دوره 19، شماره 1 - ( 3-1396 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 86-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Esmaeili N, Alizadeh M, Tarighat Esfanjani A, Gholipour K. Designing and determining validity and reliability of a questionnaire to identify factors affecting nutritional behavior among patients with metabolic syndrome. yafte 2017; 19 (1) :77-86
اسماعیلی ناصح، علیزاده محمد، طریقت اسفنجانی علی، قلی پور کمال. طراحی و سنجش روایی و پایایی پرسشنامه‌ای به‌منظور شناسایی عوامل تأثیرگذار بر رفتار تغذیه‌ای افراد مبتلا به سندرم متابولیک. مجله علمی پژوهشی یافته. 1396; 19 (1) :77-86

گروه بیوشیمی و تغذیه‌درمانی، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران

مقدمه: مطالعات بسیاری اثر رژیم غذایی را بر اجزای سندرم متابولیک نشان داده‌اند. مطابق تئوری عمل منطقی، نگرش و هنجارهای انتزاعی عواملی هستند که بر روی قصد فرد به انجام یک رفتار و نهایتاً انجام آن رفتار توسط فرد اثرگذارند. هدف این مطالعه طراحی پرسشنامه‌ای معتبر به‌منظور شناسایی عوامل تأثیرگذار بر رفتار تغذیه‌ای افراد مبتلا به سندرم متابولیک می‌باشد.

مواد و روش ­ها: در این مطالعه از طریق مرور متون علمی، 6 بحث گروهی متمرکز و مصاحبه با اساتید متخصص، پرسشنامه‌ای بر اساس تئوری عمل منطقی طراحی شد. به‌منظور بررسی روایی از روش‌های اندازه‌گیری روایی محتوا و روایی صوری با پانل خبرگان 15 نفری استفاده گردید و برای تعیین پایایی نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد.

یافته ­ها: پرسشنامه‌ی اولیه شامل 100 آیتم بود که پس از بررسی روایی و پایایی، تعداد آیتم‌های پرسشنامه‌ی نهایی 46 سؤال به دست آمد. 17 سؤال در بخش نگرش تغذیه‌ای، 13 سؤال در بخش هنجار انتزاعی و 16 سؤال نیز در بخش قصد رفتاری قرار گرفتند. میانگین شاخص روایی محتوای پرسشنامه‌ی نهایی 92/0 و ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه‌ی نهایی 85/0 به دست آمد.

بحث و نتیجه ­گیری: بر اساس نتایج این مطالعه پرسشنامه‌ی طراحی شده در این مطالعه از روایی و پایایی نسبی خوبی برخوردار است و می‌تواند به‌منظور شناسایی عوامل تأثیرگذار بر رفتار تغذیه‌ای افراد مبتلا به سندرم متابولیک بر اساس تئوری عمل منطقی مورد استفاده قرار گیرد.

دریافت: 1396/3/27 | پذیرش: 1396/3/27 | انتشار: 1396/3/27