دوره 24، شماره 4 - ( 12-1401 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 57-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baharvand R, Mohammadi P, Asgarani E, Goudarzi G. Investigation of frequency and identification of air bacteria during dust storms in Lorestan province. yafte 2023; 24 (4) :42-57
بهاروند رباب، محمدی پریسا، عسگرانی عزت، گودرزی غلامرضا. بررسی فراوانی و شناسایی باکتری‌های هوا در هنگام وقوع طوفان‌های ریزگرد در استان لرستان. مجله علمی پژوهشی یافته. 1401; 24 (4) :42-57

گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران، مرکز تحقیقات میکروبیولوژی کاربردی و بیوتکنولوژی میکروبی، تهران، ایران
مقدمه: ریزگرد شامل گرد ­و ­غبار و ذرات معلق در هوا است که باعث کاهش دید می­ شود و خاستگاه­ های مختلفی دارد. هدف این مطالعه بررسی فراوانی باکتری­های هوا در هنگام وقوع طوفان ریزگرد در استان لرستان با استفاده از روش­ کلاسیک بود.
مواد و روش ­ها: در یک مطالعه مقطعی نمونه ­برداری در سه شهر استان لرستان انجام شد. باکتری­ ها هوا با روش­های کلاسیک جدا شدند و تجزیه ‌و تحلیل داده­ ها با آزمون مجذور کای انجام شد. رابطه فراوانی باکتری­ها با پارامترهای هواشناسی بررسی گردید و با آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن تحلیل شد.
یافته­ ها: نتایج مطالعه ما نشان داد که روی محیط TSA، 96 کلنی رشد کرد. 2/55­­% این کلنی­ ها باکتری و 8/44­% مخمر بود. ایستگاه پلدختر با 25­% بیشترین و ایستگاه خرم‌آباد با 33/­8­% کمترین فراوانی را نشان داد. روی محیط R2A، 184 کلنی رشد کرد. 69­% این کلنی­ ها باکتری و 31­% مخمر بود. ایستگاه کوهدشت با 8/34­% بیشترین و ایستگاه خرم ­آباد با 3/4­% کمترین فراوانی را داشت. در محیط­ های TSA و R2A، بیشترین جدایه باسیلوس و کمترین آن اکتینومیست بود و بیشترین فراوانی میکروبی مربوط به شهرهای کوهدشت و پلدختر بود. بر اساس آزمون همبستگی اسپیرمن، بین میزان ریزگرد و فراوانی باکتری­ها رابطه مستقیم (026/0P=  ,637/0r=) و بین سرعت باد و تعداد کلنی­ ها رابطه خطی معکوس معنادار مشاهده شد (048/0P=  ,569/0-r=  ).
بحث و نتیجه­ گیری: فراوانی باکتریایی در محیطR2A  بیشتر بود. باکتری غالب در محیط TSA، باسیلوس­ها و میکروکوکوس­ها و در محیط R2A، باسیلوس­ها و کورینه باکتریوم­ها بودند. نتایج نشان داد میزان ریزگرد و سرعت باد، بر فراوانی و تنوع باکتری­های هوا تأثیر دارد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروب شناسی
دریافت: 1401/8/26 | پذیرش: 1401/12/11 | انتشار: 1401/12/10