دوره 26، شماره 1 - ( 2-1403 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini Vahed S S, Hayati H, Adineh A, Ahmadpour F. Identification of Potential Errors in Pharmaceutical Processes in the Neurology and Psychiatry Wards. yafte 2024; 26 (1) :1-12
حسینی واحد سید سجاد، حیاتی هادی، آدینه احمد، احمدپور فروزان. شناسایی خطاهای بالقوه فرایندهای دارویی در بخش‌های اعصاب و روان. مجله علمی پژوهشی یافته. 1403; 26 (1) :1-12

گروه اقتصاد و مدیریت دارو، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم‌آباد، ایران
مقدمه: خطاهای دارویی از مهم‌ترین خطاهای پزشکی هستند که با پیشگیری از آنان میتوان از بروز زیان‌های مالی و جانی فراوانی جلوگیری کرد. ازاین‌رو مطالعه حاضر باهدف شناسایی و تعیین ریسک خطاهای دارویی با استفاده از تکنیک تحلیل حالات و اثرات خطا (FMEA یا Failure Mood and Effect Analysis) به‌عنوان یک ابزار پیشگیرانه و بررسی ارتباط آن‌ها با متغیرهای دموگرافیک انجام‌ شده است.
مواد و روش­ ها: این مقاله یک مطالعه توصیفی _ تحلیلی بوده که به‌صورت کیفی _ کمی خطاهای دارویی بیمارستان اعصاب و روان مهر خرم‌آباد در سال 1402 را با کمک تکنیک تحلیل حالات و اثرات خطا ارزیابی کرده است. دادهها از طریق چک‌لیست ایمنی و بر اساس کاربرگ استاندارد جمعآوری شدند و بر اساس عدد اولویت ریسک (RPN یا Risk Priority Number) میزان خطا محاسبه و تحلیل شدند.
یافته ­ها: 59 حالت خطا در 13 حیطه دارودهی شناسایی شد که بیشترین امتیاز مربوط به گرفتن شرح‌حال و تاریخچه دارویی و کمترین امتیاز مربوط به انتقال دارو به باکس بود. میانگین نمره ریسک RPN کل برابر 16/10 به دست آمد. ارتباط RPN کل با 7 متغیر دموگرافیک هم بررسی شد که فقط در ارتباط با نوع بخش رابطه معناداری مشاهده شد (001/0>P).
بحث و نتیجه ­گیری: با توجه به فراوانی خطاهای دارویی و لزوم جلوگیری از آنان میتوان با روش‌های پیشگیرانه‌ای نظیر شرح‌حال کامل و درست به‌ عنوان مبانی دارودهی، علاوه بر شناسایی و اولویت‌بندی خطاها، با ارائه راهکارهای مناسب در جهت کاهش خطاهای دارویی گام برداشت و هزینه‌های مالی و جانی درمان را کاهش داد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دارو سازی
دریافت: 1402/9/26 | پذیرش: 1403/2/8 | انتشار: 1403/2/10