دوره 25، شماره 3 - ( 8-1402 )                   جلد 25 شماره 3 صفحات 35-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rastegarvand N, Soleimanjahi H, Arefian E, Pourkarim M, Saadatpour F, Ghanbarnasab Behbahani R. Challenges of Gene Transfer to Colorectal Cancer Cells (CRC). yafte 2023; 25 (3) :23-35
رستگاروند نسرین، سلیمان جاهی حوریه، عارفیان احسان، پورکریم محمودرضا، سعادت پور فاطمه، قنبرنسب بهبهانی راحیل. چالش‌های انتقال ژن به سلول‌های سرطانی ردۀ کلورکتال (CRC). مجله علمی پژوهشی یافته. 1402; 25 (3) :23-35

گروه ویروس شناسی پزشکی، دانشکده‌ی علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
مقدمه: انتقال ژن، یک ابزار قدرتمند برای تغییر عملکرد سلول‌ها است که از کاربردهای آن می‌توان به درمان انواع بیماری‌ها اشاره کرد. با این وجود، مطالعات مختلف نشان می‌دهد که علیرغم وجود تنوع در روش‌های انتقال ژن، محدودیت‌های قابل توجهی در کاربرد هر روش وجود دارد. هدف از این مطالعه، مقایسه دو روش انتقال ژن با استفاده از ترکیبات PEI و لیپوفکتامین در سلول‌های سرطانی است.
مواد و روش ­ها: در این مطالعه، از Caco-2 و HCT-116 به عنوان سلول‌های هدف و از سلول HEK-293 نیز به عنوان سلول کنترل استفاده شد. بدین منظور، ابتدا انتقال ژن با استفاده از دو مادۀ PEI و لیپوفکتامین انجام شد و سپس نتایج آنها بر اساس بیان پروتئین GFP با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفت.
یافته ­ها: نتایج این مطالعه نشان داد که انتقال ژن در سلول‌های HEK-293، به میزان مطلوبی صورت گرفته است، اما این فرآیند در سلول‌های رده کلورکتال بسیار ناچیز بود. همچنین در این میان، تفاوت‌هایی نیز بین میزان انتقال ژن در سلول‌های کلورکتال مشاهده شد؛ به گونه‌ای که میزان ترنسفکت در سلول‌های Caco-2 از سلول‌های HCT-116 کمتر بود.
بحث و نتیجه ­گیری: میزان پذیرش ژن خارجی در سلول ها، به عوامل متعددی از جمله نوع و منشأ سلول وابسته است. از آنجائیکه سلول‌های سرطانی دستخوش تغییرات متعدد ژنتیکی شده‌اند، در نتیجه دستکاری ژنتیکی آنها با محدودیت‌های بسیاری همراه است. به همین منظور توصیه می‌شود برای دستیابی به میزان بالای انتقال ژن در این سلول‌ها، از سایر روش‌ها مانند گزینش سلول به وسیلۀ آنتی بیوتیک و تهیۀ رده­ سلولی پایدار استفاده شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: علوم آزمایشگاهی
دریافت: 1402/2/31 | پذیرش: 1402/7/20 | انتشار: 1402/8/10