مقدمه: مطالعات فراوانی در زمینه آثار سوء مصرف مواد آنتی باکتریال صنعتی و شیمیایی بر سلامت بدن انسان و همچنین مقاومت طیف وسیعی از گونه های باکتریایی به مواد آنتی بیوتیک صورت گرفته است. خیار دریایی یکی از جانوران مهم آبزی است که دارای خواص درمانی و تغذیه ای و ضد باکتریایی می باشد. هدف از این پژوهش بررسی اثر ضد باکتریایی نانوذره سلنیوم و عصاره خیار دریایی بر روی باکتری های استافیلوکوکوس ارئوس، کلبسیلا پنومونیه و باسیلوس سرئوس است. مواد و روش ها: فعالیت ضد باکتری عصاره خیار دریایی و نانو ذرات سلنیوم بر روی سه گونه باکتری به کمک روش های استاندارد انتشار دیسک، چاهک گذاری، تعیین حداقل غلظت ممانعت کنندگی و تعیین حداقل غلظت کشندگی مورد بررسی قرار گرفت. برای مقایسه فعالیت ضد باکتریایی سه نوع باکتری از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون مقایسات دوبدوی شفه استفاده شد. یافته ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد، کـه عـصاره متانولی خیار دریایی با غلظت 10 میلی گرم در میلی لیتر، همچنین نانو ذرات سلنیوم با غلظت 1میلی گرم در میلی لیتر ، و ترکیب غلظت 10 میلی گرم در میلی لیتر عصاره خیار دریایی با 1 میلی گرم در میلی لیتر از نانو ذرات سلنیوم ، دارای بهترین اثــر ضــد بــاکتریایی بر روی سه باکتری مورد نظر بوده است. بحث و نتیجه گیری: استفاده ترکیبی از عصاره خیار دریایی و نانو ذرات سلنیوم دارای میزان بالاتری از خاصیت آنتی باکتریال است. |
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |