دوره 9، شماره 1 - ( یافته 1386 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 33-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nazari H, Namdari P, Tarrahi M J, Badrizadeh A. The screening of depressive disorder in 20- 64 aged people in Khorramabad. yafte 2007; 9 (1) :29-33
نظری هدایت، نامداری پریسا، طراحی محمد جواد، بدری زاده افسانه. غربالگری اختلال افسردگی در جمعیت 64 ـ 20 ساله شهر خرم‌آباد. مجله علمی پژوهشی یافته. 1386; 9 (1) :29-33

مقدمه: افسردگی یکی از شایع‌ترین اختلالات روانپزشکی و از علل شایع ناتوانی و مرگ زودرس است. این اختلال همچنین باعث افزایش هزینه‌های اقتصادی تحمیل شده به فرد و جامعه می‌گردد. اختلال‌های روانی عامل پانزده درصد ناتوانی‌ها و مرگ‌های زودرس در کشورهای رو به رشد هستند. بر اساس گزارش مشترک WHO و بانک جهانی، اختلال افسردگی در صدر ده علت مهم ناتوانی و از کار افتادگی در جهان است. بنابر این شناسایی این اختلال در افراد و برخورد صحیح و درمان به موقع افسردگی آنان برای فرد، خانواده و جامعه بسیار ارزشمند است.

مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی با هدف غربالگری اختلال افسردگی در جمعیت 64 ـ 20 ساله شهر خرم آباد بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ساکنین شهری در مناطق دوگانه شهرداری خرم‌آباد بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد شده بک با 21 پرسش بوده است که اختلال افسردگی را می‌سنجد. جمعیت هر یک از نواحی سه‌گانه در مناطق 2 و 1 شهرداری بصورت خوشه‌ای و چند مرحله‌ای انتخاب شدند. روش نمونه‌گیری مناطق خوشه‌ای و روش نمونه‌گیری خانوار نمونه‌گیری سیستماتیک بوده است. اطلاعات جمع‌آوری شده با روش آماری مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: از مجموع 2740 نفر 4/33% دارای علائم اختلال افسردگی بودند که از این میان 25% دارای افسردگی خفیف، 1% شدید و 4/7% متوسط بودند. بیشترین میزان افسردگی بین 65 ـ 50 سالگی و کمترین میزان 46 ـ 30 سالگی بود. افسردگی در زنان با اختلاف ناچیزی بیشتر از مردان بود (3/34% در مقابل 4/32%). بیشترین میزان افسردگی در افراد بیوه 3/43% و کمترین آن در متأهلین 29% بود. بیشترین میزان افسردگی در مشاغل مختلف، در کارگران ساده 6/47% و کارگران تخصصی 2/43% و کمترین آن در کارمندان حرفه‌ای با 2/16% بوده است. بر حسب تحصیلات بیشترین افسردگی با 4/17% در مقاطع سیکل و دیپلم و کمترین آن به ترتیب در افراد بی‌سواد و یا با تحصیلات کم 1/7% و 6/8% با تحصیلات دانشگاهی بود. کمترین میزان افسردگی با 5/3% در افراد با درآمد بالای 200 هزار تومان و بیشترین میزان افسردگی با 7/29% در افراد با درآمد کمتر از 200 هزار تومان بوده است. همچنین بین سن، تأهل، میزان تحصیلات، شغل، میزان درآمد خانوار، نوع مسکن و افسردگی ارتباط معنی داری بدست آمد (001/0 p< ) ولی بین جنس، سکونت در مناطق مختلف و افسردگی ارتباط معنی داری وجود نداشت.

بحث و نتیجه گیری: ارائه خدمات بهداشت روانی مسئله‌ای است که در کشورها کمتر به آن توجه شده است. اما تجارب پزشکان و مطالعات همه‌گیرشناسی نشان می‌دهد که اختلال‌های روانی از بسیاری جهات بخصوص از نظر فراوانی و شیوع و همچنین از لحاظ نیروهای انسانی کمتر از بیماریهای عفونی نیستند. بنابر این شناسایی این افراد، برخورد صحیح و درمان به موقع افسردگی آنان برای افراد، خانواده و جامعه بسیار ارزشمند می‌باشد و منجر به کاهش زیان‌های مادی و معنوی ناشی از آن می‌شود.

دریافت: 1387/10/29 | پذیرش: 1400/3/30 | انتشار: 1386/1/26