دوره 23، شماره 2 - ( 3-1400 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 110-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini S F, Tanha Z, Karimi J, Ghadampour E. The Effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on Cognitive Emotion Regulation Strategies and Cognitive Flexibility in Gastrointestinal Patients. yafte 2021; 23 (2) :91-110
حسینی سیده فرزانه، تنها زهرا، کریمی جواد، قدم پور عزت اله. اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و انعطاف‌پذیری شناختی بیماران گوارشی. مجله علمی پژوهشی یافته. 1400; 23 (2) :91-110

گروه روان شناسی، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم آباد، ایران
مقدمه: دستگاه گوارش، به ­عنوان یکی از مهم­ترین دستگاه­های بدن، بیماری­های مربوط به خود را دارد که گریبان‌گیر بسیاری از افراد است. از این‌رو، پژوهش حاضر به‌ دنبال بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و انعطاف‌پذیری شناختی بیماران گوارشی است.
مواد و روش­ ها: روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل نامعادل بود و جامعه آماری این تحقیق کلیه بیماران گوارشی شهر ساری بودند که در سال 1399 به مرکز درمانی بیمارستان امام خمینی مراجعه کردند و نمونه آنها شامل 30 نفر (15 نفر برای گروه آزمایشی و 15 نفر برای گروه کنترل)، که با استفاده از روش نمونه ­گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس، اعضای گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه تحت درمان­ مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند و گروه کنترل نیز هیچ­گونه درمانی دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل، پرسش­نامه­های راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و همکاران، 2001) و انعطاف‌پذیری شناختی (دنای و ونادروال، 2010) و نوع روش آماری این پژوهش، تحلیل کوواریانس چند متغیری بود.
یافته ­ها: نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و انعطاف‌پذیری شناختی اثربخش بوده است و به ‌شکل معناداری موجب بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و انعطاف‌پذیری شناختی بیماران گوارشی شد.
بحث و نتیجه­ گیری: با توجه به یافته‌های پژوهش، می‌توان از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به‌ عنوان روش موثر برای ارتقاء راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و انعطاف‌پذیری شناختی بیماران گوارشی استفاده کرد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1399/9/26 | پذیرش: 1399/12/20 | انتشار: 1400/3/10