، گروه معارف اسلامی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران
چکیده: (21964 مشاهده)
مقدمه: اصطلاح جنگ نرم، گرچه نوظهور است اما در عمل از قدیم، از طرف دشمنان اسلام، در جامعه اسلامی،پیاده شده است. بنابراین رگههای آسیب شناسی جنگ نرم در متون دینی قابل ردگیری است. حضرت علی (ع) به دلیل حکومت کوتاه و پر برکت خویش، بیش از سایر اهل بیت، در نهج البلاغه، به این مهم پرداخته اند. نقش خواص گمراه در جنگ نرم قابل توجه است. منظور از خواص در این نوشتار، کسانی است که به هر دلیل-حق یا ناحق- مورد توجه و اقتدای دیگران هستند.
مواد و روشها: مقاله کنونی با روش کتابخانه ای و تحلیل محتوا به بررسی نقش خواص گمراه در جنگ نرم و تبدیل تدریجی و نا محسوس ضدارزش ها به ارزش و قداست زدایی نظری و عملی از ارزش ها در جامعه اسلامی می پردازد.
یافته ها: انحراف جامعه اسلامی، از اندیشه یا رفتار خواص آغاز می شود. در ادامه، انحراف به صورت "شبهه در اندیشه" و "شهوت در رفتار" به تودهی مردم سرایت می کند. ابتدا، به دلیل تعارض عقاید اسلامی با رفتار هوسناک جامعه، عذاب وجدان جمعی شکل می گیرد. در اینجا خیانت مجدد خواص، به صورت تئوریزه کردن هوسها و ضد ارزشها در قالب شبهه و شبهوت بروز می کند.
نتیجه گیری: در نهایت، عذاب وجدان جمعی، جای خود را به یک آرامش کاذب روانی میدهد و جامعه به "سرگردانی در اندیشه" و "مستی در عمل" مبتلا و از فهم حق ناتوان می شود. اصلاح چنان جامعه ای دشوار است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1396/8/14 | پذیرش: 1396/8/14 | انتشار: 1396/8/14