دوره 23، شماره 2 - ( 3-1400 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 90-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

pirmoradi S, jafari H. Evaluation of expression profile of miRNAs with regulatory functions in metabolic pathways and signaling of parasitic diseases. yafte 2021; 23 (2) :71-90
پیرمرادی سعید، جعفری هدیه. بررسی پروفایل بیانی miRNAs ها با عملکردهای تنظیم کنندگی در مسیرهای متابولیکی و سیگنالینگ بیماریهای انگلی. مجله علمی پژوهشی یافته. 1400; 23 (2) :71-90

گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
مقدمه:  MicroRNAها (miRNA ها) یک زیر کلاس از RNA های تنظیمی کوچک هستند که تقریباً توسط همه متازواها و تک یاخته ها بیان می شوند. آنها بیان ژنها را یا با شکافت مستقیم و یا با سرکوب ترجمه mRNA های هدف و از طریق جفت شدن پایه مکمل جزئی انجام می­ دهند. واحد فعال و کاربردی miRNA یک مجموعه از پروتئین های ارگونات معروف به کمپلکس خاموش کننده ناشی ازmicroRNA (miRISC) است. عملکرد آن ها تنظیم فرآیندهای مختلف رشد و فیزیولوژیک می ­باشد. اختلال بیان miRNA در سلول های انسانی عوارضی مانند سرطان، اختلالات عملکرد قلب و عروق، آسیب کبدی، اختلال عملکرد ایمنی، سندرم های متابولیک و عفونت های بیماری زا را به همراه دارد. تعداد فزاینده ای از مطالعات نشان داده است که miRNA ها در واقع یکی از اجزای اصلی تعاملات میزبان و عوامل بیماری زا هستند و نقش مهمی در پاسخ های ایمنی میزبان نسبت به میکروارگانیسم ها دارند miRNA  در حال ظهور به عنوان ابزاری مهم برای مطالعه ژنتیکی، توسعه درمانی و تشخیص عفونت های بیماری زای انسانی ناشی از ارگانیسم های مختلف بیماریزا مانند ویروس ها، باکتری ها، انگل ها و قارچ های شناخته شده اند. بسیاری از عوامل بیماری زا از سیستم miRNA میزبان برای منافع خود، از جمله پاتوژنز، بقا در داخل سلول میزبان و عبور برخی از موانع ایمنی میزبان استفاده می کنند. سایر عوامل بیماری زا، miRNA خود را در داخل میزبان بیان می­کنند و به تکثیر، بقا و یا تأخیر آنها کمک می کنند. این مقاله با هدف بررسی و مروری بر برجسته سازی نقش و اهمیت miRNA در رابطه با برخی از بیماری های انگلی مهم انجام گرفته است.
متن کامل [PDF 333 kb]   (1079 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (216 مشاهده)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: انگل شناسی
دریافت: 1399/8/10 | پذیرش: 1399/10/6 | انتشار: 1400/3/10