دوره 26، شماره 1 - ( 2-1403 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 72-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nazari N, Sharifnia F, Salimpour F, Mehrnia M, Graan A. Evaluation of phytochemical traits and codeine and papaverine alkaloids of Papaver species in west and central Iran: application of principal component analysis and cluster analysis. yafte 2024; 26 (1) :56-72
نظری ناصر، شریف نیا فریبا، سلیم پور فهیمه، مهرنیا محمد، گران افسانه. ارزیابی صفات فیتوشیمیایی و آلکالوئیدهای کدیین و پاپاورین گونه‌های جنس شقایق در غرب و مرکز ایران: کاربرد تحلیل مولفه‌های اصلی و تحلیل خوشه‌ای. مجله علمی پژوهشی یافته. 1403; 26 (1) :56-72

دانشکده علوم زیستی، گروه زیست شناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران & دانشکده علوم زیستی، گروه زیست شناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مقدمه: گیاه شقایق دارای آلکالوئیدهای متنوع بوده که در ساخت داروهای شل ­کننده ماهیچه و ... استفاده می­شود. به همین منظور، این پژوهش جهت بررسی تغییرات فیتوشیمیایی و آلکالوئیدهای گیاه شقایق انجام شد.
مواد و روش­ ها: جمع ­آوری نمونه ­های 6 گونه شقایق از استان­های کرمانشاه، تهران، خوزستان و لرستان انجام شد. ترکیبات فیتوشیمیایی مورد بررسی در پژوهش، برای اندازه ­گیری آلکالوئیدها روش HPLC، فنول، فلاونوئید و آنتی ­اکسیدان از دستگاه اسپکتوفتومتری و از روش­ه ای آماری چند متغیره مولفه ­های اصلی و آنالیز خوشه ­ای به روش وارد استفاده شد.
یافته ­ها: بیش­ترین و کم­تربن میزان فنول کل به ترتیب در نمونه­ های Papaver hybridum و P.rhoeas از لرستان، بیش­ترین و کم­ترین میزان فلاونوئید کل به ترتیب در نمونه لرستان از گونه P.bracteatum  و نمونه استان خوزستان از گونه P.rhoeas و بیش­ترین و کم­ترین فعالیت آنتی­ اکسیدانی به ترتیب در استان کرمانشاه از گونه P.bracteatum و نمونه استان خوزستان از گونه P.rhoeas  گزارش شد. نتایج آنالیز تجزیه به مولفه ­های اصلی نشان داد که دو عامل اصلی و مستقل در مجموع 6/70 درصد واریانس کل را تبیین نمودند. نتایج آنالیز خوشه ­ای، نشان داد ­که تمام استان­های مورد مطالعه از نظر P.rhoeas تشابه بسیاری داشتند و همچنین استان­های لرستان، کرمانشاه و خوزستان از نظر گونه­ های P.dubium، P.macrostomum، P.hybridum و P.bracteatum تا حدوی مشابه بودند.
بحث و نتیجه ­گیری: میزان فنول، فلاونوئید، فعالیت آنتی­ اکسیدانی و آلکالوئیدهای گیاه شقایق در این مطالعه، تحت تاثیر شرایط محیطی محل جمع ­آوری و نوع گونه قرار داشت. بطور کلی، گونه P.bracteatum از نظر خصوصیات فیتوشیمیایی مورد مطالعه غنی ­تر بوده و می­تواند در برنامه ­های اصلاحی و اهلی ­سازی مورد توجه قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دارو سازی
دریافت: 1402/6/23 | پذیرش: 1403/3/1 | انتشار: 1403/2/10