جستجو در مقالات منتشر شده


۲۰ نتیجه برای اضطراب

غلامحسین احمدزاده، آزاده ملکیان،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه: فرزندان جانبازان اعصاب و روان به طور دائم در معرض ضربات روانی غیر مستقیم ناشی از جنگ قرار دارند و از طرف دیگر به دلیل همانند سازی با الگوی پدر در معرض بروز علائم رفتاری مشابه آنان هستند. به همین دلیل بررسی وضعیت روانی و رشد اجتماعی این نوجوانان برای شناخت بیشتر مشکلات آنان و برنامه ریزی دقیق تر و آگاهانه تر برای رفع این مشکلات ضروری به نظر می رسد. مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی ـ مقایسه ای میزان پرخاشگری، اضطراب و رشد اجتماعی ۱۴۱ نفر از فرزندان جانبازان در مقطع دبیرستانی با استفاده از ۳ پرسش نامه خود ایفا سنجیده شد و با همسالان آنها در دبیرستان های اصفهان مقایسه گردید. دو گروه از نظر جنس، سال تحصیلی، معدل سال قبل و درآمد خانواده همسان (Match) شده بودند. یافته ها: یافته های این مطالعه نشان داد که پس از کنترل اثر متغیر مخدوش کننده سطح تحصیلات والدین، میزان اضطراب و پرخاشگری در فرزندان جانبازان به طور معنی داری بالاتر از گروه دیگر بوده (۰۵/۰p<)؛ ولی رشد اجتماعی آنان تفاوت معنا داری نداشت. نتیجه گیری: بالاتر بودن سطح اضطراب و پرخاشگری از یک سو و وضعیت نه چندان مطلوب اقتصادی – اجتماعی خانواده های جانبازان که فرزندان آنان را بیش از پیش مستعد این گونه اختلالات روانی و رفتاری می کند، از سوی دیگر، اهمیت پرداختن به برنامه های پالایش بهداشت و روان و اقدامات مداخله ای را در این قشر متذکر می شود.
میترا صفا، رقیه جبرئیلی، مرضیه مومن نسب،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۶ )
چکیده

دریافت مقاله:۱۴/۴/۸۶ ، پذیرش مقاله: ۲۹/۷/۸۶

مقدمه : آلوپسی آره آتا یکی از علل شایع ریزش مو می باشد. این بیماری یک بیماری خود ایمنی است که با زمینه یک اختلال ژنتیکی و تحت تأثیر عوامل برانگیزاننده، عمدتاً استرس منجر به ریزش مو می شود. این بیماری می تواند باعث بروز مشکلات روحی و روانی بخصوص افسردگی و اضطراب گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی افسردگی و اضطراب در بیماران مبتلا به آلوپسی آره آتا در شهر خرم آباد انجام گردید.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی-مقطعی تعداد ۸۰ بیمار مبتلا به آلوپسی آره آتا مراجعه کننده به کلینیکهای تخصصی آموزشی و درمانی پوست و اعصاب و روان به روش در دسترس، مورد بررسی قرار گرفتند. پس از ارجاع بیماران به روانپزشک با استفاده از تست روانشناسی ۹۰- SCL موارد مشکوک شناسایی و با مصاحبه بالینی طبق معیارهای DSM-IV -IIIR تشخیص اضطراب و افسردگی قطعی می شد. داده ها با نرم افزار آماری ۱۳- SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پس از تعیین فراوانی مطلق و نسبی، ارتباط متغیرها با آزمون مجذورکای انجام گردید .

یافته‌ها: از مجموع ۹۰ بیمار مورد بررسی ۶۵% مرد، ۸/۵۳% در سنین کمتر از ۲۵ سال و ۵/۶۷% مجرد بودند. ۷۰% بیماران سابقه خانوادگی بیماری و ۵۷% سابقه مصرف دارو نداشتند. در اکثریت موارد (۸/۶۳%) ریزش موی سر اتفاق افتاده بود. اکثریت بیماران مبتلا به آلوپسی آره آتا (۱/۸۰%) مبتلا به اضطراب و ۱/۷۵% مبتلا به افسردگی بودند که هم اضطراب و هم افسردگی در اکثریت بیماران شدید بوده (۳۳% اختلال افسردگی شدید). آزمون آماری مجذورکای بین شیوع اضطراب و افسردگی با جنس ارتباط آماری معنی دار نشان د اد. در حالیکه با متغیرهای تحصیلات، تأهل، سابقه خانوادگی، سابقه مصرف دارو و محل شروع ضایعه ارتباط معنی دار به دست نیامد .

بحث و نتیجه‌گیری: شیوع بالای اختلالات روانی در این بیماران شاخص می باشد. اضطراب، افسردگی، فوبیا، اختلالات خلقی و اختلالات سایکوتیک از جمله این اختلالات هستند که شیوع آنها در بیماران آلوپسی آره آتا از سایر مردم بیشتر بوده است. همچنین به مهارتهای سازگاری و ویژگیهای شخصیتی آنان مربوط باشد.

نتایج نشان داد که شیوع اضطراب و افسردگی بخصوص از نوع شدید در زنان مبتلا به آلوپسی آره آتا بیش از مردان بوده است.این تفاوت را شاید بتوان ناشی از استرس زیبایی شناختی این بیماری به حساب آورد


مژگان جاریانی، ماندانا ساکی، ناهید مومنی، فرزاد ابراهیم زاده، علی سیدیان،
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه: بیماری‌های قلب وعروق از شایع‌ترین بیماریهای موجود در جوامع بشری محسوب می‌شوند.با توجه به وجود استرس‌های فراوانی که پس از سکته قلبی به وجود می‌آید و نیز تاثیری که اضطراب می‌تواند بر پیامدهای درمانی بیماران مبتلا به سکته قلبی داشته باشد، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر به کارگیری روش آرام‌سازی پیشرونده عضلانی بر اضطراب بیماران مبتلا به سکته قلبی انجام شد. بحث و نتیجه‌گیری: آرام سازی پیشرونده عضلانی می تواند باعث کاهش میزان اضطراب، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در بیماران مبتلا به سکته قلبی بستری در CCU گردد. لذا این روش می تواند به عنوان یک درمان غیر دارویی مکمل، ساده و کم هزینه در درمان این بیماران نقش موثری ایفاء نماید. یافته‌ها: در گروه مداخله میزان اضطراب، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری داشت (۰۰۱/۰P<). مواد و روش‌ها: این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی بر روی ۶۰ بیمار صورت گرفت که طی دو هفته پیش از شروع پژوهش مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد شده بودند. پس از انتخاب نمونه های واجد شرایط، بیماران به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند که از نظر سن، جنسیت و میزان اضطراب همسان سازی شده بودند. در هر گروه ابتدا در روز اول پرسشنامه اضطراب کتل توسط بیماران تکمیل و علائم حیاتی ثبت گردید. سپس در گروه مداخله، طی سه روز متوالی و مجموعاً در۶ جلسه، تکنیک آرام سازی عضلانی پیشرونده انجام شد و مجدداً پس از سه روز متغیرها در هر دو گروه سنجیده شد. اطلاعات بدست آمده پس از جمع آوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های tمستقل و t زوجی استفاده شد.
محمد حسین سالاری فر، حمیدرضا پوراعتماد،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه: باورهای فراشناختی با اختلال‌های هیجانی تعامل دارد واین موضوع می تواند در برنامه های آموزشی و مداخلات روان شناختی، مورداستفاده قرارگیرد. هدف این پژوهش، بررسی رابطه باورهای فراشناختی با اختلال افسردگی و اضطراب بود. مواد و روش‌ها: پژوهش حاضراز نوع همبستگی است. ابتدا تعداد ۱۴۰ نفر بصورت خوشه ای انتخاب شدند. آنان سه پرسشنامه‌" باورهای فراشناختی کارت رایت-هاتون، اضطراب کتل و افسردگی بک" را تکمیل کردند. سپس داده های مربوط به ۱۱۷ نفر( ۸۴ مردو ۳۳زن) با میانگین سنی ۳۱ سال و ۶ ماه وبا انحراف استاندارد ۸/۶ با استفاده از روش رگرسیون چند متغیری ، تحلیل شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد که باورهای فراشناختی با اختلال افسردگی و اضطراب رابطه‌ای‌ مثبت دارد. میزان همبستگی باورهای فراشناختی با اضطراب ۵۹/۰و با افسردگی ۶۷/۰است. مؤلفه‌های باور در مورد غیرقابل کنترل بودن و باور در مورد کفایت شناختی می تواند،۴۰ درصد از واریانس اضطراب و ۵۰ درصداز واریانس افسردگی را پیش بینی کند. علاوه براین، مؤلفه‌های باور در مورد غیرقابل کنترل بودن و باور در مورد کفایت شناختی با"اضطراب صفت" و مؤلفه باور در مورد غیرقابل کنترل بودن با"اضطراب حالت" رابطه ای مثبت دارد. بحث و نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش همسو با تحقیقات پیشین، نشان می دهد که در نظر گرفتن باورهای فراشناختی در برنامه های آموزشی و مداخلات روان شناختی، می تواند در پیشگیری از اختلالات هیجانی ، کاهش و درمان آنها مؤثر باشد.
سعید ناظری، مهدی هدایتی، حسن احمدوند،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده

بحث و نتیجه‌گیری: نتایج بدست آمده نشان داد که استرس اکسیداتیو ناشی از کشیدن سیگار باعث کاهش سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی بدن گردیده که در طولانی مدت می‌تواند باعث بروز بیماری های قلبی و عروقی در افراد سیگاری شود. مواد و روش‌ها: مطالعه بر روی ۳۰ فرد داوطلب سیگاری (سن۳۵- ۲۵ سال) که روزانه بیش از ۱۰ نخ سیگار مصرف می‌کردند، انجام گرفت. گروه شاهد نیز ۳۰ فرد داوطلب غیر سیگاری (سن۳۵-۲۵ سال) بودند. نمونه‌های خون ناشتا از این افراد گرفته شد. میزان فعالیت سرمی آنزیم های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام آنها سنجیده شد. داده‌ها به صورت میانگین±انحراف استاندارد توصیف شد و میانگین داده‌ها در دو گروه با آزمون T مستقل ارزیابی شد. برای آنالیز آماری نیز نرم افزار SPSS استفاده شد. یافته‌ها: ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و فعالیت آنزیم های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در گروه آزمون کاهش آماری معناداری با گروه کنترل داشتند (۰۵/۰>p). مقدمه: استرس اکسیداتیو نقش مهمی را در پاتوژنز بسیاری از بیماری ها مانند سرطان ریه، بیماری های مزمن انسداد ریوی و آترواسکلروز دارد. دود سیگار باعث افزایش استرس اکسیداتیو از طریق تولید رادیکال‌های فعال اکسیژن و کاهش سیستم دفاع آنتی اکسیدانی بدن می‌شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر دود سیگار در تغییر ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و فعالیت آنزیم های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در افراد سیگاری است.
صادق خدامرادی، محمدعلی بشارت، آزاد همتی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: مکانیسم‌های دفاعی، مسئولیت محافظت از (من) در برابر ناملایمات، اضطراب‌ها و کاستی‌های محیطی و درونی را بر عهده دارند و تحت تأثیر سازه‌های مختلف شخصیتی ممکن است کنش‌وری بهنجار یا نابهنجار داشته باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی مکانیسم های دفاعی بیماران مبتلا به سرطان سینه و گروه غیربالینی انجام گرفت. بحث و نتیجه‌گیری: این پژوهش – چه از لحاظ گستردگی و چه از لحاظ موضوع – از معدودترین پژوهش‌هایی بود که در آن برخی از عوامل روانی در مبتلایان به سرطان سینه بررسی و همسو با نظریات قبلی مبنی بر ارتباط تنگاتنگ مؤلفه‌های روانی و بیماری‌های جسمانی، این نتیجه دست آمد که مبتلایان به سرطان سینه از مکانیسم‌هایی استفاده می‌کنند که نظریه‌پردازان روان‌پویشی آنها را دریچه‌ ای به سوی نابهنجاری جسمی و روانی می دانند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین مکانیزم‌های دفاعی نابالغ و نوروتیک در گروه مبتلا به سرطان سینه به‌طور معناداری بیشتر از جامعه غیربالینی است و در مقابل میانگین مکانیزم‌های دفاعی بالغ در جامعه غیربالینی بیشتر از افراد مبتلا به سرطان‌سینه بوده است. مواد و روش‌ها: در این پژوهش ۲۴۶ نفر از مبتلایان به سرطان سینه و ۲۰۴ نفر از دانشجویان به عنوان نمومه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه DSQ بود.
علی فرهادی، معصومه موحدی، یزدان موحدی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: از مسائل مهمی که بیماران قلبی با آن روبرو هستند مشکلات روحی و روانی همچون اضطراب می باشد، که تقریباً ۶۵ درصد بیماران آن را تجربه می کنند و به همین سبب موجب تأخیر در بازگشت به کار، کاهش کیفیت زندگی و افزایش خطر مرگ می شود. هدف از این پژوهش تعیین و مقایسه میانگین اضطراب مبتلایان قبل، بعد و دو ماه بعد از مداخله در دو گروه (کنترل و آزمایش) بود. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به تأثیر درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن بر میزان اضطراب مبتلایان و تداوم اثر آن، به کارگیری این روش در همه‌ سطوح پیشگیری و درمان مبتلایان به بیماریهای جسمی ضروری بنظر می رسد. یافته‌ها: با توجه به یافته ها ملاحظه شد که اضطراب مبتلایان بعد و دو ماه بعد از مداخله کاهش قابل توجهی در مقایسه با قبل از مداخله داشته است و با سطح ۰۱/۰< P در گروه آزمایش تفاوت آماری معنی داری مشاهده گردید. مواد و روش‌ها: این پژوهش، مطالعه ای آزمایشی، دو گروهی و سه مرحله ای است که بر روی ۴۰ مرد مبتلا به بیماری کرونر قلب که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه‌ اضطراب بک بود و به منظور دستیابی به نتایج از نرم افزار۱۹ SPSS و تحلیل کوواریانس استفاده شد. شرکت کنندگان در این پژوهش قبل، بعد و در دوره پیگیری مداخله به کمک پرسشنامه‌ اضطراب بک مورد بررسی قرار گرفتند.
حسین ابراهیمی مقدم، افسانه بدری زاده، علی فرهادی،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: اختلالات اضطرابی از جمله اختلالات شایع در کودکان می باشند که می توانند برای کودکان بسیاری از اختلالات دیگر از جمله اعتماد به نفس پایین، کناره گیری اجتماعی، مهارتهای اجتماعی ناکافی و مشکلات تحصیلی را نیز به دنبال داشته باشند. لذا با توجه به اهمیت این اختلالات بر آن شدیم تا به تعیین نشانه های اضطراب در آزمون نقاشی آدمک کودکان شهر خرم آباد بپردازیم. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر و اهمیت تشخیص اختلالات اضطرابی در دوران کودکی و تاثیری که در دورانهای دیگر زندگی بر جای می گذارند ،پیشنهاد می شود که به این نشانه ها در نقاشی کودکان توجه بیشتری شود و با تشخیص به موقع این کودکان از تاثیرات سوء اضطراب در آینده بر روی آنها جلوگیری به عمل آید. یافته‌ها: نشانه های معنا دار(۰۵/۰< P)در کودکان گروه آزمون (مضطرب) عبارت بودند از: چشم های کوچک، خطوط ترسیمی بسیار پررنگ، خطوط ترسیمی موازی سایه دار و چهار خانه، خط خطی کردن و پاک کردنهای مکرر، وضع بدنی نا متعادل، استفاده از رنگ سیاه، حالت صورت آدمک مضطرب و نگران، سر کوچک، ساقها طویل، پاها بزرگ، بازوها بصورت نامنعطف و افقی و دستها بصورت بسته. همچنین نشانه های اضطراب درآزمون نقاشی آدمک بر حسب جنسیت نیز معنا دار بود. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی ۴۵۵ نفر از دانش آموزان پایه چهارم دبستان های شهر خرم‌آباد با استفاده از نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. سپس با استفاده از مقیاس تجدید نظر شده اضطراب آشکار کودکان مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت ۱۰۲ نفر از آنها در غالب دو گروه آزمون (۵۱ نفر از بین کودکانی که نمره بالا در مقیاس ذکر شده کسب کرده بودند) و گروه کنترل (۵۱ نفر از بین کودکانی که نمره پایین در مقیاس ذکر شده کسب کرده بودند) انتخاب و آزمون نقاشی آدمک در بر روی آنها اجراء شد و در نهایت نشانه‌ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آزمونهای آمار استنباطی (کای دو و آزمون t )به کمک نرم افزار SPSS بررسی شدند.
هدایت نظری، علی فرهادی، مژگان جاریانی، رضا حسین آبادی، سارا عسگری، مجید مجیدی مهر،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: در طی بارداری، تغییرات جسمی و روحی عمده‌ای در زنان باردار رخ می‌دهد و این دوره به عنوان یک دوره آسیب پذیر در زنان در نظر گرفته می شود. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت سلامت روان زنان در دوران بارداری انجام شد مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی ۲۸۰ زن باردار مراجعه کننده به ۷ مراکز بهداشتی- درمانی شهر خرم آباد بررسی شدند. از روش نمونه گیری تصادفی ساده برای انتخاب مراکز بهداشتی- درمانی و روش نمونه گیری تصادفی نظام دار برای انتخاب زنان استفاده شد. ابزار مورد استفاده در این تحقیق پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ بود. پس از جمع آوری داده ها با نرم افزار spss و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون t تجزیه و تحلیل گردید. یافته‌ها: نتایج نشان داد که ۶/۴۳% از زنان باردار از نظر سلامت روان مشکوک بودند. بالاترین میانگین نمرات مربوط به اختلال عملکرد اجتماعی(۸۱/۷) و کمترین مربوط به افسردگی(۸۶/۲) بود. در این مطالعه بین بارداری ناخواسته و جنسیت جنین با سلامت روانی زنان باردار ارتباط معناداری وجود داشت (۰۵/۰P<). همچنین میزان اضطراب زنانی که در سه ماهه سوم بارداری قرار داشتند نسبت به زنانی که در سه ماهه اول بارداری بودند به طور معناداری بالاتر بود (۰۵/۰P<). همچنین میزان اضطراب زنانی که در سه ماهه سوم بارداری قرار داشتند نسبت به زنانی که در سه ماهه اول بارداری بودند به طور معناداری بالاتر بود (۰۵/۰P<). بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این مطالعه و اهمیت سلامت روانی زنان باردار و تأثیرآن بر سلامت جنین و نوزاد، پیشنهاد می‌شود مشاوره روانپزشکی به عنوان جزیی از برنامه معمول مراقبت‌های بارداری مد نظر قرار گیرد.

حسین زارع، کبری مرادی، شیرین قاضی، نوش آفرین صفری، راضیه لطفی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: با توجه به اینکه ما نمی توانیم همه اطلاعات را پردازش کنیم، باید بتوانیم اطلاعاتی را انتخاب کنیم که بیشترین اهمیت را برای ما دارند. ظاهراً بیماران مبتلا به اختلالات اضطرابی، به صورت انتخابی به محرک هایی که مرتبط با آن اختلال هاست توجه می کنند و از توجه به سایر اطلاعات غافل می مانند. به همین دلیل هدف این پژوهش بررسی مقایسه توجه انتخابی بین بیماران افسرده، وسواسی، اضطرابی و افراد عادی می باشد. بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج به دست آمده و با توجه به اهمیت و کاربرد توجه انتخابی در زندگی روزمره توصیه می‌شود برای افزایش توجه انتخابی در این بیماران نهایت تلاش به کار گرفته شود. یافته‌ها: نتایج نشان داد که افراد افسرده در زمان واکنش سرعت عمل کندتری در مقایسه با سه گروه دیگر دارد. همچنین افراد اضطرابی و افراد وسواسی در مقایسه با افراد عادی، سرعت عمل کندتری دارند، اما سریعتر از افراد افسرده واکنش نشان می‌دهند. در زمینه تعداد خطا، نتایج نشان داد افراد افسرده در مقایسه با افراد عادی تعداد خطاهای بیشتری دارند، اما بین سایر گروهها در این زمینه تفاوت معناداری مشاهده نشد. مواد و روش‌ها: در این پژوهش از روش علی مقایسه ای استفاده شده است. جامعه آماری شامل تمام افراد عادی و تمام بیماران افسرده، اضطرابی و وسواس فکری - عملی می باشد که در سال ۹۱ به کلینیک روانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان مراجعه کرده اند و توسط روان پزشک تشخیص داده شده اند. برای بررسی هدف پژوهشی از بین جامعه آماری گروه نمونه ای به اندازه ۱۲۰ نفر (۳۰ افسرده، ۳۰ اضطرابی، ۳۰ وسواس فکری عملی و ۳۰ نفر عادی) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده‌های این پژوهش، آزمون استروپ ( آزمون رنگ – واژه) به منظور اندازه گیری توجه انتخابی مورد استفاده قرار گرفت. در این تحقیق از نشانگرهای توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد) و از آزمون استنباطی روش تحلیل چند متغیره و آزمون شفه استفاده شد
پریسا سادات سید موسوی، سعید قنبری، محمد علی مظاهری،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: با توجه به اهمیت دلبستگی در پدیدآیی اضطراب جدایی، هدف این مطالعه بررسی اثربخشی مداخله دلبستگی محور با روش پسخوراند ویدیویی بر کاهش بازنمایی های منفی و مشکلات اضطراب جدایی در کودکان پیش دبستانی بود. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به یافته ها به نظر می رسد مداخله دلبستگی محور موجب افزایش حساسیت مادرانه و این تغییر همراه با کاهش بازنمایی های منفی کودک به واسطه تعاملات ترمیم کننده، توانسته اضطراب جدایی کودکان را کاهش دهد. یافته‌ها: یافته ها نشان دهنده اثر بخشی مداخله دلبستگی محور بر افزایش حساسیت مادرانه، کاهش بازنمایی های منفی کودک و همچنین علائم اضطراب جدایی در کودکان گروه آزمایش بود. میانگین نمرات گروه آزمایش در مقایسه با گواه در تمام متغیرها به طور معناداری کاهش یافته و این کاهش در پیگیری باقی مانده بود. مواد و روش‌ها: طرح پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. برای این منظور، ۲۱ زوج مادر و کودک (۱۱ زوج در گروه آزمایش و ۱۰ زوج در گروه گواه) از دو مرکز تخصصی مشاوره کودک بر مبنای معیارهای ورود مطالعه انتخاب شدند. گروه آزمایش بین ۸ تا ۱۰ جلسه مداخله انفرادی دلبستگی محور و گروه گواه مداخله روابط محور دیگری را به منظور مقایسه اثربخشی دریافت کردند. شرکت کنندگان در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (۳ ماه بعد) با استفاده از ابزارهای درجه بندی رفتار مادرانه Q-SORT، مجموعه داستانهای مک آرتور و پرسشنامه علائم مرضی کودکان ارزیابی شدند.


شیرین قاضی، صبا حسنوندی، عزت الله قدم پور،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: هدف این مطالعه پیش ­بینی اضطراب امتحان و خود ناتوان­سازی تحصیلی براساس الکسی ­تایمیا در دانش ­آموزان با ناتوانی خواندن بود.

مواد و روش­ها: این مطالعه از نوع همبستگی است. جامعه آماری تمامی دانش ­آموزان با ناتوانی خواندن شهرستان خرم­ آباد در سال ۹۴-۹۵ بود. به منظور برآورد حجم نمونه از روش پیشنهادی کوهن استفاده شد و از میان دانش­ آموزان ارجاع داده شده به هسته آموزش و پرورش خرم­آباد براساس تشخیص متخصصان این حوزه، در مجموع ۱۱۲ نفر واجد ملا ک ­های شرکت در مطالعه بودند. دانش ­آموزان پرسشنامه ­های اضطراب امتحان، خود ناتوان­ سازی و الکسی­ تایمیا را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ­ها از تحلیل رگرسیون استفاده شد. داده­ ها با استفاده از نرم افزار آماری spss نسخه ۱۸ تحلیل شدند.

یافته ­ها: نتایج نشان داد همبستگی بین متغیرهای پژوهش معنادار بود (p>۰,۰۰۱). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد الکسی­ تایمیا قادر به پیش­بینی ۵۴/.  از کل واریانس اضطراب امتحان و خودناتوان­سازی تحصیلی است(۰۰۱/۰>P).


مرضیه فرید، چنگیز رحیمی، نوراله محمدی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: درد مزمن، وضعیتی شایع و ناتوان‌کننده است که در جهت فهم، تشخیص و درمان آن تلاش چندانی صورت نگرفته است. در این پژوهش به پیش بینی درد بر اساس ویژگی‌های شخصیتی، اضطراب و افسردگی در بیماران مبتلا به درد مزمن پرداخته می‌شود.
مواد و روش­ ها: این پژوهش یک مطالعه همبستگی است. تعداد ۲۳۰ نفر بیمار مبتلا به درد مزمن مراجعه کننده به کلینیک‌های درد مزمن در شیراز با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. بیماران پرسشنامه‌های جمعیت شناختی، پرسشنامه کوتاه درد (BPI)، پرسشنامه ۶۰ سؤالی نئو و پرسشنامه اضطراب و افسردگی بک را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از آزمون‌های رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار  ۱۸SPSS تحلیل شد.
یافته­ ها: نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که از بین مؤلفه‌ اضطراب و افسردگی فقط اضطراب قادر به پیش بینی شدّت درد و تداخل درد در کارهای روزانه می‌باشد؛ هم چنین از بین پنج عامل بزرگ شخصیت روان نژندی پیش بینی کننده مثبت درد مزمن بود.
بحث و نتیجه­ گیری: نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که ویژگی‌های خلقی و شخصیتی بر شدت درد و نگه داشتن درد تأثیر دارد.

پروین ویسکرمی، مهدی روزبهانی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه:  هدف از انجام این مطالعه بررسی اثربخشی توانبخشی شنوایی کودکان کم‌ شنوا بر میزان استرس، اضطراب، افسردگی و امید به زندگی والدین آنهاست.
مواد و روش ­ها:  این پژوهش از نوع مطالعه علی ـ مقایسه‌ای بود. جامعه مورد مطالعه‌ تمامی والدین کودکان کم‌ شنوا در شهرهای خرم‌آباد و نورآباد استان لرستان در سال ۱۳۹۶ بود. بر این اساس ۶۰ پدر و مادر دارای فرزند کم‌ شنوا به شیوه نمونه‌ گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند. فرزندان ۳۰ نفر از پدر و مادران (۱۵ پدر و ۱۵ مادر) خدمات توانبخش شنوایی را دریافت و فرزندان ۳۰ نفر از پدر و مادران (۱۵ پدر و ۱۵ مادر) خدمات توانبخش شنوایی را دریافت نکرده بودند. برای اندازه‌ گیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامه‌ی استرس، افسردگی و اضطراب داس ۲۱ (۱۹۸۷، لایبوند) و پرسشنامه امیدواری (۱۹۹۸، میلر و پاورز) استفاده شده است. داده‌ها توسط آزمون آماری تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شدند.
یافته ­ها: نتایج پژوهش نشان داد که میزان استرس، اضطراب، افسردگی وامید به زندگی در والدینی که کودک کم‌ شنوای آنها به موقع تحت تربیت شنوایی واقع شده‌اند نسبت به والدینی که کودک آنها تحت تربیت شنوایی قرار نگرفته‌اند، بهبود داشته است، اما این میزان از نظر آماری معنی‌دار مشاهده نشد.
بحث و نتیجه ­گیری: با توجه به یافته‌های پژوهش، به نظر می‌رسد، عواملی چون طبقه اجتماعی، کیفیت زندگی، وضعیت تحصیلی و شغلی پایین والدین دارای فرزندان کم‌ شنوا در مناطق جغرافیایی مورد مطالعه عامل مؤثرتری در اضطراب، افسردگی، استرس و امید به زندگی نسبت به دریافت خدمات توانبخشی شنوایی فرزندان می‌باشد.

 
 


ابوالفضل جعفرزاده باغان، مقصود پیری، محمد علی آذربایجانی،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر چهار هفته تمرین ورزشی اختیاری و اجباری در دوران نوجوانی بر رفتار شبه اضطراب و تاثیر آن بر میزان بیان ژن عوامل التهابی در مخچه است.
مواد و روش ­ها: به منظور انجام آزمایش، ۴۰ سر رت نر به صورت تصادفی ‏به ۵ گروه کنترل(C)، جدا شده از مادر (MS)، جدا شده از مادر و ورزش اختیاری (MS+RW)، جدا شده از مادر و ورزش اجباری (MS+TM) و جدا شده از مادر و داروی فلوکسیتین (MS+flx) تقسیم شدند. به استثنای گروه کنترل رت های سایر گروه ها از روز ۲ پس از تولد تا روز ۱۴ پس از تولد به مدت ۱۸۰ دقیقه از ‏مادرشان جدا شدند. سپس آزمودنی ها به صورت ۴ تایی تا روز ۲۸ در قفس‎‎ نگهداری شدند‏. گروه های تمرین و دارو از روز ۲۸ با اختیاری (چرخ گردان) تمرین اجباری (تردمیل) و دارو (فلوکسیتین) تیمار شدند. در روز ۶۰ رفتارهای شبه اضطرابی  به وسیله آزمون رفتاری  EPMارزیابی شد. میزان بیان ژن عوامل التهابی در بافت مخچه نیز اندازه­ گیری شد.
یافته ­ها: نتایج ما نشان داد ورزش اختیاری توانست بطور معنی داری و بهتر ار ورزش اجباری رفتارهای شبه اضطراب ناشی از استرس جداسازی از مادر را خنثی نموده و بیان ژن عوامل التهابی در مخچه را کاهش دهد.
بحث و نتیجه­ گیری:  نتایج پژوهش حاضر نشان داد ورزش اختیاری می تواند به عنوان روش درمانی غیردارویی برای اختلالات ذهنی  و روانی همچون اضطراب مفید باشد.

زهرا سلیمانی کهره، سعیده السادات حسینی، کریم افشاری نیا،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: اضطراب و افسردگی وضعیتی ناتوان­کننده­ است که در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر دیده می ­شود. این اختلال در بیست درصد بیماران مبتلا به بیماری­های عروق کرونر گزارش شده و ارتباط معناداری با افزایش مرگ و میر و عوارض بیماری­های قلبی- عروقی داشته است. هدف از این پژوهش بررسی و مقایسه سه روش درمانی غیردارویی شناختی – رفتاری، موسیقی درمانی و تن آرامی رفتاری بر این اختلال شایع می ­باشد.
مواد و روش ­ها: در این پژوهش از طرح شبه آزمایشی با گروه­ های آزمایش و کنترل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران کرونر قلبی بستری در بیمارستان قلب امام علی(ع) شهر کرمانشاه در سال ۹۶-۹۷ بود که تعداد آنها بالغ بر ۱۵۰ نفر بود . نمونه ­گیری در این پژوهش به روش نمونه­ گیری در دسترس و طی دو مرحله صورت گرفت. حجم نمونه انتخابی برابر ۵۲ بیمار  از لیست انتظار بیماران قلبی انتخاب شد.  ابزار جمع ­آوری داده ­ها، پرسشنامه اضطراب و افسردگی بک بوده و داده­ ها با تحلیل مانوا و مانکوا در نرم افزار SPSS۲۰ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ­ها: نتایج تحقیق نشان داد که هر سه روش درمانی تاثیری مطلوب بر میزان اضطراب و افسردگی بیماران دارند اما تاثیرگذاری درمان­های CBT بر اضطراب و افسردگی بیماران در مقایسه با روش ­های درمانی تن آرامی و موسیقی درمانی بیشتر است. پس از روش CBT، تن­ آرامی بیشترین تاثیر بر اضطراب و افسردگی را دارد و موسیقی درمانی با تفاوتی اندک در جایگاه سوم قرار گرفت.
بحث و نتیجه­ گیری:  نتایج بدست آمده نشان داد اثربخشی درمان شناختی – رفتاری بر کاهش اضطراب و افسردگی بیماران عروق کرونری بیشتر از دو درمان موسیقی درمانی و تن آرامی رفتاری است.

حسنعلی ویسکرمی، سجاد خدایی، فیروزه غضنفری،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی گروه‌درمانی فراشناختی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحریف­ های شناختی و نشانگان اضطراب اجتماعی دانشجویان انجام شد.
مواد و روش ­ها: روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی است که با طرح پیش­ آزمون- پس­ آزمون و پیگیری ۲ ماهه اجرا شده است. نمونه آماری این پژوهش شامل ۶۰ نفر از دانشجویان مبتلا به اضطراب اجتماعی داوطلب شرکت در مداخله بودند، که به روش نمونه­ گیری تصادفی از بین ۱۵۰۰ نفر دانشجویان بر اساس نمرات اضطراب اجتماعی و مصاحبه بالینی ساختار یافته انتخاب و به‌ صورت تصادفی در سه گروه؛ درمان فراشناختی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه گواه گمارده شدند. آزمودنی های گروه آزمایشی درمان فراشناختی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را به صورت گروهی در ۱۰ جلسه دریافت کردند. هر سه گروه در مرحله پیش‌آزمون- پس‌آزمون و پیگیری به پرسشنامۀ اضطراب اجتماعی واتسون و فرند (۱۹۶۹) و تحریف های شناختی حمام چی و همکاران (۲۰۰۴)  پاسخ دادند. داده ­های جمع‌آوری‌شده با استفاده از از روش تحلیل کوواریانس با اندازه­ گیری مکرر تجزیه‌ و تحلیل شدند.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که گروه‌درمانی فراشناختی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحریف­ های شناختی و نشانگان اضطراب اجتماعی دانشجویان اثربخش هستند (۰۰۱/۰≥P). همچنین نتایج در مرحله پیگیری حفظ شدند.
بحث و نتیجه ­گیری:  با توجه به نتایج به‌دست‌آمده می­توان از این مداخله­ ها در کنار درمان دارویی و دیگر درمان‌های مبتنی بر شواهد برای افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی به‌عنوان روش ­های‌ درمانی مفید و مکمل استفاده نمود.

سجاد بشرپور، شیرین احمدی،
دوره ۲۳، شماره ۰ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: بیماری کرونا ویروس تمام جنبه‌های زندگی روزمره را تحت تأثیر قرار داده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی طراحی الگوی روابط ساختاری صفات تاریک شخصیت، سوگیری خوش‌بینانه و باورهای سلامتی با تغییرات رفتاری مرتبط با سبک زندگی در طول همه­گیری کووید ۱۹: نقش میانجی اضطراب­سلامت انجام شد.
مواد و روش­ها: روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد بهبود یافته از بیماری کرونا که در نیم سال دوم ۱۴۰۰-۱۳۹۹ جهت اهدای پلاسما به مراکز انتقال خون اردبیل مراجعه کردند، بود. نمونه­ای به حجم ۲۴۰ نفر به روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب و به پرسش‌نامه­‌های ­ سبک زندگی، اضطراب­سلامت، صفات تاریک شخصیت، سوگیری خوش‌بینانه و باورهای سلامتی پاسخ دادند. به منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌های گردآوری شده از نرم‌افزارهای SPSS ۲۵ و ۸,۸ Lisrel استفاده شد.
یافته­ها: نتایج نشان داد که تغییرات رفتاری مرتبط با سبک زندگی با صفات تاریک شخصیت، سوگیری خوش‌بینانه و اضطراب­سلامت ارتباط منفی و با باورهای سلامت ارتباط مثبت و معنادار دارد. همچنین اضطراب­سلامت با صفات تاریک شخصیت و سوگیری خوش‌بینانه ارتباط مثبت و با باورهای سلامت ارتباط منفی و معنادار دارد (۰۰۱/۰< p). شاخص­های برازش مدل نیز بیانگر مطلوب بودن مدل است.
بحث و نتیجه­گیری: با توجه به نتایج پژوهش از لحاظ کاربردی برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای ارتقای سبک زندگی سالم، کنترل استرس و اضطراب در بین افراد جامعه به ویژه گروه‌های در معرض خطر توسط سیاست گزاران سلامت از جمله ستاد مبارزه با کرونا و وزارت بهداشت، توصیه می‌گردد.

زهره خدارحمی، خانم نسرین گله دار،
دوره ۲۳، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: جراحی یکی از روش­ های رایج درمان بسیاری از بیماری­ هاست که به عنوان یک تجربه ­ی اضطراب ­آور برای بیماران شناخته ­می­شود. درمان اضطراب به علت پیامدهای نامطلوب در بیماران کاندید جراحی حائز اهمیت است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر اقدامات غیردارویی بر میزان اضطراب بیماران قبل از عمل جراحی انجام شد.
مواد و روش ها: اطلاعات مورد نظر در این مطالعه مرور سیستماتیک از پایگاه های اطلاعاتی Pubmed,Iranmedex, Civilica, SID, Magiran, GoogleScholar, Science Direct  با کلمات کلیدی اضطراب، اضطراب قبل از جراحی، موسیقی درمانی، ماساژ درمانی، آموزش، مشاوره، آرماتراپی و مداخلات غیر دارویی از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ جستجو شد.
عناوین مورد بررسی: از بین ۳۳۸ مقاله بدست آمده ۴۱ مقاله انتخاب شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این مطالعات روش­ هایی شامل آموزش و آگاهی دادن به بیمار، آروماتراپی، ماساژ درمانی، گوش دادن به موسیقی و انجام مشاوره قبل از جراحی را به عنوان روش­ های مؤثر درمان غیر دارویی اضطراب قبل از جراحی معرفی کرده­ اند.
بحث و نتیجه­ گیری: یافته ­های این پژوهش نشان می ­دهد، بکارگیری روش­ های مختلف غیر دارویی به­ خصوص ماساژ، گوش دادن به موسیقی و آروماتراپی برای درمان اضطراب قبل از جراحی در بیماران بسیار مؤثر و کارآمد است و تأثیر قابل توجهی در کاهش اضطراب بیماران کاندید جراحی دارد. همچنین بکارگیری این روش­ ها، کاهش مصرف داروهای آرام بخش و عوارض ناشی از مصرف آنها را به دنبال دارد.

محمد صادق آرمان فر، شهناز شهربانیان، سمیه یوسفوند، مهدیه کاظمی، سمیه صبوری،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: در پایان دسامبر ۲۰۱۹ گسترش یک بیماری عفونی جدید در شهر ووهان چین گزارش شد که رسما توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) به عنوان کووید-۱۹ نامگذاری گردید. این بیماری همه گیر نه تنها میزان بالای مرگ و میر ناشی از عفونت ویروسی را به همراه دارد بلکه سبب فاجعه روانی در سراسر جهان شده است. عدم قطعیت و پیش بینی ناپذیری این بیماری، پتانسیل بالایی برای ترس روانی از سرایت بیماری دارد. برای پیشگیری از شیوع بیشتر کووید-۱۹ ممکن است به دلیل کمبود واکسن، مداخلات غیردارویی، قرنطینه و رعایت فاصله گذاری اجتماعی لازم باشد، اما اجرای این سیاست های بهداشتی علیرغم پیامدهای مثبت، موجب اثرات منفی روانشناختی در سطح جامعه شده است.ترس از بیماری، ترس از مرگ، انتشار اخبار غلط و شایعات و کاهش روابط اجتماعی، سلامت افراد جامعه را تهدید می نماید. هنوز مشخص نیست که تاثیرات این موضوع بر سلامت روانی در چنین دوری گزینی و انزوای طولانی مدت اجتماعی تا چه اندازه و به چه نحوی خواهد بود. بطوریکه احتمالا در دوران پسا کرونا، با شمار زیادی از افرادی که با مشکلاتی مانند اضطراب، وسواس، خود بیمار انگاری، افسردگی و اختلالات روانی دچار شده اند روبرو خواهیم شد. بنابراین با کمک گرفتن از راه حل های مناسب جهت جلوگیری از این پیامدها باید افراد را از حالت تنهایی و درون گرایی به یک وضعیت فعال و پرتحرک تشویق کرد. تحرک بدنی و انجام ورزش منظم و استفاده از تغذیه مناسب یکی از راههای جلوگیری از این گونه اختلالات روانی می تواند باشد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb