۳۱ نتیجه برای دلفان
منصور اسمعیلی دهج، بهرام دلفان، اسدالله توکلی، محمد جواد طراحی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه : اختلال چربیهای خون یکی از مهمترین فاکتورهای خطر ناک در ایجاد آترواسکلروز شریانهای کرونر قلب هستند. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر عصاره دی اتیل اتری برگ زیتون و برگ شاه توت و دانه شنبلیله بر سطوح لیپیدهای پلاسما و ایجاد پلاکهای آترواسکلروزی بوده است.
مواد و روشها : در این مطالعه آزمایشی ۴۵ خرگوش نر سفید در دمای Ċ۱± ۲۲ نگهداری و به ۹ گروه , پنج تایی تقسیم شدند . به گروه ۱و۲ به ترتیب رژیم عادی و پر کلسترول و به گروههای ۳ تا ۹ رژیم پر کلسترول به همراه عصاره های دارویی(بصورت تکی وترکیبی) به مدت ۶۰ روز داده شد. قبل و بعد از مطالعه سطح پلاسمایی لیپیدهاو بعد از مطالعه فشار خون مستقیم حیوانات اندازه گیری شد. همچنین جدار شریان آئورت از لحاظ وجود یا عدم وجود پلاکهای آترواسکلروزی بررسی شد.
یافته ها : نتایج نشان داد عصاره دی اتیل اتری برگ زیتون و برگ شاه توت هر کدام به تنهایی سطح پلاسمایی کلسترول تام و LDL را بطور معنی داری کاهش داده اند ؛ اما اثر عصاره دانه شنبلیله بی تاثیر بوده است. از طرفی مصرف عصاره دانه شنبلیله به همراه عصاره برگ شاه توت و برگ زیتون اثر آنها را روی کلسترول تام و LDL تقویت کرد. عصاره برگ زیتون سطح پلاسماییHDL را بالا برد و تری گلیسرید را کاهش داد؛ اما عصاره برگ شاه توت و دانه شنبلیله هیچ گونه اثری بر HDL نداشتند. عصاره برگ زیتون و برگ شاه توت از تشکیل سریع پلاکهای آترواسکلروزی جلوگیری نمود و اثر این دو با هم قویتر از اثر آنها به تنهایی بود. هیچ کدام از عصاره ها روی فشار خون طبیعی تاثیری نداشتند.
نتیجه گیری : بنا به نتایج بدست آمده مصرف مقادیر مشخصی از برگ زیتون و برگ شاه توت خواص هیپوکلسترولمیک و آنتی آترواسکلروتیک دارد اما هیچ گونه اثری روی فشار خون طبیعی ندارد.
بهرام دلفان، رقیه جبرئیلی، مهناز مردانی، اکبر کردی، حسن نیکنام،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه : عوارض ناشی از کمبود ید گریبان گیر میلیونها نفر در سراسر جهان است . نمک ید دار و ید محلول در روغن برای جبران این کمبود مناسب است؛ بطوریکه یک دوز از ید محلول در روغن می تواند کمبود ید را برای ۵-۳ سال تصحیح نماید. هدف از انجام این مطالعه بررسی عوارض پوستی آمپول لیپیدول در شهر خرم آباد بود.
مواد و روشها : در این مطالعه به بررسی عوارض پوستی ناشی از تزریق ید به میزان ۱-۵/۰ میلی لیتر از ید محلول در روغن Lipiodol در ۱۱۶ بیمار که با عوارض پوستی به درمانگاه تخصصی پوست شهر خرم آباد طی نیمه اول سال ۷۶ مراجعه کرده بودند, مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود.
یافته ها : از ۱۱۶ نفر مراجعه کننده ۱۱۵ نفر زن و ۱ نفر مرد بودند . حدود ۷۸% عوارض پوستی در عرض یکماه پس از تزریق روی داده بود. از نظر سنی نیز بیشتر عوارض در گروه سنی ۳۳-۲۴ سال (۹۶/۴۳%) قرار داشتند . ۸/۲۵% دارای سابقه حساسیت به انواع داروها و غذاها بودند. اکثر ضایعات ۳/۹۱% محدود به ناحیه تزریق بوده (بازو یا باسن) و در بقیه موارد هم (۷/۸%) به صورت ژنرالیزه بوده است . ضایعات عمدتا“ با خارش در ناحیه تزریق شروع شده؛ سپس یکسری راشهای اریتماتو با ادم موضعی نیز به آن اضافه شده بود. در تعدادی از موارد, ادم و اریتم کل اندام را گرفتار کرده بود.
نتیجه گیری : بنا به اطلاعات موجود می توان استنباط کرد که مکانیزم احتمال بروز ضایعات پوستی افزایش واکنش حساسیتی تاخیری می باشد (Delayed Hypersensivity) . بنابراین با توجه به بروز بسیار کم عوارض پوستی ناشی از تزریق Lipiodol , هنوز هم این روش ید رسانی در مناطق هیپراندمیک گواتر می تواند مفید باشد؛البته مشروط به اینکه برای افراد پر خطر تمهیدات ویژه در نظر گرفته شود.
غلامرضا طالعی، محمد هادی مشکوه السادات، بهرام دلفان ،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه : با توجه به افزایش روز افزون مقاومت باکتریها نسبت به آنتی بیوتیکها و عوارض جانبی آنها استفاده از گیاهان داروئی و عصاره های گیاهی مورد توجه زیادی قرار گرفته اند . در این پژوهش اثرات آنتی باکتریال عصاره های سماق لرستان ، الف و درمنه (جوشن ) و همیشه سبز بر روی شش باکتری گرم منفی و گرم مثبت استاندارد مورد ارزیابی قرار گرفتند ،
مواد و روشها : برای انجام این پژوهش آزمایشی ابتدا برگ یا میوه تازه گیاه در سایه خشک و تبدیل به پودر شد، سپس در چند مرحله عصاره آن درحلالهای آلی بدست آمد. با تبخیر نمودن حلال ، عصاره در سرم فیزیولوژی استریل بازسازی شده آزمایش دیسک دیفیوژن (DD) و تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی (MIC) به روش برات میکرودایلوشن انجام گرفت. پس از آماده شدن حداقل غلظت کشندگی باکتریها (MBC )، مورد استفاده قرار گرفتند .
یافته ها : نتایج نشان داد که عصاره سماق لری (وحشی لرستان ) اثر قوی آنتی باکتریال دارد؛ بطوریکه در رقت بسیار پایین
( μg/ml۵MIC=) رشد باسیلوس سروس رامتوقف نمود و در غلظتml /μg۷۸= MBC موجب مرگ این باکتری شد . اثر عصاره سماق بر باکتریهای گرم مثبت بیشتر از گرم منفی بود؛ به عنوان مثال اثر باکتریواستاتیک و باکتریوسیدال این عصاره بر روی انتروکک فکالیس برابر با μg/ml۳۰MBC=MIC= بود .در حالیکه همین اثر برای سودوموناس و اشرشیاکلی μg/ml۶۰۰ یا بیشتر بود. همچنین عصاره گیاه الف در غلظت های پائین برباسیلوس سروس اثر آنتی باکتریال داشت و در غلظت μg/ml۶۰۰ بر استاف اپیدرمیدیس و اشرشیاکلی موثر بود .اثر آنتی باکتریال عصاره همیشه سبز بر باکتریهای مورد آزمایش بسیار کم و یا در غلظت مورد آزمایش بی اثر بود . عصاره گیاه جوشن نیز به همین ترتیب بر بعضی از باکتریهای مورد آزمایش موثر بود .
نتیجه گیری : با توجه به نتایج فوق می توان امیدوار بود که عصاره سماق را می توان در درمان بعضی از باکتریهای مقاوم مانند انتروکک فکالیس استفاده نمود .همچنین در صنایع غذائی نیز بعنوان محافظت کننده مواد غذائی قابل استفاده می باشند .
غلامرضا طالعی، محمد هادی مشکوه السادات، بهرام دلفان،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: آلکالوئید ها از مواد بیولوژیکی موثری هستند که در گیاهان از جمله گیاهان داروئی وجود دارند ولذا استخراج وآزمایش اثرات ضد باکتریایی آنها اهمیت فراوانی در پزشکی، صنایع داروئی و غذایی دارد.
مواد و روشها: آلکالوئید استروئید های سه گیاه مهم داروئی نیشکر، شوکران وعروسک پشت پرده استخراج واز نظر اثر مهار رشد (MIC) وکشندگی (MBC) باکتریها با روش برات میکرودایلوشن و دیسک دیفیوژن بر روی محیط کشت مولر هینتون وایزوسنسی تست آگار مورد آزمایش قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج نشان داد که آلکالوئید استروئیدهای استخراج شده از نیشکر برانتروکک فکالیس وباسیلوس سروس اثر مهار کنندگی رشد درغلظت ۴۰=MIC وکشندگی ۶۰۰ MBC= دارد. عصاره شوکران نیز در غلظت ۶۰۰ MIC=MBC= یا کمتر بر اشرشیاکلی، انتروکک فکالیس استاف اپیدرمیدیس وبا سیلوس سروس موثربود. عروسک پشت پرده فقط بر باسیلوس واشرشیا کلی اثر باکتریواستاتیک وباکتریوسیدال داشت و بر باکتری های دیگر مورد آزمایش اثر باکتریوسیدی مشاهده نگردید. تقریباً هیچیک از آلکالوئید استروئیدهای مورد آزمایش بر استاف ارئوس وسودموناس ائروژینوزا اثر آنتی باکتریال نداشتند.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج فوق می توان پیشنهاد نمود تا با آزمایش بر حیوانات آزمایشگاهی اثراتin-vitro الکالوئید استروئید های گیاهان فوق را بررسی نمود
کبری رضایی، رقیه جبرئیلی، بهرام دلفان، محمد هادی مشکوه، محمد جواد طراحی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: درماتیت اتوپیک یک بیماری مزمن ارثی وعود کننده (در ۱۰-۵ درصد کودکان) است که درحا ل حاضر برای رفع ضایعات التهابی و خارش دار بیماران، معمولاً کورتون موضعی تجویزمیگردد. نتایج تحقیقات اخیر نشان می دهند که مبتلایان به این بیماری ، دچارکمبود اسیدهای چرب ضروری هستند و گیاه گل گاو زبان یکی از منابع غنی این ماده است که به صورت خودرو و به وفور در ایران می روید.
این مطالعه به منظورمقایسه تاثیرکورتون وعصاره گل گاوزبان موضعی بر بهبودی و عود ضایعات کودکان مبتلا به درماتیت اتوپیک مراجعه کننده به درمانگاه و مطب پزشکان متخصص پوست شهر خرم آباد لرستان از بهار تا تابستان ۱۳۸۲ انجام گرفت.
مواد و روشها: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی است که دو گروه ۲۵ نفره ( سن ۱۲-۰ سال) بیمار مبتلا به درماتیت اتوپیک کاملأ تصادفی انتخاب و به صورت یک در میان برای آنها کورتون موضعی یا عصاره گل گاوزبان که در اختیار همکار فارماکولوژیست قرار داشت ، تجویز شد . بعد از ۱۰ روز دوباره بیماران توسط پزشک متخصص معاینه و از نظر شدت بیماری ، میزان بهبودی و عود ضایعات بررسی شدند. هر دو گروه ۲۰ روز بعد از شروع درمان (۱۰ روز بعد از اتمام مصرف دارو وعصاره) برای بار سوم معاینه واز نظر دوام تاثیر درمان ها و عود بیماری بررسی شدند . نتایج هر سه بار معاینه و سایر اطلاعات درپرسشنامه مربوطه ثبت گردید.
یافته ها: یافته های این بررسی مشخص نمودکه میزان بهبودی در پاسخ به مصرف عصاره گل گاوزبان ۷۲% خوب، ۴% متوسط و ۲۴% ضعیف بوده است. در حالیکه با مصرف کورتون ۲۴ درصد خوب،۱۲ درصد متوسط و ۶۴ درصد بهبودی ضعیف داشتند. آزمون آماری X۲ بین این دو گروه اختلاف معنی داری را نشان داد (۰۰۳/۰p<). همچنین ، ضایعات بعد از مصرف عصاره و تا ۱۰ روز پس از قطع مصرف آن اصلأ عود نداشته؛ در حالیکه بعد از استفاده کورتون موضعی، ۶۴ درصد عود متوسط و ۳۶ درصد عود کم مشاهده شد. تست آماری فیشر دقیق بین میزان عود بیماری بعد از مصرف عصاره و کورتون تفاوت معنی دار ی را نشان داد (۰۰۱/۰p<).
نتیجه گیری: به دلیل میزان بهبودی بیشتر و کم عود بودن عصاره گل گاو زبان نسبت به درمان معمول درماتیت اتوپیک، لازم است اقداماتی به منظور جایگزینی و نحوه درمان ابن بیماری صورت گیرد.
فریبا طرهانی، مرضیه مومن نسب، بهرام دلفان، آذر زنده کار، مهیار زمان،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: هیپربیلی روبینمی یک مشکل شایع و اکثرا خوش خیم نوزادی است که در ۸۰% نوزادهای نارس و ۶۰% نوزادان رسیده رخ می دهد. از روش های درمان زردی، فتوتراپی، تعویض خون و تجویز برخی مواد خوراکی از قبیل شارکول، کلستیرامین و آگار است که با ممانعت از جذب روده ای بیلی روبین سطح سرمی آن را می کاهند. در فرهنگ بومی ایران و بویژه در استان لرستان از ترنجبین به عنوان کاهنده زردی نوزاد به کرات استفاده می شود. هدف این تحقیق بررسی اثر ترنجبین خوراکی در کاستن زردی نوزادان بود.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی در نوزادان رسیده با وزن بالای ۲۵۰۰ کیلوگرم و بدون هرگونه فاکتور خطر انجام شد. به گروه مورد (۴۱ نوزاد) cc/kg۱ هر ۱۲ ساعت، سوسپانسیون ۳۰ گرم درصد ترنجبین خوراکی علاوه بر فتوتراپی تجویز و در گروه شاهد فتوتراپی به تنهایی انجام شد. سطح بیلی روبین توتال و مستقیم هر ۲۴ ساعت اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون t تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: آزمون t نشان داد بین طول مدت بستری دو گروه تفاوت معنی داری نداشته است. همچنین بیلی روبین توتال و مستقیم دو گروه بعد از ۲۴ ساعت تفاوت معنی داری نداشته است؛ ولی بیلی روبین مستقیم ۴۸ ساعت پس از شروع ترنجبین به طور معنی داری پایین تر از گروه شاهد بود (۰۱۴/۰p=).
نتیجه گیری: علیرغم باورهای بومی مبنی بر تاثیر ترنجبین در کاستن زردی نوزادی تجویز این ماده اثر قابل توجهی در درمان زردی نداشته و به عنوان درمان زردی پیشنهاد نمی شود.
منصور اسمعیلی دهج، بهرام دلفان، محمد هادی مشکوه السادات، حجت الله اعلائی، اسدالله توکلی، غلامرضا شهسواری، محمد جواد طراحی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: آلکالوئید استروئید های مجزا شده از گونه های گیاهی متعدد به علت خواص فارماکولوژیک متنوع توجه زیادی را به خود جلب کرده اند . در این تحقیق هدف بر این بوده است تا اثرات آلکالوئید استروئید های مجزا شده از برگ زیتون بر ایسکمی مغزی در رت بررسی شود
نتیجه گیری: این نتایج نشان می دهند که آلکالوئید استروئیدهای مجزا شده از برگ زیتون اثرات محافظتی روی آسیب ایسکمی مغزی –خونرسانی مجدد در رت دارند و مکانیسم آن ممکن است با کاهش دادن تجمع کلسیم و پراکسیداسیون لیپیدها ارتباط داشته باشد.
یافته ها: تزریق داخل وریدی آلکالوئید استروئید ها (mg/kg ۵/۰، ۱، ۵/۱) اندکس سکته را کاهش ، دامنه الکتروانسفالوگرام (EEG) راافزایش و غلظت لیپید پراکسیداز (LPO) و محتوی کلسیم قشر مغز را به روش وابسته به دوز کاهش دادند؛ اما هیچ تفاوت معنی داری در غلظت سدیم و محتوی آب قشر مغز مشاهده نشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه آزمایشی ۴۸ رت نژاد ویستار به شش گروه ۸ تایی تقسیم شدند و ایسکمی مغزی بوسیله مسدود کردن شریانهای کاروتید و مهره ای دو طرف به مدت ۱۰ دقیقه ایجاد شد و سپس به مدت ۵ روز بعد از باز شدن شریانها مورد بررسی قرار گرفتند .
اصغر سپهوند، پریوش کرد بچه، بهرام دلفان، فریده زینی، سید جمال هاشمی، محمود محمودی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: با توجه به محدود بودن داروهای ضدقارچی، عوارض جانبی ناخواسته آنها و ظهورسوشهای مقاوم به دارو، تحقیق و پژوهش برای یافتن داروهای ضد قارچی جدید با عوارض جانبی کمتر ،لازم و ضروری می نماید. در این پژوهش اثرات ضد قارچی اسانس گیاه ساتوریا خوزستانیکا که بومی استان لرستان است برروی ده قارچ کپکی و مخمر مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روش ها: جهت تهیه اسانس گیاه ساتوریا خوزستانیکا عملیات اسانس گیری با روش تقطیر با آب و دستگاه کلونجر انجام شد. محیط های سابورو دکستروز آگار حاوی غلظتهای گوناگونی از اسانس، برای بررسی در ماتوفیتها و ساپروفیتها تهیه و میانگین قطر رشد کلنی ها، پس از ۷ و۱۴ روز اندازه گیری شد. در بررسی مخمر کریپتوکوکوس نئو فورمنس دیسکها با غلظتهای گوناگون تهیه و میانگین قطرهاله عدم رشد پس از ۷ و ۱۴ روز اندازه گیری گردید. اطلاعات حاصله بوسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصله، می توان امیدوار بود که اسانس ساتوریا خوزستانیکا را می توان در درمان بسیاری از بیماریهای قارچی«درماتوفیت، ساپروفیت و مخمری» و همچنین به عنوان یک ضد عفونی کننده استفاده نمود.
یافته ها: نتایج این بررسی نشان داد که غلظت mg/m۱۲% اسانس مرزه خوزستانی، رشد « تریکو فایتون متناگروفیتس، میکروسپوروم جیپسئوم و اپیدرموفایتون فلوکوزوم» و غلظت mg/m۱ ۶% رشد « آسپرژیلوس فومیگاتوس، آسپرژیلوس فلاووس، فوزاریوم، تریکوفایتون وروکوزوم، تریکوفایتون روبروم، میکروسپوروم کنیس» را صد درصد مهارنمود (۰۵/۰p<). در مورد کریپتوکوکوس نئوفورمنس، غلظت های مختلف، درصدهای مختلف مهار رشد را نشان داد (۰۵/۰p<)، اما حتی در غلظت ماکزیمم mg/m۱۱۰۰۰ (اسانس خالص) مهار رشد حدود ۶۲ درصد را نشان داد.
اسدالله توکلی، بهرام دلفان، منصور اسماعیلی دهج،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: نوروپاتی یکی از عوارض دیابت است که از اهمیت خاصی برخوردار است . کاهش سرعت هدایت عصب که هم در نوروپاتی های دیابتی در انسان و هم در مدلهای حیوانی دیابت بوجود می آید به عنوان یک شاخص مهم نوروپاتی دیابتی در نظر گرفته می شود. در این تحقیق اثر داروی انالاپریل بر کاهش سرعت هدایت عصب، تعداد مویرگهای اندونوریوم و ضخامت غشای پایه مویرگها در عصب سیاتیک حرکتی در موش صحرائی دیابتیک بررسی شده است.
مواد و روش ها: این تحقیق یک مطالعه تجربی است که در آن از ۵۰ سر موش صحرائی نر (gr۴۵۰-۳۰۰)استفاده شد. موشها به پنج گروه ۱۰تائی (کنترل، شم، دیابتی، پیشگیری و درمان) تقسیم شدند. القای دیابت بوسیله تزریق زیر جلدی آلوکسان (mg/kg۱۴۰) انجام گرفت. وزن بدن و گلوکز خون حیوانات در روز شروع آزمایشات و در پایان هر هفته اندازه گیری شد. به گروههای شم و پیشگیری از روز شروع آزمایشات وبه گروه درمان ازپایان هفته پنجم به بعد به مدت چهار هفتهروزانه mg/kg ۵ انالاپریل به صورت خوراکی تجویز شد. سرعت هدایت عصب درعصب سیاتیک حرکتی در روزپایان آزمایشات اندازهگیری شد ، سپس تعداد مویرگهای داخل عصب و وضعیت ضخامت غشای پایه مویرگها در گروههای مختلف بررسی گردید.
نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان می دهد که تجویز خوراکی داروی انالاپریل که یک مهار کننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین می باشد ، می تواند نقش مؤثری در پیشگیری و درمان نوروپاتی دیابتی داشته باشد.
یافته ها: دیابت به مدت ۵ هفته باعث کاهش سرعت هدایت عصب به میزان ۴۵% گردید (۰۵/۰p<). در گروه پیشگیری تجویز خوراکی وروزانه انالاپریل به مدت ۵ هفته توانست از کاهش سرعت هدایت عصب در موشهای دیابتی شده به میزان ۶۲% جلوگیری کند (۰۵/۰ p<) . تجویز روزانه انالاپریل به موشهای گروه درمان باعث بهبود کاهش سرعت هدایت عصب به میزان ۶۶% (۰۵/۰p<) و همچنین افزایش تعداد مویرگهای اندونوریوم به میزان ۶۷% نسبت به گروه دیابتیک گردید(۰۵/۰p<). داروی انالاپریل بر سرعت هدایت عصب و تعداد مویرگهای اندونوریوم در موشهای غیر دیابتی اثری نداشت.
بهرام دلفان، علی احمد مصدق، سالار نصیر مقدس، رضوان باطبی، فاطمه حیدرنجفی، ماریا احمدی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه: خطاهای پزشکی یکی از مشکلات عمده بهداشت و درمان در جهان است که سالانه سبب مرگ و میر و عوارض جسمی و روحی برای بیماران و سایر افراد خانواده و حتی جامعه می شود، توجه به این موضوع در کشورهای مختلف در حال افزایش است. راهکارهای مختلفی برای مقابله با خطاهای پزشکی انتخاب شده است که یکی از آنها آموزش در دوران تحصیل است. هدف از انجام این طرح بررسی وضعیت آموزش خطاهای پزشکی در طی دوره تحصیلی و همچنین ضرورت تدریس این موضوع بعنوان یکی از سرفصل های آموزشی، با استفاده از نظرات پزشکان عمومی فارغ التحصیل دانشگاههای مختلف کشور در استان لرستان است .
مواد و روشها: برای اجرای تحقیق، پرسشنامه ای طراحی گردید که همکاران طرح با مراجعه حضوری به محل کار و مطب شخصی ۲۰۰ تن از پزشکان عمومی پرسشنامه ها را تحویل و پس از تکمیل پرسشنامه توسط پزشکان، آنها را جمع آوری نموده و پس از تکمیل کلیه پرسشنامه ها اطلاعات آنها استخراج و توسط نرم افزار کامپیوتری SPSS آنالیز گردید .
یافتهها: ۹۰% از پزشکان عمومی شرکت کننده در این طرح بیان نمودند که موضوع جداگانه ای تحت عنوان خطاهای پزشکی در دوران تحصیل تدریس نشده است، ۶۴% در طول دوره تحصیل مرتکب خطاهای پزشکی شده که ۵/۴۷% آن خطا در تشخیص بیماری بوده است، ۶۰% بعد از فراغت از تحصیل نیز مرتکب خطاهای پزشکی شده اند که ۵۱% آن هم در تشخیص بیماری بوده است. ۵/۷۲% بیان نمودند که بعد از فراغت از تحصیل در خصوص خطاهای پزشکی آموزش ندیده اند. همچنین ۵/۸۸% پزشکان، تدریس پیشگیری از خطاهای پزشکی را ضروری دانسته اند که۴۰% آنها معتقد بودند که این آموزشها باید در حیطه تشخیص بیماری باشد.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به بررسی های بعمل آمده و اهمیت موضوع خطاهای پزشکی، تدریس آن در طی دوران تحصیل بعنوان واحدی جداگانه برای دانشجویان پزشکی امری ضروری بوده و پزشکان عمومی شاغل هم نیازمند تداوم آموزشهای مربوط هستند.
میترا صفا، ماندانا ساکی، محمدرضا محمدی، بهرام دلفان، محمد جواد طراحی، معصومه روهنده،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه: بیماریهای مزمن از معضلات جدی موجود در روانپزشکی می باشند. داروهای آنتی سایکوتیک آتیپیک از داروهـای جدیدموثردردرمان این اختلالات به حساب می آیند، متاسفانه این داروها با بروز عوارضی نظیر افزایش قند و چربی خون، افزایش وزن و ادم جنرالیزه همراه می شوند. پــژوهش حاضر با هـدف بررسـی مقایسه ای تاثیر مصـرف دو داروی اولانزاپین و ریسپریدون بر سطـح چربی و قـند خون و سایر عوارض در بیماران مبتلا به اختلالات سایکوتیک انجـام گرفته است. مواد و روشها: مطالعه حاضر یک کار آزمایی بالینی دو سوکور تصادفی است که در آن بـیـماران مبتلا بـه اخـتـلالات سایکو تیک بطور تصادفی در دو گروه تحت درمان با اولانزاپین و ریسپریدون قرارگرفتند. کلیه نمونه ها در ابتدای مطالعه از نظر قند خون و لیپیدها مورد ارزیابی قرار گرفتند و در صورت نرمال بودن آزمایشات، نمونه ها بطورتصادفی دوسوکور در یکی از گروههای تحت درمان با اولانزاپین یا تحت درمان با ریسپریدون قرار گرفتند. آزمایشات قند خون و لیپیدها در هفته اول و ماه سوم بعد از شروع درمان جهت کلیه نمونه ها انجام و از نظر سایر عوارض مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات پس از جمع آوری از طریق نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. Ø یافتهها: یافته های تحقیق نشان داد که سطح کلسترول و تری گلیسرید و قند خون بیماران در هفته اول و ماه سوم بعد از شروع درمان بطور معنی داری افزایش یافته بود که این افزایش سطح کلسترول و تری گلیسرید در دو گروه اولانزاپین و ریسپریدون تفاوت معنی داری داشت در حالیکه میزان قند خون در این دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. وجود عوارض جانبی نظیر: بیقراری، ناتوانی جنسی، افزایش وزن، ادم و خواب آلودگی در دو گروه اختلاف معنی داری داشت. بحث و نتیجهگیری: با توجه به نتایج روشن این تحقیق بنظر می رسد قبل از تجویز داروهای آنتی سایکوتیک آتیپیک، بررسی آزمایشات چربی و قندخون در این بیماران ضروری است در حالیکه در هیچیک از منابع اصلی آموزشی روان پزشکی این گونه عوارض، هیپرتری گلیسریدمی،هیپر کلسترومی و هیپرگلیسمی و سایر عوارض جدی تلقی نشده است. توصیه می گردد در بیمارانی که دچار مشکلاتی نظیر افزایش لیپیدها و یا اختلال در تحمل گلوکز می باشند مصرف دارو با احتیاط بیشتر و پیگیری منظم مقادیر آزمایشگاهی حیاتی به نظر می انجام می گیرد.
سید پیمان هاشمی، بهرام دلفان، علیرضا غیاثوند، فاطمه رئیسی، مریم البرزی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه: اولئوروپئین فراوانترین نوع از ترکیبات فنلی در برگ و میوه زیتون است و اثرات درمانی آن به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی بخوبی شناخته شده است. میزان و نوع بیوفنلها در برگ زیتون بستگی به عواملی نظیر نوع رقم، آب و هوا، محل کشت، زمان برداشت و نیز روش استخراج دارد. در استان لرستان انواع گوناگونی از درختان زیتون کشت شده اند که اندازه گیری میزان اولئوروپئین در برگ این ارقام بعنوان منبعی غنی از این ماده می تواند بسیار با ارزش باشد. . مواد و روشها: در این تحقیق برگ۱۳ رقم مختلف زیتون پرورش داده شده در ایستگاههای تحقیقاتی شهرستان خرم آباد جمع آوری گردید. اولئوروپئین و ترکیبات وابسته پس از خشک و آسیاب شدن برگها طی دو مرحله ۳۰ دقیقه ای در حمام فراصوت توسط حلال اتانل-آب (۳۰: ۷۰) استخراج گردید. برای اندازه گیری کمی اولئوروپئین در نمونه های استخراجی از دستگاه HPLC با ستون C-۸ استفاده شد. . یافتهها: روش استخراجی مورد استفاده بطور موثر و کمی اولئوروپئین را از برگ زیتون استخراج نمود و بهینه سازی شرایط HPLC منجر به ارائه یک روش مطلوب برای جداسازی و اندازه گیری این ماده گردید. بررسی غلظت اولئوروپئین در ۱۳ رقم زیتون مورد مطالعه نشان داد که اختلاف میزان این ماده در ارقام مختلف زیتون کاملا معنی دار می باشد. کمترین میزان اولئوروپئین در رقم کالامون به میزان ۱۱۲,۹ و بیشترین میزان آن در رقم سویلانا به میزان mg ۷/۲۳۵ در هر گرم گیاه خشک اندازه گیری شد. . بحث و نتیجهگیری: با توجه به ارزان و مقرون به صرفه بودن استخراج اولئوروپئین از برگ زیتون و بالاتر بودن میزان این ماده در ارقامی خاص ، با توجه به نتایج این تحقیق، می توان نسبت به تهیه اقلام دارویی حاوی در صد بالایی از اولئوروپئین بعنوان یک آنتی اکسیدان قوی و دارای خواص دارویی متعدد اقدام نمود.
کبری رضایی، بهرام دلفان، امیر جوانبخت، طاهره طولابی، محمد غلامی، علیرضا غیاثوند، صبا سلاح ورزی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
پسوریازیس ولگاریس یک بیماری شایع، مزمن و عود کننده پوست است که در هر سن و جنسی دیده می شود. شیوع آن در جامعه ۵/۱ تا ۳ درصد و علت بیماری نامشخص است. ضایعات بیماری به شکل پاپول پوسته ای و خارش دار روی زمینه اریتماتوز بوده و در نواحی سر، سطوح اکستانسور، کف دست و پا و ناخن بیشتر دیده می شود. درمان روتین بیماری، تجویز کرتیکواستروئید موضعی و سیستمیک است. بررسی ها نشان داده اند که این بیماران دچار کمبود اسیدهای چرب آزاد بوده و در صورت رفع این کمبود ، علائم بیماری کاهش و حتی بهبود می یابد. گیاه گاو زبان از منابع غنی گامالینولینک اسید است که تأثیر آن در بهبود بیماریهای مزمن التهابی ثابت شده است. این بررسی به منظور تعیین اثر روغن بذر گاو زبان بر ضایعات پسوریازیس انجام شد
اسفندیار حسنی مقدم، علیرضا غیاثوند، محمد برزویی، مریم البرزیی، بهرام دلفان، بهروز عزت پور،
دوره ۱۱، شماره ۵ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
: با توجه به بررسی های صورت گرفته تحقیقات اندکی در مورد ترکیبات فرار گیاه گاوزبان اروپایی گزارش شده است. هدف از انجام این تحقیق بررسی ترکیبات فرار موجود در پیکره رویشی، گلبرگ و روغن بذر این گونه در استان لرستان می باشد. مواد و روشها: استخراج اسانس از گلبرگ ها به روش تقطیر با آب مقطر و با دستگاه کلونجر انجام شد. آنالیز و شناسایی ترکیبات فرار گلبرگ با استفاده از دستگاه GC/MS صورت پذیرفت. استخراج و شناسایی ترکیبات فرار پیکره رویشی با استفاده از روش جدید SPME صورت گرفت. استخراج روغن بذر با استفاده از روش Cold-Press انجام شد. سپس شناسایی و اندازه گیری ترکیبات روغن توسط دستگاه GC/MS انجام گردید. یافته ها: در گلبرگ ها فقط ترکیب کارواکرول، در پیکر رویشی سه ترکیب بتا یونن، تترادکان و دکانال و در روغن بذر گاوزبان ۱۶ ترکیب استخراج و شناسایی شد. مهمترین ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده روغن بذر گاوزبان اروپایی شامل، ان ان- دی متیل اتانول آمین، بتا دی گلیکوزید۳-۶-گلوکورونو متیل، بنزآلدهید- ۴ متیل، ۳-هیدروکسی تترافوران، هگزا دکانوئیک اسید، هپتانوئیک اسید، گاما بوتیرولاکتون و اتیل اکتا دک ۹- انوات می باشند. این ترکیبات ۶۳,۴ درصد از کل ترکیبات روغن بذر را تشکیل داده است و ۷ ترکیب باقی مانده فقط ۹.۵ درصد از کل ترکیبات شیمیایی روغن بذر را شامل می شود. همجنین یک ترکیب ناشناخته (۲۷.۱ درصد) در روغن بذر گاوزبان اروپایی شناسایی گردید. بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق مواد فرار درصد کمی از ترکیبات گلبرگ و پیکره رویشی گیاه دارویی گاوزبان اروپایی را تشکیل داده است. همچنین روش Cold-Press یک روش سریع و ساده برای استخراج و شناسایی ترکیبات شیمیایی روغن بذر گیاهان می باشد.
بهرام دلفان، مجتبی هاشم نیا، امیر جوانبخت، محمد نظری، رقیه جبرئیلی، مهدی بیرجندی، مرضیه رشیدی پور،
دوره ۱۱، شماره ۵ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
بیماری زونا در نتیجه فعالیت مجدد ویروس واریسلا زوستر ایجاد می شود. شایعترین عارضه زونا پست هرپتیک نورالژیا (PHN) می باشد.PHN دردی است که بیش از ۳۰ روز از بروز ضایعات پوستی بیماری پایدار بماند.علی رغم وجود درمانهای مختلف، هیچیک درمان قطعی محسوب نمی شوند.برخی از داروهای رایج مانند کاپسیسین منشأ گیاهی دارند. ساتوریا خوزستانیکا که از گیاهان بومی لرستان و خوزستان است دارای اثرات اثبات شده ای در تسکین دردهاست. در این مطالعه تاثیر اسانس ساتوریا خوزستانیکا برPHN بررسی گردید. مواد و روش ها : این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی دوسویه کور روی ۵۰ بیمار مبتلا به PHNانجام شد. بیماران بصورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه مورد، محلول حاوی اسانس ساتوریا خوزستانیکا با غلظت %۵ و گروه شاهد دارونما را دریافت نمودند. شدت درد قبل و بعد از مصرف، در مقیاس عددی ثبت گردید. نتایج با استفاده از آزمون اندازه گیری مکرر، آزمون تی و تی زوجی و من ویتنی تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها : میانگین شدت درد در گروه مورد قبل و بعد از مصرف بترتیب ۴۸/۱± ۱۲/۸ و ۹/۲±۷۲/۵ بود و میانگین شدت درد قبل و بعد از مصرف دارونما در گروه شاهد بترتیب ۴۶/۱±۰۴/۸ و ۵۲/۱±۸۴/۷بود که در مقایسه دو گروه، اختلاف معناداری وجود داشت. .همچنین بصورت معناداری پاسخدهی مردان به دارو بیش از زنان بود. %۶۰ بیماران اثرات تسکینی دارو را تجربه نمودند. عوارض جانبی بصورت سوزش و قرمزی در۹ بیمار مشاهده شد که همگی در عرض یک ساعت برطرف گردید. اختلاف آماری معناداری داری از نظر جنس و سن بین دو گروه وجود نداشت. بحث و نتیجه گیری : اسانس ساتوریا خوزستانیکا در تسکین PHN موثر است و نسبت به بسیاری از درمانهای موجود از نظر زمان شروع اثر، پایداری اثر، پذیرش از سوی بیماران و عوارض جانبی مناسب تر است.
بهرام دلفان، منصور اسماعیلی دهج، مریم جعفری، مرضیه رشیدی پور،
دوره ۱۱، شماره ۵ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
: آرترواسکلروز به معنای تجمع چربی و سخت و سفت شدن جدار شریان ها می باشد و تمایل به درگیری نواحی خاصی از سیستم گردش خون دارد که بر اساس ناحیه گرفتار شدت درگیری و ویژگی های مربوط به ضایعه، تظاهرات و شواهد بالینی خاصی را به وجود می آورد. تنها عامل ضروری در پدید آمدن آترواسکلروز، سطح بالای کلسترول LDL است. امروزه از داروهایی نظیر لووستاتین، کلیسترامین و کلوفیبرات جهت کاهش سطح LDL و افزایش HDL استفاده می شود. مواد و روش ها: در این مطالعه اثر مصرف جداگانه و توام دانه جوانه زده شنبلیله و کلوفیبرات بر سطح سرمی چربی های خون و ایجاد رگه های چربی در آئورت ۲۵ خرگوش نر سالم بررسی شده است. خرگوشها به پنج گروه پنج تایی تقسیم شدند و برای مدت ۴۵ روز به ترتیب زیر، رژیم غذایی و دارویی دریافت کردند، گروه یک: رژیم غذایی نرمال بدون دریافت دارو، گروه دو: رژیم غذایی پرچرب بدون دریافت دارو، گروه سه: رژیم غذایی پرچرب به اضافه کلوفیبرات ( ۲۰۰ میلی گرم دو بار در روز)، گروه چهار: رژیم غذایی پر چرب به اضافه کلوفیبرات (۵۰ میلی گرم دو بار در روز) و گروه پنج: رژیم غذایی پرچرب به اضافه کلوفیبرات (۲۰۰ میلی گرم دو بار در روز) و پودر دانه جوانه زده شنبلیله (۶۰۰ میلی گرم دو بار در روز). نمونه گیری از خون حیوانات به صورت ناشتا در ابتدا و انتهای مطالعه انجام شد و از نظر محتوای سرمی چربیها مورد بررسی قرار گرفت. همچنین پس از مطالعه نمونه های پاتولوژی از آئورت حیوانات تهیه و بررسی میکروسکوپی شد. بحث و نتیجه گیری: کلسترول تام، LDL، و تری گلیسیرید در گروههای سه، چهار و پنج در طی مطالعه نسبت به گروه دو افزایش کمتری داشت، در صورتی که افزایش HDL در این گروهها نسبت به گروه دو بیشتر بود. علاوه بر این شدت کمتری از درگیری آئورت با رگه های چربی در گروه پنج دیده شد. نتایج: این نتایج سودمند بودن دانه جوانه زده شنبلیله را هنگام مصرف با کلوفیبرات در پیشگیری و درمان هیپرلیپیدمی و آترواسکلروز در خرگوش مطرح می سازد (P<۰,۰۵).
حسین مطوریان پور، مرضیه رشیدی پور، بهرام دلفان، محمد جواد طراحی،
دوره ۱۱، شماره ۵ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
: ملاسمانوعی افزایش پیگمانتاسیون پوست شایع و اکتسابی است که به طور عمده در زنان و در مناطق در معرض آفتاب در صورت بروز می نماید. در حال حاضر روش های درمانی مختلفی از جمله داروهای کاهش دهنده پیگمانتاسیون پوست در درمان این بیماری به کار می رود که نتایج درمانی متفاوتی از آنها حاصل شده است. داروی هیدروکینون در حال حاضر به عنوان درمان استاندارد ملاسما شناخته شده است. عصاره شیرین بیان حاوی تعداد زیادی مواد طبیعی مانند Glabridin و Liquiritin می باشد که تاثیرات مفید متعددی روی پوست دارد که از آن جمله می توان از خواص روشن کنندگی پوست نام برد. مطالعه حاضر جهت مقایسه تاثیر درمانی کرم هیدروکینون ۴ درصد و کرم عصاره شیرین بیان ۴ درصد در درمان ملاسما انجام شده است. مواد و روش ها: این مطالعه بصورت کارآزمایی بالینی روی ۳۸ بیمار زن دچار ملاسما که در فاصله زمانی اردیبهشت ۱۳۸۶ و اردیبهشت ۱۳۸۷ به درمانگاه پوست بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد مراجعه و دچار هیپرپیگمانتاسیون دوطرفه و قرینه در ناحیه مالار صورت بودند انجام گرفته است. در این مطالعه کرم هیدروکینون در یک سمت صورت و کرم شیرین بیان در طرف مقابل بصورت یکبار در روز به هنگام شب و به مدت ۸ هفته بر روی پوست مالیده شد. مقدار Modified melasma area and severity index (MMASI) برای هر طرف صورت بصورت جداگانه در ابتدای مطالعه و بعد از آن هر ۲ هفته تا انتهای مطالعه اندازه گیری شد. آنالیز یافته ها با استفاده از نرم افزار spss و روش های آماری فریدمن Friedman ) )وآزمون رتبه ای علامت ویلکاکسون( Wilcoxon )به عمل آمد. نتایج: ۲۷ تن از بیماران مصرف دارو را تا انتهای مطالعه ادامه دادند.مقدار mmasi در سمتی که باکرم عصاره شیرین بیان درمان گردید از۱۰/۶± ۵۹/۱۰ به ۱۷/۲± ۵۹/۲ و در سمتی که با کرم هیدروکینون تحت درمان بود از۳۴/۶± ۸۱/۱۰ به ۵۵/۱± ۶۳/۱ در پایان ۸ هفته کاهش یافت. این نتایج نشان دهنده کاهش معنی دار mmasi در سمت تحت درمان با کرم عصاره شیرین بیان بود (۰۰۱/۰ P< ). با این همه میزان کاهش mmasi در سمت تحت درمان با هیدروکینون به صورت قابل ملاحظه ای بالاتر از آن در مقایسه با سمت تحت درمان باکرم عصاره شیرین بیان بود (۰۰۲/۰ P< ). نتیجه گیری: با اینکه میزان کاهش پیگمانتاسیون ناشی از درمان با کرم عصاره شیرین بیان ۴ درصد پس از ۸ هفته درمان قابل ملاحظه می باشد (۰۰۱/۰ P< ) ولی کرم هیدروکینون ۴ درصد در این مورد به طور قابل توجهی موثرتر از کرم شیرین بیان ۴ درصد است (۰۰۲/۰P= ).
دکتر مجید طوافی، دکتر حسن احمدوند، احمد تمجیدی پور، دکتر علیرضا خلعتبری، دکتر بهرام دلفان، مهدی بیرجندی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
نفروپاتی دیابتی علت شایع رسیدن به مرحله نهایی بیماری کلیوی است . اسانس مرزه خوزستانی برای اولین بار بعنوان آنتی اکسیدان ،آنتی دیابت و ضد التهاب در مهار نفروپاتی دیابتی بکار گرفته شد. بحث و نتیجه گیری: اسانس مرزه خوزستانی بطور معنی داری (۰۵/۰ >p) میتواند هیپرتروفی گلومرولی ،گسترش مزانژالی را مهار و حجم مویرگ گلومرولی را در رتهای دیابتی حفظ نماید. یافته ها: هیپرتروفی گلومرولی ، گسترش مزانژالی و کاهش مویرگهای گلومرولی در گروههای درمانی با اسانس مرزه خوزستانی بطور معنی داری در مقایسه با گروه دیابتی بدون درمان مهار شده بود ولی با سطح این متغیرها در گروه کنترل تفاوت معنی داری داشت. سطح سرمی مالون دی آ لدهید در گروههای تحت درمان بطور معنی داری در سطح گروه کنترل حفظ شده بود(۰۵/۰ > p). مواد و روش ها: چهل رت نر مورد جراحی نفرکتومی چپ قرار گرفتند.رتها بطور تصادفی به چهار گروه (هر گروه ۱۰ راس) تقسیم شدند ، گروه یک کنترل، گروه دوم دیابتی بدون درمان ، گروههای سوم و چهارم گروههای درمانی با اسانس مرزه به ترتیب با دوز درمانی ۲۵۰ppm و ۵۰۰ppm در آب خوردن .در گروههای دوم،سوم و چهارم با تزریق زیر جلدی آلوکسان دیابت القا گردید.بعداز۸ هفته درمان مالون دی الدهید سرمی اندازه گیری شد.برشهای پارافینی از کلیه تهیه و بطریقه پاس رنگ امیزی گردید.حجم گلومرول ، حجم مزانژال داخل گلومرولی و حجم مویرگی گلومرولی با روشهای استریولوژیک برآورد گردید.اطلاعات به کمک نرم افزار SPSS۱۳ و تست ناپارا متری من-ویتنی در۰۵/۰ p< مورد مقایسه قرار گرفتند.
دکتر میترا صفا، ماندانا ساکی، فرزاد ابراهیم زاده، دکتر بهرام دلفان،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
اختلال دو قطبی نوع اول یکی از ناتوان کننده ترین سندرمهای روانپزشکی است. درمان این اختلال بطور عمده استفاده از داروهای تثبیت کننده خلق، مداخلات روانی اجتماعی و در موارد شدید استفاده از تشنج برقی است . از آنجا که در سالهای اخیر توجه خاصی به منابع سرشار از امگا ۳ در درمان بسیاری از امراض به ویژه بیماریهای روانی شده است بر آن شدیم تاثیر درمانی امگا۳ در مقایسه با فلو وکسامین را در درمان فاز افسردگی بیماران دو قطبی مراجعه کننده به درمانگاه تخصصی اعصاب و روان انجام دهیم. بحث و نتیجه گیری: با توجه به یافته های تحقیق مبنی بر تاثیر مکمل امگا۳ و با عنایت به بی ضرر بودن استفاده از این دارو پیشنهاد می گردد از امگا۳ به عنوان درمان کمکی در کنار سایر داروهای ضد افسردگی بیماران استفاده گردد یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد که میانگین نمره افسردگی هامیلتون در هر دو گروه تحت مطالعه در بدو مطالعه و هفته های۲ ، ۴ ، ۸ و ۱۲ به میزان قابل توجهی کاهش یافته و میزان عملکرد بیماران بهبود یافته است . آزمون آماری Repeted measures تفاوت معنی داری در میزان نمره افسردگی دو گروه قبل از مداخله درمانی ، هفته های ۲ ، ۴ ،۸ و ۱۲ ( ماههای اول ، دوم و سوم ) بعد از شروع درمان نشان داد.مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک کارآزمائی بالینی است. در این مطالعه ۸۰ بیمار بطور کاملا تصادفی دو سو کور در دو گروه مورد ( تحت درمان با فلووکسامین وکپسول امگا ۳ ) و شاهد ( تحت درمان با فلووکسامین) قرار گرفتند . کلیه بیماران در بدو ورود به مطالعه و هفته های ۲، ۴ ، ۸ و ۱۲ از طریق تست افسردگی هامیلتون و مصاحبه بالینی روانپزشک مورد بررسی قرار گرفتند . اطلاعات پس از جمع آوری مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
فاطمه جنانی، دکتر سهیلا اکبری، دکتر بهرام دلفان، طاهره طولابی، فرزاد ابراهیم زاده، معصومه معتمدی،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
واژینیت کاندیدایی یکی از رایجترین مشکلات زنان است و سالانه بیش از ۱۰ میلیون زن بدین علت مورد مشاوره و درمان قرار میگیرند .به طور شایع داروهای موضعی از جمله گروه آزول در درمان این بیماری به کار گرفته میشود،که در مواردی استفاده از این داروها موجب بروز عوارض جانبی و عود مکرر عفونت واژینال میگردد.اخیراًً گزارشهای متعددی در مورد اثرات ضدقارچی و ضدمیکروبی گیاه مورت ارائه شده است.این پژوهش باهدف تعیین اثرکرم واژینال مورت و مقایسه آن با کرم واژینال کلوتریمازول در بیماران مبتلا به واژینیت کاندیدایی انجام شد .
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی دوسوکور تصادفی ۸۰ زن غیرباردار در دو گروه دریافتکننده کرم واژینال مورت وکرم واژینال کلوتریمازول قرار گرفتند .علائم و نشانههای بالینی و آزمایشگاهی در ابتدای مطالعه و پس از درمان توسط پرسشنامه و فرم مشاهده ثبت گردید .درمان در هر دو گروه به مدت ۷ روز انجام شد .داده ها توسط آزمون مجذور کای ،تی تست ،من ویتنی، مک نمار و ویل کاکسون تجزیه و تحلیل گردید .
بحث و نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد اثرات درمانی کرم واژینال مورت نه تنها مشابه کرم کلوتریمازول میباشد بلکه در بهبود بعضی از علائم واژینیت کاندیدایی اثر بخشی بیشتری دارد . بنابر این استفاده از این فرآورده را میتوان برای درمان عفونت کاندیدایی واژن پیشنهاد نمود.
یافتهها: نتایج پژوهش اختلاف آماری معنیداری را در بهبود خارش دستگاه تناسلی و ترشح در گروه مورت نسبت به گروه کلوتریمازول نشان داد(۰۰۲/۰=p).نتایج مثبت کشت اول (یک هفته پس از درمان )در دو گروه مورت و کلوتریمازول (۵/۷درصددر برابر ۵/۱۷ درصد )و کشت دوم(یک ماه پس از درمان)(۱۵درصد در برابر ۶/۲۵ درصد )مشابه هم بودند واختلاف آماری معنیداری مشاهده نشد .