جلد 23 - ویژه نامه                   جلد 23 - ویژه نامه صفحات 303-289 | برگشت به فهرست نسخه ها

Basharpoor S, ahmadi S. Structural relationship pattern design Dark Personality Traits, Optimistic Bias, and Health Beliefs to Lifestyle-Related Behavioral Changes During the Covid Pandemic 19: The Mediating Role of Health Anxiety. yafte 2021; 23 :289-303
بشرپور سجاد، احمدی شیرین. طراحی الگوی روابط ساختاری صفات تاریک شخصیت، سوگیری خوش‌بینانه و باورهای سلامتی با تغییرات رفتاری مرتبط با سبک زندگی در طولهمه‌گیری کووید 19: نقش میانجی اضطراب‌سلامت. مجله علمی پژوهشی یافته. 1400; 23 () :289-303

گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
مقدمه: بیماری کرونا ویروس تمام جنبه‌های زندگی روزمره را تحت تأثیر قرار داده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی طراحی الگوی روابط ساختاری صفات تاریک شخصیت، سوگیری خوش‌بینانه و باورهای سلامتی با تغییرات رفتاری مرتبط با سبک زندگی در طول همه­گیری کووید 19: نقش میانجی اضطراب­سلامت انجام شد.
مواد و روش­ها: روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد بهبود یافته از بیماری کرونا که در نیم سال دوم 1400-1399 جهت اهدای پلاسما به مراکز انتقال خون اردبیل مراجعه کردند، بود. نمونه­ای به حجم 240 نفر به روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب و به پرسش‌نامه­‌های ­ سبک زندگی، اضطراب­سلامت، صفات تاریک شخصیت، سوگیری خوش‌بینانه و باورهای سلامتی پاسخ دادند. به منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌های گردآوری شده از نرم‌افزارهای SPSS 25 و 8.8 Lisrel استفاده شد.
یافته­ها: نتایج نشان داد که تغییرات رفتاری مرتبط با سبک زندگی با صفات تاریک شخصیت، سوگیری خوش‌بینانه و اضطراب­سلامت ارتباط منفی و با باورهای سلامت ارتباط مثبت و معنادار دارد. همچنین اضطراب­سلامت با صفات تاریک شخصیت و سوگیری خوش‌بینانه ارتباط مثبت و با باورهای سلامت ارتباط منفی و معنادار دارد (001/0< p). شاخص­های برازش مدل نیز بیانگر مطلوب بودن مدل است.
بحث و نتیجه­گیری: با توجه به نتایج پژوهش از لحاظ کاربردی برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای ارتقای سبک زندگی سالم، کنترل استرس و اضطراب در بین افراد جامعه به ویژه گروه‌های در معرض خطر توسط سیاست گزاران سلامت از جمله ستاد مبارزه با کرونا و وزارت بهداشت، توصیه می‌گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1400/2/11 | پذیرش: 1400/6/15 | انتشار: 1400/9/10