دوره 24، شماره 1 - ( 2-1401 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 83-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirzaee M, Khirandish F, Falahi S. Epidemiological study of intestinal parasites among applicants for a health card in Boroujerd, 2020. yafte 2022; 24 (1) :75-83
میرزایی معصومه، خیراندیش فرناز، فلاحی شیرزاد. بررسی اپیدمیولوژی انگل های روده ای در بین متقاضیان دریافت کارت سلامت شهرستان بروجرد در سال 1399. مجله علمی پژوهشی یافته. 1401; 24 (1) :75-83

گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران
مقدمه:  با توجه به  پیشرفت هایی که در عرصه بهداشت در سراسر دنیا حاصل شده است اما هنوز عفونت های انگلی روده ای به عنوان یکی از معضلات بهداشتی و اقتصادی در جوامع مختلف و از جمله ایران به شمار می روند. این مطالعه به بررسی شیوع انگل های روده ای در بین مراجعین به آزمایشگاه مرکزی که متقاضی دریافت کارت سلامت بودند، در شهرستان بروجرد صورت پذیرفت .
مواد و روش­ ها: در این مطالعه مقطعی که در نیمه اول سال 1399 انجام شد. به روش نمونه گیری آسان بر روی 1098 نفر از متقاضیان کارت سلامت شهرستان  بروجرد انجام گرفت دادهای جمع آوری شده از طریق پرسشنامه و نتیجه انجام آزمایشات و معنادار بودن و نبودن  متغیر هایی از قبیل سن،  جنس و شغل با نتایج آزمایشات  که با روش های مستقیم (استفاده از لوگل و سرم فیزیولوژی ) و فرمالین اتر جهت تشخیص انگل های روده ای استفاده شد ثبت و با نرم افزار spss  16 و آزمون مجذور کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ­ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که میزان شیوع آلودگی انگل های روده ای (اعم بیماری زا و غیر بیماری زا) 7/8 درصد می باشد. و همچنین میزان شیوع آلودگی در مردان 1/9 درصد و در زنان 8/5 درصد بود. میزان آلودگی به تک یاخته های روده ای شامل بلاستوسیستیس هومنیس 1/61 درصد،  اندولیماکس نانا 3/7 درصد، یدومبا بوتشلی 3/7 درصد و انتامبا کلی 2/5 درصد، ژیاردیا لامبلیا 2/4 درصد، انتامبا هیستولیتیکا 1/1 درصد و انگل کرمی همینولیپیس نانا 1/1 درصد بوده است. بین افراد دارای انگل، بیشترین درصد به مشاغل پیتزا و ساندویج (فست فود) 3/14درصد و نانوایی 8 درصد اختصاص یافت.
بحث و نتیجه ­گیری: آلودگی انگل های روده ای به ویژه تک یاخته ها بیشتر از آلودگی های کرمی می باشد. در این مطالعه شیوع بالای بلاستوسیتیس هومنیس مشاهده شده است و چون انتقال این انگل از طریق مدفوعی –دهانی است اجرای برنامه های بهسازی محیط های تهیه و تولید مواد غذایی و نیز تهیه آب و غذای سالم و رعایت بهداشت فردی و عمومی و نیز نظارت و اعمال قوانین بهداشتی از سوی بازرس های مرکز بهداشت  لازم و ضروری می باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انگل شناسی
دریافت: 1400/11/18 | پذیرش: 1401/2/10 | انتشار: 1401/2/10