دوره 24، شماره 4 - ( 12-1401 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 70-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi R, Bolboli L, Pourvaghar M, Afroundeh R. Effect of Six Weeks of Aerobic Training with Quercetin Supplementation on the Expression of Mitochondrial AMPK and NRF-1 Genes in the Hippocampus of Diabetic Male Rats. yafte 2023; 24 (4) :58-70
محمدی رها، بلبلی لطفعلی، پوروقار محمدجواد، افرونده رقیه. تأثیر 6 هفته تمرین هوازی همراه با مصرف مکمل کوئرستین بر بیان ژن های AMPK و NRF-1 میتوکندریایی هیپوکامپ در رت های نر دیابتی. مجله علمی پژوهشی یافته. 1401; 24 (4) :58-70

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
مقدمه: شایع­ترین عارضه­ ی عصبی هایپرگلایسمی نوروپاتی است که به تغییراتی در سیستم اعصاب مرکزی منجر می ­شود. از این­رو، هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر 6 هفته تمرین هوازی همراه با مصرف مکل کوئرستین بر بیان ژن­های Ampk و Nrf-1 میتوکندریایی هیپوکامپ رت­های نر دیابتی بود.
مواد و روش ­ها: پژوهش حاضر از نوع تجربی بوده که به روش آزمایشگاهی انجام شد. بدین ترتیب تعداد 35 رت نر نژاد ویستار به 5 گروه (7= n): کنترل سالم، کنترل دیابت، تمرین دیابت، تمرین دیابت مکمل کوئرستین و مکمل کوئرستین تقسیم شدند. در طول دوره، به گروه ­های مکمل و دیابتی مکمل بعد از القای دیابت، mg/kg15 کوئرستین در روز تزریق شد. برای گروه­ های تمرینی 6 هفته تمرین هوازی با شدت متوسط روی نوار گردان به اجرا درآمد. جهت بررسی بیان ژن­های Ampk و Nrf-1 میتوکندریایی، 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین بافت هیپوکامپ جدا شد. برای تحلیل داده ­ها  از نرم افزار آماری SPSS 23 و آزمون آماری تحلیل واریانس یک­طرفه (ANOVA) و آزمون تعقیبی توکی با سطح معناداری 05/0 استفاده گردید.
یافته­ ها: نتایج این مطالعه نشان داد که پس از 6 هفته تمرین هوازی میزان بیان ژن   AmpkوNrf-1  میتوکندریایی در گروه دیابت تمرین مکمل نسبت به کنترل دیابت، دیابت تمرین و مکمل کوئرستین افزایش معنادار (05/0 > P) داشته و تنها برای Ampk در گروه دیابت تمرین نسبت به گروه دیابت کنترل و کوئرستین افزایش معنادار وجود داشت (05/0 > P).
بحث و نتیجه ­گیری: به نظر می­رسد که 6 هفته تمرین هوازی همراه با مکمل کوئرستین می­تواند بر بیان ژن Ampk و Nrf-1 میتوکندریایی بافت هیپوکامپ اثر مثبتی داشته و باعث افزایش آن در شرایط بیماری دیابت شود.
واژه‌های کلیدی: تمرین هوازی، کوئرستین، Ampk، Nrf-1، میتوکندری
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: علوم آزمایشگاهی