دوره 19، شماره 1 - ( 3-1396 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 97-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kheirkhah M, Chadeganipour M, Dehghan P, Mohammadi R. Identification of morphological and molecular Aspergillus species isolated from patients based on beta-tubulin gene sequencing. yafte 2017; 19 (1) :87-97
خیرخواه مهناز، چادگانی پور مصطفی، دهقان پروین، محمدی رسول. شناسایی مورفولوژیک و مولکولی آسپرژیلوس‌های جداشده از بیماران بر اساس تعیین توالی ژن بتا توبولین (β-tubulin) . مجله علمی پژوهشی یافته. 1396; 19 (1) :87-97

گروه انگل و قارچ شناسی پزشکی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات عفونی و گرمسیری، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

مقدمه: گونه‌های آسپرژیلوس عامل پاتوژن فرصت طلب در افراد دارای ضعف سیستم ایمنی می‌باشند. این قارچ‌ها از جنبه‌های مختلف بیماریزایی و توکسین زایی حائز اهمیت هستند. هدف مطالعه حاضر، ارزیابی ژن بتاتوبولین در تشخیص و تعیین گونه‌های بالینی آسپرژیلوس‌ به روش تعیین توالی، در مقایسه با خصوصیات مورفولوژیک (مانند شکل کونیدی‌ها در آزمایش مستقیم، شکل کلنی در کشت و تست‌های فیزیولوژیک) می‌باشد.

مواد و روش ­ها: در این مطالعه 465 بیمار مراجعه کننده به آزمایشگاه شفای اصفهان، مورد بررسی قرار گرفتند. شناسایی مورفولوژیک و مولکولی نمونه‌ های بالینی، به ترتیب با استفاده از کشت بر روی محیط‌ های سابورو آگار، مالت اکسترکت آگار و چاپکس آگار، مشاهده میکروسکوپی نمونه‌ ها و تقویت ژن بتا توبولین و تعیین توالی ناحیه مذکور انجام گردید. سکانس‌ها از طریق مقایسه با اطلاعات موجود در بانک ژنی آنالیز شدند.

یافته­ ها: از 465 مراجعه کننده مشکوک، 39 مورد بیمار (8%) شناسایی شد. بیشترین جدایه‌ها مربوط به گونه فلاووس (56%)، اوریزآ (20%) و فومیگاتوس (10%) بودند. 59% بیماران زن و 41% مرد بودند.

بحث و نتیجه­ گیری: در مقایسه با تست‌های فنوتیپیک، تعیین توالی ژن بتا توبولین برای شناسایی جدایه‌های بالینی آسپرژیلوس در سطح گونه بسیار با ارزش است. جایگزینی روش‌های مولکولی با روش‌های فنوتیپیک و تشخیص دقیق میکروارگانیسم به‌منظور درمان مؤثر به محققان این عرصه توصیه می‌گردد.

دریافت: 1396/3/28 | پذیرش: 1396/3/28 | انتشار: 1396/3/28