیده، ویژگی های افراد خودکشی کننده با گچ، علائم و نشانه های بیمار، نحوه برخورد و روش های درمانی مناسب، مطالعه ای با هدف بررسی موارد خودکشی با گچ صورت گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی، بیماران گچ خورده مراجعه کننده به بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد طی سال های ۷۴ تا ۷۹ بررسی شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای حاوی سوالاتی راجع به داده های دموگرافیک افراد، علائم، نشانه ها، روش های درمانی انجام گرفته و نتایج اقدامات بود. در مجموع ۴۰ بیمار مورد مطالعه قرار گرفت.
از تعداد ۴۰ مورد بررسی شده ۵/۵۷% زن و ۵/۴۲% مرد بودند. بیشترین موارد اقدام به خودکشی با گچ در گروه سنی ۱۰ تا ۱۹ سال قرار داشتند (۴۵%). این روش در تابستان بیشتر شایع بوده است و اکثریت اقدام کنندگان را دانش آموزان تشکیل می دادند (۵/۳۷%). نیمی از گچ خورده ها تحت درمان شستشوی معده با نرمال سالین قرار گرفته بودند که از این تعداد فقط یک بیمار نیاز به جراحی پیدا کرده بود. در مجموع فقط ۷ بیمار از کل بیماران تحت عمل جراحی (لاپاراتومی+ گاستروتومی+ خروج توده گچ+ گاسترورافی) قرار گرفتند.
نیمی از بیماران فاقد هرگونه علامت و نشانه بودند؛ اما در بیماران علامت دار، بیشترین علامت درد شکم (۵/۴۲%) و بیشترین نشانه لمس توده در شکم (۵/۱۷%) بود.
نتیجه گیری: به نظر می رسد شستشوی معده با محلول نرمال سالین با مقادیر بیش از ۲ لیتر (بلافاصله در بدو ورود) و سپس درمان نگهدارنده و پیگیری بیماران با معاینات روزانه و عکس برداری ساده از شکم به طور متوالی در این بیماران راهکار درمانی مناسبی باشد و جراحی تنها در بیمارانی که دچار علائم انسداد معده و روده و یا توده شکمی مراجعه کرده باشند کاربرد دارد.
عارف حسینیان امیری، محمد جواد طراحی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه: اختلال های انعقادی جزء مهم ترین دسته از بیماری هایی است که انسان به آن مبتلا می شود و هر ساله باعث مرگ و میر قابل توجهی در افراد جامعه می گردد. خونریزی از یک طرف و افزایش انعقادپذیری از طرف دیگر همواره خطراتی است که بیماران مختلف را تهدید می کند. هدف از انجام این پژوهش تعیین مقدار متوسط PTT در جامعه شهری خرم آباد بود.
مواد و روشها: در این مطالعه از بین افراد گروه سنی ۶۰-۲۰ سال تعداد ۲۹۸ مورد که هیچ گونه بیماری در هنگام آزمایش و سابقه بیماری های خونریزی دهنده یا اختلالات انعقادی را نداشتند و در عین حال از هیچ گونه داروی ضد انعقادی نیز استفاده نمی کردند انتخاب و مقدار PTT این افراد اندازه گیری شد. کلیه آزمایش ها به روش Tilt-Tube Test در یک آزمایشگاه مرجع به طریق استاندارد انجام گرفت. در ضمن برای کاهش خطای اندازه گیری تمام نمونه ها را یک نفر آزمایش نمود.
یافته ها: در این مطالعه ۲۹۸ نفر (۱۴۹ نفر مرد و ۱۴۹ نفر زن) مورد بررسی شدند. در مردان تحت مطالعه , مقدار متوسط PTT معادل ۴۴/۱۳ثانیه و حدود اطمینان آن ۹۱/۳۴-۹۷/۳۳ برآورد شد. در زنان تحت مطالعه , مقدار متوسط PTT معادل ۵۹/۳۴ ثانیه وحدود اطمینان آن بین ۱۲/۳۵-۰۶/۳۴ تعیین شد. در کلیه نمونه ها (زن و مرد) مقدار متوسط PTT معادل ۵۱/۳۴ ثانیه و حدود اطمینان آن ۸۶/۳۴-۱۶/۳۴ بود. مقایسه متوسط PTT در خرم آباد با کتب مرجع تفاوت معنی داری را نشان می دهد (PV<۰,۰۰۵).
نتیجه گیری: پیشنهاد می شود که مقدار متوسط PTT حاصل از این مطالعه در آزمایشگاه های شهر خرم آباد استفاده شود.
محمد علی بی طرف، مزدک عالیخانی، هوشنگ صابری، حسن هاشمی، امیر سعید صدیقی، مهدی زینلی زاده،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: علی رغم خصوصیات خوش خیم و اکستراآگزیال مننژیوم ها، این تومورها در بیش از ٦٠% موارد با ادم پری تومورال (PTBE) درنسج مغز اطراف همراه هستند.
هدف این مطالعه مشخص کردن نقش میزان مثبت شدن هسته سلول های تومورال از لحاظ رسپتور پروژسترونی (PR) بعنوان فاکتوری از رفتار سلول و پیدا کردن خصوصیات دیگری در MRI و CT بیماران در این رابطه و در مجموع در ارتباط با ادم پری تومورال بوده است.مواد و روشها: در این مطالعه ٧٧ بیمار مبتلا به مننژیوم درون جمجمه در بیمارستان امام خمینی تهران در سال های فاصل
۱۳۸۲-۱۳۷۸ به طور آینده نگر پیگیری شده و برای هر بیمار در ابتدا CT Scan و MRI (T۱, T۲) انجام و براساس تصاویر موجود، قطر، حجم، محل و شکل لبه تومور و وجود PTBE به همراه شکل و اندازه آن بررسی شده است؛ سپس با یافته های هنگام جراحی در آسیب شناسی و در آخر نتایج حاصل از رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی (IHC) از لحاظ رسپتورهای استروژنی و پروژسترونی مقایسه گردیده است.
نتیجه گیری: در مجموع می توان گفت قرار گرفتن تومورهای مننژیوم اینتراکرانپال در یک درجه و نوع بافت شناسی برای پیش بینی رفتار تومور کافی نبوده و باید اطلاعات بیشتری را در حد سلولی برای پیش بینی رفتار تومور نمود.
یافته ها: اشکال مننژیوم با میزان رسپتور پروژسترونی (PR Mod-Class) بالاتر اولاً حجم کوچکتری داشته؛ ثانیاً لبه اطراف تومور به شکل صاف بوده و نمای غیر تهاجمی تری را به نمایش گذاشته، بطوری که فضای آراکنوئید اطراف تومور در بیش از ٥٠% آن قابل مشاهده است و ثالثاً احتمال دیدن ادم پری تومورال کمتر بوده؛ اما در مقابل معمولاً مدت بیماری طولانی تر و خونریزی هنگام عمل کمتر بوده است.
الهام اصغری رودسری، رامین مهرداد، میر سعید عطارچی اشرف، امید امینیان،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: با افزایش تعداد وسایل نقلیه جادهای، به کارگیری رانندگانی که از مهارتهای حسی و حرکتی بیشتری دارند برای حصول ایمنی ترافیکی اجتناب ناپذیر است. بینایی یکی از حواسی است که به طور مطلق برای رانندگی ایمن لازم است و تقریباً ۹۵% از ورودی های حسی مغز که برای رانندگی لازم است متعلق به حس بینایی است. به همین منظور در کشورهای مختلف استانداردهایی مقرر شده تا در هنگام صدور و تمدید گواهینامه،سلامت بینایی رانندگان با این استانداردها مطابقت داده شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی وضعیت دید رانندگان اتوبوس های بین شهری تهران و مقایسه آن با استانداردهای چهار کشور ایران، انگلستان، فرانسه و فنلاند بود.
مواد و روشها: ابتدا تعداد۳۱۲ نفر از رانندگان شاغل در پایانه های جنوب، شرق، غرب و بیهقی تهران با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. سپس پرسش نامه ای شامل مشخصات فردی و اطلاعات شغلی رانندگان با روش مصاحبه حضوری برای هر یک از شرکت کنندگان تکمیل گردید. سپس معاینه حدت و میدان بینایی با استفاده از چارت اسنلن و آزمون رویارویی (Confrontation) انجام شد و اطلاعات به دست آمده با نرم افزار SPSS و آزمون های آماری مربوط تحلیل گردید.
نتیجه گیری: بر اساس یافته های به دست آمده لازم است که با یک بررسی اصولی و علمی استانداردهای قابل قبولی را برای صدور انواع گواهی نامه تدوین کرد.
یافته ها: متوسط سن افراد مطالعه شده ۷۸/۴۲ سال و متوسط مدت زمان اشتغال به کار رانندگی آنها ۱۵/۱۸ سال بود.به طور متوسط ۱۹/۲۳ ماه (حدود ۲ سال) از آخرین معاینه چشمی آنها گذشته بود که بیشترین علت آن معاینه به هنگام تعویض دفترچه مدت کار و بازرسی سرعت بود.
۲۸/۵۱% افراد بهترین حدت بینایی در حد ۱۰/۱۰ و ۷۱/۴۸% افراد بهترین میدان دید در حد ۱۸۰ درجه نصفالنهار افقی داشتند. در مقایسه دید افراد مورد مطالعه با استانداردهای بینایی رانندگی در ایران ۶/۱۱% واجد صلاحیت رانندگی نبودند.
هم چنین ۷/۷% با قوانین انگلستان، ۷/۴۹% با قوانین فرانسه و ۱/۱۷% با قوانین فنلاند واجد استانداردهای بینایی رانندگی نبودند. میانگین سن افراد واجد صلاحیت بینایی برای رانندگی۲۴/۴۲ سال و میانگین سن افراد فاقد صلاحیت بینایی برای رانندگی ۸۸/۴۶ سال بود که با استفاده از آزمون آماری T این اختلاف با ۰۰۹/۰=P از نظر آماری معنیدار بود.
با استفاده از آزمون آماری Kruskal-Wallis مشخص شد که میزان حدت بینایی در گروه سنی بالای ۵۰ سال کمتر از
گروه های سنی ۲۰ تا ۵۰ سال و زیر ۲۰ سال است و این اختلاف با ۰۰۱/۰ P< از نظر آماری معنی دار بود، اختلاف میدان بینایی بین گروه های سنی معنیدار نبود.
اعظم محسن زاده، مهرداد نامداری، علیرضا قینی، کوروش شاه کرمی، امیر خشایار ورکوهی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: بیماران تالاسمی ماژور به علت آنمی شدید به طور مداوم به تزریق خون نیاز دارند. یکی از عوارض مهم در این بیماران رسوب آهن در بافت قلب است که باعث فیبروز و اختلال کار قلب می شود. اختلال قلبی یکی از علل اصلی مرگ و میر در این بیماران است. هدف ازاین مطالعه بررسی عوارض قلبی دربیماران بتا تالاسمی ماژور بود.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت توصیفی ـ تحلیلی انجام گرفت. حجم نمونه کلیه بیماران بتا تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بیمارستان شهید مدنی خرم آباد در نیمه اول سال ۱۳۸۲ (۱۰۰ بیمار) را شامل می شد. متغیرهای این مطالعه شامل سن, جنس, فریتین سرم, سن تزریق خون, سن استفاده از دسفرال, گروه خونی و سطح هموگلوبین بود. ازتمام بیماران معاینه کامل واکوکاردیوگرافی توسط متخصص قلب انجام و اطلاعات با پرسش نامه جمع آوری شد و به وسیله برنامه SPSS تحلیل آماری انجام گرفت.
نتیجه گیری: بر اساس آزمون آماری کای ـ دو بین سن بیماران، سن استفاده از دسفرال و فریتین سرم با بیماری قلبی رابطه معنی دار وجود داشت (۰۵/۰p<)؛ اما بین جنس بیماران و گروه خونی رابطه معنی دار پیدا نشد.
پیشنهاد می شود که تزریق خون و استفاده از دسفرال به طور منظم در بیماران بتاتالاسمی ماژور انجام شود. همچنین بررسی های دوره ای کار قلب در این بیماران ضروری است. یافته ها: از ۱۰۰ بیمار مورد مطالعه ۳۳ درصد از بیماران دارای بیماری قلبی بودند. از جمله ۶ نفر اختلال سیستولیک بطن چپ از نوع محدود کننده واختلال دیاستولیک بطن چپ باکسر جهشی ۵۵-۵۰ درصد داشتند. بزرگی هر چهار حفره و کاردیو میوپاتی بانارسایی برون ده بالا باکسرجهشی ۵۰-۴۵ درصد در ۲ بیمار مشاهده شد. فشار خون ریوی شدید ,نارسایی دریچه آئورت و سه لختی, اختلال بطن چپ و راست, پریکاردیال افیوژن باکسرجهشی ۵۵-۴۵ درصد در ۲ بیمار و بزرگی بطن چپ به تنهایی یا همراه بزرگی بطن راست باکسرجهشی ۶۰ درصد در بقیه بیماران قلبی وجود داشت.
۵/۵۴% بیماران قلبی مذکر و ۵/۴۵ % مونث بودند. در ۲۳% فریتین سرم بین ۲۰۰۰-۱۵۰۱ نانوگرم درمیلی لیتر بود. بیشترین تعداد بیماران درگروه سنی ۲۰-۱۱ سال قرار داشتند. سن شروع تزریق خون در۲۰%بین یک تا دوسالگی بوده است. سن استفاده از دسفرال در ۲۵% بعد از پنج سالگی بود. بیشتر بیماران تالاسمی مبتلا به بیماری قلبی، گروه خونی O داشتند. دو مورد مرگ به علت نارسایی قلبی وجود داشت.
فریبا طرهانی، مهیار زمان، امیر هومن کاظمی مطلق،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: عفونت منتشر باسیل کالمت ـ گرین (ب.ث.ژ ) متعاقب تلقیح واکسن زنده بیشتر به عنوان تظاهری از نقص ایمنی در کودکان در نظر گرفته می شود. ولی در نیمی از موارد که به عنوان موارد ایدیوپاتیک تعریف می شود هیچ گونه نقص ایمنی شناخته شده ای وجود ندارد.
نتیجه گیری: گرچه واکسن ب.ث.ژ از سال ۱۹۲۱ مورد استفاده می گردد و اثرات آن در پیشگیری از سل منتشر، مننژیال و سل ریوی به اثبات رسیده است ولی اختلاف نظر در مورد این واکسن همچنان ادامه دارد. خطیرترین عارضه واکسن ب.ث.ژ عفونت منتشر است که ممکن است منجر به مرگ بیمار شود.
معرفی بیمار: شیر خوار ۸ ماهه پسر که با مشکل وجود زخم در محل واکسیناسیون (ب.ث.ژ ) که از پنج ماه قبل ایجاد شده بود، بستری گردید. وی هم چنین از دو هفته قبل دچار تب، سرفه های خلط دار و اختلال تنفسی شده بود. بیمار تحت درمان آنتی بیوتیکی وسیع الطیف قرار گرفت ولی پاسخ درمانی مناسبی نداشت.
در معاینات بالینی بعدی توده ای به ابعاد ۳×۳ در(Left Upper Quadrant) LUQ لمس می شد. در عکس قفسه سینه تصویر رتیکولر منتشر و خوردگی در دنده هفتم مشهود بود. بیمار به مدت دوازده روز بستری بود و در نهایت فوت نمود. در کالبد شکافی بیمار در تمام نمونه های برداشته شده از اعضای مختلف تجمع فراوانی از باسیل اسید فاست وجود داشت و تشخیص نهایی عفونت منتشر سلی (BCGOSIS) بود.
امیر عباس رحیمی، محمد حسن شاه حسینی، قاسم آهنگری، فرهاد شاهسوار، سید محسن سید رضایی تهرانی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: تعیین جنسیت گذشته از اینکه از نظر والدین دارای ارزش خاصی است، در بیماریهای وابسته به جنس نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از این مطالعه تعیین جنسیت جنین در موارد مشکوک به بیماریهای مغلوب وابسته به X در سه ماهه اول بارداری به روش مولکولی بود.
مواد و روشها: بعد از جمع آوری۷۴ نمونه از پرزهای کوریونیک (CV) و جدا کردن آنها از نمونه های مادری، DNA آنها استخراج شد و پس از انجام واکنش زنجیره ای پلیمر از (PCR)، جنسیت آنها تعیین شد. همچنین بعد از افزایش حساسیت، سیستم قادر به تعیین جنسیت یک سلول بیوپسی شده از جنین بود.آنالیز آماری با استفاده از آزمون دقیق فیشر انجام گرفت.
یافته ها: جنسیت نمونه های CV بوسیله PCR تعیین شد. نتایج آن تعداد از نمونه هایی که موفق به ارتباط با خانواده های آنها شدیم، با جنسیت جنینهای متولد شده یکسان بود(p<۰,۰۰۱). بعد از افزایش حساسیت سیستم، جنسیت ۱۳ نمونه جنینی که در مراحل مختلف سلولی بودند تعیین شد. همچنین جنسیت دو نمونه تخمک لقاح نیافته(سلول هاپلوئید) و یک تخمک بارور شده؛ ولی تقسیم نشده(سلول دیپلوئید)، تعیین شد.
نتیجه گیری: تعیین جنسیت جنین قبل از تولد در سه ماهه اول بارداری، از تولد کودکان بیمار جلوگیری کرده و همچنین از ارتباط عاطفی مادر با جنین در موارد سقط می کاهد. همچنین در موارد لقاح آزمایشگاهی(IVF) با شناسایی جنس جنین و انتقال جنین مونث به مادر در بیماریهای مغلوب وابسته به جنس می تواند کاربرد داشته باشد. کاربرد دیگر آن در کنترل جمعیت جوامع در مواردی است که زوجها تمایل به داشتن جنس خاصی از کودک را دارند. سیستم مولکولی اپتیمایز شده فوق که بر اساس ژن آمیلوژنین طراحی گردید، می تواند جنسیت را در نمونه های خون، CV و در مرحله تک سلولی IVF با حساسیت و ویژگی بالا تعیین نماید.
علی چگنی شرفی، هرمزد اورمزدی، مهدی محبعلی، لامع اخلاقی، محمدمیرزا شرفی، بهناز آخوندی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: لیشمانیوز احشایی یکی از بیماریهای عفونی انگلی است که از نظر بهداشتی اهمیت زیادی دارد. این مطالعه در منطقه میانکوه شرقی شهرستان پلدخترازاستان لرستان با هدف تعیین سرواپیدمیولوژی لیشمانیوز احشایی (عفونت انسانی) در سال ۸۳-۱۳۸۲ انجام گرفته است.
مواد و روش ها: مطالعه به شکل توصیفی ـ مقطعی بوده و روش نمونه برداری به شکل تصادفی چند مرحله ای و گروههای هدف بچه های زیر ۱۲ سال ساکن در منطقه و ۱۰% از بزرگسالان بود. در مجموع ۵۳۰ نمونه خون از افراد مذکور تهیه شد که بعد از تهیه پلاسما با روش سرولوژی آگلوتیناسیون مستقیم (DAT)به منظور تشخیص آنتی بادی ضد لیشمانیایی مورد آزمایش قرار گرفتند. در تست DAT برای نمونه های انسانی تیتر های ۱:۳۲۰۰ و بالاتر مثبت وتیترهای ۱:۱۶۰۰ مشکوک درنظر گرفته شد.
یافته ها: با استفاده از روشDAT،۶نفر(۲۶/۱%)دارای تیتر۱:۳۲۰۰ و بالاتر ازنظر سرولوژی مثبت بودند و ۱ نفر (۲۱/۰%) باتیتر۱:۱۶۰۰ به عنوان تیتر مشکوک و ۶نفردارای تیترهای ۱:۸۰۰ مشاهده شد. این مطالعه در تمام روستاهای میانکوه شرقی انجام گرفت که موارد مثبت سرمی به ترتیب از روستاهای لتوند(امورد)،دارصافه (۲مورد)بن جو(۲ مورد)و عشایر کوچنده
(۱مورد)بودند. در سایر روستاهاهیچ موردی از بیماری مشاهده نگردید.
نتیجه گیری: نتایج نشان می دهد که لیشمانیوزاحشایی یک بیماری اسپورادیک درمنطقه میانکوه شرقی پلدختر
می باشد. این بررسی لزوم مطالعات تکمیلی جهت شناسایی ناقلین قطعی و مخازن احتمالی دیگر در منطقه را پیشنهادمی کند.
غلامرضا گودرزی، مرتضی ستاری، سعید امیر اصلان زاده، منصور گودرزی، محسن بیگدلی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: بابونه آلمانی گیاهی است داروئی که خواص درمانی متعددی دارد.به دلیل وجود مقدار زیادی ترپنوئید - بیزابولول در عصاره این گیاه خواص ضد میکروبی آن قابل توجه است.
استافیلوکوکوس اورئوس باکتری بیماریزائی است که نقش مهمی در پزشکی و بهداشت مواد غذائی دارد. از آنجائیکه کاتالاز به عنوان آنزیم تجزیه کنندهٌ آب اکسیژنه نقش مهم و حیاتی در فیزیولوژی, تعیین هویت و بیماریزائی بسیاری از باکتری ها از جمله استافیلوکوکوس اورئوس دارد، لذا بررسی تاثیر غلظت های تحت مهاری عصاره الکلی گیاه بابونهٌ آلمانی بر روی فعالیت این آنزیم هدف از اجرای تحقیق می باشد.مواد و روش ها: در این تحقیق بنیادی ـ کاربردی گیاه بابونهٌ آلمانی ازباغ مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی استان تهران تهیه و به وسیلهٌ اتانول ۸۵ درجه عصاره گیری شد. حداقل غلظت های مهاری و کشندگی عصاره بر روی سویهٌ استاندارد استافیلوکوکوس اورئوس به روش رقت در براث تعیین وسپس تاثیر غلظت های تحت مهاری عصاره بر فعالیت آنزیم کاتالاز باکتری به صورت نیمه کمی و کمی با استفاده از روش تیتراسیون با پرمنگنات پتاسیم ارزیابی شد.
یافته ها: رقت های ۱:۳۲ و ۱:۱۶ به ترتیب به عنوان حداقل غلظت های مهاری و کشندگی عصاره تعیین شد. عصاره در غلظت های تحت مهاری ۱:۶۴ و ۱:۱۲۸ توانست به ترتیب ۸/۸۲% و ۸/۳۲% فعالیت آنزیم کاتالاز باکتری را نسبت به شاهد کاهش دهد,۰
نتیجه گیری: افت شدید و چشمگیر فعالیت آنزیم مذکور در غلظتهای کمتر از مهار کنندگی عصاره, نسبت به شاهد بدون عصاره احتمالاً نمایانگر تأثیر بر روی یک یا چند مرحله از فرایندهای تولید این آنزیم در سطح ژنوم، رونویسی, ترجمه، انتقال و.... می باشد؛لذا لازم است در این زمینه مطالعات تکمیلی بیشتری انجام گیرد. این آنزیم میتواند به عنوان هدفی جدید در طراحی و دستیابی به برخی از مواد ضدباکتریایی باشد.
مرتضی سعدی نژاد، اعظم محسن زاده، امیر خشایار ورکوهی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: تشنج ناشی از تب شایعترین فرم تشنج در طول دوران کودکی است. این بیماری بیشتر در سنین ۹ ماهگی تا ۵ سالگی دیده می شود. تشنج ناشی از تب علت و پاتوژنزمشخصی ندارد، لذا بررسی علل احتمالی آن می تواند ارزشمند باشد..هدف از انجام این مطالعه بررسی و تعیین سطح سرمی منیزیم در اطفال ۹ ماه تا ۵ ساله مبتلا به تشنج ناشی از تب در مقایسه با اطفالی که صرفا مبتلا به تب بوده و دچار تشنج نشده اند.
مواد و روش ها: در این مطالعه که به صورت علمی ـ مقایسه ای انجام شد،یک گروه ۱۰۲ نفری از اطفال ۹ ماه تا ۵ سال مبتلا به تشنج ناشی از تب به عنوان گروه بیمار (مورد) و یک گروه ۱۰۲ نفری از اطفال در همان گروه سنی که صرفا به علت تب مراجعه نموده واز لحاظ سن،رژیم غذایی، وزن و کلاخصوصیات فردی با گروه بیمارجور (Match) بودند به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند.
متغیرهای مورد مطالعه شامل جنسیت،محل سکونت (شهری و روستا) ونوع آب آشامیدنی غالب بود.اطفالی که حائز شرایط انتخاب نمونه بودند از طریق روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه شد. ابتدا پرسشنامه مربوط به طرح جهت آنها تکمیل و سپس نمونه سرمی آنها تهیه شده و سطح سرمی منیزیم آن از طریق روش سنجش بیوشیمیایی اندازه گیری شد. همین فرایند جهت گروه کنترل نیز انجام شد و درنهایت اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار spss و تستهای آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتیجه گیری: پایین بودن سطح سرمی منیزیم در گروه بیمار نسبت به گروه کنترل می تواند بیانگر وجود رابطه بین سطح سرمی منیزیم و ابتلا به تشنج ناشی از تب در اطفال ۹ ماه تا ۵ سال باشد. پیشنهاد می شود مطالعات مشابهی با حجم نمونه بالاتر در مناطق مختلفی از ایران و جهان انجام گردد
یافته ها: در کل بین میانگین سطح سرمی منیزیم در دو گروه اختلاف معنی داری بدست آمد. به طوریکه میانگین سطح سرمی منیزیم در گروه مورد به مراتب از میانگین سطح سرمی منیزیم در گروه کنترل پایین تر بود (۰۰۰۱/۰p<). بین سطح سرمی منیزیم با جنسیت، در دو گروه ارتباط معنی داری بدست نیامد.همچنین بین سطح سرمی منیزیم با محل سکونت و نوع آب آشامیدنی غالب در هیچیک از دو گروه بیمار و شاهد ارتباط معنی داری بدست نیامد. بین سطح سرمی منیزیم وسن اطفال نیز در هیچیک از دو گروه ارتباط معنی داری بدست نیامد. یک نکته جالب در این پژوهش این بود که میانگین سطح سرمی منیزیم در هر دوگروه نسبت به دامنه نرمال به طور معنی داری بالاتر بود.
سمیرا رسانه، حسین رجبی، احمد بیطرفان رجبی، محمد رضا فارسی نژاد،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: دستگاه های تصویربرداری پزشکی هسته ای نسبت به تغییرات میدان مغناطیسی در محیط حساس هستند. فونومولتی پلایرها وظیفه تقویت سیگنالهای کم انرژی نور و تبدیل آنها به جریان های الکتریکی از طریق تکثیر الکترونی به عهده دارند. میدانهای مغناطیسی ضعیف می توانند سبب تغییراتی در یکنواختی و قدرت تفکیک سیستم تصویربرداری شوند. در این مطالعه سعی شده است تا اثر میدان مغناطیسی محیط بر عملکرد سیستم های تصویربرداری پزشکی هسته ای به هنگام چرخش دوربین در زوایای مختلف مورد بررسی قرار گیرد.
مواد و روش ها: در این تحقیق سه دستگاه تصویربرداری مختلف SPECT با جهت گیری نصب متفاوت مورد بررسی قرار گرفتند. با قرار دادن چشمه نقطه ای و خطی در مقابل دوربین ، جابجایی قله طیف انرژی پرتو دارو، قدرت تفکیک و خطی بودن آن به هنگام چرخش دوربین در میدان مغناطیسی زمین در زوایای مختلف بررسی گردید. این محاسبات در دو حالت خاموش و روشن بودن دستگاه خنک کننده (کولر گازی) در فاصله ۲ متری دوربین گاما، تکرار شد. با انجام آزمون t-test بین گروهها نتایج مورد بررسی قرار گرفت.
نتیجه گیری: میدانهای مغناطیسی در اطراف یک سیستم تصویربرداری پزشکی هسته ای می تواند در عملکرد صحیح آن اختلال ایجاد کند.
یافته ها: نتایج آزمون t-testنشان داد که در هر سه دستگاه SPECT مورد بررسی مقدار جابجایی فوتوپیک و اعوجاج در قدرت تفکیک و خطی بودن در زوایای مختلف بصورت معنی دار تغییر می کند (۰۱/۰p<).
سلیمان جافریان، امیر خشایار ورکوهی، محمد جواد طراحی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: هایپرلیپیدمی و خصوصاً افزایش کلسترول خون یک ریسک فاکتور مهم بیماریهای قلب و عروق می باشد. انواع مختلفی از داروها، با عوارض فراوان جهت درمان هایپرلیپیدمی وجود دارد.یک دسته از رایج ترین آنها در درمان هایپرکلسترولمی استاتین ها و خصوصا لواستاتین می باشد. سرکه سیب و آبغوره نیز به عنوان دو ترکیب طبیعی در رژیم غذایی می توانند در درمان هایپرلیپیدمی مؤثر باشند.هدف از انجام این مطالعه تعیین کارایی و اثرات درمانی سرکه سیب و آبغوره در مقایسه با لواستاتین، روی هایپرلیپیدمی می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه که از نوع کارآزمایی بالینی بود سه گروه ۲۵ نفری شامل افراد ۴۰ تا ۶۵ سال با هایپرلیپیدمی که ویژگیهای فردی از جمله وزن، نوع رژیم غذایی غالب، سابقه پزشکی، سطح فعالیت فیزیکی و سطح سرمی چربیهای خون مشابه داشتند، به طور تصادفی در سه گروه مورد مطالعه قرار گرفتند. قبل از مداخله درمانی، سطح سرمی چربیهای خون پایه در بیماران سنجش گردید. برای گروه اول، سرکه سیب با دوز ۱۰ سی سی دوبار در روز، نیم ساعت قبل از نهار و شام به مدت چهار هفته و برای گروه دوم آبغوره با دوز مشابه و به مدت چهار هفته، برای گروه سوم قرص لواستاتین با دوز۲۰ میلی گرم روزانه به مدت چهار هفته تجویزگردید. در حین درمان، بیماران از هیچگونه دارو یا ترکیب دیگری که روی مقادیر چربیهای خون تأثیر گذار باشد، استفاده نمی کردند. سطح سرمی چربیهای خون در پایان هفته دوم و هفته چهارم در هر سه گروه اندازه گیری شد و درنهایت اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای آماری ANOVA، Bonferroni، TUKEY و همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتیجه گیری: سرکه سیب به عنوان جزء ساده ای از رژیم غذایی، در کاهش سطح چربیهای نامطلوب خون و درمان هایپرلیپیدمی تقریبا به اندازه لواستاتین مؤثر است. آبغوره نیز تا حدودی سطح کلسترول را کاهش می دهد ولی تأثیر آن به مراتب کمتر از سرکه سیب می باشد.
یافته ها: در گروه تحت درمان با سرکه سیب، بین سطح سرمی کلسترول، LDL-C و HDL-C قبل از درمان،با سطوح سرمی آنها دو هفته و چهارهفته بعد از درمان، اختلاف معنی داری وجود داشت. در رابطه با گروه تحت درمان با لواستاتین و گروه تحت درمان با آبغوره نیز نتایج مشابه بدست آمد (۰۰۱/۰p<). میانگین سطح سرمی کلسترول دو هفته پس از درمان با سرکه،آبغوره و لواستاتین به ترتیب ۱۶%، ۵% و ۲۱% و چهار هفته پس از درمان به ترتیب ۲۵%، ۸% و ۲۶% کاهش یافته و HDL-C دو هفته پس از درمان به ترتیب ۲۰%، ۷% و ۲۸% و پس از چهار هفته درمان به ترتیب ۷/۳۵%، ۴/۸% و ۵/۳۶% افزایش یافته بود. در هیچ یک از گروهها،تری گلیسرید پس از درمان کاهش معنی داری نداشت.
فاطمه اقبالیان، محمدرضا هنرور، راضیه سادات میر معینی، علیرضا منصف، محمد صادق صبا،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: در طی واکسیناسیون همگانی عوارض ناشی از تزریق اهمیت خاصی می یابد زیرا در عملیات تزریقی در سطح وسیع، عوارض افزایش یافته و به علت وسعت محدوده سنی احتمال بروزشان بالاتر است. این پژوهش جهت ارزیابی میزان بروز عوارض ناشی از واکسن در طرح ملی واکسیناسیون بر علیه سرخک و سرخجه در استان همدان انجام پذیرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی مقطعی از ۱۵ آذر تا ۱۵ دی ماه ۱۳۸۲ و دو ماه پس از اتمام طرح، از طریق بررسی فرم های عوارض واکسن که در اختیار کلیه تیم های عملیاتی و مراکز بهداشتی- درمانی دولتی و خصوصی بود، انجام پذیرفت. اطلاعات پس از استخراج در برنامه Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد بدنبال واکسیناسیون کشوری MR در استان همدان میزان بروز عوارض خفیف بیش از عوارض شدید بوده و بیشترین میزان بروز عوارض در ارتباط با واکنش به واکسن گزارش شد و موردی از خطای برنامه دیده نشد، لذا برقراری سیستم مراقبت های سریع و انعطاف پذیری جهت عوارض جانبی پیشنهاد می گردد.
یافته ها: در این مطالعه مشخص گردید ۸۲۷۴۶۸ نفر در استان همدان واکسینه و از این تعداد ۲۶۰ نفر دچار عوارض واکسن شده اند، تعداد کل عوارض ۶۰۵ مورد بود. ۴/۶۱% عوارض در ۲۴ ساعت اول پس از واکسیناسیون و ۹۱% عوارض سرپائی بودند. ۸۴% عوارض توسط تیم عملیاتی و بیشترین میزان بروز عوارض در گروه سنی ۱۴-۱۰ سال گزارش شد. ۸۶% بروز عوارض مربوط به واکنش به واکسن بود. عوارضی که میزان بروزشان بیشتر از یک مورد درصد هزار بود به ترتیب شامل کهیر، تب، سردرد، استفراغ، لنفاد نوپاتی، سرفه و راش، میالژی، فارنژیت، آرتریت، رینیت، بی قراری، عوارض چشمی و عوارضی که میزان بروزشان کمتر از یک مورد درصد هزار بود به ترتیب شامل تنگی نفس شدید، تشنج، اسهال، پارستزی، آنافیلاکسی، آنسفالیت، ترومبوسیتوپنی، آنسفالوپاتی و گیلن باره بودند.
شهلا انشائیه، حمید رشنو، امیر حسین سیادت، علی صادقی نیا،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: تلوژن افلوویوم یک بیماری خود محدود شونده غیر اسکار گذار است که خود را بصورت ریزش منتشر موهای سر نشان می دهد و معمولاً ۳ ماه بعد از یک بیماری حاد اتفاق می افتد. از لحاظ تئوری محلول مینوکسیدیل بعنوان درمان این حالت پیشنهاد شده است. در این مطالعه، ما تأثیر محلول مینوکسیدیل و یک داروی گیاهی مشتمل بر گزنه دوپایه، رازیانه، دم اسب، آویشن و بابونه آلمانی را در درمان تلوژن افلوویوم مورد بررسی قرار دادیم.
نتیجه گیری: بر طبق نتایج حاصل از این مطالعه، می توان نتیجه گیری نمود که داروی گیاهی در درمان تلوژن افلوویوم مؤثر است، هر چند که مطالعات بیشتر در این زمینه ضروری است.
یافته ها: میانگین مدت زمان طول کشیدن تلوژن افلوویوم در بیماران استفاده کننده از مینوکسیدیل معادل ۱۷ هفته و در گروه استفاده کننده از داروی گیاهی معادل ۷ هفته بود. این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار بود.
مواد و روش ها: این مطالعه، یک مطالعه آینده نگر دوسوکور بود که در آن ۲۴ بیمار مبتلا به تلوژن افلوویوم بصورت تصادفی به ۲ گروه تقسیم شده و تحت درمان با مینوکسیدیل و داروی گیاهی قرار گرفتند. اطلاعات بدست آمده توسط آزمونهای آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
عباس ربانی، سید رسول میر شریفی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: انسداد کامل آئورت شکمی با لنگش متناوب اندام تحتانی دو طرف شروع و در صورت عدم درمان منجر به درد موقع استراحت و زخم ایسکمیک و سرانجام گانگرن عضو می گردد. مهمترین ریسک فاکتورهای بیماری شامل مصرف سیگار، بالا بودن کلسترول و تری گلیسرید، دیابت و افزایش فشار خون می باشند. بیماری با شرح حال و معاینه کامل تشخیص داده می شود و جهت تأیید تشخیص و برنامه درمانی از داپلر رنگی و MRA و یا سی تی آنژیوگرافی استفاده می گردد.
نتیجه گیری: درمان انتخابی این بیمار عمل جراحی بای پاس آئورتوفمورال دو طرفه با استفاده از داکرون دو شاخه
می باشد.
معرفی بیمار: آقای ۶۲ ساله، کشاورز، متأهل با لنگش دو طرفه اندام تحتانی و درد نوک انگشتان هر دو پا و ناتوانی جنسی که از ۶ ماه پیش شروع شده بود.
پوپک رحیم زاده، سید حسن اعتمادی، ولی اله حسنی، محمد حسین میردهقان،
دوره ۹، شماره ۴ - ( یافته ۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه : بیهوشی در بیمار اپیدرمولیز بولوزا چالش بزرگی حتی برای با تجربه ترین متخصص بیهوشی می باشد. چراکه در این بیماری فشار غیر مستقیم سبب ایجاد تاول و زخم در غشائ مخاطی و پوست بدن می گردد .
معرفی مورد: در این مقاله به معرفی نحوه اداره بیهوشی در دو مورد بیمار مبتلا به دیستروفیک اپیدرمولیزبولوزامی پردازیم که جهت انجام عمل جراحی پیوند پرده آمنیون بر روی چسبندگی های انگشتان به اتاق عمل آورده شدند.
بحث و نتیجهگیری: در اداره بیهوشی این بیماران در زمانی که اقدام جراحی نیاز به شل کننده عضلانی و تهویه مکانیکی ندارد، برای اجتناب از دستکاری راه هوایی کتامین توصیه می شود.
آریا حجازی، امیر بشیان، نازیلا بدیعیان موسوی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه: تومورهای مغزی یکی از کشنده ترین بدخیمی هاست. این تومورها مکرراً با تظاهرات روانی و رفتاری همراه هستند که باید مورد توجه قرار گیرد. مطالعات نشان میدهد که اختلالات روانپزشکی اولیه در ۴۷تا ۹۴ درصد موارد با تومورهای مغزی همراهی دارند. گزارش مورد: خانمی ۲۶ ساله مجرد با علایم عصبی روانی تحت درمان دارویی با داروهای ضد جنون و آرام بخش قرار داشت. برای سایر علائم بیمار، درمانهای علامتی نیز انجام شد اما حال نامبرده رو به وخامت گذاشت و درنهایت بعد از ۶ ماه فوت کرد. در کالبد گشایی پس از مرگ، تومور مخچه ای همانژیوبلاستوم کشف شد . بحث و نتیجهگیری: همانژیوبلاستوم توموری خوش خیم است و بارزکسیون، بهبودی حاصل می شود. اگر در این بیمار در ابتدای امر به علایم هشداردهنده توجه بیشتری می شد و ظن بالینی نسبت به وجود ضایعه فضاگیر مغزی بعنوان عامل ایجاد کننده علایم عصبی روانی بوجود می آمد و از حداقل روشهای تشخیص تصویربرداری مثل سی تی اسکن استفاده می شود، ما امروز شاهد مرگ انسانی با عنوان بیمار روانی نبودیم . |