دوره 25، شماره 1 - ( 3-1402 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 26-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farajpour Khazaei S, Vakili J, Sari Sarraf V. Effect of eight weeks of high-intensity interval training on some indices of liver mitophagy in type 2 diabetic rats. yafte 2023; 25 (1) :15-26
فرج پور خزاعی سارا، وکیلی جواد، ساری صراف وحید. تأثیر هشت هفته تمرین تناوبی با شدت بالا بر برخی شاخص‌های میتوفاژی کبد رت‌های دیابتی نوع دو. مجله علمی پژوهشی یافته. 1402; 25 (1) :15-26

گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
مقدمه: اختلال در عملکرد میتوکندری با بیماری­هایی مانند چاقی، سرطان و دیابت نوع دو مرتبط است. تمرینات ورزشی در بهبود آسیب میتوکندریایی و استرس اکسیداتیو نقش دارد. لذا، هدف این مطالعه بررسی تأثیر هشت هفته تمرین تناوبی با شدت بالا روی برخی شاخص­ های میتوفاژی بافت کبدی شامل: BNIP3 و  NIXرت­های دیابتی نوع دو می باشد.
مواد و روش­ ها: 30 سر رت نر ویستار سه ماهه با دامنه وزنی (300-225 گرم) به طور تصادفی در سه گروه 10 سری شامل: کنترل سالم (C)، کنترل دیابتی (D) و دیابتی + تمرین (D+T) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی شامل دویدن با شدت 90-85% سرعت بیشینه در 6 الی 12 وهلۀ دو دقیقه­ای؛ 5 روز در هفته به مدت هشت هفته بود. برای تعیین تغییرات بیان پروتئین­ های  BNIP3و NIX در بافت کبد رت­ها از روش وسترن بلات استفاده شد. از تحلیل واریانس یک­طرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی برای تحلیل داده ­ها استفاده گردید.
یافته ­ها: دیابت موجب افزایش غیر معنی­ دار پروتئین‌های (166/0 =P) BNIP3 و (140/0 =P) NIX گردید. تغییرات NIX در گروه دیابتی تمرین کرده در حدود 57 درصد کمتر از گروه کنترل دیابتی و در مقایسه با آن معنی ­دار بود (033/0=P).  در حالی­که BNIP3 با وجود کاهش 37 درصدی، تغییر معنی­ داری نداشت (247/0 =P).
بحث و نتیجه ­گیری: هشت هفته تمرین تناوبی شدید باعث کاهش قابل توجه در بیان برخی پروتئین‌های دخیل در میتوفاژی در گروه تمرینی شده است. با این­حال، اظهار نظر قطعی در رابطه با این شاخص‌ها و نحوۀ تأثیرپذیری آن‌ها از شرایط مختلف منوط به انجام تحقیقات بیشتری می‌باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: داخلی
دریافت: 1401/11/11 | پذیرش: 1402/3/6 | انتشار: 1402/3/10