دوره 9، شماره 4 - ( یافته 1386 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 44-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mazaheri S, Fazlian M M, Hossein Zadeh A. Clinical and Epidemiological Features of Early and Adult Onset Multiple Sclerosis in Hamedan, Iran, 2004–2005. yafte 2008; 9 (4) :39-44
مظاهری شهیر، فضلیان محمد مهدی، حسین زاده اکرم. بررسی خصوصیات اپیدمیولوژیک و بالینی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس با شروع زودرس و مقایسه آن با موارد شروع شده در دوران بلوغ، شهر همدان سال 83-84. مجله علمی پژوهشی یافته. 1386; 9 (4) :39-44

مقدمه : مولتیپل اسکلروزیس (MS) یکی از مهمترین بیماری‌های ناتوان کننده نورولوژیک در بالغین است. با این حال گزارشاتی دال بر بروز آن در سنین کمتر از 18سال وجود دارد که از آن تعبیر MS با شروع زودرس می‌شود. برای کسب اطلاعات دقیق‌تر در خصوص MS با شروع زودرس در غرب ایران، ویژگیهای اپیدمیولوژیک و بالینی بیماران مراجعه کننده به یک بیمارستان دانشگاهی در شهر همدان مورد بررسی قرار گرفته است.

مواد و روش‌ها: در قالب یک مطالعه توصیفی تعداد 155 بیمار مبتلا به MS مراجعه کننده به بیمارستان سینا شهر همدان در طی سالهای1383 الی1384مورد بررسی قرار گرفتند.بیماران مطابق معیار Poser انتخاب شدند. علاوه بر آن ویژگی‌های بالینی و اپیدمیولوژیک بیماران مبتلا به شروع زودرس بیماری با موارد معمول آن مقایسه و مورد بررسی قرار گرفت

یافته‌ها: در خصوص MS با شروع زودرس در این مطالعه،23 نفر دارای سن کمتر یا مساوی 18 سال بودند که از این بین 7 بیمار مرد و 16 بیمار زن بودند. میانگین سنی این گروه 63/16 ± 22/16 با محدوده 14 تا 18 سال بود. نوع بیماری MS در این گروه سنی به ترتیب17 بیمار پس‌رونده-عودکننده،5 بیمار پیشرونده ثانویه و یک بیمار پیشرونده اولیه بود. در هیچ یک از ویژگی‌های بالینی و اپیدمیولوژیک این بیماران تفاوتی آماری معنی ‌داری بین گروه بالغین و این گروه مشاهده نگردید.

بحث و نتیجه‌گیری: مطالعه حاضر نشان دهنده تشابه ویژگی‌های اپیدمیولوژیک و بالینی بیماری MS در این مرکز دانشگاهی با سایر مراکز است. به جز آنکه در این مرکز موارد بیماری با شروع زودرس با شیوع بیشتری دیده می‌شود.

دریافت: 1387/11/7 | پذیرش: 1400/7/21 | انتشار: 1386/11/26