دوره 22، شماره 3 - ( 9-1399 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 47-34 | برگشت به فهرست نسخه ها

Adineh A, Arbabi Bidgoli S, Amin G, GHafari S. Acute and Repeated Dose Toxicity Assessment of Kelussia Odoratissima Mozaff Essential Oil in Female Rat. yafte 2020; 22 (3) :34-47
آدینه احمد، اربابی بیدگلی سپیده، امین غلامرضا، غفاری سولماز. ارزیابی سمیت حاد و سمیت دوز های مکرر اسانس کرفس کوهی (کلوس) در موش صحرایی ماده. مجله علمی پژوهشی یافته. 1399; 22 (3) :34-47

گروه سم شناسی داروشناسی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، تهران، ایران
مقدمه: در این تحقیق سمیت حاد و دوزهای مکرر اسانس بخش­های هوایی گیاه کرفس کوهی به عنوان یکی از گونه­ های نادر گیاهی ایران با کاربردی گسترده تعیین شد.
مواد و روش­ ها:برای بررسی اثرات بالینی، خون­ شناسی، بیوشیمیایی، نکروپسیک و هیستوپاتولوژیک اسانس کرفس کوهی (کلوس)، بخش ­های هوایی کلوس از ارتفاعات شهرکرد در استان چهارمحال و بختیاری در بهار سال 1398، گردآوری و پس از اختصاص کد هرباریومی، پودر خشک آن با استفاده از آب مقطر و دستگاه کلونجر تهیه گردید. سمیت حاد با دستورالعمل OECD423 و سمیت دوزهای مکرر با دستورالعمل OECD 407 روی رت­های ویستار ماده در مدت 28 روز با روش تزریق داخل صفاقی تعیین شد.
یافته­ ها: در مطالعه سمیت حاد با دوز 2000 میلی گرم بر کیلوگرم و در 24 ساعت اول مرگ و میر و پاسخ سمی دیده نشد. در مطالعات سمیت حاد تأخیری نیز (در دوره 14 روزه پیگیری)، اثرات ناخواست ه­ای دیده نشد. در مطالعه سمیت دوزهای مکرر (با دوزهای 5 و 50 میلی گرم بر کیلوگرم)، افزایش معنی­ دار وزن موش­ های گروه دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرم با برخی شواهد اولیه مرتبط با سمیت کبدی همراه بود اما سایر ارگان­ ها از جمله کلیه، قلب، ریه و طحال نسبت به گروه کنترل تفاوتی نداشتند و شواهد اولیه آسیب کلیوی دوز  5 میلی گرم بر کیلوگرم با مطالعه شواهد بافتی تأیید نشد.
بحث و نتیجه­ گیری: براساس نتایج مطالعه حاضر ،اسانس کلوس با دوز روزانه کمتر از  5 میلی گرم بر کیلوگرم  می­تواند به عنوان محدوده  ایمن این اسانس  در صنایع دارویی و غذایی برای مصارف انسانی در نظر گرفته شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فارماکولوژی
دریافت: 1399/5/8 | پذیرش: 1399/7/5 | انتشار: 1399/9/26