مقدمه : سالمونلاها اجرام میله ای کوتاه، گرم منفی، فاقد کپسول، هوازی و بی هوازی اختیاری هستند که در انسان سبب ایجاد مسمومیت غذایی می شود. در انتقال این بیماری، مواد غذایی خام با منشاء دامی به ویژه گوشت و تخم پرندگان حائز اهمیت فراوانی هستند. با توجه به اهمیت تخم اردک و بوقلمون در انتقال سالمونلوزیس و مصرف تخم اردک و بوقلمون های محلی و غیر صنعتی در منطقه، همچنین پی بردن به میزان آلودگی سالمونلایی مطالعه حاضر صورت پذیرفت.
مواد و روش ها: به منظور مطاله حاضر، 300عدد تخم اردک و بوقلمون های بومی جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل گردید؛ درآزمایشگاه پس از نمونه گیری از سطح تخم های مورد برسی، پوسته آنها با اتانول80 درصد ضد عفونی و محتویات هر 5 عدد تخم اردک و بوقلمون به صورت جداگانه در یک بشر مخلوط گشته و پس از24 ساعت انکوباسیون در دمای C °37 با سوآب در آبگوشت سلنیت- F تلقیح گردید. نمونه از محیط سلنیت-F به آگار سالمونلا- شیگلا منتقل شد و پس از انکوباسون در C °37 ازنظر کلنی های مشکوک به سالمونلا بررسی شدند. کلنی های مشکوک در محیط های TSI و لیزین دکربوکسیلاز تلقیح و باکتری هایی که دارای واکنش های مربوط به سالمونلا بودند بوسیله آزمایش PCR با پرایمرهای اختصاصی برای سالمونلاها و سروتیپ های سالمونلا انتریتیدیس و سالمونلا تیفی موریوم مورد بررسی قرارگرفتند.
یافته ها: از مجموع 300 تخم اردک و بوقلمون مورد بررسی پوسته 7 مورد (2/3 درصد) آلوده به سالمونلا بود. از 7 مورد آلودگی 1 مورد پوسته تخم بو قلمون آلوده به سالمونلا تیفی موریوم بود. از طرفی 6 مورد آلودگی مربوط به پوسته تخم اردک های مورد مطالعه بود که همگی از سروتیپ سالمونلا تیفی موریوم بودند.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به مطالعه حاضر و تحقیق سایرمحققین در مجموع می توان نتیجه گرفت میزان عفونت سالمونلا در تخم اردک و بو قلمون نسبت به تخم ماکیان کمتر بوده و به نظر می رسد انتقال عمودی سالمونلا در بوقلمون و اردک کمتر از ماکیان باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |