Darvishi M, Shahi S, Goli M, Maghsoudi Z, Ranjbaran S M, Momayezan marnani P. Evaluation of optical parameters of Vaccinium macrocarpon fruit
(Iranian cranberry) as a substitute for Cornus mas with emphasis on chemical properties in the prevention and treatment of oral diseases. yafte 2021; 23 (2) :196-208
URL:
http://yafte.lums.ac.ir/article-1-3060-fa.html
درویشی محمد، شاهی شریفه، گلی محمد، مقصودی زهرا، رنجبران سید محسن، ممیزان مارنانی پروانه. بررسی پارامترهای نوری میوه قره قات (کرنبری ایرانی) به عنوان جایگزین زغالاخته با تاکید برخواص شیمیایی در پیشگیری و درمان بیماریهای دهان و دندان. مجله علمی پژوهشی یافته. 1400; 23 (2) :196-208
URL: http://yafte.lums.ac.ir/article-1-3060-fa.html
مرکز تحقیقات لیزر و بیوفوتونیک در فناوریهای زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
چکیده: (2350 مشاهده)
مقدمه: استقبال روز افزون از محصولات بهداشتی و درمانی بر پایه میوه ها وگیاهان دارویی، سبب شد تا تولیدکنندگان محصولات بهداشتی دهان و دندان، توجه خود را بر روی میوه ها و تولید محصولات گیاهی معطوف سازند که جایگزینی آن با محصولات رایج شیمیایی می تواند سبب ارتقای روشهای درمانی و توجه به مقوله دندانپزشکی پیشگیرانه گردد. |
مواد و روش ها: خواص نوری دمنوش میوه کرنبری و زغال اخته با چشمه نوری بیناب نگاری پهن باند Avantes در بازه 300-1100 نانومتر مقایسه و بررسی شد. روش آزمون طیف عبوری با سل کوارتزی شامل 4cc از حدود 7/1 گرم میوه خشک این دو دمنوش در 40 میلی لیتر آب معمولی 60 درجه سانتیگراد به مدت 15 دقیقه، استفاده شد. تشابه خواص شیمیایی این دو میوه در پیشگیری و درمان بیماری های دهان و دندان نیز، به روش Usage Research با ۳۶ مقاله از پایگاههای PubMed، Scopus و Google از سال ۱۹۹۴ تا ۲۰۲۰ بررسی گردید. |
یافته ها: هر دو دمنوش کرنبری و زغال اخته دارای بیشینه قله طیف عبوری پیرامون طول موج 8/759 نانومتر و کمینه طیف عبوری پیرامون 439 نانومتر می باشند. همخوانی قابل قبولی در مقایسه نتایج طیف عبوری (در بازه 300-1100 نانومتر) با طیف جذبی (در بازه 400-750 نانومتر) وجود دارد. کرنبری همانند زغال اخته از لحاظ شیمیایی منبعی غنی از آنتوسیانین ها و پلیفنولها محسوب می گردد. |
بحث و نتیجه گیری: بررسی های طیف سنجی نشان داد که از نظر ویژگی های بیناب نگاری اپتیکی تفاوت اساسی وجود نداشته است. بررسی مطالعات پیرامون خواص شیمیایی کرنبری و زغال اخته تاکید می کند که آنتوسیانین ها با مهار اینترلوکین ها جهت بهبود بیماری های پریودنتال و جلوگیری از مقاوم شدن باکتری ها در مقابل درمان با آنتی بیوتیک ها موثر هستند. به علت عدم تفاوت قابل ملاحظه در خواص نوری و شیمیایی، این دو میوه می توانند جایگزین مناسبی برای یکدیگر جهت کاربری های بهداشتی و درمانی در مصارف دهان و دندان باشند. |
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
دندانپزشکی دریافت: 1399/5/21 | پذیرش: 1399/10/6 | انتشار: 1400/3/10