دوره 25، شماره 2 - ( 5-1402 )                   جلد 25 شماره 2 صفحات 74-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kamarehie B, Saki Jafari M, Jafari A, ghaderpoori M. Investigating the Amount of Salt and Baking Soda in All Kinds of Baked Breads in Khorramabad in 2019. yafte 2023; 25 (2) :63-74
کمره یی بهرام، ساکی جعفری محسن، جعفری علی، قادرپوری منصور. بررسی میزان نمک و جوش شیرین در انواع نان های پخت شده در خرم آباد در سال 1398. مجله علمی پژوهشی یافته. 1402; 25 (2) :63-74

کارشناسی ارشد بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران
مقدمه: استفاده از جوش شیرین و نمک در تهیه نان اثرات بهداشتی مختلفی بر روی مصرف کنندگان خواهد داشت. بنابراین، هدف از انجام این مطالعه، بررسی و تعیین میزان جوش شیرین و درصد نمک و مقدار pH در انواع نان­ های تولیدی در شهرستان خرم­ آباد (استان لرستان) در سال 1398 بود.
مواد و روش­ ها: این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی– مقطعی در سال 1398 بر روی نان­ های مصرفی شهرستان خرم­ آباد در طی 12 ماه انجام شده است. تعداد کل نمونه ­ها برابر 72 نمونه بود که شامل 24 نان بربری، 24 نان سنگک، 24 نان لواش بود. مقدار pH، درصد نمک و جوش شیرین نمونه ­های پخت شده، در هر نمونه نان و در هر فصل توسط روش استاندارد 2628 مشخص شد.
یافته ­ها: حداکثر و حداقل مقدار pH به ترتیب در نان ­های بربری (47/6) و سنگک (10/5) مشاهده گردید. حداکثر و حداقل درصد نمک به ­ترتیب در نان ­های بربری و سنگک و لواش مشاهده گردید. در کل نان ­های مورد بررسی قرار گرفته به ­طور متوسط حداقل و حداکثر درصد نمک به ترتیب برابر 39/0 و 67/1 بود.
بحث و نتیجه ­گیری: میزان مصرف جوش شیرین در تهیه نان نسبت به دهه گذشته کاهش یافته، اما نتایج حاصل از این مطالعه و سایر مطالعات نشان می­ دهد استفاده از جوش شیرین بطور غیرمجاز در تهیه نان بخصوص سنگک و بربری در کشور و بویژه در خرم آباد هنوز ادامه دارد. بنابراین انجام اقدامات کنترلی و پایشی برای مدیریت این معضل بهداشتی باید بصورت منسجم و پیوسته مورد توجه قرار بگیرد.
واژه‌های کلیدی: جوش شیرین، نمک، نان، نانوایی، خرم آباد
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: داخلی