دوره 13، شماره 1 - ( 3-1390 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 105-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khademvatan S, jamali R, saki J. Quality control of parasitology stool examination in Tabriz clinical laboratories. yafte 2011; 13 (1) :99-105
خادم وطن شهرام، جمالی رسول، شمس الدین جرئیل، ساکی جاسم. کنترل کیفی آزمایش انگل‌شناسی مدفوع در آزمایشگاه‌های تشخیص طبی شهر تبریز. مجله علمی پژوهشی یافته. 1390; 13 (1) :99-105

دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز

هدف از برنامه کنترل کیفیت، ایجاد اعتماد در کارکنان آزمایشگاه و پزشکان به نتایج آزمایشگاهی و در نتیجه افزایش اطمینان به دستاوردهای آزمایشگاهی می‌باشد. کنترل و تضمین کیفیت در واقع به معنی بالا بردن سطح کیفیت بوده و در برگیرنده تمام آزمون‌هایی است که منجر به بالا بردن سطح کاری و بازده آزمایشگاه می‌شود و حداقل هزینه برای جامعه و حداقل زمان برای کارکنان آزمایشگاه را در پی داشته باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی و تعیین صحت و دقت نتایج آزمایشگاه‌های تشخیص طبی شهر تبریز بوده است. ‌به منظور ارتقاء کیفیت در آزمایشگاه‌های تشخیص طبی، پایش مستمر و کنترل کیفی آنها با روش‌های استاندارد امری ضروری است. با حدود اطمینان 95 درصد، حساسیت کلی نتایج آزمایش مدفوع برای تشخیص تخم کرمها 62 درصد، برای کیست تک یاخته‌ها 22 درصد و برای تشخیص تروفوزوئیت تک یاخته‌ها 8/0 درصد بود. در این مطالعه که یک مطالعه سنجش مهارت از نوع گذشته نگر می‌باشد، 790 نمونه مدفوع به طور تصادفی از نمونه‌های پذیرش شده در آزمایشگاه‌های تشخیص طبی شهر تبریز با روش‌های استاندارد مورد بررسی مجدد قرارگرفت. نتایج با نرم‌افزار SPSS و آزمون Student t-test ونیز فرمول‌های حساسیت و دقت، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

دریافت: 1390/3/29 | پذیرش: 1396/3/13 | انتشار: 1396/3/13