دوره 25، شماره 2 - ( 5-1402 )                   جلد 25 شماره 2 صفحات 62-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

Daraie S, Hasanvand S, Goudarzi F. Facilitating and Preventing Factors of Tracheostomy Patient Care by Home Caregivers: A Qualitative Study. yafte 2023; 25 (2) :48-62
دارایی سعید، حسنوند شیرین، گودرزی فاطمه. عوامل تسهیل‌کننده و بازدارنده مراقبت از بیمار تراکئوستومی در منزل توسط مراقبین خانگی یک مطالعه کیفی. مجله علمی پژوهشی یافته. 1402; 25 (2) :48-62

مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده پرستاری و مامایی خرم آباد، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران
مقدمه: وضعیت ناپایدار بیماران تراکئوستومی و کمبود منابع حمایتی حین ترخیص به ­عنوان بزرگترین چالش بویژه برای مراقبین خانگی و غیرحرفه­ای آنان مطرح می­باشد. مطالعه حاضر، با هدف تبیین عوامل موثر بر مراقبت از بیمار تراکئوستومی در منزل توسط مراقبین خانگی انجام شده است.
مواد و روش ­ها: این پژوهش کیفی با روش تحلیل محتوا در بازه زمانی شهریور 1397 تا دی­ ماه 1398 با کمک مصاحبه با 9 مراقب خانگی و 1 مراقب حرفه ­ای در استان لرستان بدست آمد. جمع‌آوری داده‌ها با کمک مصاحبه‌های عمیق نیمه ساختار یافته انجام و تا رسیدن به اشباع داده‌ها ادامه یافت. تحلیل هم‌زمان با جمع‌آوری داده‌ها با رویکرد 5 مرحله‌ای گرنهایم و لاندمن (2004) انجام شد.
یافته ­ها: نتایج منجر به استخراج دو درون­مایه عوامل بازدارنده و تسهیل­کننده مراقبت، 7 طبقه و 21 زیر طبقه شد. طبقات مربوط به درون­مایه (عوامل بازدارنده) چالش‌های مراقبت از بیمار شامل نادیده گرفته شدن نقش مراقبتی مراقبین غیررسمی توسط حوزه سلامت، چالش تعامل، فشار بالای مراقبتی، قصور عامل بی ­اعتمادی بود. طبقات مربوط به درون­مایه (عوامل تسهیل کننده)، تجربه عامل تسهیل مراقبت در طول زمان، تشدید مراقبت با هدف پیشگیری و امید و رضایت درونی زمینه ­ساز مراقبت بودند.
بحث و نتیجه ­گیری: با توجه به چالش ها مبنی بر عدم آمادگی خانواده برای پذیرش نقش جدید، طاقت­فرسا بودن مراقبت و فقدان مهارت مراقبین و در نتیجه تحمیل بار مراقبتی و بروز پیامدهای زیانبار در ابعاد مختلف، وجود نهادهای غیردولتی با هدف تداوم مراقبت از بیمار و حمایت از خانواده ضروری به‌نظر می ­رسد. با وجود سیستم­ های حمایتی به موازات کسب تجربه در گذر زمان فرایند گذار مراقبتی تسهیل می ­گردد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: داخلی
دریافت: 1401/12/19 | پذیرش: 1402/3/24 | انتشار: 1402/5/10