دوره 19، شماره 1 - ( 3-1396 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 53-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kordestani D, Farhadi A, Soleimani F. A survey of causes of the drugs abuse tendency and psychoactive drugs from viewpoint of Lorestan University of Medical Sciences Students. yafte 2017; 19 (1) :42-53
کردستانی داود، فرهادی علی، سلیمانی فریبا. بررسی علل گرایش به مصرف مواد مخدر و داروهای روان گردان از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان . مجله علمی پژوهشی یافته. 1396; 19 (1) :42-53

دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران

مقدمه: پژوهش حاضر با هدف شناسایی علل گرایش به مصرف مواد مخدر و داروهای روان‌گردان از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شده است.

مواد و روش‌ها: روش پژوهش حاضر، توصیفی-پیمایشی از نوع هدف کاربردی می ­باشد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانشجویان دانشکده­ های زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی لرستان در سال تحصیلی 1394-1393 می­ باشد. برای نمونه ­گیری با توجه به جدول مورگان، 335 نفر با استفاده از نمونهگیری تصادفی طبقهای انتخاب گردید. تحلیل داده­ ها در دو بخش آمار توصیفی، شامل جدول فراوانی و نمودار و آمار استنباطی، با استفاده از آزمون t تک نمونهای توسط نرم افزار 19 SPSS انجام شده است.

یافته ­ها: نتایج فرضیات تحقیق حاکی از آن است که عوامل فردی و عوامل محیطی و بین فردی و عوامل اجتماعی بر گرایش دانشجویان به مصرف مواد مخدر، تأثیر دارد (01/0P<). با توجه به نتایج بدست آمده در میان عوامل فردی، نگرش مثبت به مواد مخدر 33/23% و افسردگی 8/20% و عدم تحمل شکست و ناکامی 98/18% بیشترین میانگین را داشتند و کنجکاوی و پرخاشگری با 58/13% کمترین میانگین را داشت. در عوامل بین فردی و محیطی عوامل مربوط به خانواده با میانگین 96/30% بیشترین میانگین را داشت و عوامل مربوط به مدرسه 67/17% کمترین میانگین را بدست آورد. همچنین در عوامل اجتماعی عدم دسترسی به سیستم­ های خدماتی، حمایتی و مشاوره‌ای با میانگین 27/34% بیشترین میانگین و بازار مواد مخدر در ایران با میانگین 67/20% کمترین اولویت را بدست آوردند. در بین عوامل ذکر شده عوامل فردی با میانگین 62/23% بالاترین تأثیر را داشت.

بحث و نتیجه­ گیری: به نظر میرسد احتمالاً برگزاری برنامه‌های جامع آموزشی و بالا بردن آگاهی، غنی سازی اوقات فراغت، ایجاد رفاه و نشاط در افزایش شناخت دانشجویان و درنهایت پیشگیری از مصرف مواد مخدر مؤثر میباشند.

دریافت: 1396/3/27 | پذیرش: 1396/3/27 | انتشار: 1396/3/27