جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای اپیدمیولوژی

مریم رهام، علیرضا آذرگون، ابوالفضل زنده‌دل،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: سل یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان شناخته می شود. ۷/۱ میلیارد نفر از مردم جهان به میکروب سل آلوده بوده و سالانه ۸ میلیون مورد جدید سل و سه میلیون مرگ به دلیل این بیماری در کشورهای در حال توسعه رخ می دهد. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به شیوع بالای بیماری سل در استان و گزارش مواردی از شکست درمان و سل مقاوم به دارو، لزوم دقت بیشتر در تشخیص این بیماران و همچنین نظارت دقیق بر مصرف دارو توسط بیماران مشخص می گردد. یافته‌ها: در سال ۱۳۸۸، ۱۹۸ مورد ابتلا به سل در استان شناسایی گردید,۱۰۷ نفر مرد (۵۴ درصد) و ۹۱ نفر زن (۴۶ درصد) بودند. ۱۰۹(۵۵%) نفر سل ریوی اسمیر مثبت ،۳۲ (۱۶%) نفر سل ریوی اسمیر منفی و ۴۵ (۷/۲۲%) نفر سل خارج ریوی و ۷ (۵/۳%) مورد عود سل داشتند. در سال ۱۳۸۷ نیز ۱۴۹ مورد سل شناسایی شد که ۷۹ نفر (۵۴%) مرد و ۷۰ نفر (۴۶%) زن بودند. ۶۸ (۶/۴۵%) نفر سل ریوی اسمیر مثبت و ۳۵ (۵/۲۳%) نفر سل ریوی اسمیر منفی و ۳۵ (۵/۲۳%) نفر سل خارج ریوی داشتند. مواد و روش‌ها: در این مطالعه پرونده افرادی که در سال ۸۸ و ۸۷ به مراکز بهداشتی درمانی استان مراجعه نموده بودند و نمونه‌های آنها از نظر باسیل اسید فاست مثبت بوده و یا دارای علائم منطبق با سل بود و توسط پزشک متخصص تحت درمان سل قرار گرفته بودند مورد بررسی قرار گرفت.
غفار علی محمودی، پیمان آسترکی، علی فرهادی، یوسف نظری،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: یکی از شایعترین علل مرگ و میر در تمام دنیا ناشی از مسمومیت هاست. تحقیق و بررسی علل مرگ ومیر ناشی از مسمومیت ها در اتخاذ تصمیمات و بهبود استانداردهای لازم برای پیشگیری از حوادث ناگوار، نقش مهمی را ایفا می کند. لذا برای شناخت بهتر علل و عوارض منتج به فوت بیماران مسموم، تصمیم به بررسی مرگ ومیر ناشی از مسمومیت ها طی سالهای ۱۳۸۶ لغایت ۱۳۹۰ در بیماران بستری در بیمارستان شهدای عشایر شهرستان خرم آباد گرفتیم. بحث و نتیجه‌گیری: در استان لرستان مسمومیت با سموم دفع آفات مخصوصاً قرص برنج (فسفیدآلومینیوم) و اپیوم ها و مرگ و میر ناشی از آنها بیشتر از سایر داروها و سموم می باشد. یافته‌ها: از میان ۱۳۰۹۰ بیمار دچار مسمومیت مراجعه کننده به این مرکز، ۱۲۴ نفر بر اثر شدت عوارض حاصله فوت کرده بودند که ۹/۵۸% از آنان مرد بودند. اکثریت بیماران مجرد (۶/۵۱%) ، دارای دیپلم (۵/۴۳%) و ساکن شهر (۴/۷۷%) بودند. ۴/۷۳% بیماران فوت شده به طور عمدی و خودآزارانه اقدام به خودکشی کرده بودند. بیشترین سموم مصرفی به ترتیب سموم دفع آفات (۲/۵۳%)، اپیوییدها (۸/۲۱%) و داروهای مسکن-هایپنوتیک (۵/۱۰%) بودند. مواد و روش‌ها: این مطالعه ی توصیفی - تحلیلی به صورت مقطعی روی بیماران فوتی بستری شده ناشی از مسمومیت در بیمارستان شهدای عشایر طی سالهای ۱۳۸۶ لغایت ۱۳۹۰ صورت گرفته و اطلاعات مورد نظر در قالب پرسشنامه گرد آوری و با روشهای آمار توصیفی نظیر جداول توزیع فراوانی، جداول توافقی، میانگین، انحراف معیار و نسبت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
فاطمه جعفری پور، طاهره طولابی، حلیمه خاتون زارع علمی، صباح خوشنود، سمیه ریاحی، حدیث کوگانی نژاد،
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: بیماری ویروسی ابولا (EVD) به عنوان تب خونریزی دهنده، بیماری شدید و اغلب کشنده در بین انسان ها شناخته شده است. این ویروس از طریق تماس با خون یا مایعات بدن فرد مبتلا، اشیاء آلوده مانند سوزن، حیوانات آلوده یا گوشت حیوانات وحشی انتقال می یابد. تاریخچه میزان مرگ و میر این عفونت بیشتر از ۸۰  درصد بوده اما اقدامات مدرن پزشکی و بهداشت عمومی تا حدی قادر به کاهش این رقم و تأثیر ابولا بر افراد و جوامع بوده است. در حال حاضر هیچ درمان استانداردی برای ابولا وجود ندارد، لذا پیشگیری از عفونت و جلوگیری از گسترش بیشتر ویروس مهم است. با توجه به این که میزان مرگ و میر ناشی از این عفونت بالا بوده و درمان اختصاصی برای آن وجود ندارد و همچنین امکان استفاده از آن به عنوان سلاح بیولوژیک در جنگ ها مطرح می باشد لذا مروری بر اپیدمیولوژی، علائم بالینی و آزمایشگاهی و مدیریت این بیماری به عنوان اولین گام جهت تشخیص صحیح و سریع و عکس العمل به موقع ضرورت دارد. در این راستا مقاله مروری حاضر با استفاده از کلید واژه­های بیماری ویروسی ابولا، اپیدمیولوژی، تشخیص، درمان، پیشگیری و بیوتروریسم در پایگاه­های داده­ای Pubmed، Elsevier، Google Scholar، SID، Google و سایر وب سایت ها انجام شد. 

معصومه میرزایی، فرناز خیراندیش، شیرزاد فلاحی،
دوره ۲۴، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه:  با توجه به  پیشرفت هایی که در عرصه بهداشت در سراسر دنیا حاصل شده است اما هنوز عفونت های انگلی روده ای به عنوان یکی از معضلات بهداشتی و اقتصادی در جوامع مختلف و از جمله ایران به شمار می روند. این مطالعه به بررسی شیوع انگل های روده ای در بین مراجعین به آزمایشگاه مرکزی که متقاضی دریافت کارت سلامت بودند، در شهرستان بروجرد صورت پذیرفت .
مواد و روش­ ها: در این مطالعه مقطعی که در نیمه اول سال ۱۳۹۹ انجام شد. به روش نمونه گیری آسان بر روی ۱۰۹۸ نفر از متقاضیان کارت سلامت شهرستان  بروجرد انجام گرفت دادهای جمع آوری شده از طریق پرسشنامه و نتیجه انجام آزمایشات و معنادار بودن و نبودن  متغیر هایی از قبیل سن،  جنس و شغل با نتایج آزمایشات  که با روش های مستقیم (استفاده از لوگل و سرم فیزیولوژی ) و فرمالین اتر جهت تشخیص انگل های روده ای استفاده شد ثبت و با نرم افزار spss  ۱۶ و آزمون مجذور کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ­ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که میزان شیوع آلودگی انگل های روده ای (اعم بیماری زا و غیر بیماری زا) ۷/۸ درصد می باشد. و همچنین میزان شیوع آلودگی در مردان ۱/۹ درصد و در زنان ۸/۵ درصد بود. میزان آلودگی به تک یاخته های روده ای شامل بلاستوسیستیس هومنیس ۱/۶۱ درصد،  اندولیماکس نانا ۳/۷ درصد، یدومبا بوتشلی ۳/۷ درصد و انتامبا کلی ۲/۵ درصد، ژیاردیا لامبلیا ۲/۴ درصد، انتامبا هیستولیتیکا ۱/۱ درصد و انگل کرمی همینولیپیس نانا ۱/۱ درصد بوده است. بین افراد دارای انگل، بیشترین درصد به مشاغل پیتزا و ساندویج (فست فود) ۳/۱۴درصد و نانوایی ۸ درصد اختصاص یافت.
بحث و نتیجه ­گیری: آلودگی انگل های روده ای به ویژه تک یاخته ها بیشتر از آلودگی های کرمی می باشد. در این مطالعه شیوع بالای بلاستوسیتیس هومنیس مشاهده شده است و چون انتقال این انگل از طریق مدفوعی –دهانی است اجرای برنامه های بهسازی محیط های تهیه و تولید مواد غذایی و نیز تهیه آب و غذای سالم و رعایت بهداشت فردی و عمومی و نیز نظارت و اعمال قوانین بهداشتی از سوی بازرس های مرکز بهداشت  لازم و ضروری می باشد.

آزیتا ظفر محتشمی، غلامرضا لشکرآرا، یداله اعتمادی،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: سرطان دومین علت مرگ در جهان است و بیش از نیمی از موارد آن در کشورهای در حال توسعه روی می دهد.  برای پیشگیری و کنترل سرطان، تعیین بار سرطان و تغییرات آن به تفکیک عوامل مختلف مانند سن و جنس ضروری است. لازم است نظام ثبت سرطان بطور گسترده ای برقرار و با جدیت نظارت گردد. اطلاعات حاصل از ثبت سرطان لرستان برای مقاصد درمانی، پژوهشی و آموزشی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
مواد و روش ­ها: ساکنین سال های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۶ استان لرستان به عنوان جامعه هدف و موارد ثبت شده سرطان مراکز پاتولوژی، مدارک پزشکی، مراکز تصویربرداری و ثبت مرگ به عنوان موارد بروز مطالعه شدند. میزان های بروز خام و استاندارد سنی با استفاده از جمعیت استاندارد سازمان جهانی بهداشت محاسبه شد. از نتایج سرشماری جمعیتی سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵ برای محاسبات استفاده گردید. نرم افزار  SPSS v. ۲۶و سطح معنی داری ۰۵/۰ برای آنالیز بکار گرفته شد.
یافته ­ها: در این مطالعه بروز سرطان در لرستان در مردان (۳۷/۱۰۳ در صد هزار) بیشتر از زنان (۳۰/۸۳) مشاهده شد. شایعترین سرطان های ثبت شده در لرستان در طی دوره مطالعه معده، پستان و پوست بودند. در دوره زمانی مورد مطالعه، بیشترین میانه سنی (به سال) بروز مربوط به سرطان های پروستات (۷۴)، مری (۶۹) و معده(۶۶)، و کمترین مربوط به سرطان های مغز (۴۵)، تیروئید (۴۳) و پستان (۴۸) بود.
بحث و نتیجه ­گیری: بروز سرطان کولورکتال و ریه در استان لرستان در حال افزایش است که نیاز به بررسی دارد. ضروری است برنامه ثبت سرطان بازنگری گردد تا سهم منابع جمع آوری داده ها منطقی و در حد انتظار گردد. میزان بروز برخی سرطان ها در شهرستان بروجرد بیشتر از کل استان است که نیاز به مطالعات اتیولوژیک دارد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb