دوره 22، شماره 3 - ( 9-1399 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 139-130 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kushki Nasab F, Ghaderpoori M, Jafari A. Estimation of gas emission from municipal solid waste landfill in Kuhdasht city using LandGEM software. yafte 2020; 22 (3) :130-139
کوشکی نسب فاطمه، منصور قادر پوری منصور، جعفری علی. برآورد گازهای محل دفن پسماندهای شهری شهرکوهدشت لرستان با استفاده از نرم افزار LandGEM. مجله علمی پژوهشی یافته. 1399; 22 (3) :130-139

گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، ایران
مقدمه: سالیانه مقادیر زیادی زباله شهری که در شهر کوهدشت تولید می­ شود، در مکان­ های دفع در شرایط بی­ هوازی توسط میکروارگانیسم­ ها تجزیه می­ شوند و مقادیر زیادی گاز تولید می­ شود­­. هدف از انجام این مطالعه برآورد گازهای محل دفن پسماندهای شهر کوهدشت با استفاده از نرم افزار LandGEM می­ باشد.
مواد و روش ­ها: این مطالعه توصیفی-مقطعی در شهر کوهدشت استان لرستان انجام گرفت. برای انجام این مطالعه در مرحله اول تحلیل فیزیکی مواد زاید انجام شد. در مرحله دوم، جمعیت شهر کوهدشت طی سال­ های مختلف دوره طرح بر اساس عامل رشد انتخابی و با در نظرگرفتن عوامل مؤثر بر رشد محاسبه شد. در مرحله سوم، مقدار ثابت انتشار گاز متان و مقدار پتانسیل تولید متان در محل دفن زباله­های شهری کوهدشت به دست آمد و در مرحله آخر با وارد کردن اطلاعات جمع آوری شده به نرم افزار، میزان گاز­های محل دفن محاسبه شد.
یافته ­ها: گاز­های محل دفن زباله شهر کوهدشت با در نظر گرفتن درصد حجمی متان 50 درصد و محاسبه m3/ Mg 202 به عنوان ضریب پتانسیل تولید گاز و محاسبه نرخ تولید متان 045/0 انتشار گاز­ها بررسی گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که حداکثر میزان انتشار گازها در سال 1397 بود که میزان کل گاز لندفیل، متان، دی اکسید کربن و مواد آلی غیر­متانی بر حسب مگاگرم در سال به ترتیب 7013، 1873، 5140 و 52/80 می­باشد.
بحث و نتیجه­ گیری:  مشخص شد که میزان گازهای محل دفن طی سال­ های مختلف در شهر کوهدشت از الگوی معمول تولید این گازها در محل دفن پسماند پیروی می­ کند. بر اساس این نتایج پیشنهاد می­ شود برنامه­ هایی برای استفاده از گاز متان برای تولید انرژی و  راه کارهایی برای کنترل انتشار گاز­های گلخانه ­ای به اتمسفر به کار گرفته شود.
واژه‌های کلیدی: گاز، کوهدشت، LandGEM، مرکز دفن، پسماند
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: بهداشت محیط