دوره 24، شماره 2 - ( 4-1401 )                   جلد 24 شماره 2 صفحات 40-30 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahsavari M, Hassanzadeh S, Afrooz G, Ebrahimzadeh F. Effects of preterm birth and birth weight on developmental delays of children aged 12-36 months. yafte 2022; 24 (2) :30-40
شهسواری مهستی، حسن زاده سعید، افروز غلامعلی، ابراهیم زاده فرزاد. غربالگری تحولی: بررسی تاثیر تولد زودهنگام و وزن هنگام تولد بر تاخیر در رشد مهارت های ارتباطی، حرکتی، شناختی و اجتماعی هیجانی کودک با استفاده از پرسشنامه های سنین و مراحل (ASQ3TM). مجله علمی پژوهشی یافته. 1401; 24 (2) :30-40

دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
مقدمه: اوایل کودکی دوره حساس برای رشد تواناییهای شناختی، زبانی، اجتماعی و حرکتی است. بعلت اهمیت تشخیص زودرس تاخیرهای تحولی در کودکان، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تولد زودهنگام و وزن هنگام تولد بر رشد مهارتهای تحولی کودکان 12 تا 36 ماهه در شهر خرم آباد انجام گردید.
مواد و روش ­ها: در یک مطالعه همگروهی، تعداد 125 کودک 12 تا 36 ماه شهر خرم آباد در سه گروه پره ترم (59 نفر)، دارای وزن کم تولد و ترم (21 نفر) و همچنین دارای وزن نرمال تولد و ترم (45 نفر)، با استفاده از پرسشنامه های سنین و مراحل در پنج حیطه تحولی بررسی شدند.  برای مدل بندی اثر «سن و وزن تولد کودک» بر «حیطه های مختلف رشد» از پنج مدل رگرسیون لوجستیک بطور مجزا استفاده گردید. داده ها با نرم افزار SPSS،  نسخه 22  و تحت سطح معناداری 05/0 مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ­ها: در غربالگری کودکان مورد مطالعه، میزان تاخیر تحولی در حداقل یک حیطه 6/49%  بود که بیشترین تاخیر در حرکات ظریف 2/15%و کمترین تاخیر در حل مساله 4/6% مشاهده شد. بعلاوه در برقراری ارتباط 6/9% حرکات درشت 6/9% و شخصی-اجتماعی8/8% کودکان غیرطبیعی بودند. بر اساس مدل رگرسیون لجستیک، ارتباط «وضعیت سن و وزن تولد کودک» با وضعیت تحول مهارت ارتباط (235%=P)، حرکات ظریف (125%=P) و شخصی-اجتماعی (307%=P) غیر معنادار ولی نسبتا قابل ملاحظه بود.
بحث و نتیجه ­گیری: وزن کم تولد در نوزادان ترم، ریسک فاکتور برای تاخیر در حیطه ارتباط و حرکات ظریف است، درحالیکه پره ترم بودن، ریسک فاکتور در حیطه شخصی-اجتماعی است. تولد زودرس و وزن کم تولد از عوامل خطرساز تاخیرهای تحولی در کودکان است که نیاز به غربالگری زودهنگام برای تشخیص و جلوگیری از بروز عوارض در آینده دارد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زنان
دریافت: 1400/12/24 | پذیرش: 1401/3/23 | انتشار: 1401/6/21