جستجو در مقالات منتشر شده


۱۷ نتیجه برای بیرانوند

افسانه بیرانوند، مسعود فلاحی، حسن عشایری، مهدی رهگذر،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۶ )
چکیده

مقدمه : معمولا میزان بروز دلیریوم بعد از جراحی مفصل ران در سالمندان بالاست و باعث عوارض متعدد، پیش آگهی بد وحتی مرگ و میر می شود. با توجه به عوارض مختلف داروها، موسیقی می تواند یک روش غیر داروئی بی خطر جهت پیشگیری از دلیریوم باشد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر موسیقی بر دلیریوم بعد از جراحی مفصل ران در زنان سالمند بستری در بخش ارتوپدی بوده است.

مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی می باشد. نمونه های این پژوهش را ۱۰۰ نفر اززنان سالمند دارای شکستگی مفصل ران بیمارستان شهدا خرم آباد در مدت ۴ماه تشکیل می داد. با توجه به معیارهای ورود و روش نمونه گیری تصادفی به دوگروه ۵۰ نفری آزمون و گواه تخصیص داده شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه دموگرافیک و آزمون مختصر وضعیت روانی بود. در این پژوهش ابتدا با آزمون مختصر روانی وضعیت شناختی بیماران بررسی گردیده و برای افراد گروه آزمون، یک روز قبل از عمل، موسیقی باخ پخش شد. پخش موسیقی با استفاده از ضبط صوت مجهز به گوشی، هر بار بیست دقیقه ، سه بار در روز به مدت پنج روز برای افراد گروه آزمون انجام شد. گروه کنترل فقط مراقبت های معمول بخش را دریافت می کردند. بعد از انجام مداخله، در طی مداخله روزی دوبار آزمون مختصر وضعیت روانی از بیماران به عمل می آمد و وضعیت شناختی هر دو گروه بوسیله این آزمون سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t مستقل و زوجی ،آنالیز کوواریانس وآزمون رتبه علامت دار ویلکاکسون انجام گردید.

یافته ها: نتایج نشان می داد که میانگین نمره کل شناختی قبل از مداخله در گروه آزمون ۷۸/۲۱ و بعد از مداخله۹۴/۲۳ بود. مقایسه میانگین نمره کل شناختی بعد از مداخله در دوگروه نشان می دهد که بین میانگین نمره کل شناختی بعد از مداخله در دوگروه اختلاف معنی داری وجود دارد (۰۱۸/۰= p ). این اختلاف حتی با تعدیل اثر نمره کل شناختی قبل از مداخله (۰۰۱/۰ p< ) و تعدیل اثر سن (۰۰۱/۰ p< ) نیز معنی دار بود.

بحث و نتیجه گیری: با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که موسیقی می تواند یک روش موثر و بی خطر غیر داروئی و رفتاری جهت پیشگیری از دلیریوم بعد از جراحی مفصل ران در سالمندان باشد.


افسانه بدری زاده، یزدانبخش غلامی، مهدی بیرجندی، غلامرضا بیرانوند، فرشته ماهوتی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

پژوهش روندی است فعالانه و سامان مند برای کشف ، تعبیر و بازنگری پدیده ها ، رخدادها وفرضیه هاست. اولین گام برای سامان بخشیدن به امر پژوهش در جامعه، دستیابی به درک درستی از توانمندی های امکانات موجود و نیز پی بردن به نقاط ضعف و قوت برنامه های تحقیقاتی است. پژوهش حاضر با منظور تعیین موانع انجام پژوهش از دیدگاه اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شد. مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی مقطعی به منظور تعیین موانع پژوهش از دیدگاه اعضاء هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام گرفت. نمونه پژوهش شامل تمامی اعضاء هیات علمی شاغل در دانشگاه علوم پزشکی لرستان بجز دانشکده پرستاری الیگودرز بودند. ابزار گردآوری داده ها توسط پرسشنامه ای چهار قسمتی بر اساس مقیاس چهار گزینه ای لیکرت صورت گرفت اطلاعات ۹۳ پرسشنامه توسط آزمونهای t مستقل، آنالیز واریانس مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: در رابطه با موانع شخصی، در مجموع، کمبود وقت به دلیل تدریس زیاد (۲/۳۲ درصد) و مسؤلیتهای اجتماعی و اجرائی (۴/۲۱ درصد) بیشترین و عدم علاقه شخصی به امور پژوهش (۷/۶۰ درصد) و نداشتن تبحر کافی در نوشتن مقاله و تدوین پروپوزال (۶/۵۰ درصد) کمترین موانع شخصی بودند. در خصوص موانع سازمانی سختگیری در تصویب طرحهای مورد علاقه پزوهشگر و مقررات دست و پاگیر اداری . با (۲/۴۹ درصد) و پروسه طولانی تصویب طرحهای پژوهشی و کافی نبودن امتیازات پژوهشی جهت ارتقاء پژوهشگران با (۱/۳۹ درصد) بیشترین مانع سازمانی و مشکلات مربوط به استخراج آماری نتایج و محدودیتهای اخلاقی در انجام پژوهش (۹/۳۴ درصد) و اجبار در استفاده پژوهشگر از یک روش و چارچوب خاص (۹/۲۷ درصد) کمترین موانع سازمانی گزارش گردید. در ضمن بین میانگین نمرات موانع شخصی در بین دانشکده ها اختلاف معنی داری وجود نداشت در صورتیکه بین نمرات موانع سازمانی اختلاف معنی دار بود. بحث و نتیجه گیری: با توجه به نقش محوری دانش و پژوهش که از مهمترین مشخصه های نگاه به آینده است دولتها و سازمانها و ملتها باید تغییر و آینده را بهتر و بیشتر درک نماید. چرا که ما همگان در آینده ای زندگی و کار خواهیم نمود که متفاوت از امروز خواهد بود. با توجه به نتایج بدست آمده برطرف کردن موانع اساسی ذکر شده .جهت رسیدن به آینده پژوهشی پربارتر ضروری به نظر می رسد.
اکرم بیرانوند، بهرام رسولیان، مسعود علیرضایی، پیمان هاشمی، علی اصغر پیله وریان، بهروز عزت پور، مجید طوافی، سمیرا چاش،
دوره ۱۱، شماره ۵ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

سیسپلاتین یک داروی مهم ضد نئوپلاسم است که نفروتوکسیسیتی عارضه اصلی آن محسوب میشود و مصرف آن در شیمی درمانی سرطان را محدود می سازد. از آنجائیکه رادیکالهای آزاد اکسیژن تا حد زیادی مسؤول نفروپاتی ناشی از سیسپلاتین هستند، اثرات تجویز خوراکی عصاره اتانولی برگ زیتون (OLE) بعنوان یک آنتی اکسیدان گیاهی بر نفروتوکسیسیتی ناشی از این دارو مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: ۲۱ رت نر بالغ به سه گروه تقسیم شدند: گروه OLE۷۵+CP (تجویز خوراکی ۱۴ روزه mg/kg۷۵ OLE قبل از تجویز داخل صفاقی mg/kg۵ سیسپلاتین) ، گروهWater +CP (تجویز خوراکی ۱۴ روزه آب قبل از تجویز سیسپلاتین) و گروه Water+Saline (مانند گروه قبلی فقط تجویز سالین بجای سیسپلاتین). نمونه های پلاسما ۷۲ ساعت بعد از تزریق سیسپلاتین جمع آوری شدند و نمونه های ادرار از قبل از خونگیری بمدت ۲۴ ساعت جمع آوری گردیدند. کراتینین و اوره پلاسما، کسر دفع سدیم و پتاسیم، کلییرانس کراتینین و وزن نسبی کلیه ها در گروههای مختلف بعنوان شاخصهای عملکرد کلیه مورد سنجش قرار گرفتند. یافته ها: سیسپلاتین منجر به اختلال معنی دار در همه این شاخصهای عملکرد کلیه شد. تجویز خوراکی OLE باعث کاهش معنی دار کراتینین و کسر دفع پتاسیم شد و کاهش میزان اوره پلاسما در گروه OLE۷۵+CP نسبت به گروه Water+CP در مرز معنی داری بود (۰۸/۰p=). سایر شاخصهای عملکرد کلیه بین دو گروه اخیر تفاوت معنی داری نداشتند. بحث و نتیجه گیری: تجویز خوراکی ۱۴ روزه دوز پایین نمونه یی از عصاره برگ زیتون (بطور خاص حاوی اولئوروپئین بالا)، می تواند بطور نسبی نفروتوکسیسیتی ناشی از سیسپلاتین را در رتها کاهش دهد. اثر دوزهای بالاتر عصاره میبایست در تحقیقات بعدی بررسی شود.
دکتر ناهید لرزاده، دکتر آرام بیرانوندی،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده

مسمومیت حاملگی از اختلالات پرفشاری دوره بارداری است که یکی از علل عمده مرگ و میر و موربیدیتی مادر و جنین است. گزارشات اخیر حاکی از آن است که رادیکال‌های آزاد القاء‌کننده آسیب اندوتلیال سلول ممکن است در ایجاد بیماری نقش داشته باشد. هدف از این مطالعه تعیین اثر آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند ویتامین C , E در پیشگیری از مسمومیت حاملگی می باشد. این مقاله استخراج شده از پایان‌نامه دانشجویی می‌باشد. بحث و نتیجه‌گیری: براساس یافته‌های این پژوهش استفاده از آنتی اکسیدان‌هایی مانند ویتامین C و E احتمال بروز پره‌اکلامپسی به طور واضحی کاهش می‌یابد، هم‌چنین می‌توانند باعث کاهش فشار خون شوند. در مجموع مصرف آنها در دوران حاملگی توصیه می‌شود. یافته‌ها: میزان بروز مسمومیت حاملگی در گروه شاهد ۱۴ نفر (۵/۱۷ درصد) و در گروه مورد ۴ نفر (۵ درصد) بود (۰۵/۰>p). میانگین فشار سیستول در گروه مورد قبل و بعد از مداخله به ترتیب۳/۸ ۳۷/۹۹ و ۲۵/۱۳ ۱۲/۱۰۶ میلی متر جیوه و در گروه شاهد ۸/۷ ۴۳/۹۹ و ۱/۱۹ ۴۴/۱۲ میلی‌متر جیوه بود (۰۰۱/۰p<). میانگین فشار دیاستول در گروه مورد قبل و بعد از مداخله ۵ ۷/۶۲ و ۸/۸ ۹/۶۴ میلی‌متر جیوه و در گروه شاهد ۷/۴ ۷/۶۲ و ۲/۱۳ ۱/۶۸ میلی‌متر جیوه بود (۰۰۱/۰p<). مواد و روش‌ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، ۱۶۰ خانم باردار ۳۸-۱۸ ساله شکم اول که هیچ‌کدام از عوامل خطر مسمومیت حاملگی را نداشتند به دو گروه تقسیم شدند. در گروه اول ویتامین E روزانه IU ۴۰۰ و ویتامین C روزانه ۱۰۰۰ میلی‌گرم همراه قرص آهن در هفته ۲۴-۲۰ حاملگی تا پایان بارداری تجویز شد و گروه دوم این ویتامین‌ها به رژیم غذایی آنها اضافه نشده و فقط قرص آهن مصرف کردند. در پایان اطلاعات جمع‌آوری شده با استفاده از روش‌های آماری توصیفی( میانگین، انحراف معیار و توزیع فراوانی ) و آمار استنباطی ( T-Test) و با استفاده از نرم افزار(۱۵SPSS(ver مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.


حاتم گودینی، عباس رضایی، فاطمه بیرانوند، ناهید جهانبانی،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: یون‌های حاوی نیتروژن نظیر نیترات در برخی منابع آب در غلظت‌‏های بالا موجود می‌باشد. این آلاینده باعث ایجاد مشکلات بهداشتی مثل سندرم بچه آبی در نوزادان و احتمال تشکیل ترکیبات سرطان زا در آب و ایجاد سرطان دستگاه گوارش می‌شود لذا حذف آنها از منابع آب ضرورت دارد. دنیتریفیکاسیون بیولوژیکی یکی از روش‌های مؤثر در حذف نیترات می‌باشد که در این راستا می‌توان از راکتورهای بستر شناور استفاده نمود. هدف از این مطالعه ارزیابی راکتور بستر شناور با بستر کربن فعال در حذف نیترات از آب می‌باشد. مواد و روش‌ها: باکتری‌های دنیتریفایر جداسازی شده از فاضلاب کارخانه شیر خرم‌آباد بر روی کربن فعال گرانولی تثبیت شده و از آن به عنوان بستر در راکتور بستر شناور برای حذف نیترات استفاده شد. وضعیت تثبیت با تهیه تصویر میکروسکوپ الکترونی مورد بررسی قرار گرفت. حذف غلظت ۲۰۰-۵۰ میلی‌گرم بر لیتر نیترات از آب با زمان ماند ۳-۱ ساعت مورد ارزیابی قرار گرفت. این مطالعه تحت شرایط آنوکسیک انجام شد. همچنین اثرات شرایط بهره برداری نظیر زمان ماند هیدرولیکی، pH، غلظت اولیه نیترات، بار ورودی و نوع منبع کربن نیز مورد بررسی قرار گرفت. بحث و نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که کربن فعال گرانولی می‌تواند سایت مطلوبی را برای چسبیدن باکتری‌های دنیتریفایر تأمین نموده و به عنوان بستر، دنیتریفیکاسیون آب را در راکتور بستر شناور به خوبی انجام دهد. یافته‌ها: نتایج آزمایشات نشان داد که بیش از ۹۴ درصد نیترات با زمان ماند ۳-۲ ساعت (غلظت نیترات ورودی ۲۰۰-۵۰ میلی‌گرم بر لیتر) حذف شده و با این راندمان تجمع نیتریت و آمونیاک وجود نداشت و غلظت نیترات، نیتریت و آمونیاک در آب خروجی در غلظت‌های ورودی ۱۰۰-۵۰ میلی‌گرم بر لیتر در حد استاندارد آب آشامیدنی بود. تا میزان بار ورودی kgNO۳-N•m-۳•day-۱ ۴/۲ کیفیت آب آشامیدنی برای نیترات موجود در آب تصفیه شده فراهم شد. همچنین حداکثر نرخ دنیتریفیکاسیون (kgNO۳-N•m-۳•day-۱۴۵/۳) برای میزان بار ورودی kgNO۳-N•m-۳•day-۱ ۸/۴ ایجاد گردید.
سیاوش بیرانوند، غفار علی محمودی، پیمان آسترکی، امید علی پاپی، وحید الماسی، داوود امّی، نورالدّین بیرانوند،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: در سال‌های اخیر تعداد شکایات از پزشکان و دندان‌پزشکان افزایش داشته است. شکایت از پزشکان سبب اتلاف انرژی و وقت در این گروه می‌شود. این مطالعه با هدف تعیین علل شکایات بیماران از پزشکان و دندان‌پزشکان مراکز درمانی در استان لرستان از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۰ انجام شد. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به علل شکایات انجام گرفته به نظر می رسد که با برقراری رابطه نزدیک‌تر با بیمار و ارائه توضیح بیشتر در مورد شرایط و عوارض اقدامات درمانی می توان از شکل گیری بسیاری از شکایات پیشگیری نمود. یافته‌ها: در این محدوده زمانی ۳۲۸ شکایت ثبت گردیده بود که ۱۶۸ پرونده مورد بررسی قرار گرفت. میانگین سن شاکیان ۲/۱۱±۳۴ سال بود. ۱۱۲ نفر از شاکیان زن بودند. بیشترین شکایات صورت گرفته از دندان پزشکان، متخصصین زنان و ماماها و متخصصین ارتوپدی بود. ۲۵% از شکایت‌ها ناشی از صدمات جسمانی و عوارض جانبی درمان و ۶/۲۲% ناشی از سهل انگاری، کوتاهی و بی توجهی پزشک بودند. مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی مقطعی در سال ۱۳۹۰ در شورای پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی لرستان تصویب گردید. در پایان سال ۱۳۹۰، پرونده های شکایات ارجاع شده به معاونت درمان دانشگاه از سال ۸۷ تا پایان نیمه اول سال ۹۰ مورد بررسی قرار گرفت. پرونده هایی که حاوی اطلاعات مورد نیاز نبودند از مطالعه خارج شدند. داده های استخراج شده وارد نرم افزار SPSS شدند. در نهایت نتایج مطالعه به صورت درصد فراوانی و میانگین محاسبه و ارائه گردید. در این طرح هیچ گونه تعارض منافعی وجود نداشت.
افسانه بدری زاده، علی فرهادی، محمد جواد طراحی، ماندانا ساکی، غلامرضا بیرانوند،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: پرستاران به دلیل مشکلات شغلی و شرایط سخت کاری بیشترین استرس شغلی را تجربه می‌کنند و در معرض آسیب بیشتری قرار دارند. پرستارانی که از سلامت عمومی خوبی برخوردار نیستند، قادر نخواهند بود که مراقبت‌های مؤثری از بیماران انجام دهند. با توجه به اهمیت ارتقاء سلامت روان پرستاران و نقش کلیدی آنها بر کیفیت ارائه خدمات پرستاری، محقق بر آن شد تا تحقیقی را در خصوص تعیین وضعیت سلامت روان در پرستاران انجام دهد. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به یافته مهم این پژوهش مبنی بر تأثیر مثبت و معنادار فعالیت ورزشی در سلامت روان، ضروری به نظر می‌رسد که پرستاران فعالیت‌های ورزشی منظم را در برنامه زندگی خود قرار دهند و بدین وسیله موجبات ارتقاء سلامت عمومی خود را فراهم آورند. یافته‌ها: در کل ۷۸ نفر (۲/۴۶ درصد) سلامت روان مطلوب و ۹۱ نفر (۸/۵۳ درصد) دارای اختلال در سلامت روان بودند. میزان سلامت روان کلی با میانگین ۹/۲۷ درصد و انحراف معیار ۱/۱۳ بدست آمد. در خصوص ابعاد سلامت عمومی بیشترین نشانه عدم سلامت روان در بعد عملکرد اجتماعی (۵/۹%) بود و کمترین نشانه عدم سلامت در بعد افسردگی (۳%) بود. در بررسی ارتباط بین سلامت روان و ویژگی‌های دموگرافیک ( نوبت کاری، سن، جنس و وضعیت تأهل و سابقه کار و سطح درآمد) هیچگونه ارتباط معناداری مشاهده نگردید. اما بین فعالیت ورزشی با سلامت روان ارتباط معناداری مشاهده گردید. مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی از نوع همبستگی می‌باشد که در کل ۱۶۹ نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان-های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی لرستان مورد بررسی قرار گرفتند. گردآوری داده‌ها توسط دو پرسشنامه که شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سلامت روان (GHQ-۲۸ ) بود انجام گرفت و اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از روش‌های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون‌های chi-squar ، T- test و ANOVA) و با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت
ساسان ساکت، سید نصراله حسینی، غلامرضا گودرزی، اعظم محسن زاده، خاطره عنبری، ندا بیرانوند،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: هلیکوباکتر پیلوری یکی از عوامل عفونت‌زای انسانی است که باعث ایجاد گاستریت و زخم پپتیک می‌شود و با بدخیمی معده در ارتباط می‌باشد. با توجه به نقش غیرقابل انکار این باکتری در ایجاد ناراحتی‌های سیستم گوارشی و فقدان اطلاعاتی در خصوص شیوع این عفونت درکودکان ۱ تا ۱۴ ساله استان لرستان، این مطالعه با هدف تعیین شیوع عفونت سرمی هلیکوباکتر پیلوری در مراجعین به بیمارستان کودکان شهید مدنی شهر خرم‌آباد و بررسی فاکتورهای خطر مرتبط با آن انجام شد. بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس مقادیر سرمی آنتی بادی هلیکوباکتر پیلوری؛ شیوع این عفونت با سن، قد و وزن فعلی کودک ارتباط خطی مستقیم وجود دارد (۰۵/۰>P). به این معنا که با سن و قد و وزن کودک مقادیر آنتی بادی سرمی عفونت هلیکوباکتر پیلوری افزایش معناداری نشان داد. همچنین فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری در خانواده های با درآمد کمتر از ۲۵۰ هزار تومان، به طور معنی دار، بالاتر از کودکان سایر خانواده ها بود. یافته‌ها: در این مطالعه تعداد ۲۰۰ کودک زیر ۱۴ سال از نظر فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سنی کودکان ۹/۲±۱/۵ سال بود. ۶۱% کودکان پسر و ۳۹% دختر بودند. بر اساس سن، بیشترین فراوانی در گروه سنی ۱۴-۱۰ سال (۹/۵۷%) و کمترین فراوانی در گروه سنی زیر ۱ سال (۷/۱۶%) بود و بر اساس آزمون دقیق فیشر؛ معنادار بود (۰۳۲/۰=P). فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری در خانواده های با درآمد کمتر از ۲۵۰ هزار تومان بالاتر از کودکان سایر خانواده ها بود ( ۲/۵۴%) و بر اساس آزمون کای اسکوئر؛ این اختلاف به لحاظ آماری معنادار بود (۰۰۶/۰=P). بر اساس نتایج این مطالعه تفاوتی در فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری در کودکان ساکن شهر و روستا دیده نشد. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر از نوع اپیدمیولوژیک تحلیلی بوده که درسال ۹۱-۱۳۹۰ انجام شد. بدین منظور با والدین کلیه بیماران مراجعه کننده به کلینیک ویژه بیمارستان کودکان مدنی خرم آباد مصاحبه شد و پس از تکمیل پرسشنامه و اخذ رضایتنامه کتبی، کودکان جهت اخذ نمونه به آزمایشگاه ارجاع شدند. سپس سطح سرمی IgG علیه هلیکوباکترپیلوری بیماران به روش الایزا تعیین و در پرسشنامه وارد گردید. اطلاعات دموگرافیک نظیر سن، جنس، سطح تحصیلات مادر، شغل پدر نیز وارد پرسشنامه شد سپس تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزارSPSS انجام گرفت.
عاطفه بهرامی نژاد، افسانه بیرانوند، سودابه زارع، معصومه ارنواز،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: هوش هیجانی نوعی پردازش هیجانی اطلاعات است که می تواند باعث محافظت فرد در برابر مصرف مواد شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین هوش هیجانی و گرایش به اعتیاد در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شد.  
مواد و روش‌ها: در این پژوهش توصیفی–تحلیلی تعداد ۲۲۳ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند.اطلاعات از طریق پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک ، گرایش به اعتیاد (APS) و هوش هیجانی  (berry-graves)جمع آوری و با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس، آزمون t و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
یافته ­ها: میانگین امتیاز گرایش به مصرف مواد در دانشجویان ۴۷/۲۸  و میانگین امتیاز هوش هیجانی ۷۲/۸۱ بود.یافته های این پژوهش نشان داد که بین هوش هیجانی و گرایش به اعتیاد ارتباط منفی معناداری وجود دارد(۰۵/۰P<).  همچنین بر اساس نتایج پیرسون، بین گرایش به اعتیاد و خرده آزمون های خودآگاهی ،خود مدیریتی ،آگاهی اجتماعی و مدیریت رابطه ،ارتباط معناداری وجود دارد(۰۵/۰P<).
بحث و نتیجه ­گیری: افراد با هوش هیجانی پایین تر ،تمایل بیشتری به سوء مصرف مواد دارند. برنامه های آموزش هوش هیجانی می تواند عامل پیش گیرنده در اعتیاد محسوب شود.


اصغر محمدی، سید رضا حسینی فرد، حسن قاسمی، بهنام علی پور، آمنه یارنظری، پریسا حسن پور، اباذر روستازاده، محمد نجفی، عظیم شمس بیرانوند، عبداله امیرفرهنگی،
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: تنگی عروق کرونری یکی از عوارض ابتلا به آترواسکلروزیس بوده که می‌تواند منجر به کاهش اکسیژن‌رسانی به بافت قلب و سکته قلبی شود. پلی‌مورفیسم rs۱۰۵۰۴۵۰ یکی از پلی‌مورفیسم‌های مهم آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز-۱ (GPx۱) بوده که می‌تواند فعالیت آنتی‌اکسیدانتی آن را تغییر دهد. همچنین دو پلی‌مورفیسم آنزیم NADPH اکسیداز، پلی‌مورفیسم‌های rs۴۶۷۳ و rs۱۳۳۰۶۲۹۴، پیشنهاد شده است که نقش مهمی در عملکرد این آنزیم دارند. در این مطالعه ما به بررسی پلی‌مورفیسم‌های rs۱۰۵۰۴۵۰، rs۴۶۷۳ و rs۱۳۳۰۶۲۹۴ در بیماران با تنگی عروق کرونری پرداختیم.
مواد و روش­ ها: ۱۹۰ نفر از بیماران آنژیوگرافی شده به دو دسته بیمار (۱۱۴=n) و کنترل (۷۶=n) تقسیم شدند. پس از نمونه‌گیری پروفایل لیپیدی و مکان‌های پلی‌مورفیک به ترتیب با روش‌های روتین آزمایشگاهی و تست RFLP-(ARMS)  PCR ارزیابی شدند.
یافته­ ها: در این مطالعه تفاوت معناداری بین سطوح پلاسمایی LDL و درجه تنگی عروق دیده شد. ما همچنین بین پلی‌مورفیسم rs۱۳۳۰۶۲۹۴ و تنگی عروق کرونری رابطه معناداری مشاهده کردیم اما زمانی که سن، جنس و BMI لحاظ شد تفاوت معناداری بین پلی‌مورفیسم‌های rs۱۰۵۰۴۵۰، rs۴۶۷۳ و rs۱۳۳۰۶۲۹۴ و تنگی عروق کرونری مشاهده نشد.
بحث و نتیجه­ گیری: پلی‌مورفیسم‌های rs۴۶۷۳، rs۱۳۳۰۶۲۹۴ و rs۱۳۳۰۶۲۹۴ نقشی در پیشرفت تنگی عروق کرونری ندارند.
 


منیژه فیروزی، مهتاب بیرانوندی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: بیماران مبتلا به اختلالات قلبی-عروقی، در تنظیم هیجان‌ها مشکل دارند و این امر در درمان آنها تداخل ایجاد می‌کند. درمان فراتشخیصی، درمان مبتنی بر تنظیم هیجان است. هدف اصلی این پژوهش، مطالعه اثربخشی این درمان برای تنظیم هیجان بیماران قلبی-عروقی است.
مواد و روش ­ها: پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی با پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران قلبی- عروقی شهر خرم‌آباد لرستان بود. ۶۶ بیمار به طور تصادفی در دو گروه کنترل و گروه مداخله (درمان فراتشخیصی یکپارچه) قرار گرفتند. برای گردآوری اطلاعات متغیر تنظیم شناختی هیجان، از پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی و همکاران، استفاده شد. برای تحلیل داده‌ها از واریانس اندازه ‏های تکراری (Repeated Measure ANOVA)، استفاده گردید.
یافته ­ها: یافته‏ های پژوهش حاکی از آن بود که درمان فراتشخیصی یکپارچه در تنظیم شناختی هیجان مؤثر بوده و میزان کیفیت زندگی بیماران را ارتقا بخشیده است. درمان فراشناختی بیشتر بر تمرکز مثبت، ارزیابی مثبت و برنامه‌ریزی مؤثرتر بود و بر سرزنش خود، نشخوار فکری و فاجعه سازی کمترین اثر را داشت.
بحث و نتیجه ­گیری: بر اساس یافته‌های پژوهش، درمان فراتشخیصی یکپارچه به طور اختصاصی بر ابعاد تنظیم هیجان که تحت کنترل فرایندهای سطح بالا بودند، بیش از فرایندهای سطح پایین اثر داشت.

رضا حسین آبادی، محمد غلامی، سمیه میرزایی شریفی، شورانگیز بیرانوند، خاطره عنبری، اکرم تاروردیان،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: ارزشیابی مهارت­ های بالینی یکی از اجزای مهم فرایند آموزش دوره پرستاری است. این مطالعه با هدف مقایسه عملکرد و بازخورد دانشجویان پرستاری در آزمون­های­ بالینی ساختارمند عینی (آسکی) و سنتی انجام گردید.
مواد و روش ­ها: در این پژوهش نیمه تجربی که در سال ۱۳۹۶ انجام پذیرفت، تعداد ۱۲۴ نفر از دانشجویان ترم ۶ پرستاری به روش سرشماری انتخاب و به روش تصادفی به صورت مساوی به دو گروه سنتی و گروه آزمون بالینی ساختارمند عینی (آسکی) تقسیم شدند. سپس مهارت­ های بالینی آنها در پرستاری اورژانس با استفاده از چک لیست ارزیابی گردید. پس از آزمون بازخورد آنها در خصوص دو روش ارزشیابی با استفاده از پرسشنامه ارزیابی شد.داده ­ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون ­های تی­مستقل و کای­دو تحلیل گردید.
یافته ­ها: یافته ­ها نشان داد نمره مهارت ­های باز کردن راه هوایی، مانیتورینگ و ارایه شوک، فشردن قفسه ­سینه و همین­طور نمره کل عملکرد دانشجویان گروه آسکی بصورت معنی­داری بالاتر بود (۰۵/۰>P ). همچنین، نمره بازخورد دانشجویان در گروه آسکی از نظر مرتبط بودن با اهداف دوره، منصفانه ­بودن، ­تاثیر بر قدرت تصمیم­ گیری در شرایط بحرانی، عادلانه­ بودن و سنجش سطح وسیعی از اطلاعات در مقایسه با دانشجویان گروه سنتی بالاتر بود (۰۵/۰>P ).
بحث و نتیجه ­گیری: یافته ­های این مطالعه حاکی از عملکرد بهتر دانشجویان در گروه آسکی و بازخورد بهتر آنها نسبت به آزمون آسکی در مقایسه با روش سنتی بود. توصیه می­ شود جهت ارزشیابی مهارت­ های بالینی دانشجویان پرستاری از آزمون بالینی ساختارمند عینی استفاده شود.




محمد آریانا، حامد بیرانوند،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: مقاومت میکروبی یکی از مشکلات است که منجر به شیوع بیمار‌ی­ ها و مرگ‌ و ‌میر در سرتاسر دنیا می‌ شود. ویرجینیامایسین، یکی از آنتی‌بیوتیک ‌ها است که استفاده از آن در طیور تأیید شده است اما در سال‌‌های اخیر توجه به جایگزینی این ترکیبات با افزودنی­ های طبیعی نظیر پودر و عصاره گیاهان دارویی به‌ صورت رو ‌به ‌رشدی در تغذیه دام و طیور افزایش پیدا کرده است.
مواد و روش­ ها: در این آزمایش ۱۲۵ قطعه مرغ لگهورن سفید سویه ‌های لاین با سن ۶۴ هفته استفاده گردید‌. مرغ‌ها به ۵ گروه تقسیم شدند که هر گروه شامل پنج قفس‌ پنج قطعه ‌ای بود. در این مطالعه اثرات پودر سیر و مریم گلی در جیره مرغان تخم ­گذار به تنهایی یا به صورت مخلوط آنها، با تأکید بر خواص ضد میکروبی در مقایسه با آنتی‌بیوتیک ویرجینیامایسین ارزیابی شد. هم­چنین تأثیر این ترکیبات بر برخی از فراسنجه ­های بیوشیمیایی خون و هیستومورفولوژی روده بررسی گردید. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی تحت تأثیر ۵ تیمار با ۵ تکرار و ۵ مشاهده در هر تکرار انجام گرفت.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که تیمار‌های آزمایشی مختلف شامل پودر سیر، مریم گلی، مخلوط آنها ویرجینیامایسین، ارتفاع ویلی و نسبت ارتفاع ویلی به عمق کریپت را به طور معنی ­داری (۰۵/۰ >p) افزایش دادند در حالی که تأثیر پودر مریم گلی و ویرجینیامایسین بر عمق کریپت معنی­ دار نبود. افزودن تیمار‌های آزمایشی مختلف میکروفلورای روده را به‌ طور معنی‌ داری تغییر داد و به جز لاکتوباسیل­ها که به‌ طور غیر معنی ‌داری کاهش یافتند، کاهش شمار میکروب‌های ای‌کلای، سالمونلا و باکتری تام معنی ­دار بود (۰۵/۰ >p).
بحث و نتیجه­ گیری: به نظر می­ رسد که بخش زیادی از خواص ضدمیکروبی ترکیبات این مطالعه ناشی از توانایی ترکیبات فعال یا اسانس ‌های این گیاهان ‌باشد که قادرند با ناپایداری غشاها از جمله غشای میتوکندری و اختلال در یکپارچگی غشای باکتری‌ها باعث از بین بردن باکتری‌ها گردند. ترکیبات مؤثره این گیاهان، ضمن کاهش آسیب به اریتروسیت­های روده، نیازهای سلولی برای تکثیر سلول­ های جدید در روده را کاهش دادند که منجر به تغییر در مورفولوژی روده گردید. به طوری که استفاده از تیمارهای آزمایشی افزایش ارتفاع ویلی و کاهش عمق کریپت­ ها را سبب گردید.  بنابراین میتوان نتیجه گرفت که  پودر  سیر و مریم گلی حاوی مقادیر  قابل ملاحظه ‌ای از ترکیبات آنتی‌ باکتریال و آنتـی ‌اکسـیدان اسـت و احتمالاً میتوان از آنها به عنوان منابع طبیعی ترکیبات آنتی ‌باکتریال و آنتـی‌ اکسـیدان استفاده کرد.
 

امیر شاکرمی، سیده فاطمه موسوی، مهران نقی بیرانوند، حسین پوراسماعیل،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه : در حال حاضر هیچ درمان خاص، مؤثر و اثبات شده­ای برای بیماری کووید-۱۹ در دسترس نیست. داروهای مختلف، اثرات متفاوتی روی بیماران مبتلا به کووید-۱۹ دارند و در مورد سودمندی بالقوه یا مضر بودن داروهای پیشنهادی برای درمان این بیماری نیاز به بحث و بررسی کامل­تری می­باشد. هدف از انجام مطالعه حاضر، مرور سیستماتیک بررسی تأثیر داروهای پیشنهادی در درمان بیماران مبتلا به کووید-۱۹ است.
مطالعه حاضر مروری سیستماتیک است که به منظور دستیابی به مقالات مرتبط از پایگاه­ های اطلاعاتی SID،PubMed ،Web Science ، EMBASE، Scopus،Science direct  وGoogle Scholar ، پایگاه اطلاعاتی اینترنتیJAMA  و سایت WHO و CDC استفاده شد. به منظور جست و جو فقط از مقالات انگلیسی با واژه­ های کلیدی Covid۱۹، treatment، Remdesivir، Hydroxychloroquine،ritonavir ، lopinavir، Tocilizumab و همه ترکیبات احتمالی این کلمات طی سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ استفاده گردید. از بین ۲۵۰ مقاله به دست آمده، ۲۰ مقاله دارای شرایط اولیه بودند که در نهایت ۸ مقاله کارآزمایی بالینی مرتبط با درمان کووید-۱۹ بررسی گردیدند.
مطالعات اولیه در مورد داروی کلروکین و هیدروکسی کلروکین (با و بدون ماکرولید) در درمان بیماران کووید-۱۹ مؤثر شناخته شد ولی مطالعات بعدی و تکمیلی حاکی از فقدان تأثیر مثبت این داروها بر کووید-۱۹ بود. هم­چنین مصرف کلروکین و هیدروکسی کلروکین در بیماران، منجر به افزایش مرگ و میر آنها شده بود. نتایج متفاوتی در مورد داروهای لوپیناویر و ریتاناویر وجود داشت که در بعضی از آنها بهبود علائم و در برخی دیگر تشدید علائم و عوارض بیماری مشاهده شده بود. داروی رمدسیویر عوارضی همچون تهوع، یبوست، هیپوکالمی، کاهش فشار خون و افزایش آنزیم­های کبدی ایجاد می­ کند.
داروی کلروکین و هیدروکسی کلروکین تأثیری در بهبودی بیماران مبتلا به کووید-۱۹ ندارد. تأثیر مثبت یا منفی داروی لوپیناویر و ریتاناویر نیازمند مطالعه و پژوهش ­هایی از نوع کارآزمایی بالینی می­باشد. داروی رمدیسیویر باعث بهبود بیماران مبتلا به کووید-۱۹ می­شود. توصیه می­شود مراقبین و کارکنان پزشکی و پرستاری، بیماران دریافت­ کننده داروی رمدیسیویر را از نظر عوارض دارویی تحت نظر دقیق داشته باشند.

امین بیرانوند، عماد روغنیان، احمد شجاع،
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: از آنجایی که بخش اورژانس به عنوان بخش حیاتی و مهم هر بیمارستان محسوب می‏ شود لذا بررسی فرآیندهای ارائه خدمات در بخش اورژانس نقش بسزایی در رضایت بیماران دارد. هدف در این تحقیق شناسایی عوامل تأثیرگذار بر عملکرد بخش اورژانس، تعیین گلوگاه­ های موجود و ارائه راهکار­های مناسب برای بهبود عملکرد و کاهش زمان انتظار بیماران با استفاده از رویکرد شبیه ‏سازی می‏ باشد.
مواد و روش ­ها: این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری این تحقیق کلیه مراجعان به بخش اورژانس مرکز آموزشی درمانی شهدای عشایر خرم ‏آباد در بازه زمانی سه ماهه بود که به صورت مقطعی روی ۲۰۰ بیمار انجام شد. ابتدا فرآیندهای بخش اورژانس احصا و شناسایی گردید و سپس زمان ورود بیماران و زمان ارائه خدمات فرآیندهای بخش اورژانس در یک بازه سه ماهه به صورت تصادفی در سه نوبت کاری صبح، عصر و شب سنجش گردید. سپس وضعیت موجود با استفاده از نرم‏افزار Arena طراحی و شبیه‏ سازی گردید. با  اجرای مدل شبیه ‏سازی شده، گلوگاه‏ های بخش اورژانس شناسایی و ۶ سناریو برای رفع گلوگاه‏ ها، بهبود عملکرد اورژانس و کاهش زمان انتظار بیماران طراحی و اجرا شد و نتایج مقایسه و تحلیل گردید.
یافته­ ها: بر اساس خروجی مدل شبیه ‏سازی شده، فرآیندهای آزمایشگاه، ترخیص و سونوگرافی - رادیولوژی به طور متوسط با ۱۷۴، ۷۱ و ۲۷ دقیقه صف انتظار به عنوان گلوگاه ­های اصلی شناسایی شدند. بر این اساس ۶ سناریو طراحی شده، در مدل شبیهسازی اجرا شد. با توجه به نتایج شبیه ‏سازی سناریو F با کاهش متوسط ۸/۱ ساعت، دارای بیشترین کاهش متوسط زمان انتظار و سناریو C با کاهش زمان انتظار ۶/۰ ساعت دارای کمترین کاهش متوسط زمان انتظار بیمار نسبت به سایر سناریوها بودند. هم­چنین سناریو B کمترین و سناریو F بیشترین خروجی بیمار را نسبت به سایر سناریو‏ها داشتند و این در حالی است که سناریو C  که کمترین کاهش در زمان انتظار بیماران را داشت، دارای افزایش ۶۷/۱۱ درصد خروجی بیمار در مقایسه با وضعیت فعلی بود.
بحث و نتیجه­ گیری: سناریو F، E و A به ترتیب نتایج بهتری نسبت به سایر سناریو‏ها داشتند و با توجه به محدودیت‏ های منابع و هزینه در سناریوهای F و E، اجرای سناریو A (اضافه کردن ۲ نفر کارشناس آزمایشگاه) که منجر به کاهش متوسط زمان انتظار بیماران به مدت ۴۳/۱ ساعت نسبت به وضع موجود می‏ شود، توصیه می‏ گردد.

فرزاد ابراهیم زاده، محمد صالحی ویسی، سجاد دلفان بیرانوند، محدثه شجاعی شاهرخ آبادی، ثریا نورایی مطلق،
دوره ۲۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: در بسیاری از پژوهش های علوم پزشکی، محققین از مراکز یا پایگاه های سلامت به عنوان چارچوب نمونه گیری طبقه ای استفاده می کنند. از آنجا که متغیرهای اقتصادی-اجتماعی نقش عمده ای بر پیامدهای حوزه سلامت دارند. ؛ لذا در این مطالعه سعی شده تا مراکز یا پایگاه های سلامت شهر خرم آباد از نظر وضعیت اقتصادی-اجتماعی خانوارهای تحت پوشش با استفاده از تحلیل عاملی و خوشه ای طبقه بندی شوند.
مواد و روش ­ها: در این مطالعه مقطعی، جامعه آماری کلیه حوزه های شهری خرم آباد بر اساس سرشماری نفوس و مسکن مرکز آمار ایران بوده است. ابتدا نقشه­های پراکنش حوزه های شهری با مراکز/پایگاه های سلامت تطبیق داده شد. سپس شاخص های اقتصادی-اجتماعی حوزه ها در ۷ حیطه محاسبه و برای کاهش بُعد از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. سرانجام توسط تحلیل خوشه ای k-means و نرم افزار۲۶  SPSS، مراکز/پایگاه های مشابه از نظر امتیازات عاملی، به خوشه های همگن اختصاص یافت و با استفاده از نرم افزار Arc GIS بر روی نقشه شهر قرار گرفت.
یافته ­ها: سه عامل شناسایی شده در تحلیل عاملی، ۳/۷۳ % واریانس شاخص های اقتصادی-اجتماعی خانوارها را تبیین می کردند. بر اساس تحلیل خوشه ای، ۱۱ پایگاه سلامت در خوشه یک (سطح تحصیلات کمتر، منازل دارای امکانات رفاهی ضعیف تر و نرخ بی همسری و طلاق بالاتر)، ۱۶ پایگاه در خوشه دو (نرخ اشتغال به تحصیل بیشتر، نرخ پایین تر ازدواج زنان، نرخ بیکاری کمتر و سکونت بیشتر در منازل آپارتمانی) و ۱۰ پایگاه در خوشه سه (فارغ التحصیلان دانشگاهی بیشتر، مشاغل پر­درآمدتر و منازل دارای امکانات رفاهی بهتر) قرار گرفتند.
بحث و نتیجه ­گیری: نتایج این مطالعه می تواند در تحقیقات سلامت به عنوان مبنائی برای انجام نمونه گیری طبقه ای در محدوده شهری خرم آباد استفاده گردد. درضمن توصیه می شود مسوولان برنامه ریزی موثرتری را جهت محرومیت زدایی از مناطق غیربرخوردار موجود در خوشه یک انجام دهند.

سیاوش بیرانوند، میثم بهزادی فر، فرزانه شایگان، صمد آذری، ماریانو مارتینی، مسعود بهزادی فر،
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه:  توجه به حمایت و درمان زوجین نابارور در راستای سیاست فرزندآوری در ایران اهمیت بسیاری دارد. درمان ناباروری به معنای پیدا کردن و رفع مشکلات سلامتی زوجین است که باعث ناتوانی آن‌ها در باروری شده است. حمایت از زوجین نابارور نه‌ تنها به بهبود شانس باروری آن‌ها کمک می‌کند، بلکه به ارتقاء کلیه جنبه‌های سلامتی و روانی آن‌ها نیز کمک می‌کند. مواجهه با ناباروری می‌تواند برای زوجین بسیار دشوار باشد و به آن‌ها احساس تنهایی، اضطراب و افسردگی را القا کند. حمایت اجتماعی و روانی، از طریق ارائه خدمات مشاوره و پشتیبانی روانی، می‌تواند به زوجین کمک کند تا با این چالش‌ها بهتر مقابله کنند و از انزوا و افسردگی جلوگیری شود. توجه به نیازها و مشکلات زوجین نابارور می‌تواند به مسئولان و سازمآن‌های مرتبط کمک کند تا سیاست‌ها و برنامه‌های فرهنگی و بهداشتی را با توجه به این چالش تنظیم کنند و بهبودهای موردنیاز را در این زمینه اعمال کنند.  ایجاد فرهنگی که به زوجین نابارور احترام بگذارد و آن‌ها را ازنظر اجتماعی تبعیض نکند، اهمیت بسیاری دارد. این فرهنگ می‌تواند با ارائه اطلاعات صحیح و کمک به شکل‌گیری افکار عمومی سازگارتر و مهربانانه‌تر با مسائل ناباروری، به کاهش استرس و فشارهای اجتماعی کمک کند. با این ‌وجود، توجه به حمایت و درمان زوجین نابارور فقط یک جنبه از سیاست فرزندآوری نیست. بلکه باید در چارچوب یک برنامه جامع برای تقویت سلامت جمعیت، حمایت از زوجینی که دارای مشکلات ناباروری هستند، نیز یکی از اولویت‌های مهم باشد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb