دوره 20، شماره 2 - ( 3-1397 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 40-32 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gholami T, Azarbayjani M A, Matinhomaee H. Simultaneous Study On the effects of jujube alcohol extract, Gallic acid, and endurance training on histopathology changes of the hippocampus in male rats which had been poisoned by anabolic steroids. yafte 2018; 20 (2) :32-40
غلامی برمی طاهره، آذربایجانی محمدعلی، متین همایی حسن. مطالعه همزمان اثرات عصاره الکلی عناب،اسیدگالیک و تمرین استقامتی بر تغییرات هیستوپاتولوژی بافت هیپو کامپ در موش‌های صحرایی نر مسموم شده با استروئید آنابولیک. مجله علمی پژوهشی یافته. 1397; 20 (2) :32-40

گروه فیزیولوژی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلا‌می ‌واحد تهران مرکز، تهران، ایران
مقدمه: هورمونهای استروئید آنابولیک اغلب از سوی ورزشکاران جهت بهبود عملکرد ورزشی مورد سوء مصرف قرار می‌گیرد. هدف از این پژوهش، مطالعه همزمان عصاره الکلی عناب، اسیدگالیک و تمرین استقامتی بر تغییرات هیستوپاتولوژی بافت  هیپوکامپ در موش‌های صحرایی نر مسموم شده با استروئید آنابولیک (بولدنون) می‌باشد.
مواد و روش ­ها: در این مطالعه تجربی، 70 سرموش نر از نژاد ویستار، در محدوده وزنی 200-250 گرم انتخاب و به صورت تصادفی به 10گروه تقسیم شدند. شامل گروه: 1-کنترل، 2-شم، 3- مسموم شده با بولدنون (5 میلی‌گرم/ بر کیلوگرم)، 4- عناب+ بولدنون، 5- اسیدگالیک + بولدنون، 6- تمرین استقامتی + بولدنون (5 میلی‌گرم)، 7- عناب+ تمرین استقامتی، 8- اسیدگالیک + تمرین استقامتی، 9- بولدنون (2میلی‌گرم / بر کیلوگرم)، 10- بولدنون 2 میلی‌گرم + تمرین استقامتی. پس از هشت هفته تمرین استقامتی و دریافت هفتگی بولدنون به صورت تزریق عضلانی، موش‌های صحرایی مورد نمونه‌گیری بافتی قرار گرفتند و سپس بر روی آنها بررسی هیستوپاتولوژی انجام شد.
یافته­ ها: دریافت بولدنون موجب پیکنوز، نکروز، تغییرات نورون های هرمی، نوروژنز و پرخونی در بافت هیپوکامپ می شود. تمرین استقامتی موجب کاهش این آسیب ها شد (01/0=P). عصاره عناب (02/0=P) و اسید گالیک (01/0=P) نیز موجب کاهش این آسیب ها شد. ترکیب تمرین استقامتی و عصاره عناب و یا اسید گالیک اثر سینرژیستی بر میزان کاهش آسیب ها داشت (001/0=P).
بحث و نتیجه­ گیری: بر اساس نتایج این مطالعه مشخص شد تغییرات ساختاری بافت هیپوکامپ در اثر مسمومیت با بولدنون در همه گروه‌ها، نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بیشتر بود. اما در هیچ یک از گروه‌ها التهاب مشاهده نشد. همچنین  مشخص شد در این شرایط، تمرین استقامتی و عصاره عناب و یا اسید گالیک بر کاهش آسیب های نورولوژیک ناشی از دریافت بولدنون موثر بوده و اثر سینرژیستی دارد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی حیوانی
دریافت: 1396/6/8 | پذیرش: 1397/6/18 | انتشار: 1397/6/18