جستجو در مقالات منتشر شده


۱۱ نتیجه برای دهقان

روح اله دهقانی، طاهره خامه چیان، حسن وطن‌دوست، محمدعلی اسدی، لیلا ایرانشاهی، سیدغلامعباس موسوی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۳ )
چکیده

مقدمه: کژدم گادیم Hemiscorpius lepturus (همیسکورپیوس لپتروس) یکی از کژدم‌های خطرناک دنیا و ایران است. این کژدم در استانهای جنوبی به ویژه در خوزستان مسئول گزش تعداد زیادی از افراد بوده که پی‌آمد آن عوارض خطرناک و طولانی و گاهی مرگ است. باتوجه به این که مطالعه اثرات زهر این کژدم در حیوانات آزمایشگاهی می‌تواند، مکانیسم عمل زهر را روشن نموده و کمک زیادی به درمان کژدم زدگان نماید لذا بررسی اثر زهر کژدم گادیم درتغییرات پاتولوژیک اندام های رت انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه تجربی بر روی ۱۰۱ رت از یک نژاد و سن تقریبی ۳-۲ ماهه و وزن ۲۵۰-۲۰۰ گرم صورت پذیرفت. رت‌ها بطور تصادفی به دو گروه شاهد و تجربی تقسیم شدند. به گروه شاهد ۱/۰ سی‌سی سرم فیزیولوژی و گروه مورد ۱/۰ سی سی سرم فیزیولوژی که حاوی یک میکرولیتر زهر تازه کژدم گادیم بود در پوست تزریق گردید. سپس تغییرات موضعی و یا زخم با گروه شاهد قبل و بعد از تزریق با آزمون‌های آماری Fisher exact test مورد تحلیل قرار گرفت. بافت کبد، کلیه، طحال در آتوپسی برداشت شد و جهت تشخیص تغییرات پاتولوژیک با میکروسکوپ مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که تزریق زهر کژدم گادیم در ۵۵ درصد موارد در پوست رت موجب زخم گردیده است. تغییرات پاتولوژیک در اثر تزریق زهر این کژدم در کبد به میزان ۶/۷۰ درصد، در کلیه ۳/۳۵ درصد و در طحال به میزان ۴/۲۷ درصد رخ داده است. تغییرات پاتولوژیک در این اندامها شامل خونریزی، احتقان، نکروز با درجه‌های شدید تا ملایم بود. نتیجه گیری: زهر کژدم گادیم در ایجاد آسیب پوستی یا زخم، تغییرات پاتولوژیک در کبد، کلیه و طحال رت، نقش دارد. بررسی ضایعات پوستی و تغییرات پاتولوژیک در اندام‌های مختلف در موارد انسانی، به صورت بیوپسی و آتوپسی موجب شناخت اثرات این زهر در انسان و در نتیجه درمان مناسب‌تر مصدومین می شود.
ناهید دهقان نیری، علی اکبر نظری، مهوش صلصالی، فضل اله احمدی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۴ )
چکیده

مقدمه: پرستاران نقش اساسی در تداوم مراقبت و ارتقا سلامت دارند. بدین لحاظ بهره وری آنان اهمیت بسزایی در موفقیت سازمان دارد.گرچه عوامل زیادی بر بهره وری حرفه ها تاثیر دارد اما بررسی دیدگاه کارکنان حرفه اولین گام جهت پیشبرد بهره وری است. ضمن انکه روند و چگونگی ارزشیابی می تواند بعنوان عامل یا مانع بهره وری پرستاران عمل کند. نتیجه گیری: ارزشیابی موثر می تواند عامل موثری برای بهره وری پرستاران باشد بدین لحاظ اصلاحات اساسی در روند آن توصیه می گردد. یافته ها: تحلیل داده ها نشان داد پرستاران بهره وری را هم از جنبه کمی(کارایی) و هم از جنبه کیفی(اثربخشی) مورد توجه قرار می دهند؛ اما توجه غالب آنان بر اثربخش بودن مراقبتی است که به بیمار ارائه می دهند.همچنین از منظر آنان ارزشیابی موثر می تواند بهره وری پرستاران را ارتقا داده در حالی که موانع کنونی ارزشیابی محدودیتهایی را در ارتقا بهره وری تیم پرستاری ایجاد می نماید. مواد و روش ها: این تحقیق به روش کیفی انجام گردید. جهت جمع آوری اطلاعات از نمونه گیری هدفمند و مصاحبه های باز استفاده شد. داده ها از طریق تحلیل محتوا و به روش تحلیل مقایسه ای مداوم تجزیه تحلیل شدند.
پوپک رحیم زاده، سید حسن اعتمادی، ولی اله حسنی، محمد حسین میردهقان،
دوره ۹، شماره ۴ - ( یافته ۱۳۸۶ )
چکیده

مقدمه : بیهوشی در بیمار اپیدرمولیز بولوزا چالش بزرگی حتی برای با تجربه ترین متخصص بیهوشی می باشد. چراکه در این بیماری فشار غیر مستقیم سبب ایجاد تاول و زخم در غشائ مخاطی و پوست بدن می گردد .

معرفی مورد: در این مقاله به معرفی نحوه اداره بیهوشی در دو مورد بیمار مبتلا به دیستروفیک اپیدرمولیزبولوزامی پردازیم که جهت انجام عمل جراحی پیوند پرده آمنیون بر روی چسبندگی های انگشتان به اتاق عمل آورده شدند.

بحث و نتیجه‌گیری: در اداره بیهوشی این بیماران در زمانی که اقدام جراحی نیاز به شل کننده عضلانی و تهویه مکانیکی ندارد، برای اجتناب از دستکاری راه هوایی کتامین توصیه می شود.


معصومه صادقی، پژمان عقدک، رامین حیدری، صدیقه دهقان نصیری، رضوان قاهری، مصطفی چراغی، نضال صراف زادگان،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه: این مطالعه با هدف بررسی وضعیت عوامل خطر بیماری قلبی عروقی و شیوه زندگی سالم در زنان شاغل و خانه دار انجام شد. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج حاصله ، برنامه ای مداخلاتی جامع تری در زمینه شیوه زندگی سالم و کنترل عوامل خطر در این گروه باید انجام داد. یافته‌ها: از ۶۱۰۲ نفر، ۵۵۹۱ نفر(۹۲%) خانه دار و بقیه شاغل بودند. شاغلین نسبت به افراد خانه دار وضعیت تغذیه نامطلوب و فعالیت فیزیکی مطلوب تری داشتند. استعمال دخانیات در دو گروه تفاوت نداشت. میانگین شاخص توده بدنی، لیپیدها و فشار خون ، تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه یافت نشد. میزان فراوانی دیس لیپیدمی، چاقی و دیابت، در زنان خانه دار کمتر و خطر نسبی به طور مختصر در زنان شاغل بالاتر بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه جزئی از برنامه قلب سالم اصفهان است . روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای در زنان بالای ۲۰ سال بود. زنان به دو دسته شاغل و خانه دار تقسیم شدند. اطلاعات دموگرافیک، کیفیت خوراکی، فعالیت فیزیکی و دخانیات ثبت شد . فشار خون، شاخص های آنتروپومتریک، قند خون ناشتا، پروفایل چربی‌ها اندازه‌گیری شد. داده ها بااستفاده ازT-student, chi square, logistic regression پردازش شدند.
مرتضی دهقان، شهریار صالحی، فرخ یدالهی،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: توقف خونریزی طی عمل جراحی نیازمند هموستاز به صورت مکانیکی ، گرمایی یا شیمیایی است . هدف از این پژوهش مقایسه دو روش هموستاز در میزان خونریزی حین عمل جراحی بافت نرم اندام فوقانی است . بحث و نتیجه‌گیری: الکتروکوتردارای عوارض نکروز بافتی است در صورت امکان در طی عمل‌های جراحی بافت نرم محدود شود گرچه تآیید نتایج نیازمند تحقیق بیشتر است . یافته‌ها: میانگین سنی گروه هموستاز ترکیبی ( کوترو تورنیکت) ۵۴/۸ ±۶۲/۳۱ و گروه هموستاز مکانیکی ۰۵/۸ ±۹/۲۹ سال بود. دو گروه از نظر سنی تفاوت معنی دارآماری نداشتند (۶/۰=p) . ۸/۶۳ درصد از نمونه ها را مردان و ۲/۳۶ درصد را زنان تشکیل داده بودند. بیشترین مورد جراحی مربوط به ترمیم پارگی تاندونهای فلسکور ساعد با ۵/۳۷ درصد و کمترین ۵/۱۲ درصد مربوط به کیست و جسم خارجی بود. میانگین زمان تورنیکت در گروه آزمون و شاهد به ترتیب ۳/۴ ±۸۷/۲۷ و ۶/۶ ±۴/ ۲۹ و میانگین حجم خون از دست رفته در گروه آزمون و شاهد به ترتیب ۳/۵ ±۳/۱۶ و ۷/۴ ±۲/ ۱۷ بود . آزمون آماری بیانگر نبود تفاوت معنی دار آماری در دو گروه بود (۱/۰=p). مواد و روش‌ها: در این مطالعه مورد – شاهدی ۸۰ بیمار دارای معیارهای ورود به مطالعه ( سن کمتر از ۵۰ سال، نداشتن ترومای شکمی، BMI(کمتر از۳۰ ) وآاسیب بافت نرم ) که توسط یک جراح تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند با نمونه گیری در دسترس (با در نظر گرفتن معیارهای ورود به مطالعه ، سن و جنس به صورت غیراحتمالی) به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدندو مداخله در گروه آزمون مبتنی بر برقرای هموستاز با الکتروکوتردر بدو جراحی و سپس بستن تورنیکه بود ولی در گروه کنترل بدون استفاده ازکوتربرای ایجاد هموستاز از بدو عمل جراحی برای بیماران تورنیکت استفاده شد. حجم خون از دست رفته مبتنی بر تعداد گازهای مصرفی بودو در طی عمل از ساکشن برای هیچ کدام از موارد استفاده نشد. داده ها با استفاده از ابزار spss و آمار تحلیلی و توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
مرتضی دهقان، محمدتقی بهمنی،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: شکستگی استخوان بازو یکی از شکستگی‌های شایع در کودکان می‌باشد. دو سوم بچه‌هایی که به خاطر جراحات بازو بستری می‌شوند دچار شکستگی سوپراکندیلارهستند. هدف از انجام این مطالعه بررسی دو روش درمانی "جااندازی بسته و پین‌گذاری از راه پوست " و "جااندازی باز و تثبیت داخلی " درشکستگی سوپراکندیلار نوع III استخوان بازو در کودکان زیر ده سال بود. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج بدست آمده از این مطالعه و همچنین سایر مطالعات مشابه، روش جراحی بسته در شکستگی استخوان بازو از نظر عوارض پس از عمل، هزینه و مدت بستری در بیمارستان ارجحیت داشته و کارآیی بیشتری در درمان شکستگی استخوان سوپراکوندیلار دارد. یافته‌ها: بین دو گروه از نظر جنس، سن، محل سکونت شهری و روستایی، سمت شکستگی و شکستگی دست غالب اختلاف معنی‌داری وجود نداشت. در یک هفته بعد از عمل، ۳ نفر(۶۶/۶%) از بیماران عمل شده با روش باز و ۱ نفر(۲۲/۲%) از بیماران عمل شده به روش بسته مبتلا به عفونت شدند(۰۱۱/۰=P). میانگین دامنه حرکت مفصل در هفته هشتم بعد از عمل در بیماران عمل شده به روش باز ۹/۱۰ ± ۳/۱۱۸ و در بیماران عمل شده به روش بسته ۵/۱۰ ± ۵/۱۳۱ درجه بود (۰۰۱/۰>P). میانگین مدت عمل جراحی و هزینه عمل در بیماران عمل شده به روش جراحی باز به طور معنی‌داری بیشتر از بیماران عمل شده به روش بسته بود (۰۰۱/۰>P). مواد و روش‌ها: دراین مطالعه کارازمایی بالینی ۹۰ کودک مبتلا به شکستگی استخوان سوپرا کندیلار نوع III (بر اساس طبقه‌بندی گارتلند) مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی آیت ا ... کاشانی شهرکرد در سال ۱۳۸۹ به روش آسان انتخاب و به کمک جدول اعداد تصادفی به ۲ گروه تقسیم شدند. بیماران گروه ۱ با جااندازی بسته و پین‌گذاری از روی پوست و با کنترل C-arm و بیماران گروه ۲ با روش جا اندازی باز و تثبیت داخلی شکستگی با استفاده از پین و با دسترسی خلفی تحت عمل جراحی قرار گرفتند. اطلاعات بیماران از نظر مدت زمان عمل جراحی، بررسی رادیوگرافی، عفونت محل زخم، هزینه‌های درمانی، میزان محدوده حرکتی مفصل آرنج در هفته هشتم بعداز عمل, جمع آوری و به کمک آزمون‌های آماری t-test و chi square مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
فرشید کفیل زاده، فاطمه دهقانی، محمد صادق فرهنگ دوست،
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: درگذشته از روش های فیزیکوشیمیایی برای حذف فنل ومشتقات آن استفاده می شد ولی امروزه تصفیه زیستی در اولویت قرار دارد. باکتری ها با تکثیر سریع در حضور فنل و ترکیبات آن توانایی فوق العاده ای را در حذف این ترکیبات نشان داده اند .هدف از این پژوهش جداسازی و شناسایی باکتری های تجزیه کننده فنل ازآب و رسوب رودخانه کر و بررسی سینتیک رشد آنها در حضور این ماده سمی می باشد. مواد و روش‌ها: ۶۰ نمونه آب و رسوب از مناطق مختلف رودخانه کر جمع آوری گردید. جداسازی باکتری های تجزیه کننده فنل با کشت نمونه ها بر روی محیط پایۀ نمکی فنل براث انجام شد. برای غربالگری باکتری های تجزیه کننده فنل معرف برموتیمول بلو به محیط اضافه گردید. در نهایت با کشت باکتری ها در غلظت های مختلف فنل، که از ۲/۰ تا ۹/. گرم برلیتر بود، توانایی باکتری ها در تجزیه غلظت های مختلف فنل اندازه گیری شد. به منظور بررسی سینتیک رشد باکتریها از ثبت مداوم ۶۰۰OD استفاده گردید. در این روش پس از ثبت اولیه جذب نوری، محیطهای کشت در دمای ۰C۳۰ به مدت ۲۴ ساعت در انکوباتور شیکردار و با دور rpm ۱۰۰ قرار داده شد و تا ۳۰۰ ساعت جذب نوری قرائت گردید. بحث و نتیجه‌گیری: رودخانه کر دارای تعداد زیادی از باکتری های تجزیه کننده فنل است که قدرت تجزیه ای بالایی دارند. از مهمترین این جنس ها می توان به سودوموناس و اسینتوباکتر اشاره کرد. یافته‌ها: سودوموناس ها از جمله مهمترین باکتری های تجزیه کننده فنل جداشده از رودخانه کر بودند که فراوانی وسیعی را در قسمت های مختلف رودخانه نشان دادند. اسینتوباکتر نیز به نوبۀ خود قابل توجه بود. اکثر باکتری های جدا شده قدرت قابل ملاحظه ای در تجزیه فنل نشان دادند. به طوری که سودوموناس تا غلظت ۹/۰ گرم برلیتر, اسینتوباکتر تا غلظت ۸/۰ گرم بر لیتر، شیگلا، سالمونلا، کلبسیلا و سیتروباکتر تا غلظت حدود ۶/۰ گرم بر لیتر و بقیه باکتری ها تا غلظت ۳/۰-۲/۰ گرم بر لیتر فنل را توانستند حذف کنند. بررسی میزان ۶۰۰OD نیز تائیدی بر نتایج به دست آمده بود به طوری که بالاترین میزان ۶۰۰OD مربوط به باکتری سودوموناس به دست آمد و ماکزیمم جذب نوری هر باکتری در حداکثر غلظت تجزیه به وسیله آن مشاهده گردید.
مهناز خیرخواه، مصطفی چادگانی پور، پروین دهقان، رسول محمدی،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: گونه‌های آسپرژیلوس عامل پاتوژن فرصت طلب در افراد دارای ضعف سیستم ایمنی می‌باشند. این قارچ‌ها از جنبه‌های مختلف بیماریزایی و توکسین زایی حائز اهمیت هستند. هدف مطالعه حاضر، ارزیابی ژن بتاتوبولین در تشخیص و تعیین گونه‌های بالینی آسپرژیلوس‌ به روش تعیین توالی، در مقایسه با خصوصیات مورفولوژیک (مانند شکل کونیدی‌ها در آزمایش مستقیم، شکل کلنی در کشت و تست‌های فیزیولوژیک) می‌باشد.

مواد و روش ­ها: در این مطالعه ۴۶۵ بیمار مراجعه کننده به آزمایشگاه شفای اصفهان، مورد بررسی قرار گرفتند. شناسایی مورفولوژیک و مولکولی نمونه‌ های بالینی، به ترتیب با استفاده از کشت بر روی محیط‌ های سابورو آگار، مالت اکسترکت آگار و چاپکس آگار، مشاهده میکروسکوپی نمونه‌ ها و تقویت ژن بتا توبولین و تعیین توالی ناحیه مذکور انجام گردید. سکانس‌ها از طریق مقایسه با اطلاعات موجود در بانک ژنی آنالیز شدند.

یافته­ ها: از ۴۶۵ مراجعه کننده مشکوک، ۳۹ مورد بیمار (۸%) شناسایی شد. بیشترین جدایه‌ها مربوط به گونه فلاووس (۵۶%)، اوریزآ (۲۰%) و فومیگاتوس (۱۰%) بودند. ۵۹% بیماران زن و ۴۱% مرد بودند.

بحث و نتیجه­ گیری: در مقایسه با تست‌های فنوتیپیک، تعیین توالی ژن بتا توبولین برای شناسایی جدایه‌های بالینی آسپرژیلوس در سطح گونه بسیار با ارزش است. جایگزینی روش‌های مولکولی با روش‌های فنوتیپیک و تشخیص دقیق میکروارگانیسم به‌منظور درمان مؤثر به محققان این عرصه توصیه می‌گردد.


صفورا دهقان، علی نعمتی، پوران اردلان،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: یکی از جنبه های مهم در نانو فناوری تولید نانو مواد  با اندازه، خصوصیات شیمیایی و ابعاد قابل کنترل در زیست شناسی است. بنابراین می توان گفت که هدف از نانو فناوری کنترل تک تک اتم ها و مولکول ها می باشد. امروزه مشخص شده است که نانو ذرات قادر به از بین بردن سلول های سرطانی بدون اثرات جانبی در سلول های طبیعی هستند. سرطان سلول های کبدی پنجمین سرطان رایج در جهان و سومین عامل مرگ و میر سرطان در دنیا محسوب می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی خصوصیات ضد التهابی نانوذرات نقره سنتز شده به روش سبز توسط گیاه تاج خروس بر روی سلول های سرطانی کبد  Hep G۲   است.
مواد و روش ­ها: مطالعات انجام گرفته در پژوهش حاضر شامل آزمایشات In vitro   بود. اثر ضد التهابی نانوذرات نقره تولید شده با استفاده از گیاه تاج خروس با تکنیک Real-time PCR  و سنجش بیان ژن های IL-۱b و IL-۱۰ در غلظت های  ۵۰ ، ۱۰۰ و ۲۰۰  میکروگرم  بر میلی لیتر ارزیابی گردید.
یافته­ ها: یافته های به دست آمده از بیان ژن نشان داد که نانو ذرات نقره تولید شده با استفاده از گیاه تاج خروس اثر ضد التهابی خود را با کاهش بیان ژن پیش برنده التهاب  IL-۱b در سطح معنی داری ۰۰۱/۰P< و افزایش بیان ژن ضد التهابی  IL-۱۰ در سطح   معنی داری ۰۰۱/۰P< اعمال می کند.
بحث و نتیجه ­گیری:  براساس نتایج این تحقیق نانو ذرات نقره سنتز شده از گیاه تاج خروس دارای خصوصیات ضد التهابی بوده و سبب کاهش بیان ژن پیش برنده التهاب IL-۱b  در حد معنی دار شده است. همچنین بیان ژن IL-۱۰  به صورت معنی دار افزایش یافته است. با توجه به این ویژگی ها احتمالا استفاده از این نانوذرات پس از مطالعات تکمیلی می تواند به عنوان داروی مکمل در درمان سرطان و دیگر کاربرد های زیست پزشکی پیشنهاد شود.


بهزاد دهقانی زاده، ضیا فلاح محمدی، عبدالحسین طاهری کلانی، سیدجواد میرغنی،
دوره ۲۳، شماره ۰ - ( ویژه نامه ۱۴۰۰ )
چکیده

 مقدمه: ایسکمی/ ریپرفیوژن مغزی، سبب آسیب در ساختار  و عملکرد در ناحیه هیپوکامپ می­ شود. پیش ­آماده ­سازی ورزشی می­ تواند یک روش کارآمد در پیشگیری از ایجاد سکته مغزی یا کاهش در میزان آسیب ناشی از آن باشد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر ۸ هفته تمرین پیش­ آماده ­سازی استقامتی بر روی تردمیل بر کاهش مرگ سلولی ناحیه‌ی CA۱ هیپوکامپ و فاکتور التهابی به دنبال ایسکمی/ ریپرفیوژن مغزی در موش صحرایی نر ویستار بود.
مواد و روش­ ها: تعداد ۲۴ سَر موش صحرایی نر به طور تصادفی به چهار گروه (شم، تمرین، ایسکمی و تمرین+ ایسکمی) تقسیم شدند. رت‌های گروه تمرین و ایسکمی  ۵ روز در هفته به مدت ۸ هفته روی نوار گردان دویدند. ایسکمی  با انسداد هر دو شریان کاروتید مشترک به مدت ۴۵ دقیقه ایجاد شد. از رنگ­آمیزی هماتوکسیلین آئوزین جهت بررسی میزان مرگ سلولی و برای بیان پروتئین TNF-α از روش Immunohistochemistry استفاده شد.
یافته­ ها: تعداد سلول­های عصبی آپوپتوز در ناحیه CA۱ در گروه ایسکمی در مقایسه با گروه شم و تمرین+ ایسکمی به­ طور معناداری بیشتر بود. همچنین، در گروه تمرین+ ایسکمی تعداد مرگ سلولی ناشی از ایسکمی  و بیان پروتئین TNF-α به­ طور معناداری کمتر از گروه ایسکمی بود (۰۵/۰> p).
بحث و نتیجه­ گیری: با توجه به نتایج به نظر می­ رسد، پیش آماده­ سازی اجباری روی نوارگردان می‌تواند به عنوان یک محرک حفاظت کننده موجب کاهش مرگ سلولی و التهاب شود.

جواد قاسمیان یادگاری، جواد خلیلی فرد، فاطمه دهقان، زهرا حقیقتیان، مرضیه رشیدی پور، حمیدرضا محمدی، احمد آدینه،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: کلرپیریفوس یک نوع سم ارگانوفسفره می باشد که علی رغم استفاده فراوان، می توانند منجر به آسیب بافتی از جمله بافت طحال ­شود. گیاه مرزه خوزستانی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و در کاهش آسیب­های ناشی از استرس اکسیداتیو مؤثر است، هدف از این تحقیق بررسی اثر اسانس گیاه مرزه خوزستانی در سمیت طحال ناشی از سم کلرپیریفوس در موش­های صحرایی نر نژاد ویستار بود.
مواد و روش ­ها: در این تحقیق تجربی تعداد ۲۸ سر موش صحرایی نر بالغ با وزن بین ۲۲۰-۱۸۰ گرم انتخاب و به ۴ گروه ۷ تایی تقسیم شدند پس از تیمار ده روزه موش ها با سموم ارگان های طحال جداسازی شده و از لحاظ پاتولوژی مورد بررسی قرار گرفتند. مقایسه آماری بین گروه کنترل، اسانس مرزه خوزستانی mg/kg ۲۵، سم کلرپیریفوس mg/kg ۰۱/۰ و گروه اسانس مرزه خوزستانی mg/kg ۲۵+سم کلرپیریفوس mg/kg ۰۱/۰ با استفاده از نرم افزار SPSS ۲۲ و آزمون مجذور کای با شبیه سازی مونت کارلو تحت سطح معناداری ۰۵/۰ انجام شد.
یافته­ ها: آزمون مجذور کای نشان داد بین گروه های مختلف از نظر توزیع انواع آسیب بافتی طحال تفاوت آماری معناداری وجود داشته است (۰۰۵/۰=P) ؛ به طوری که در گروه سم کلرپیریفوس آسیب های بافتی همچون تجمع ماکروفاژ و پیگمان و تحلیل پالپ سفید طحال مشاهده شده و این در حالی است که در سایر گروه ها هیچ نوع آسیب بافتی مشاهده نگردید.
بحث و نتیجه­ گیری: مطالعه ما نشان داد که گیاه مرزه خوزستانی به دلیل داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانی چون کارواکرول به منظور جلوگیری از آسیب بافتی موثر است همچنین با توجه به تاثیرات منفی کلرپیریفوس در دوزهای پیشنهادی توسط سازمان بهداشت جهانی، بررسی های بیشتر ضروری است.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb