گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، همدان، ایران
چکیده: (1827 مشاهده)
مقدمه: در سالهای اخیر تعداد بیمارانی که از زخمهای دیابتی رنج میبرند رو به افزایش است و مطالعات بسیاری نشان داده اند که سلولهای بنیادی میتوانند در التیام زخمهای پوستی مؤثر باشند. روشهای مرسوم درمانی زخمهای دیابتی با نارساییهای جدی رو به رو هستند. هدف از این تحقیق بررسی التیام زخم دیابتی و تغییرات کلاژن متعاقب تزریق سلولهای فیبروبلاست در موش های صحرایی نر میباشد.
مواد و روش ها: طی این تحقیق تجربی 16 سر موش صحرایی نر دیابتی شده با استرپتوزوسین به دو گروه کنترل و تیمار شده با فیبروبلاست مشتق از پوست ختنه گاه تقسیمبندی گردیدند. زخمهایی به قطر 0/8 سانتیمتر درپشت موشها ایجاد شدند و پس از تزریق سابدرمال فیبروبلاست، التیام زخم به روش فتوگرافی و رنگ آمیزی ماسون تریکروم در روزهای 7 و 21ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون تی– تست و آنالیز واریانس یکطرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: سرعت التیام و میزان تولید کلاژن در گروه تیمار شده با سلولهای فیبروبلاستی در روزهای 7 و 21 پس از تیمار نسبت به گروه شاهد افزایش معناداری داشت(01/0>P) .
بحث و نتیجه گیری: تزریق سابدرمال سلولهای فیبروبلاستی مشتق شده از پوست ختنه گاه سبب تولید کلاژن بیشتر و التیام سریعتر زخم دیابتی میشوند و بر این اساس میتوانند در حوزه سلول درمانی کاربرد داشته باشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی حیوانی دریافت: 1400/4/20 | پذیرش: 1400/8/18 | انتشار: 1400/9/10