دوره 18، شماره 2 - ( 6-1395 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 91-84 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bajalan S, Maghsood A H, Zamani A R, Sepahvand K, Fallah M. The prevalence of Toxoplasma gondii antibody and oocyst shedding by parasitologic and serologic methods in stray cats of Khorramabad, west of Iran (2014). yafte 2016; 18 (2) :84-91
باجلان سعید، مقصود امیرحسین، زمانی علیرضا، سپهوند خدیجه، فلاح محمد. بررسی میزان آلودگی به انگل توکسوپلاسما گوندی با روش‌های پارازیتولوژیک و سرولوژیک در گربه‌های ولگرد شهر خرم‌آباد، سال 1393. مجله علمی پژوهشی یافته. 1395; 18 (2) :84-91

گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

مقدمه: توکسوپلاسما از شایع‌ترین انگل­های مشترک انسان و حیوان است. گربه­ های ولگرد به علت دسترسی به مواد گوشتی و شکار جونده و پرنده آلوده شده و با پخش کیست، نقش مهمی در آلوده سازی میزبان­ های واسط ایفا می‌کنند. هدف این مطالعه جستجوی آنتی­بادی ضد توکسوپلاسما در خون و اواوسیست در مدفوع، ارتباط برخی متغیرها مثل سن و جنس و منطقه جغرافیایی زندگی گربه ­ها با میزان آلودگی آن‌ها بود.

مواد و روش ­ها: از 125 قلاده گربه ولگرد خرم آباد پس از صید با تله زنده گیر و بیهوشی و ثبت مشخصات آن‌ها، سرم خون آن‌ها تهیه و به روشIgG- ELISA  آزمایش شد. جهت بررسی دفع اواوسیست، مدفوع گربه­ها از طریق نمونه برداری رکتال تهیه و با روش فلوتاسیون شیتر بررسی گردید. جهت تعیین ارتباط متغیرها، سطح معنیداری P کمتر از 05.0 در نظر گرفته شد.

یافته ­ها: 80 گربه (64%) دارای IgG ضد توکسوپلاسما، 42 مورد منفی (6/33%) و 3 مورد (4/2%) حدمرزی بودند. بین جنس و منطقه جغرافیایی صید گربه­ها با مثبت بودن سرمی ارتباط معنی دار وجود نداشت. بین سن و مثبت بودن سرمی IgG ارتباط معنی دار مشاهده شد (021.0P<). همچنین هیچ‌گونه اواوسیستی که از نظر اندازه شبیه توکسوپلاسما باشد در مدفوع دیده نشد. در چند نمونه، اواوسیست مشابه توکسوپلاسما با اندازه بزرگ­تر مشاهده و ایزوسپورا تشخیص داده شد.

بحث و نتیجه ­گیری: مطالعه حاضر نشان داد آلودگی به توکسوپلاسما در گربه ­های منطقه نسبتاً بالاست. در صورت عدم رعایت اصول بهداشتی احتمال آلودگی انسان قابل توجه می‌باشد.

دریافت: 1395/6/17 | پذیرش: 1395/6/17 | انتشار: 1395/6/17