دانشگاه علوم پزشکی لرستان
مقدمه: در کشور های در حال توسعه ، آمار و ارقام سزارین روز به روز در حال پیشرفت است و کشور ما نیز ار این قاعده مستثنی نمی باشد. طرح تحول نظام سلامت از سال ۱۳۹۳ اجرا و یکی از اهداف آن کاهش میزان سزارین به ۳۰-۲۵٪ بود. هدف این مطالعه بررسی و مقایسه میزان زایمان سزارین و زایمان طبیعی قبل و بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت در استان لرستان بود.
مواد و روشها: این مطالعه یک مطالعه توصیفی مقطعی بود که در سال 1399 انجام شد. جامعه پژوهش شامل تمام زنانی بود که طی سال های 95 - 90 در یکی از بیمارستان های دولتی  استان لرستان که طی این سالها مجری طرح تحول سلامت بودند، زایمان کرده بودند. روش نمونه گیری به صورت سرشماری از طریق آمار معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی لرستان بود. داده ها پس از جمع آوری از طریق آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

نتایج: نتایج مطالعه نشان داد بر خلاف انتظار، به طور کلی میزان سزارین پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت نسبت به قبل از اجرای این طرح به میزان 4/3 % افزایش یافت. لازم به ذکر است در برخی بیمارستان ها از جمله بیمارستان عسلی خرم آباد،  تامین اجتماعی خرم آباد و کوثر بروجرد میزان زایمان سزارین پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت به ترتیب 6/4 %، 5/6 % و 9/5 % افزایش یافته بود.

بحث و نتیجه گیری: به نظر می رسد با توجه به میزان بالاتر از استاندارد زایمان سزارین در این استان و کارساز نبودن طرح تحول نظام سلامت در این زمینه، نیاز است با استفاده از برنامه های گسترده در راستای افزایش آگاهی و فرهنگ سازی جامعه تلاش های بیشتری صورت گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زنان
دریافت: 1402/12/2 | پذیرش: 1403/3/5