دوره 21، شماره 1 - ( 2-1398 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadati Bala Dehi M, Taghi Pour Javan A, Hassan Nattaj F. Comparison of the Effect of Cognitive-Behavioral Therapy and Relaxation Therapy (Relaxation) on Reducing Signs of Chronic Fatigue Syndrome in Nurses. yafte 2019; 21 (1) :1-11
ساداتی بالادهی مهسا، تقی پور جوان عباسعلی، حسن نتاج فهیمه. مقایسه تاثیر آموزش روش درمان شناختی- رفتاری و تن آرامی عضلانی (ریلکسیشن) در کاهش علائم نشانگان خستگی مزمن در پرستاران. مجله علمی پژوهشی یافته. 1398; 21 (1) :1-11

دانشکده روان‎شناسی و علوم تربیتی گروه روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشگاه تهران، ایران
مقدمه: اولین تکنیک آرام­ سازی عضلات بدن ، تن ­آرامی است و روش دیگر جهت بهبود خستگی مزمن، روش درمانی شناختیرفتاری می­ باشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر بخشی دو روش درمان روانشناختی (درمان شناختی–رفتاری) و تن­ آرامی عضلانی (ریلکسشن) در کاهش علائم نشانگان خستگی مزمن در پرستاران بود.
مواد و روش­ ها: روش تحقیق  نیمه ­آزمایشی با گروه کنترل و آزمایش بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی شهر تهران تشکیل می­ دادند. نمونه تحقیق شامل 36  نفر در دو گروه کنترل و 36  نفر در دو گروه آزمایش است.  روش نمونه­ گیری به صورت در­دسترس بود. ابتدا در هر دو گروه کنترل و دو گروه آزمایشی خستگی پرستاران  با پرسشنامه خستگی چالدر (1993) قبل از انجام آموزش درمان شناختی–رفتاری و تن­آرامی عضلانی با پیش ­آزمون مورد ارزیابی قرار گرفت، سپس گروه آزمایش اول در 6 جلسه 1 ساعته در معرض آموزش درمانی شناختی–رفتاری و گروه آزمایش دوم در 6 جلسه 1 ساعته در معرض آموزش تن­آرامی عضلانی قرار گرفتند و دوباره پرسشنامه خستگی در هر 4 گروه با پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفت. تحلیل داده­ها با نرم­افزار Spss18 و آزمون t  مستقل و وابسته و تحلیل کوواریانس انجام شد.
یافته­ ها: یافته ­های پژوهش نشان داد آموزش درمان شناختی–رفتاری و تن­ آرامی عضلانی تدریجی بر کاهش خستگی پرستاران تاثیر معنی ­داری داشته است. با توجه به مجذور ضریب ایتا در سطح 05/0= α میزان تاثیر آموزش درمان شناختی - رفتاری بر کاهش خستگی پرستاران 6/79 درصد می باشد. بین کاهش خستگی دو گروه که تحت آموزش های متفاوت بودند در سطح معنی داری 05/0= α تفاوت معنی داری وجود ندارد.
بحث و نتیجه­ گیری:    کاهش خستگی در گروهی که تحت آموزش درمان شناختی-رفتاری بوده­اند، بیشتر از کاهش خستگی در گروهی که تحت آموزش  تن­آرامی عضلانی تدریجی بوده­اند می ­باشد، ولی این تفاوت از نظر آماری معنی‌دار نیست.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش پرستاری
دریافت: 1397/5/5 | پذیرش: 1397/12/21 | انتشار: 1398/3/18