دوره 22، شماره 1 - ( 2-1399 )                   جلد 22 شماره 1 صفحات 95-84 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadpanah M, Mojodi E, Haghiralsadat F, Ehsani R. The Synthesis and Characterization of Liposomal Nano-Carriers Loading Lavandula angustifolia Essential Oil to Affect Breast Cancerous Cell-Lines. yafte 2020; 22 (1) :84-95
محمدپناه منیره، موجودی الهام، حقیرالسادات بی بی فاطمه، احسانی راحله. سنتز نانوحامل های لیپوزومی حاوی اسانس اسطوخودوس و مشخصه یابی آنها با هدف اثرگذاری بر رده های سلولی سرطان سینه. مجله علمی پژوهشی یافته. 1399; 22 (1) :84-95

گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
مقدمه: با توجه به پیشرفت روند استفاده از گیاهان دارویی در علم پزشکی، خواص متعددی برای اسانس گیاه اسطوخودوس از جمله خواص آنتی­اکسیدان، ضدباکتری، ضدسرطان و ضدالتهابی به اثبات رسیده است. نانولیپوزوم ­ها قادرند تا عملکرد عوامل زیستی را از طریق بهبود حلالیت، پایدار نمودن دارو در شرایط آزمایشگاهی و محیط فیزیولوژیک، افزایش دهند. هدف از این مطالعه، سنتز نانوسامانه­ های لیپوزومی حامل اسانس گیاه اسطوخودوس، افزایش کارایی نانوحامل­ ها در دارورسانی و بهبود عملکرد درمانی سرطان بود.
مواد و روش ­ها: اسانس گیاه اسطوخودوس با استفاده از تکنیک تقطیر آبی و توسط دستگاه کلونجر استخراج و سپس توسط کروماتوگرافی گازی آنالیز گردید. لیپوزوم­ ها نیز با تکنیک فیلم لایه­ی نازک سنتز شدند. بعد از بارگذاری اسانس در نانوحامل­ ها تکنیک­های متعددی از جمله کارایی جذب دارو، اندازه، پتانسیل زتا، پروفایل رهایش دارو و مورفولوژی سطحی، بر روی نانولیپوزوم ­ها انجام گرفت.
یافته ­ها: نانولیپوزوم­ ها تحت شرایط تعیین شده بازده بالایی از انکپسولاسیون و بارگذاری اسانس (4/3 ± 60) %، اندازه­ی کم (28/7 ± 3/68) نانومتر و بار سطحی تقریباً خنثی (2- تا 5/4- میلی­ولت) را نشان دادند. میزان رهایش اسانس از نانوذرات در مدت زمان 72 ساعت در شرایط فیزیولوژیک و شرایط سلول سرطانی، به ترتیب برابر با %98/63 و %63/87 بود. نانولیپوزوم ­ها دارای مورفولوژی کروی بوده و اسانس هیچ گونه میانکنش نا­به­ جایی با سامانه ایجاد نکرد.
بحث و نتیجه­ گیری:  بر اساس نتایح به دست آمده، نانوحامل­ های لیپوزومی می­ توانند حامل­ هایی مناسب برای اسانس روغنی گیاه اسطوخودوس در شرایط سلول سرطانی باشند. با این وجود مطالعات بیشتر جهت تشخیص سمیت سلولی بر روی رده­ های سلول­ های سرطانی و نرمال انسانی باید انجام گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: علوم آزمایشگاهی
دریافت: 1398/7/11 | پذیرش: 1399/3/17 | انتشار: 1399/3/17