دوره 20، شماره 4 - ( 10-1397 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 50-40 | برگشت به فهرست نسخه ها

Movahedi M, Mohammad KHani S, Hasani J, Moghadasin M. The relationship between the coping strategy and the psychological well-being among the women with breast cancer. yafte 2019; 20 (4) :40-50
موحدی معصومه، محمد خانی شهرام، حسنی جعفر، مقدسین مریم. رابطه راهبردهای مقابله‌ای با بهزیستی روان‌شناختی زنان مبتلا به سرطان سینه. مجله علمی پژوهشی یافته. 1397; 20 (4) :40-50

گروه روانشناسی بالینی، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
مقدمه: سرطان یکی از بیماری­ های مخرب و معمولاً پیش‌رونده است که فشار زیادی را بر بیمار، خانواده او و جامعه تحمیل می‌کند. از این ‌رو، شناخت عواملی که در بهزیستی روان‌شناختی این بیماران مؤثر هستند در کمک به کاهش تنشی که این بیماران تجربه می­ کنند بسیار مهم و تأثیرگذار است. این مطالعه با هدف تعیین رابطه راهبردهای مقابله‌ای با بهزیستی روان‌شناختی زنان مبتلا به سرطان سینه انجام شد.
مواد و روش ­ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان سینه بودند که به بیمارستان شهید رحیمی شهر خرم­آباد (بخش سرطان) مراجعه کرده بودند. 300 نفر از بیماران با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. برای اندازه‌گیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های راهبردهای مقابله‌ای لازاروس و بهزیستی روان‌شناختی ریف استفاده شد. داده ها با روش تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون و با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 24 در دو سطح توصیفی و استنباطی تجزیه ‌و تحلیل شدند.
یافته­ ها: نتایج نشان داد بین راهبردهای مقابله‌ای با بهزیستی روان‌شناختی زنان مبتلا به سرطان سینه رابطه وجود دارد. اما بین راهبرد مقابله هیجان مدار و بهزیستی روان‌شناختی بیماران مبتلا به سرطان رابطه معنی‌دار وجود نداشت.
بحث و نتیجه­ گیری: از یافته­ های پژوهش چنین استنباط می­شود که بین راهبردهای مقابله ای و بهزیستی روانشناختی رابطه وجود دارد. نوع راهبرد مقابله‌ای مورد استفاده در شرایط استرس‌زا، بهزیستی روان‌شناختی بیماری سرطان سینه را تحت تأثیر قرار می­دهد. با توجه به این نتایج طراحی برنامه ­های درمانی و آموزشی در زمینه شناسایی و به ‌کارگیری راهبردهای مقابله ­ای سازگارانه می‌تواند در افزایش بهزیستی روان‌شناختی این بیماران مفید باشد.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1397/3/21 | پذیرش: 1397/12/5 | انتشار: 1397/12/5