۸ نتیجه برای همودیالیز
محمدرضا تمدن، جعفر طوسی، علیرضا سلیمانی، جمیله مقیمی، فرهاد ملک، علی مرادی، اشرفالملوک شاهورانی، محترم توسلی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه: همودیالیز مزمن دارای هزینه بالایی هم برای بیمار و هم برای سیستم درمانی کشور است. در صورتی که بتوان عوارض حین دیالیز را به کمترین مقدار ممکن رساند منجر به کاهش هزینههای ناشی تکرار همودیالیز خواهد شد. ماده «ال کارنی تین» ( L-Carnitine ) در عملکرد طبیعی عضلات اسکلتی و قلب ضروری است و شاید بتواند عوارض مختلف دیالیز را کاهش دهد. این مطالعه جهت بررسی نقش این ماده انجام شده است.
مواد و روشها: بیماران بخش دیالیز بیمارستان فاطمیه در سال ۱۳۸۴ با استفاده از طراحی Cross-Over Clinical Trial و دوسوکور مورد بررسی قرار گرفتند. گروه اول دارونما و گروه دوم داروی الکارنیتین خوراکی در حین دیالیز استفاده نمودند ( ۵۰۰mg در روز). میانگین بروز عوارض مختلف دیالیز (افت فشارخون، کرامپ عضلانی و استفراغ) در هر جلسه دیالیز، در حین مصرف دارونما و الکارنیتین خوراکی و مقایسه گردید.
نتایج: از ۳۳ مورد بیمار شرکتکننده در مطالعه، ۲۶مورد دوره مطالعه را بپایان رساندند. بروز عوارض مختلف در حین مصرف دارو یا دارونما اختلاف معنیداری را نشان نداد.
نتیجه گیری: بنظر می رسد مصرف این دارو در بیماران دیالیزی با دوز ۵۰۰ mg در روز اثر مشخصی نداشته و باعث صرف هزینه زائد و تحمیل آن به بیمارمِی شود و لذا مصرف آن توصیه نمی گردد.
دکتر مینا میرنظامی، دکتر هدی رحیمی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
خارش یکی از آزاردهنده ترین علائم در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه است که در بسیاری از آنها دیده می شود ،خارش اثرات منفی بر کیفیت زندگی بیمار می گذارد به طوری که هم برای بیمار و هم پزشک بسیار مشکل ساز است . پاتوژنژ دقیق آن هنوز مشخص نشده است . هدف از انجام این مطالعه تعیین عوامل دخیل در خارش در این بیماران می باشد بحث و نتیجه گیری: خارش هنوز یک مسئله شایع در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه تحت همودیالیز است.میزان بالای فسفر سرم فاکتور مهمی در ایجاد خارش در این بیماران بنظر می رسد. یافته ها: از میان بیماران دیالیزی۴۸% زن و ۵۲% آنان مرد بودند. علت عمده نارسایی کلیه در آنها، پرفشاری خون، کلیه پلی کیستیک، گلومرولونفریت، مسائل اورولوژی، دیابت و... بود . ۴۵ % بیماران از خارش شاکی بودند. بین شدت خارش و جنس ، بیماری زمینه ای ، طول مدت دیالیز ، سطح هموگلوبولین ،آلبومین ، پاراتورمون ، آلکالن فسفاتازکلسیم و کراتینین سرم ارتباط معنی داری وجود نداشت. اما بین شدت خارش با سن افراد و سطح فسفر ارتباط مستقیم وجود داشت. مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی ۱۰۰ بیمار دیالیزی در مرکز دیالیز بیمارستان ولیعصر اراک انجام شد . شدت خارش بر حسب شاخص VAS (Visual analogue Scale ) ارزیابی شد و در همان زمان سطح کلسیم ، فسفر ، آلبومین ، هموگلوبولین، اوره، کراتینین، آلکالن فسفاتاز، پاراتورمون سرم اندازه گیری شده پس از جمع آوری اطلاعات ، داده ها با استفاده از آزمون های آماری تجزیه و تحلیل گردید.
بابک هادیان، خاطره عنبری، رقیه حیدری،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: شیوع نارسایی انتهایی کلیه (ESRD) در دنیا در حال افزایش است. با توجه به اهمیت بالینی ESRD و فقدان اطلاعات کامل، این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیک نارسایی مزمن و انتهایی کلیه در بین بیماران همودیالیزی استان لرستان انجام گردید. مواد و روشها: این مطالعه مقطعی در فاصله زمستان ۱۳۹۰ تا زمستان سال ۱۳۹۱ در مراکز همودیالیز وابسته به دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام گردید. روش نمونه گیری بصورت سرشماری بود. اطلاعات بیماران با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. در پایان، داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی و آزمون آماری مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بحث و نتیجهگیری: ارتقاء روش های غربالگری و بخصوص ارجاع سریعتر بیماران در معرض خطر به نفرولوژیست، از ابتلای افراد به نارسایی انتهایی کلیه پیشگیری خواهد نمود یافتهها: در این مطالعه، تعداد بیمارانی که به علت نارسایی مزمن کلیه تحت همودیالیز قرار میگرفتند ۳۱۸ نفر بود، که از این تعداد ۱۸۲ نفر (۲/۵۷%) مرد و ۱۳۶ نفر (۸/۴۲%) زن بودند. میانگین سنی بیماران ۴/۱۶±۲/۵۳ سال بود. علت نارسایی کلیه در ۱/۳۸% پرفشاری خون و در ۲/۱۹% و ۴/۲۷% موارد به ترتیب دیابت و علل ناشناخته بود. ۹۷/۵% بیماران مبتلا به یکی از عفونتهای ویروسی هپاتیتC، B یاHIV بودند. بین علل نارسایی مزمن کلیه در بیماران مورد مطالعه به تفکیک سن تفاوت آماری معنی داری دیده شد (۰۰۲/۰P= ).
مهدی محسنی، فریده ملکشاهی، بابک هادیان، فرزاد ابراهیم زاده،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: بیماران نارسایی مرحله نهایی کلیه، درد ناشی از کانولاسیون های مکرر فیستول را به عنوان شدیدترین استرس حاصل از روند درمان و بزرگ ترین دغدغه زندگی خود می دانند. پرستاران به عنوان یکی از اهداف اساسی اقدامات خود، وظیفه تسکین این درد را بر عهده دارند. براین اساس، این مطالعه با هدف تعیین تأثیر دو داروی موضعی پیروکسیکام و املا بر شدت درد ناشی از کانولاسیون فیستول در بیماران همودیالیزی انجام شد. بحث و نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که پماد املا در کاهش درد ناشی از کانولاسیون فیستول بیماران همودیالیزی از ژل پیروکسیکام مؤثر بوده است، لذا بر اساس نتایج این مطالعه می توان پیشنهاد نمود که از پماد املا به عنوان روشی آسان و با قابلیت کاربرد توسط خود بیمار، جهت کاهش درد حین کانولاسیون فیستول بیماران همودیالیزی استفاده شود. یافتهها: میانه کاهش شدت درد در گروه املا به وضوح بیشتر از دو گروه پیروکسیکام و پلاسبو بوده و این تفاوت معنی دار میباشد (۰۰۱/۰˂P) و در مورد مقایسه گروه پیروکسیکام و پلاسبو نیز مشخص شد که میانه کاهش شدت درد در گروه پیروکسیکام به مراتب بیشتر از گروه پلاسبو می باشد، ولی این مقدار در سطح معنی داری نبود. مواد و روشها: این مطالعه به روش کار آزمایی بالینی بر روی ۷۵ بیمار مراجعه کننده به بخش دیالیز بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد ۱۳۹۲ انجام شد. بیماران به صورت تصادفی به سه گروه A (پیروکسیکام)، گروه B (املا) و گروه C (پلاسبو) تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه شامل سه بخش اطلاعات دموگرافیک، مقیاس دیداری اندازه گیری درد (VAS) و چک لیست عوارض جانبی احتمالی داروها بود. شدت درد حین کانولاسیون فیستول در سه گروه، در دو نوبت قبل و پس از مداخله اندازه گیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای آماری کروسکال والیس و من ویتنی و نرم افزار SPSS۱۹ استفاده شد.
فرهاد آریامنش، فریده ملکشاهی، مهدی صفری،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: مطالعات نشان داده اند، حدود ۲۰ تا ۸۰ درصد بیماران همودیالیزی، دارای مشکلات خواب هستند که می تواند منجر به کاهش کیفیت زندگی آنان شود. با توجه به آمار بالای بیماران همودیالیزی در عصر حاضر، ارتقاء سطح سلامت آنان از مسائل مهم بهداشتی تلقی می گردد. در این راستا پژوهش حاضر، با هدف تعیین تأثیر ماساژ پا بر کیفیت خواب شبانه بیماران همودیالیزی انجام گرفت. بحث و نتیجهگیری: با توجه به نتایج پژوهش، ماساژ پا بر کیفیت خواب بیماران تحت همودیالیز تأثیر مطلوبی دارد و میتواند به عنوان یک روش مفید در بهبود کیفیت خواب بیماران در بخش های همودیالیز، اجرا و آموزش داده شود. یافتهها: تغییرات ایجاد شده در نمره پیتزبرگ نشان داد که، ماساژ پا در گروه آزمون در کیفیت خواب موثر بوده و با استفاده از آزمون آماری فریدمن مشخص شد مدت خواب شبانه افزایش یافته و به طور کلی وضعیت خواب بیمار با تکرار مداخله در هر هفته نسبت به هفته قبل بهبود یافته است (۰۰۱/۰>P). مواد و روشها: این مطالعه، به روش تجربی از نوع کارآزمایی بالینی بر روی ۸۰ بیمار مراجعه کننده به بخش های دیالیز بیمارستان های شهدا و شهید رحیمی خرم آباد در سال ۱۳۹۳ انجام گرفت. ابزار شامل پرسش نامه پیتزبرگ و فرم چارت خواب بود که به وسیله آنها، وضعیت خواب نمونه هایی که دارای مشکل خواب بودند، در شب های قبل و بعد از انجام ماساژ، مورد بررسی قرار گرفت. مداخله آموزشی در پژوهش حاضر، ماساژ پا به مدت ۱۰ دقیقه در طول دیالیز، سه بار در هفته، برای چهار هفته متوالی بود.
آزیتا ظفرمحتشمی، بابک هادیان، غلامرضا لشکرآرا، فاطمه مهدی پناه،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: بیماری مزمن کلیه یک مشکل مهم سلامت است که شیوع آن در دنیا و در کشور ما در حال افزایش است. در مرحله نهایی بیماری کلیه بیمار مادامالعمر نیازمند درمان جایگزین عملکرد کلیه خود با همودیالیز (شایعترین)، دیالیز صفاقی و یا پیوند کلیه است. کفایت همودیالیز و وضعیت تغذیهای این بیماران با میزان مرگ و میر آنها مرتبط است.
|
مواد و روش ها: مطالعهای توصیفی که در آن بیماران دچار نارسایی مزمن کلیه مراجعه کننده به بخش دیالیز بیمارستان شهدای عشایر با حداقل سه ماه سابقه دیالیز بررسی شدند. نمونههای خون و ادرار تهیه گردید و تمامی نمونهها در یک آزمایشگاه و توسط یک نفر بررسی شدند. کفایت همودیالیز Kt/V و میزان کاتابولیسم پروتئین nPCR برای بیماران محاسبه گردید. دادهها توسط نرم افزار ۱۶ SPSS در سطح معنی داری ۰۵/۰ تحلیل شدند.
|
یافته ها: از ۷۹ بیمار بررسی شده ۵۲ نفر (۸/۶۵ درصد) مذکر و ۲۷ نفر (۲/۳۴ درصد) مؤنث بودند. میانگین سن بیماران حدود ۶۲ سال بود. میانگین کفایت همودیالیز و میزان کاتابولیسم پروتئین بیماران به ترتیب ۲/۱ و ۸۳/۱ بود. کفایت همودیالیز با جنس فرد، سن، BMI و دیابتی بودن ارتباط داشت. میزان کاتابولیسم پروتئین در هفتاد بیمار (۶/۸۸ درصد) برابر یا بیش از ۲/۱ مشاهده شد.
|
بحث و نتیجه گیری: در این مطالعه کفایت همودیالیز در زنان بهتر از مردان مشاهده شد که احتمالاً با اندازه جثه آنان ارتباط دارد. کفایت همودیالیز افراد مسن و یا چاق کمتر از افراد جوانتر یا کم وزنتر بود که احتمالاً ناشی از کاهش توده عضلانی و کاهش تولید کراتینین در آنهاست. میزان کاتابولیسم پروتئین در اکثریت بیماران در حد قابل قبول بود. برای افزایش کفایت همودیالیز، افزایش مدت زمان هر جلسه دیالیز، افزایش روزهای دیالیز در هفته و پیشگیری و رفع گردش خون مجدد توصیه میشود.
|
سید جواد سید طبایی، زهرا عرب مازار، داوود یادگارنیا، سیمین رجائیان، شیرزاد فلاحی،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: توکسوپلاسموزیس از جمله بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان است که در اثر آلودگی با انگل تک یاخته درون سلولی توکسوپلاسما گوندی ایجاد میشود. آلودگی به این انگل عمدتاً فاقد علامت بالینی است ولی در افراد با ضعف سیستم ایمنی مانند افراد تحت شیمی درمانی، بیماران پیوندی، سرطانی و ایدزی و همچنین افراد دیالیزی میتواند عوارض شدیدی داشته باشد. با توجه به شیوع بالای انگل در نقاط مختلف ایران، بر آن شدیم تا به بررسی میزان شیوع توکسوپلاسموزیس در افراد تحت همودیالیز در مراکز منتخب شهر تهران بپردازیم. |
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی - مقطعی، ۲۶۰ بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به ۵ مرکز دیالیز شهر تهران در سال ۹۵ مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه سرمهای جمعآوری شده از نظر وجود آنتیبادیهای IgG و IgM ضد توکسوپلاسما به روش الایزا مورد بررسی قرار گرفتند. |
یافته ها: در این مطالعه ۱۷۵ نفر (۳/۶۷%) از بیماران همودیالیزی مورد مطالعه از نظر آنتیبادی IgG و ۱۸ نفر (۷%) از نظر آنتیبادی IgM ضد توکسوپلاسما مثبت بودند. |
بحث و نتیجه گیری: با توجه به شیوع بالای عفونت توکسوپلاسموزیس در بین بیماران همودیالیزی شهر تهران در مقایسه با سایر افراد این منطقه و با در نظر گرفتن این واقعیت که این عفونت به عنوان یکی از ریسک فاکتورهای مهم در افراد همودیالیزی است غربالگریهای منظم و مستمر جهت تعیین آنتیبادی علیه توکسوپلاسما گوندی در این بیماران ضروری به نظر میرسد. |
علی کاظمی دلویی، فاطمه شهابی زاده، مریم نصری، علی اکبر ثمری،
دوره ۲۳، شماره ۰ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: همودیالیز فرایندی استرسزا است و با مشکلات روانی- اجتماعی همراه است، لذا مطالعهی حاضر در صدد است تا اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را قبل از شروع دیالیز، با و بدون تمرینهای ورزشی توام با ذهنآگاهی را در حین دیالیز بر امیدواری این بیماران بسنجد.
مواد و روش ها: طرح پژوهش نیمه تجربی همراه با گروه کنترل با پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران همودیالیز تحت پوشش بیمارستان امام زمان(عج) مشهد در بازه زمانی تیر تا آذرماه ۱۳۹۹ بودند که تعداد۶۰ نفر به روش نمونه گیری هدفمند بر اساس معیار ورود انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه (اول: درمان پذیرش و تعهد قبل از دیالیز. دوم: درمان پذیرش و تعهد قبل از دیالیز همراه با تمرین های ورزشی توام با ذهن آگاهی در حین دیالیز) و گروه کنترل قرار گرفتند. همچنین پس از ۲ ماه آزمون پیگیری بر روی گروه ها اجرا شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه امیدواری بود. تحلیل داده ها به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان داد هر دو گروه درمان پذیرش و تعهد قبل از دیالیز (۰۰۱/۰P<) و گروه درمان پذیرش و تعهد قبل از دیالیز همراه با تمرین های ورزشی توام با ذهن آگاهی در حین دیالیز (۰۰۱/۰P<) بر افزایش امیدواری در بیماران همودیالیز تاثیرگذار است.
بحث و نتیجه گیری: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به تنهایی به عنوان یک مداخله مؤثر، میتواند در مراکز درمانی در جهت افزایش امیدواری بیماران همودیالیز به کار برده شود.