دوره 21، شماره 2 - ( 6-1398 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 47-38 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafari A, Ahmadi F. Micellar-Enhanced Ultrafiltration (MEUF) Of Reactive Black 5 Dye from Aqueous Solution. yafte 2019; 21 (2) :38-47
جعفری علی، احمدی فاطمه. بررسی کاربرد فرآیند میسلر اولترافیلتراسیون پیشرفته در حذف رنگ راکتیو بلک 5 از محلول‌های آبی. مجله علمی پژوهشی یافته. 1398; 21 (2) :38-47

گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم‌آباد، ایران
مقدمه: امروزه سنتز و کاربردگسترده رنگ‌های مصنوعی باعث نگرانی در بخش محیط‌زیست و سلامت شده است. هدف از این مطالعه بررسی کاربرد فرآیند میسلر اولترافیلتراسیون پیشرفته در حذف رنگ راکتیو بلک 5 از محلول‌های آبی بود.
مواد و روش ­ها: در این مطالعه، از ستیل تریمتیل آمونیوم برومید به عنوان سورفاکتانت کاتیونی، غشاء اولترافیلتراسیون پلی آکریلونیتریل (20 کیلو دالتون) در رژیم جریان منقطع استفاده گردید. برای درک بهتر تأثیر متغیرهای عملیاتی و اثر متقابل آن‌ها بر عملکرد فرآیند، روش سطح پاسخ مورد استفاده قرار گرفت. سه پارامتر مستقل شامل pH (4، 7 و 10)، نسبت اولیه سورفاکتانت به رنگ (5، 10 و 15) و فشار اعمالی (2، 5/3 و 5 بار) استفاده شد.
یافته­ ها: آنالیز آماری واریانس (ANOVA) نشان داد حذف رنگ عمدتا تحت تأثیر نسبت سورفاکتانت به رنگ است که از نظر آماری معنی‌دار می‌باشد  (05/0p-value <) همچنین جریان تحت تأثیر فشار اعمالی قرار می‌گیرد، درحالی‌که pH  و نسبت سورفاکتانت به رنگ تأثیر کمتری بر جریان دارند. در حالت بهینه (pH  برابر 7، فشار پایین (2 بار) و نسبت سورفاکتانت به رنگ 5/12) حدود 100٪  از رنگ را می‌توان حذف کرد. ضریب تعیین (9/0 < R2)  تایید نمود که روش سطح پاسخ یک روش مناسب برای بهینه‌سازی متغیرهای اصلی حذف رنگ توسط فرآیند میسلر اولترافیلتراسیون پیشرفته می‌باشد.
بحث و نتیجه­ گیری:  این مطالعه نشان داد که میسلر اولترافیلتراسیون پیشرفته با استفاده از CTAB (Cetyltrimethylammoniumbromide) در شرایط عملیاتی بهینه می‌تواند به ‌طور مؤثر رنگ راکتیو بلک 5 را حذف نماید.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت محیط
دریافت: 1397/8/23 | پذیرش: 1398/4/30 | انتشار: 1398/6/19