دوره 19، شماره 1 - ( 3-1396 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 19-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahsavari M, Fathi Ashtiani A, Rasoolzadeh Tabatabae K. A Comparison between Personality Traits and Eating Behavior among Women with High and Normal Body Mass Index. yafte 2017; 19 (1) :8-19
شهسواری مهستی، فتحی آشتیانی علی، رسول زاده طباطبائی کاظم. مقایسه ویژگی‌های شخصیتی و رفتار خوردن در زنان با شاخص توده بدنی بالا و طبیعی. مجله علمی پژوهشی یافته. 1396; 19 (1) :8-19

گروه روان شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مقدمه: شیوع چاقی در جهان به‌شدت رو به افزایش است و افراد را در معرض خطر بالایی از سلامت قرار می‌دهد. پژوهش در زمینه عوامل روان‌شناختی دخیل در ایجاد چاقی می‌تواند گام مؤثری جهت پیشگیری و درمان چاقی باشد. بر همین اساس در این مطالعه، به بررسی مقایسه‌ای ویژگی‌های شخصیتی و رفتار خوردن در زنان چاق و با وزن طبیعی پرداخته‌ایم.

مواد و روش­ ها: مطالعه حاضر از نوع علی-مقایسه ای بوده، جامعه آماری شامل زنان مراجعه کننده به بیمارستان‌ها و کلینیک‌های تغذیه مناطق یک و دو شهر تهران و نیز زنان با وزن طبیعی ساکن در این مناطق بودند. از جامعه آماری نمونه‌ای 150 نفری (75 زن چاق و 75 زن با وزن طبیعی) با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد و پرسشنامه‌های ویژگی‌های شخصیتی نئو (NEO-FFI) و رفتار خوردن (TFEQ) را تکمیل کردند. داده‌ها با روش آماری t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ­ها: نتایج نشان داد گشودگی به تجربه و خویشتن داری شناختی در افراد چاق به‌طور معناداری کمتر از افراد با وزن طبیعی است و برعکس خوردن هیجانی و خوردن کنترل نشده در افراد چاق به‌طور معنادار بیشتر از افراد با وزن طبیعی است.

بحث و نتیجه­ گیری: گشودگی به تجربه، خویشتن داری شناختی، خوردن هیجانی و خوردن کنترل نشده می‌توانند نقش مهمی را در ایجاد و حفظ چاقی داشته باشند که نیازمند توجه بیشتر می‌باشند.

دریافت: 1396/3/9 | پذیرش: 1396/3/9 | انتشار: 1396/3/9