دوره 25، شماره 4 - ( 12-1402 )                   جلد 25 شماره 4 صفحات 49-40 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karami M A, Hayati H. Investigating the Impact of Socio-Economic Factors on Availability and the Affordability of Cancer Patients to Pay for Prescribed Medicines. yafte 2024; 25 (4) :40-49
URL: http://yafte.lums.ac.ir/article-1-3685-fa.html
کرمی مسعودعلی، حیاتی هادی. بررسی ارتباط عوامل اجتماعی-اقتصادی تأثیرگذار بر دسترسی و توانایی مالی پرداخت هزینه‌های نسخ دارویی بیماران مبتلا سرطان. مجله علمی پژوهشی یافته. 1402; 25 (4) :40-49

URL: http://yafte.lums.ac.ir/article-1-3685-fa.html


مرکز تحقیقات داروهای گیاهی رازی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم‌آباد، ایران
چکیده:   (691 مشاهده)
مقدمه: سرطان همواره از مهم‌ترین عوامل مرگ‌ومیر بیماران بوده است و تأمین داروهای ارزان و دارای اثربخشی مناسب و در دسترس بیماران از مهم‌ترین اهداف نظام‌های سلامت بوده است بنابراین در این مطالعه شناسایی مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر میزان در دسترس بودن داروهای ارزان و دارای توان مالی پرداخت برای بیماران در داروخانه‌های شهر خرم‌آباد هدف‌گذاری شد.
مواد و روش ­ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که به‌ صورت مقطعی در سال  ۱۴۰۱ انجام شد. در این مطالعه داروخانه‌ها به‌ عنوان خوشه در نظر گرفته‌ شده و سپس 96 نسخه بیماران مبتلا به سرطان مراجعه‌کننده به داروخانه‌های سطح شهر خرم‌آباد که به روش تصادفی ساده انتخاب‌شده بودند موردبررسی قرار گرفت. آنالیز داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 21 انجام گرفت.
یافته­ ها: نتایج این مطالعه نشان داد که ازنظر دسترسی به دارو بیش از نیمی از بیماران رضایت قابل قبولی از موجود بودن داروهای نسخ آن‌ها در داروخانه‌ها داشتند اما با توجه به درآمد و وضعیت اقتصادی آن‌ها توان مالی پرداخت هزینه‌های دارویی را نداشتند. همچنین مهم‌ترین عامل اجتماعی-اقتصادی مؤثر بر دسترسی و توان مالی پرداخت هزینه‌های نسخ دارویی سطح درآمد افراد بوده است هرچند در گروه‌های با درآمد نسبتاً بالا توانایی مالی پرداخت هزینه‌های دارویی نسبتاً پایین بود.
بحث و نتیجه ­گیری: با توجه به آنکه بسیاری از درامد خانوارها صرف سایر هزینه‌های غیر از نظام سلامت و همچنین غیر دارویی می‌گردد بنابراین جهت افزایش بهره‌وری سیاست‌گذاری‌های سلامت دولت باید یارانه‌های لازم را به دارو اختصاص داده و یا آنکه پوشش بیمه‌ای این داروها را افزایش دهد.
متن کامل [PDF 255 kb]   (208 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: دارو سازی
دریافت: 1402/8/7 | پذیرش: 1402/12/1 | انتشار: 1402/12/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb