دوره 20، شماره 2 - ( 3-1397 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 132-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hasanvand A, Falahati A, Soheili K. Analyzing the impact of fiscal decentralization on efficiency, and improving the performance of health care and treatment in Iran. yafte 2018; 20 (2) :119-132
حسنوند علی، فلاحتی علی، سهیلی کیومرث. تحلیل و بررسی تأثیر تمرکززدایی مالی بر کارایی و بهبود عملکرد بخش سلامت و درمان در ایر. مجله علمی پژوهشی یافته. 1397; 20 (2) :119-132

گروه اقتصاد، دانشکده علوم اجتماعی و تربیتی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
مقدمه: اغلب نظریات اقتصادی اعتقاد بر این دارند که تمرکززدایی هزینه‌های عمومی منجر به افزایش منافع استانی و درنتیجه بهبود شاخص‌های اقتصادی و اجتماعی می‌شود. هدف از این مطالعه تحلیل تأثیر تمرکززدایی مالی بر بخش سلامت در ایران می‌باشد.
مواد و روش ­ها: در این پژوهش کاربردی، با استفاده از مدل خود رگرسیونی برداری پانل و داده‌های آماری 31 استان ایران در بازه زمانی 1394-1380 و با 3720 تعداد مشاهده، به بررسی موضوع پرداخته ‌شده است.
یافته ­ها: نتایج نشان می‌دهند تمرکززدایی مالی بر اساس شاخص‌های بررسی‌شده در این مطالعه، رابطه علیت مثبتی با میزان تخت‌های فعال بیمارستانی و سهم هزینه‌های بهداشت عمومی از تولید ناخالص داخلی دارد. با توجه به نتایج تجزیه واریانس می‌توان اذعان نمود که تغییرات بخش بهداشت و سلامت به‌صورت عمده ناشی از تغییرات تمرکززدایی مالی و سهم مخارج بخش بهداشت بوده و به ترتیب 58/1 و 48/0 درصد از نوسانات را توضیح می‌دهند. نتایج بررسی توابع عکس‌العمل آنی نیز نشان‌دهنده تأثیرات مثبت شوک‌های تمرکززدایی درآمد بر روی میزان شاخص بخش سلامت و بهداشت می‌باشد.
بحث و نتیجه­ گیری: با تمرکززدایی مالی و توزیع مناسب بودجه دولت مرکزی ایران در استان‌های کشور، می‌توان از طریق افزایش هزینه‌های بهداشتی استانی و همچنین بهبود شاخص‌های بهداشت و سلامت، شاهد رشد سطح سلامت عمومی در کل کشور بود.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: پزشکی اجتماعی
دریافت: 1396/11/10 | پذیرش: 1397/6/18 | انتشار: 1397/6/18