مقدمه: یکی از نگرانیها در مورد سلامت عمومی عادات غذا خوردن نوجوانان است، زیرا ارتباط مستقیم بین رژیم غذایی ناکافی در این مرحله و بروز چاقی و دیگر بیماریهای مزمن در بزرگسالی وجود دارد. شناسایی الگوهای غذایی میتواند به عنوان یک عامل پیش آگهی در ارتباط میان رژیم غذایی و خطر بیماریهای مزمن استفاده شود. مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع مطالعه مقطعی میباشد که بر روی 140 نوجوان سالم 19-13 ساله در مدارس راهنمایی و دبیرستان شهر کرج انجام شد. نمونهها به روش نمونه گیری خوشهای چند مرحلهای از 5 منطقه شهر کرج انتخاب شد. برای ارزیابی غذایی از پرسشنامه بسامد خوراک معتبر استفاده شد. اقلام غذایی در 25 گروه غذایی بر اساس شباهت طبقه بندی شدند. یافتهها: با روش تحلیل عاملی سه الگوی غذایی بدست آمد که 25/30 درصد از کل واریانس مصرف را توجیه میکردند. الگوی اول (شبه مدیترانه ای) که در آن مغزها، میوهها و سبزیجات و ماهی، طیور، زیتون، شیرینی جات و ترشی جات مصرف بالایی داشتند. الگوی دوم (ناسالم)با مصرف بالای سس مایونز، غلات تصفیه شده، سیب زمینی آب پز، گوشت قرمز یا فراوری شده، لبنیات پرچرب و گوشت احشاء مشخص شد. الگوی سوم (سنتی) با مصرف بالای چربیهای جامد، لبنیات کم چرب، حبوبات و غلات کامل تعیین شد. بحث و نتیجهگیری: الگوی شبه مدیترانهای با 14/14 درصد بیشترین درصد واریانس را به خود تخصیص داده بود. با شناسایی این الگوهای میتوان گامهای آموزشی مناسبی در جهت ترویج تغذیه مناسب برداشت.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |