دوره 25، شماره 1 - ( 3-1402 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 40-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbari S, Parnow A, Mohammadi Moghaddam A, Dashti S. Comparing the effects of two resistance training models with Linear and Non- Linear Periodization on muscle strength, fatigue, and quality of life among women with multiple sclerosis. yafte 2023; 25 (1) :27-40
اکبری سبا، پرنو عبدالحسین، محمدی مقدم احمد، دشتی سمیه. مقایسه اثر دو مدل تمرین مقاومتی با زمان‌بندی خطی و غیرخطی بر قدرت عضلانی، خستگی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس. مجله علمی پژوهشی یافته. 1402; 25 (1) :27-40

گروه علوم زیستی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
مقدمه: بیمـاری مولتیپل اسکلروزیس (MS) به‌ ویژه در زنان در حـال پیـشرفت اسـت. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثر هشت هفته تمرین مقاومتی با دو نوع زمان‌بندی خطی و غیرخطی بر قدرت عضلانی، خستگی و کیفیت زندگی در زنان مبتلا به بیماری (MS) بود.
مواد و روش­ ها: 19 بیمار مبتلا به (MS) انتخاب و به‌ طور تصادفی به سه گروه، غیرخطی (NLP) (شش نفر)، خطی (LP) (پنج نفر) و شاهد (هشت نفر) تقسیم شدند. گروه­ ای تمرینی، تمرینات مقاومتی را سه جلسه در هفته به مدت 45-30 دقیقه در جلسه و با شدت 30 تا 70% یک تکرار بیشینه به مدت هشت هفته انجام دادند. گروه خطی یک اضافه ­بار خطی را در هر جلسه دنبال می­کرد. در مقابل، گروه غیرخطی شدت­ های متفاوتی از تمرین را از هفته چهارم به بعد تجربه کردند. دو روز پیش و پس از پروتکل تمرینی، قدرت عضلانی به روش غیرمستقیم سنجش گردید. همچنین، خستگی  با پرسشنامه MFIS-5 و کیفیت زندگی با پرسشنامه SF-36 ارزیابی شدند. نتایج با استفاده از مدل آنالیز کوواریانس و آزمون تعقیبی LSD توسط نرم ­افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شدند.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که تمرینات LP و NLP باعث افزایش معنادار قدرت عضلانی (001/0P<) و همچنین کاهش معنادار خستگی (020/0P=) در افراد مبتلا به MS می ­شود. اما، در کیفیت زندگی بین گروه ­های پژوهش تفاوت معناداری مشاهده نشد ( 092/0=P). از طرفی بین گروه ­های تمرینی LP و  NLPبه‌ جز در حرکت پرس پا (001/0P<) تفاوت معنی ­داری دیده نشد.
بحث و نتیجه­ گیری: هر دو مدل تمرینیLP و  NLPباعث افزایش قدرت عضلانی و کاهش خستگی می­شوند. اما، تمرین مقاومتی خطی به بهبود بیشتری در فاکتورهای فوق منجر شد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زنان
دریافت: 1401/10/15 | پذیرش: 1402/3/6 | انتشار: 1402/3/10