جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای اخلاق

سعید فروغی، فاطمه الحانی، انوشیروان کاظم نژاد، آرمین زارعیان،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده

 مقدمه: شناخت ارزش‌ها در‌ بین پرستاران به دلیل نقش اساسی که بر سلامتی و حیات انسان‌ها دارند اهمیت زیادی دارد زیرا کیفیت رفتار و عملکرد حرفه‌ای آنان را شکل می‌دهند. مطالعه حاضر با‌هدف کشف ارزش‌های مؤثر بر مراقبت اخلاق حرفه‌ای پرستاران ایرانی انجام شد.

مواد و روش­ ها: تجارب ۲۳ مشارکت‌کننده پرستار، سرپرستار، پزشک، مددجو و همراه بیمار از اسفند ۱۳۹۱ تا مرداد ۱۳۹۳ در مطالعه‌ا‌ی کیفی با رویکرد استقرایی، به روش مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته بررسی شد. با کسب رضایت مشارکت‌کنندگان مصاحبه‌ها ضبط، بازنویسی شده و با ‌روش تحلیل درون‌مایه‌ای براون و کلرک تجزیه‌وتحلیل شد. دقت و استحکام داده‌ها با معیارهای لینکلن و گوبا موردبررسی قرار گرفت.

یافته ­ها: درنهایت یک درون‌مایه سایه‌بانی با عنوان باورهای مؤثر بر مراقبت اخلاق حرفه‌ای پرستاری شکل گرفت که حاصل تلفیق دو درون‌مایه فرعی بود. درون‌مایه‌ فرعی ارزش‌های عام را پنج درون‌مایه اولیه (عقیده به کرامت ذاتی مددجو، عاطفه و علاقه به انسان‌ها، احساس نگرش و رفتار با بیمار مانند اعضای خانواده خود، باورهای اخلاقی معنوی مؤثر بر مراقبت و وجدان و تعهد حرفه‌ای پرستار) و درون‌مایه فرعی ارزش‌های خاص را سه درون‌مایه‌ اولیه (شناخت حفظ و حمایت از حقوق بیمار، تنگناهای اخلاقی موجود در حرفه، پرهیز از روابط غیرحرفه‌ای و سوء‌استفاده از مددجو) پدید آوردند.

بحث و نتیجه­ گیری: نتایج با مطالعات مشابه داخل و خارج کشور همخوانی‌های کلی داشت. پیشنهاد می‌شود برای عملی شدن ارزش‌ها در مراقبت‌های پرستاری در بالین سازوکارهای سنجش و نظارت مداوم فراهم گردد.


شیرین قاضی، حسین مهرداد، مهری دارایی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه:   اخلاق حرفه ­ای پزشکی، نظامی ساختارمند جهت حل مسائل اخلاقی و ارائه راهکارهای مناسب در حیطه پزشکی است. هدف این پژوهش طراحی الگوی اخلاق حرفه ­ای در پزشکان بود. یافتن مولفه ­های موثر در اخلاق حرفه­ ای با رویکرد کیفی انجام پذیرفت که در آن چارچوبی از پیش تعیین شده مانند نظریه یا مدل وجود نداشت و این چارچوب براساس داده­ های گردآوری شده طراحی شد.
مواد و روش ­ها:  برای انجام این پژوهش، ابتدا از طریق مطالعه سوابق پژوهش ­های پیشین شناخت نسبتا جامعی از ادبیات موجود در این زمینه حاصل شد و بر همین اساس نیز فهرستی مقدماتی از عوامل منابع انسانی اثرگذار بر مولفه­ های اخلاق حرفه ­ای با روش دلفی تکمیل و نهایی شد. بدین منظور ۱۴ نفر از خبرگان اخلاق حرفه ­­ای به عنوان گروه خبره با استفاده از روش نمونه­ گیری غیراحتمالی و ترکیبی از روش­ های هدف­دار یا قضاوتی و زنجیره­ای برگزیده شدند.
یافته­ ها:  یافته ­ها با استفاده از روش پژوهش کیفی و مدل دلفی تحلیل شدند. یافته­ های به دست آمده حاصل از این پژهش به شناسایی ۱۱ مولفه شامل وظیفه شناسی، تعالی شغلی، درستی و شرافت، احترام به دیگران، نوع دوستی، تعهد به عدالت اجتماعی، مدیریت زمان، هوش هیجانی، رازداری، دانش اخلاقی و حساسیت اخلاقی منتهی شد. از بین این مولفه ­ها، مولفه­ های مدیریت زمان، هوش هیجانی، دانش اخلاقی و حساسیت اخلاقی دستاورد نوین این پژوهش می ­باشند. همچنین شاخص جدیدی به مولفه رازداری، یعنی الکترونیک شدن پرونده­ های بیماران افزوده شد.
بحث و نتیجه­ گیری:  نتایج این مطالعه می ­تواند الگویی اخلاقی برای وزارت بهداشت و سایر نهادهایی که اخلاق حرفه ای بخشی از گستره وظایف آن­هاست مفید باشد.


مجتبی انصاری شهیدی، مریم تات، افسانه بدری زاده، سهیلا ملکی،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: پرستاران به دلیل موقعیت خاص شغلی خود با استرسهای خاصی مواجه می شوند که می تواند سلامت جسمی و روانی آنها را به خطر بیندازد. بنابراین شناسایی فاکتورهای موثر در جامعه ی پرستاری، نظیر هوش اخلاقی، ارزش های حرفه ای و تاب آوری روانی، برای حفظ بهداشت روانی، بهبود عملکرد کارکنان و ارائه خدمات مناسب تر به بیماران ضروری به نظر می رسد.
مواد و روش ­ها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی (از نوع همبستگی) بر روی ۱۵۰ نفر از پرستاران بیمارستانهای شهرستان بم به صورت سرشماری انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل چک لیست اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سه بخشی مربوط  به  هوش اخلاقی Lennik & Kiel))، ارزش حرفه ای (NPVS-R) و تاب آوری روانی (CD-RISC ) بود. داده ها با SPSS  ۲۰ و  ضریب همبستگی پیرسون،  رگرسیون خطی، آنالیز واریانس یکطرفه و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ­ها: نتایج میانگین نمره کلی متغیرهای هوش اخلاقی (۹/ ۱۱ ۵۹±/۱۶۱)، ارزش حرفه ای (۸۹/۸ ۷۴±/۹۲) و تاب آوری (۵۱/۱۳±۰۰/۶۴)  نشان داد که بین هوش اخلاقی، ارزش حرفه ای و تاب آوری ارتباط معناداری وجود دارد و متغیرهای پیش بینی، قادرند تغییرات تاب آوری پرستاران را پیش بینی کنند ( ۰۰۰۱/۰>P ).
بحث و نتیجه ­گیری: براساس نتایج پژوهش، افرادی که نمره ارزش حرفه ای و هوش اخلاقی بالایی دارند از تاب آوری بالایی نیز برخوردارند. ارزش حرفه ای و هوش اخلاقی پیش بینی کننده تاب آوری می باشند. 

کلثوم مدنی پور، مهدی روزبهانی،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: از آنجایی که انجام فعالیت‌های ورزشی به صورت ایستاده برای برخی از افراد میسر نیست، هدف از پژوهش حاضر اثربخشی تمرینات ایروبیک نشسته بر هوش هیجانی و هوش اخلاقی زنان بالای شصت سال بود.
مواد و روش ­ها: نمونه مورد مطالعه، شصت زن سالمند بودند. روش پژوهش به صورت نیمه آزمایشی و پیش‌آزمون و پس‌آزمون با  سی نفر گروه آزمایش  و سی نفر گروه کنترل انجام شد. پرسشنامه‌های هوش هیجانی (شوت و همکاران، ۱۹۹۸) و هوش اخلاقی (مارتین و آستین، ۲۰۱۰) در مرحله پیش‌آزمون تکمیل شد. سپس شرکت‌کنندگان گروه آزمایش به مدت ۱۲ جلسه هر جلسه به مدت یک ساعت زیر نظر مربی به تمرین پرداختند و گروه کنترل در این مدت به کارهای روزانه خود مشغول بودند. در انتها پرسشنامه‌های فوق به عنوان پس‌آزمون تکمیل شد و با استفاده از آزمون شاپیرویلک و آزمون یومان ویتنی تحلیل شدند.
یافته­ ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تمرینات ایروبیک نشسته به طور مؤثری موجب افزایش هوش هیجانی (۲۵۴ U=و ۰۰۲/۰P=) و هوش اخلاقی (۵/۵۲U= و ۰۰۱/۰P=) زنان شده است.
بحث و نتیجه­ گیری: به نظر می‌رسد مزیت‌های روانشناختی ایروبیک در حالت تعدیل شده آن نیز در اوایل سالمندی حفظ می‌شود.

 
 

شیرین قاضی، حسین مهرداد، مهری دارایی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: اخلاق حرفه ­ای پزشکی، نظامی ساختارمند جهت حل مسائل اخلاقی و ارائه راهکارهای مناسب در حیطه پزشکی است. هدف این پژوهش طراحی و آزمون الگوی اخلاق حرفه ­ای در پزشکان بود.
مواد و روش ­ها: در این پژوهش، با مطالعه پژوهش ­های پیشین فهرستی مقدماتی از عوامل منابع انسانی اثرگذار بر مؤلفه‌های اخلاق حرفه­ ای با روش دلفی تکمیل و نهایی شد. بدین منظور ۱۴ نفر از خبرگان اخلاق حرفه­­ ای به عنوان گروه خبره با استفاده از روش نمونه­ گیری غیراحتمالی و ترکیبی از روش­های هدف­دار یا قضاوتی و زنجیره­ای برگزیده شدند. در این الگو، مؤلفه‌ها به عنوان متغیرهای مکنون (پنهان) در نظر گرفته شدند که توسط شاخص‌ های مربوطه (متغیرهای آشکار) سنجش شدند و بر اساس مدل‌یابی معادلات ساختاری تأثیرشان بر اخلاق حرفه‌ای دانشجویان تعیین گردید. قبل از برازش مدل، با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSSV۲۲، مفروضه نرمال بودن توزیع داده‌ها با آزمون ناپارامتری کولموگروف- اسمیرنف مورد بررسی قرار گرفت.
یافته­ ها: یافته­ ها با استفاده از روش پژوهش کیفی و مدل دلفی تحلیل شدند. یافته ­های به دست آمده حاصل از این پژوهش به شناسایی ۱۱ مؤلفه شامل وظیفه‌شناسی، تعالی شغلی، درستی و شرافت، احترام به دیگران، نوع‌دوستی، تعهد به عدالت اجتماعی، مدیریت زمان، هوش هیجانی، رازداری، دانش اخلاقی و حساسیت اخلاقی منتهی شد. از بین این مؤلفه‌ها، مؤلفه‌های مدیریت زمان، هوش هیجانی، دانش اخلاقی و حساسیت اخلاقی دستاورد نوین این پژوهش می­ باشند. همچنین شاخص جدیدی به مؤلفه رازداری، یعنی الکترونیک شدن پرونده­ های بیماران افزوده شد.
بحث و نتیجه ­گیری:  برازش مناسب مدل پیشنهادی پژوهش حاضر می‌تواند در تدوین الگوهای اخلاقی و برنامه‌های ملی در سطح وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مفید واقع شود.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb