چکیده: (14144 مشاهده)
مقدمه: باکتری سودوموناس استوتزری از مهمترین و مؤثرترین باکتریهای دنیتریفایر فاضلاب است. با توجه به اهمیت اثرات نیترات بر منابع آب و سلامتی انسان و نقش بازدارندگی مترونیدازول، این تحقیق با هدف بررسی اثر غلظتهای مختلف مترونیدازول بر فعالیت دنیتریفایری سودوموناس استوتزری در فاضلاب انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع تجربی است. بعد از نمونه برداری فاضلاب خام، شناسایی و جداسازی باکتری سودوموناساستوتزری انجام شد. سپس سوسپانسیون باکتری در محیط کشت اختصاصی، غلظت های مختلف مترونیدازول در آب مقطر و غلظت های مختلف نیترات برای انجام آزمایشات حذف نیترات در شرایط انواکسیک آماده و آزمایشات بازدارندگی مترونیدازول بر فعالیت دنیتریفایری سودوموناساستوتزری در فاضلاب مصنوعی و واقعی انجام شد.
یافتهها: مترونیدازول در غلظت های 100 ،200 ، 300 و mg/l 400، در فاضلاب های مصنوعی حاوی غلظت های تا mg/l 550 نیترات، بر فعالیت دنیتریفایری سودوموناس استوتزری اثر بازدارندگی نداشت. غلظتmg/l 800 به بالای مترونیدازول در فاضلاب های مصنوعی، و غلظتmg/l 500 به بالا در فاضلاب خانگی، اثر بازدارندگی داشتند. در غلظتmg/l 800 مترونیدازول، با افزایش غلظت سوبسترا (نیترات)، کاهش معنیدار سرعت حذف نیترات مشاهده شد. این باکتری به سه نمونه فاضلاب خانگی افزوده شد، ولی بر میزان حذف نیترات تأثیری نداشت.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به قابلیت حذف غلظتهای بالای نیترات توسط باکتری سودوموناس استوتزری و مقاومت بالای آن در مقابل مترونیدازول، فرآیند دنیتریفیاسیون بیولوژیک، میتواند پتانسیل بالایی جهت کاربرد به منظور حذف غلظتهای بالای نیترات از فاضلابهای صنعتی به ویژه فاضلاب صنایع دارویی داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1391/9/14 | پذیرش: 1400/7/21 | انتشار: 1391/9/25